Операция на щитовидната жлеза-21

• 15 818
  • 346
  •   1
Отговори
# 315
Здравейте, съфорумки!

Видяла жабата, че се кове коня и вдигнала крак и нея да я подковат...видях в една американска група, че пишат списъци от необходими и улесняващи живота неща след операция на щитовидна жлеза.
Някой минал през това, може ли да каже от какво най-много е имал нужда и какво му е било полезно след операцията?

Сламки за пиене, обезболяващи, специални възглавници, охлаждащи пачове и т.н.? Какво да взема задължително за следоперативния период?

Аз съм планирана за 10 Ноември....

Благодаря

# 316
  • Бургас
На мен не ми бяха необходими сламки за пиене . Пиех вода от шише , когато разрешиха и нямаше проблем . За болката дават обезболяващи , ако е необходимо ( на мен не ми трябваха ) . За възглавница , аз поисках да ми донесат , защото тази в болницата ми беше твърда .Имах главоболие до изпиването на първото разрешено кафе .За мен по неприятно беше ставането и раздвижването след 24 часово лежане.

# 317
  • Варна
При първата операция не можех да ям и пия първия ден заради болката в гърлото. При втората (тази пролет) имах дискомфорт само деня на операция - повръщах от упойката и просто спах цял следобяд. На следващата сутрин се събудих, пих кафе и се храних нормално.

Та общо взето в болницата обезболяващо ще дадат, евентуално може да се помоли за възглавница наистина - аз лично си вдигнах леглото и спах почти седнала първия ден. Това беше и малко психологическо заради идеята ще е врата. Но и понеже има по-големи лепенки в началото реално не е удобно да се въртиш.. та това е дискомфорт, но се преживява. Следващите дни започваш да спиш все по-нормално. Също си измих косата деня преди операцията, защото със сигурност известно време няма да си мокриш главата. Сламки и аз не съм ползвала, пиех си от шише. Някои казват стрепсилс и подобни неща за гърло, но аз лично не съм ползвала.

# 318
Значи навсякъде ли е това с 24 часа без ставане? То е нещо като реанимация ли? Аз инжекции Фраксипарин слагат ли ви? Аз почти на всяка операция след това ми слагат превантивно такива инжекции...аз даже съм с малки мутации на тромбофилия и ми искат становище от хематолог и евентуално предписание каква терапия е нужна...

# 319
Момичета, дойде ми един въпрос,не знам глупав или не,при мен е паращитовидна жлеза и се чудех-катетър слага ли се?И също така всички тези неща,които описвате 24 ч.без да се става и т.н важат ли и при мен?Аз сряда отивам и нещо взех да се притеснявам 😆

# 320
  • Варна
etaniel -  и на двете ми операции - Варна, 2021 и Плевен 2025 не са ме държали 24 часа, бяха сутринта и двете, вечерта си ставах, ходех си в тоалетна и т.н - само и двата пъти (и винаги след упойка) държат да станеш много внимателно. Фраксипарин не са ми слагали никога (4 операции имам), но щом ти имаш мутация и трябва хематолог, е друго вече.

Фани, не са ми слагали катетър. От 4 операции, само на 1 съм имала, но там беше много тежко наистина.

Та и за двете ви - ставала съм си аз лично около да кажем 6-7-8 часа след като е свършила операцията - просто като се почувстваш по-добре и упойката отпусне, за да не ти се вие свят - това е драмата всъщност.

Всичко ще е наред, стискаме палци, Фани!

# 321
Дамм, ама при Видинов май не дават да ставаш до следващия ден…ще го питам в крайна сметка, ама доста жени, които са били там, казват това…щото са много деликатни тъканите на гърлото и да не се получат инфекции или отваряне на операцията…Фани, за паращитовидни може да е друго, не се притеснявай, обади му се на Видинов да го питаш

# 322
Здравейте, съфорумки!

Видяла жабата, че се кове коня и вдигнала крак и нея да я подковат...видях в една американска група, че пишат списъци от необходими и улесняващи живота неща след операция на щитовидна жлеза.
Някой минал през това, може ли да каже от какво най-много е имал нужда и какво му е било полезно след операцията?

Сламки за пиене, обезболяващи, специални възглавници, охлаждащи пачове и т.н.? Какво да взема задължително за следоперативния период?

Аз съм планирана за 10 Ноември....

Благодаря
Нищо не ви трябва..... На третия ден като ме изписаха вечерях с чаша вино.И не се слага катетър.

# 323
etaniel, 🤗

Понеже виждам, че си развълнувана и в очакване на това, което ти предстои.

Обръщам се към теб съвсем приятелски. 🌺
Да, ти и самичка си разбрала повечето неща от многото коментари във Фейсбук.

Мисля, че само при д-р Видинов я има тази практика с дългото и неподвижно лежане.
Просто явно той, като специалист, така си е преценил. 🤷
Но всичко това се случва в стаята, в леглото.
И се изтърпява...

На мен лично думата "Реанимация" ми е много силна и я свързвам с отделението, до което имат достъп само лекарите и сестрите, и състоянието на пациентите е доста сериозно и тежко.
Повечето са в безсъзнание и на командно дишане.

Тук, в България, тази интервенция се води сравнително лека.
И трябва да се случи някакъв много сериозен инцидент, по време на операцията, за да стигне човек до Реанимация.
Не се плаши за тези неща предварително. 🙏

В групата във Фейсбук попаднах само на два разказа на дами, които са се оперирали в чужбина и после са лежали за кратко в Реанимация.
Поне така са го описали те...
Явно си зависи много коя е държавата, кой е градът и коя е болницата.
И как процедира всеки отделен хирургичен екип.

Една дама пък е написала, че в САЩ операцията й е била сутринта, а после, късно следобеда, вече си е била вкъщи. 🙂

Аз лично (в "Александровска болница") бях с едно съвсем малко дренажче, скрито под самата превръзка.
И когато ми го махна асистентът на доктора - ми олекна - защото беше поставено в самия разрез и леко ме дразнеше и приболяваше от него.

Не съм била с катетър.

Иначе и другите също са ти разказали - заради самата позиция на врата, по време на операцията, първите 1-2 дни малко ти е сковано и те болят раменете и гърбът.
Както и се усеща някаква особена тежест в гърдите - която може би се дължи на интубационната тръба.

Но пак всичко си е много индивидуално - ти може да усетиш съвсем различни неща.
Не се тревожи предварително...

Виждам, че си изключително будна и разумна жена - и вече знам, че предварително си говорила с доктора и изрично си го помолила да ти запази паращитовидните жлези.
За което мога само да те поздравя и да ти стисна ръката! 🤝

Тук ще се обърна и към Fani - не се притеснявай, мило момиче. 🤗
Наистина всичко си е строго индивидуално.

Една дама във Фейсбук наскоро сподели, че на нея са й оставили само една-единствена паращитовидна жлеза, която си работила чудесно и тя се чувствала много добре. 🙂

Така че нека не те тревожат моите кахъри и моите терзания.
Всички сме различни...
Не се сравнявай с другите.

Ще стискам палци на всички и ви се извинявам, че стана толкова дълго.
Надявам се поне мъничко да съм помогнала.

Прегръщам ви! 🤗🍀♥️🌈

# 324
Благодаря, Романтичка, ще се настроя положително. Пак ще говоря с доктора. Доколкото знам и в Майчин дом се лежи след операцията неподвижно поне до другата сутрин. Видинов е бил в Майчин дом определено време и явно от там са тези похвати...да, права си за думата реанимация, малко пресилих...четох много и аз в американските групи, там е доста различно....

# 325
Включвам се и аз като скоро оперирана-преди 10 дни с няколко неща, които ми бяха полезни в следоперативния период в болницата.  Освен Стрепс1лс, сламаки и домашната ми възглавница, за мен беше удобно да имам безжични слушалки, за да мога да си слушам нещо (аудио книга, приятна музика и мотивиращи ме клипчета) без да притеснявам другата оперирана пациентка в стаята ми. Слушането на нещо ме разсейваше и дори ми помагаше да заспя.

Другото удобство беше широко горнище на пижама с копчета, което беше лесно за обличане и събличане, без да напрягам врата си и да ми минава нещо през главата. Даже, ако се бях сетила за второ (резервно) горнище на пижама, щеше да ми е още по-добре. При превръзките на разреза пижамата ми се мокреше, което не е голяма драма, но  ако имах второ горнище на пижама щеше да е по-удобно. Добре е пижамата да е широки ръкави, за да е удобно за акобат и мерене на кръвно.  Из болницата и до кафето се разхождах с анцуг и горнище с цип.

Нямам идея за МД и Софиямед, но при проф. Пандев, 3-4 часа след операцията ме вдигнаха от леглото, облякох се и пих малко вода. След още 2-3 часа хапнах лека храна и се движех свободно из стаята и отделението.

# 326
Благодаря, има ги пред вид тези неща, ще взема...ще видим как ще бъде, то важното е да мине добре самата операция и следоперативния период...

# 327
  • София
И при двете операции си носех малка бебешка възглавница, не толкова да лежа на нея, колкото да ми подпира брадичката и главата острани, за да не се напряга главата при лежането, а да е комфортно отпусната. Надявам се да го обясних горе-долу разбираемо Joy
Само при първата операция ме боля гърло, но за 6 дни изсмуках само 3 хапчета. Вземи си банан, кисело мляко - може плодово, някакви по-меки бисквити. Не знам каква ще е храната там, но аз не можех да ям твърда няколко дни. Обличах потници с тънки презрамки. Не дразнят раната, а са широки и лесно се промушват през главата.
В МД ме държаха 24 ч на леглото и ако ти се приходи до вц носят подлога. При втората станах 40 мин след като се събудих.
Ще имаш дренаж, но аз не ги усещах.
Успех! Hug

# 328
  • Бургас
Аз при д-р Видинов нямах дренаж , жената в моята стая също .

# 329
Аз при д-р Видинов нямах дренаж , жената в моята стая също .
Ако не е цялостно отстраняване на жлезата, не е нужен дренаж, ама аз като се знам как кървя на ОП, ще искам да ми сложат дренаж при всички случаи....
ПП Значи от МД му е останала практиката на Видинов да се лежи 24 часа....
FANI Мина ли при теб операцията? Надявам се скоро да се включиш с информация как си!

Последна редакция: чт, 06 ное 2025, 09:14 от etaniel

Общи условия

Активация на акаунт