С какво ви дразнят свекървите? – 163

• 30 841
  • 755
  •   1
Отговори
# 660
Много подценявате маниполаторските способности на някои жени.  Има много изпечени, независимо в коя социална роля са - майка или съпруга.

# 661
Че кой иска да е с мъж лесно манипулируем и близо до полата на мама?
Като е толкова лесен, днес мама, утре колежка, за чий ти е.

# 662
  • София
Янтра, може да се очаква, но не без предупреждение.
Не знам как си го представяш, че снаха ти ще се обажда в работата ти и ще ти нарежда след десет минути да си пред апартамента?
Това ми се струва много невероятно.
Даже ми се струва невероятно да знае, че работиш и да иска от теб нещо в работно време.
Не знам откъде си развила такива страхове, че някой ще те вади от работа да гледаш внуци, но рядко се случва.
Точно този вариант и за мен е невероятен, но даже и в темата е имало снахи, които се опитват да ангажират свободното време на свекървите си. И не говоря за вариации на "ако ти е възможно, би ли гледала детето?", а за очакването, че едва ли не свекървите са длъжни и се сърдят, ако получат отказ.

# 663
Лично съм чувала разговори: "То на тая възраст освен да си стоят вкъщи и да гледат внуците, какво и да правят?" за жени, които се оказват по-млади от мен Simple Smile

# 664
  • София
И в темата е имало такива изказвания. За мен това е страшно нахално.

# 665
  • на Мелмак
Значи има и друга гледна точка - мама толкова е харесала снахата, че е оставила сина си да живее с нея 10+,20+ години.
Ох, момичета, има мнения, които са култови Grinning

# 666
Марулета съм, тъща, на 51 , кандидат - свекърва. Не знам колко съм кандидат, като синът ми живее 2 години с това момиче, което аз безкрайно много харесвам. Имам внучка на 3г и половина.
   След като направих 50 , децата вече завършили, хванали си хляба в ръце, няма сила на този свят, която да ме спре да си живея живота. И който има деца, да си ги гледа. Всички снахи знаете,че ясли и градини почиват през лятото, че децата в първи клас някой трябва да ги гледа през ваканцията и така нататък.
   Не пропускаме с приятелките ми концерти театри, разни културни събития. Да не говорим,че си организираме и женски пътувания в чужбина. Това в подкрепа на Янтра.
    Относно внуците, като моето даже е от щерката, от сина още нямам. Обожавам това дете, то е нашето богатство, след моите си деца. Гледаме я, понякога прибираме от градина. Но така съм си възпитала децата, че НЕ очакват помощ от мен, не съм длъжна.  Всичко е съгласувано,планувано, ако аз имам възможност и  желание, или дядо й. Този уикенд ще пътуват, без да искам чух,че си говорят как да си нагласят програмата,че да е добре за режима на детето. Предложих, ако сикат , да ни я оставят. Веднага се съгласиха, но и дума не обелиха преди това да ме питат. Знам къде отиват и че щеше да е тегаво с нея.
   И определено не ми се занимава с бебета, тодлъри и прочие.Предпочитам да си пия аперола в Италия.
   От опит мога да споделя, че колкото по-активна съм на тези години, макар че изобщо не се смятам за бабка, толкова по-добър пример давам на децата и внучката.
   Ако синът ми има дете, грам не ми дреме за очакванията на снахата. Ще се справят. Когато са го правили ,не са ме викнали и мен , нали?

# 667
51 никаква възраст не е, ти рано си станала баба. На тая възраст се очаква точно да работиш и да се забавляваш,  както и досега. Ако не беше женена и с големи деца, можеше и гадже да хванеш на 51. Бабка по никой начин няма как да е жена на тая възраст в днешно време.

Пенсионерките обикновено повече гледат внучета. Водят, вземат от детска градина,  училище в малките класове, лятото през ваканцията.

# 668
  • Варна
Те и все по рядко баби на тия години. Толкова се видигна прага на възрастта на раждащите жени, че си е истинско чудо баба на 50, та те на 35-40 раждат повечето и нагоре . На тази възраст е нормално да си заета, всъщност на всяка възраст е нормално да си имаш своите неща  , но като работеща - съвсем. Въпреки това, ето, пак предлагаш понякога , помагаш и гледаш малката, не бягаш като ужилена ...което е чудесно.
За очакване - аз също не съм очаквала. Просто ми правеше впечаление , как умело избягват да погледат внуче, макар рядко. Не искам да съм такава, ето като Марулета, бих предложила ако имат нужда понякога. Супер е това.

# 669
Vessi, това е чудесно,  но внучетата като са ни още Нероден Петко, няма как да знаем какво ще правим  Simple Smile Аз си мисля, че ще съм от тези, които се скатават. Това да гледам бебе пак не го виждам абсолютно отникъде. Нямам нерви, както се пее в песента. Но на живо знам ли? Нека се появят първо Simple Smile

# 670
В Германия е практика никой нищо да не "поглежда".
Явно и в България този манталитет много се разпространява.
После разни пенсионери ми се оплакват как са отритнати от деца и внуци и ги чакат да умрат.
Не може ли да има нещо като "златна среда" както при марулета?
Като помолиш за помощ, някой да откликне.
Защо всичко трябва да избива в някакви крайности?
Нито една крайност не е добра.

Имам позната, която си гледа децата напълно сама. От време на време вика бавачка.
Справя се, но не й е особено приятно.

Последна редакция: ср, 28 май 2025, 12:45 от Arielle

# 671
Изобщо, ама изобщо не съдя бабите, които не си гледат внучетата. Даже напротив.
Има жени, които в такива депресии са били през първите години на децата си, толкова им е било трудно, пе не искат и да чуят за гледане на малки деца.
Също не разбирам приказките от бабите към младите "Ти роди, пък ние ще го гледаме". Голям зор за тия внуци, че даже да буташ хора, които не са готови за деца, да стават родители и само да напомняш, че им е време вече.

Щом ще се ражда дете, майката и бащата винаги трябва да са на първа линия за всичко. Пак казвам - гледането на деца от някого е бонус, а не право.

# 672
  • Варна
Ясли и градини май вече не  почиват лятото.

# 673
  • В полите на Пирин планина
Естествено, че има златна среда - родителите отглеждат децата си, а баби и дядовци при наличие на желание и възможност, им помагат, като ги отменят в някой момент, след предварително стиковане.

# 674
  • Варна
Естествено, че има златна среда - родителите отглеждат децата си, а баби и дядовци при наличие на желание и възможност, им помагат, като ги отменят в някой момент, след предварително стиковане.

За това говорим.
Ама да, дето казвате нероден Петко, може пък никой да не ми иска помощта и да ходят с детето си навсякъде и да си го гледат 24/7, защото им е приятно и нямат нужда от почивка . Simple Smile
Иначе естествено, че  е бонус, родителите преди всичко си гледат детето.Никой не говори за " задължения" , а за помощ понякога, да кажем.
Яслите работят, но в първи клас са 7 годишни и имат ваканция 3 месеца и половина лятото Simple Smile Аз записвах 1 месец на частна занималня, и 2 седмици на зелено училище . Добре, оставаха още 2 месеца , от които ползвам отпуск 3 седмици, е пак не излиза сметката.Просто като пример. Така е и по-натам , след 4-5 клас да кажем си стои само вече с ключа на врата.

Общи условия

Активация на акаунт