С какво ви дразнят свекървите? – 163

• 31 245
  • 755
  •   1
Отговори
# 165
Не мекиците са притеснителни, те ще са за разнообразие, опитване, не всеки ден. Това "ще позволявам всичко" е. И без него  днешните деца са   разкрепостени,  не са послушни като  преди, остава едно насърчаване да има.
 Ама на бебе какви ли не глупости се говорят, после е друго.

# 166
  • София
Бояна, то е ясно, че ще срещне много неща това дете, но не е добре едната баба да обижда другата.
Като не чува от обяснения, ще й натъртя, че ние сме родители и ние решаваме. Добрия тон, ще прерасне в строг.
Бабата е проста, какво да направим. Само излишно късане на нерви ще има, няма да разбере каквото и да и се каже. Та не я защитавам, но тя си е такава. Прост човек да се превъзпита на късна възраст е невъзможно.

# 167
То на бебето се говори глупости, пък какво остава като поотрасне. За да може бабата да е най-хубавата ще позволява всичко и по този начин ще уронва авторитета на родителите. Детето бързо ще усети как и къде му минават номерата и стой и гледай цирк.

# 168
С приятелките да си говори както си иска. Като не се съобразява,  ще си носи последствията. Аз съм непреклонна за някои неща и въобще не ме интересува кой на колко години е. Е, нали я виждам два месеца вече у нас. Бързо схвана, че пред мен не може да си разиграва коня, обаче пред сина си е голям артист. Не помнела, деменция имала,  ама като я погледна и веднага й идва краткосрочната памет.

# 169
Щом бабата е такава " шегаджийка", ще започна да говоря на бебето пред нея с усмивка.
" тука маме много те разглезват, ще ми пораснеш непослушен, а мама и татко не искат, май няма да идваш сам при баба..."

И все в този тон, ако нещо се разсърди- " ами нали се шегуваме с бебето, какво толкова".
Само таткото да е съгласен, че може да стане голям скандал.

# 170
Ама вие наистина нямате проблеми.
Моята баба редовно като дете ми говореше какво ли не, включително винаги ме разпитваше дали обичам тях повече от другата баба. Винаги имаше изпуснати реплики, че не съм изпрана добре, не към нахранена и какво ли не.
И това винаги през лятната ваканция когато сме сами.
Ами имах чудесни лета, чудесни спомени и никой не ме е откъсвал от контакт с баба ми, защото ми говори така. А това се знаеше от родителите ми.
Бяха достатъчно интелигентни да ме възпитат и научат сама да преценявам хората и действия им.
Това е работата на един родител. Да отгледа едно дете, което може да мисли и да се чувства добре в различна среда.

А не да го играе страж и да дебне кой какво ще каже за да спре контакта на детето с хората.
В градината също ли ще слухтите какво казват хора, които са 8 часа с детето, 5 дена в седмицата?

Развийте го малко този родителски капацитет и спрете да гледате на децата като на ролки яйца.

# 171
Не мога да кажа, че харесвам абсолютно всичко от поведението на родителите ми и свекърите спрямо бебето, но може би не е чак толкова лошо да вижда различно отношение към себе си - това си е вид житейски опит, дори и да не е осъзнат и премислен, понеже му липсва контекст и сравнителен материал. Моралната оценка на случващото се ще дойде след много години.

Една от моите баби беше обожавана от мен. 35 години по-късно оценявам характера и морала и през погледа не на дете, а на възрастен човек. Не мога да кажа, че се идентифицирам с нейните разбирания, но в крайна сметка тя е продукт на епохата си. И въпреки, че в детството ми я обичах, може би защото знаеше какво да направи, за да подкупи дете, сега знам, че здраво е пилила нервите на майка ми.

# 172
Благодаря за съветите! В перфектния случай се надявам, че ще успея да науча сина си да има критично мислене и да е по-устойчив на негативно влияние, но ми е първо дете и не мога да преценя , доколко това е възможно. Вярно, че не мога да го изолирам напълно от токсични хора, но все ми се струва , че бабата и дядото са по-съществени фигури и по-лесно могат да повлияят, както позитивно, така и негативно. Четейки коментарите виждам, че подобен тип поведение като нейното не се приема като нещо чак толкова необичайно, така че може би просто аз имам по-ограничени контакти и досега не съм срещала друг човек, който да може 24/7 да говори единствено обиди и клевети срещу близки и познати. Ще се постарая да проявя повече търпение и, както някой по-горе посъветва - здрави нерви.

# 173
Моята свекърва ме  е втрещявала, по  адрес на съседи, близки и  познати . Понеже загуби синове и мъж, надживя ги всички, се сравнява с другите. Дразни я  всяка новина. И  изтърси, точната дума ,  я тая да и  умре мъжа , децата, да я видя тогава  и  т. н.
 Разбирам я,  казва в превод, не е на моето място да страда толкова, но казано от нея  директно и грубо ,без преводач ме стресна какъв човек е.  Не  е само твоята, не се зная  и  аз какви ще дрънкам, защото  от сега  се запъвам пред някоя дума и се сещам впоследствие, та може каквото ми падне да говоря.
 не винаги е злоба. Не винаги се приема еднакво отсреща, но като те  изненада   с нещо   си е поне размисъл.
 Гостите се ретушират, да ти отглежда детето  възрастен   е различно, влага от себе си тогава.

# 174
  • Варна
Детето бързо ще усети как и къде му минават номерата и стой и гледай цирк.

Децата винаги пробват границите и много добре усещат кога и къде могат да си проявяват магариите. Тук вече зависи от родителите дали и как ще възпитат детето. Бабите и дядовците са за глезене. Моята дъщеря върти на малкия си пръст баба си и дядо си, но нито един път например не ми се е тръшнала в истерия, когато не съм позволила нещо, а аз съм забранявала доста неща. Та няма да е само бабата виновна, ако цирка изнася представления всеки ден.

Последна редакция: нд, 11 май 2025, 11:37 от HighSpeed

# 175
  • София
Bubani, съболезнования за загубата ти. Огромна трагедия, но на село хората са такива (дори и да не живее на село манталитетът ѝ е такъв). Щом и за нея е толкова важно какво ще кажат хората и се чудела какво да обяснява съм почти убедена, че живеят на село. Добре, че не си там. Просто спри задълбочената комуникация - "Здравей, как си?" , "Вчера сготвих много вкусно ядене", "Миналата седмица бяхме на гости", "Утре ще си купя нова рокля" и в този ред. Като ти каже за поп, кажи "Благодаря за идеята, ако поискам, ще отида". И приключваш темата. Разбираш ли, въобще не се налага да се караш с нея, да се ядосваш, да страдаш. С ясен, категоричен тон заявяваш твоята позиция по въпроса (който и да е той, ако ще да е в кой ресторант вечеряхмте снощи) , така сме избрали и преценили и точка. Това важи и за втората потребителка.
Дъщеря ми не яде месо. И двата чифта баба и дядовци ядат, но се съобразяваха с моите желания като родител. Е,  даваха плод след ядене (което го избягвах като съм аз), но е нещо, което приех. Съветвам те да решиш какво може да допуснеш (защото те все пак са баба/дядо) и какво не. Да, пържени филийки и мекички не са най-полезното нещо, но това е дете и няма да се счупи от такова нещо. Но виж, ако си решила, че за теб е важно да не сваляш температурата до 39 градуса, а тя му дава нурофен при 37 вече е в разрез с принципите ти и тогава имаш пълното право да ѝ кажеш да идва да вижда дететето в твое присъствия. И точка!

# 176
Като бабата дава нурофен при 37 градуса, а ти при 39 градуса, не си водиш детето болно да го гледа бабата. Гледаш си го ти, щом тя не може. Едно е детето да е вегетарианец, да е алергично или да има някоя хронична болест, т.е. дългосрочни състояния, друго е краткосрочни болести.

# 177
  • София
Чета... и от висотата на годините и опита, хем ми е смешно (и някои неща ми се струват безкрайно дребнави), хем ви разбирам.
Когато бях млада и децата бяха малки, свеки ме дразнеше още преди да си отвори устата.
Не мислех, че може да гледа деца (дъщеря ми нямаше 40 дни, когато я "нахрани" с врял крем-карамел; после "лекуваше" разстройство на сина ми с... прясно мляко)... и все пак нейните са пораснали. И винаги можехме да разчитаме, че ще ги гледа, за да можем ние да си "поживеем".
(Сега свеки е на 94 години и аз много я уважавам за всички добрини, които е направила за нас, дори и по нейния си начин и знам, че е и винаги е била един добър човек)
Сега аз съм от бабите (имам си трима юнаци- на 17, на 14 и на 8.), за които правилата на мама и татко са закон и ако нещо не е уточнено се обаждам и питам "може ли". Няма вариант при мен да се случи "няма да казваме на мама и татко".
И знам едно- бабите и дядовците не искат да навредят на внуците си и много ги обичат. За  всяко дете е добре да се чувства обичано от повече хора и да има връзка с бабите и дядовците... тази връзка е много специална.
Бабите и дядовците не са "обременени" с отговорността да възпитават, да се карат и т.н., дошло им е времето само да обичат и да задоволяват желания.
Когато станете баби, мили момичета, спомнете си как сте чувствали и не повтаряйте "грешките" на свекървата!

*Странно е, че нашите майки винаги са безгрешни 😅

# 178
О, нашите майки изобщо не са безгрешни. И те ни дразнят. Но отношението им към нас е друго - като към детето им. Това е разликата. Ако сме уморени, ще кажат - легни, остави, почини си. А свекървата (в общия случай) - "от кво толкова се е уморила снахата. Това неоправено, онова не е както трябва, пък тя не се напочивала... '" това е разликата. Затова не се притесняваме ако майка ни е при нас да ни помогне примерно. Няма да наговори после на всичките си познати къде имало прах и паяжини. Иначе и майките си имат кусури, естествено.

Последна редакция: нд, 11 май 2025, 17:08 от Wild Wind

# 179
О, нашите майки изобщо не са безгрешни. И те ни дразнят. Но отношението им към нас е друго - като към детето им. Това е разликата. Ако сме уморени, ще кажат - легни, остави, почини си. А свекървата (в общия случай) - "от кво толкова се е уморила снахата. Това неоправено, онова не е както трябва, пък тя не се напочивала... '" това е разликата. Затова не се притесняваме ако майка ни е при нас да ни помогне примерно. Няма да наговори после на всичките си познати къде имало прах и паяжини. Иначе и майките си имат кусури, естествено.

... или пък, че снахата била. "ялова", като в предният казус.
Свекървата никога няма да ви е като майка, така че по-кротко.

Общи условия

Активация на акаунт