Провинциализъм - От Бай Ганьо през Санчо Панса и още...

• 3 616
  • 65
  •   1
Отговори
# 45
Всъщност аристокрацията винаги са били селяни Simple Smile с огромни поземлени владения. Още от античността. Имали са градски резиденции и зимата са се навъртали около царския двор на топличко, да хванат социалния живот и научат последните моди, но в началото на земеделския сезон са се изнасяли на широчко, прохладно и чист въздух и да си наглеждат работниците.

# 46
Абсолютно.
Много е грешна представата за аристократи в буквалния смисъл.
В преносния означава съвсем друго нещо аристократизъм.

# 47
Скрит текст:
Скрит текст:
Нищо, нищо нямаме ние. Само в чужбина има.

И на тях не им е лесно. Smiley Питаш ли ги, горките, какво е да събират и да пълнят градовете си с чужденци, не селяни, както при нас, чужденци, които им мелят на различни езици, джанжара-джунджара, изглеждат много по-различно от тях, имат коренно други традиции. Joy

Milenaka, ми то че няма връзка медж георгафия и аристокрация няма, но често тази група (емнайсто поколение кореняк софианци) се изживяват като аристокрация, а всъщност понятието предполага благороднически произход, титла - барон, граф, княз, т.нар, "синя кръв", при нас колко такива има?
Скрит текст:
Освен това, висша класа като определено съсловие също не съществува, защото поради очевидни причини липсва корелация или между икономически просперитет и образование (погледни юристите и лекарите колко зле заплатени са у нас, в сравнение с чужбина), или между пари и произход (тук приемера с новобогаташи от ниски прослойки, нечестно или даже криминално действащи). А за да се говорим за висша класа, трябва и трите да са налични - пари, произход, образование, което в България е валидно за много ограничен брой хора, та да става въпрос за класа. Така че ква аристокрация, ква висша класа! Joy

Revoker, ти можеш да си я тълкуваш както искаш, но аристокрация има определено значение, и то не е "достойно, уважително, човешко, благородно отношение и поведение, с адекватен морал и ценностна система", а друго Wink
Това, че някой се изживява като някакъв, е негова работа и не прави твърдението му автоматично вярно. Но и не означава, че нямаме българска аристокрация, без значение от бройката.
Но темата не е нито за аристокрацията, нито за висшата класа, а за манталитета и възпитанието.
Скрит текст:
Според мен авторката дава много погрешен пример за провинциален манаталитет. Примерът показва по-скоро разлика между поколенията, а не разлика между софийски/провинциален манталитет.

Отделен въпрос е, че темата е "въдица", но с не добре изяснена "стръв".[/quote]
[/quote]

Ти попита, отговорих ти. Аристократизмът има връзка точно по линията на манталитета и възпитанието. Именно там е разликата между wanna be аристократите и истинските такива. Надявам се да не прозвучи провинциално, но съм имала възможността няколко месеца да общувам с истински аристократ, синя кръв, барон, von! Като поведение и отношение, нищо общо с нашата "аристокрация", с претенция за достойно и уважително държание, докато в същото време уязвяват като "селянин", или "жена". Joy Истинските аристократи са интернализирали, че смирението е най-висшата човешка добродетел, и действат съобразно. Simple Smile От тях никога няма да усетиш или доловиш и най-леката мизогиния или чувство на превъзходство. Wink

# 48
  • Далечният изток
Още не мога да вдяна защо наричаш простащината провинциализъм... Thinking

# 49
Горното мнение над Аида ме озадачава.
Разтрисам се и не се смирявам, макар да обладавам аристократичен дух.

# 50
Кажи кое точно те озадачи. Смяташ ли, че е проява на аристократизъм в някакъв по-широк смисъл, айде, като достойно, уважително поведение, морал, итн., да се заклеймяват и обиждат хора като селяни-провинциалисти, които ни задръстват хубавата столица? Щот аз не Joy

# 51
  • По света и у нас
Между другото аз имах един, така да се каже - познат, който беше зодия лъв (не визирам Ревокъра, просто съвпадение). Та той беше доста аристократично помпозен, имаше един такъв префърцунен подпис и се обличаше с едни странни дрехи. Да искаш да си префърцунен и да изпъкваш показно си е провинциализъм на душата. Като кич който не се връзва с обстановката.

# 52
Katie_ много добре обясни, че нямаме аристокрация в България. Аристокрацията са хора, близки или пряко участващи във властта в монархията с произход и титла, които предават на децата си. Ние сме били пет века под турско робство. За да се говори за аристокрация трябва да има приемственост и власт.
Имали сме обаче интелигенция като Раковски, Вазов, Тодор Каблешков, Алеко Константинов, Стефан Стамболов, Евлоги и Христо Георгиеви, които са образовани, от заможни семейства, най-често на търговци. Е, никой от тях не е роден в София.
Иначе селяния и аз ползвам като обида, но да не гледаш в чуждата паничка, да не зачиташ чуждите граници и да нямаш никаква съобразителност нямат общо с населеното място.

# 53
  • София
Katie_ много добре обясни, че нямаме аристокрация в България. Аристокрацията са хора, близки или пряко участващи във властта в монархията с произход и титла, които предават на децата си. Ние сме били пет века под турско робство. За да се говори за аристокрация трябва да има приемственост и власт.
...
Разни неверни неща има тук.

Много републики са бивши монархии. Бившите монарси и техните наследници са аристократи, макар и въобще да не участват във властта на съответната бивша монархия. Може даже да не живеят там. Това не ги прави по-малко аристократи.

П.П. Ако не бъркам, княгиня Калина беше наскоро тук. Ето български аристократ.

# 54
  • Пловдив
Между другото аз имах един, така да се каже - познат, който беше зодия лъв (не визирам Ревокъра, просто съвпадение). Та той беше доста аристократично помпозен, имаше един такъв префърцунен подпис и се обличаше с едни странни дрехи. Да искаш да си префърцунен и да изпъкваш показно си е провинциализъм на душата. Като кич който не се връзва с обстановката.
Евгени Минчев? Wink

# 55

Такъв, какъвто описваш, в Англия го наричат dandy! Joy

# 56
  • Бургас
Симеон Сакскобурготски и семейството му не са български аристократи, ако и да са били владетели /баща му/ на бившата ни монархия.
Нашите аристократи са избити преди няколко века.

# 57
Именно. То е ясно, че много бивши монархии са станали републики и бившите монарси и техните наследници са все още аристократи. Но ние не сме от тях, защото не сме имали монарси във властта.
Нашите аристократи като княгиня Калина са внос, тоест изобщо не са наши, именно заради това.
Оп, допълвам се, сетих се за княз Стефан Богороди, който става част от властта по турско робство, но пък неговият род не остава тук, та пак си оставаме без род.

Последна редакция: чт, 17 апр 2025, 00:06 от Mandy Bo

# 58
  • По света и у нас
Всъщност дали наистина са избити нашите царе и царици от преди  700 години, или просто са се претопили по време на робството, не се знае.
То има и дребна аристокрация, освен това едрата аристрокрация може да те направи аристрократ от нищото...Аристократите са владели земи и дворяните са живеели покрай тях помагайки.

Аристокрацията на духа си е също аристокрация. Да нямаш слугински маниери - примерно, да уважаваш себе си,  да не се излагаш. От там се тръгва - да кажеш на детето ти: "Прави това, а не онова онова го правят простите хора." Общо взето интелигенцията прераства в аристокрация защото те са учили повече от другите, и някои са тренирани за държавни глави.

Биологично погледнато, тези със синята кръв като Ротшилдите и Кобургите са изроди, с кръвосмешения, извергнати и наследили нещо, което не са придобили те самите. Радвам се, че в България няма такива иначе педофилията щеше да е приветствана.

# 59

Възможно е, но аз както го разбрах съвременните аристократи не е задължително да участват по някакъв начин във властта, нямат някакви специални права. Този, който аз познавам, е съвсем нормален човек, като мен и теб, само по името си личи, че е благородник.

Последна редакция: чт, 17 апр 2025, 08:33 от Анонимен

Общи условия

Активация на акаунт