Операция на щитовидната жлеза-21

• 16 783
  • 358
  •   1
Отговори
# 345
Аз да питам тези, на които е махната цялата жлеза заради Базед, кога след операцията ви изписват Л-тироксин? Чувам, че при някои чак след месец? Това нормално ли е? Аз не искам да стана 200 кг, да ми окапе косата и да ме болят всички кости и тсх да ми скочи до небето, ще искам да ми изпишат веднага заместващ хормон…

# 346
etaniel, 🤗

Сигурно ще се включат и другите момичета, но специално от това, което съм чела за д-р Видинов, е, че той е един от хирурзите, които веднага изписват хормон.

Вероятно и с теб ще стане така, дори и да не си говорила предварително с него за това.

Наистина е най-добре да ти пишат момичетата, които са били с Базед.
Защото при вас е малко по-специфично.
Тъй като в организма ви доскоро е имало малко по-голямо количество хормони от обикновеното.

Аз изкарах цели 45 дни без хормон. 🥴
Хирургът остави тези неща на преценката на ендокринолога.

Това, което усетих, още първите дни след операцията, беше, че започна да ми става малко по-тежко, веднага след като хапнех нещо.
Чувствах се някак "подута", "натежала" и "тромава".
Иначе изобщо не съм напълнявала през този период - въпреки метаболизма, който започна да се забавя.

Много е относително и индивидуално това с напълняването.
Да, има доста жени и мъже, които качват много килограми и се оплакват, че "няма сваляне" и направо имат чувството, че "пълнеят от въздуха".
Но някои от тях си остават така и след започването на хормона. 😕
Въпрос на организъм е при всеки.

И при хората с жлеза, но с Хашимото, също го има този проблем - въпреки хормона.

Ти вече си видяла моите постове - аз съм направо като от Аушвиц - кльощава и "изтъняла" - тънка като вейка.
Но при мен е някакво недобро усвояване на витамините и минералите, които получавам от храната.
С хранителните добавки също малко съм "скарана", защото повечето не ми влияят добре на стомаха. 🥹
Мъча се да ги пия - но не ми се получават особено добре нещата...

При мен косопадът се засили в последните 2 години - заради по-рано настъпилата менопауза и загубата на естроген. 🥺
Но то е свързано пак и с дефицита на витамини и минерали - плюс хормоналния дисбаланс, който ме връхлетя.

При всеки е различно...

Още е рано да се тревожиш за тези неща.
Не се знае при теб кое как ще бъде.
Не се плаши предварително. 🌺

Ще ти стискам палци за утре!
🙏🍀🌈🌟

Последна редакция: нд, 09 ное 2025, 20:52 от Непоправима романтичка

# 347
Благодаря за разясненията. Аз малко слагам каруцата пред коня…нека да мине, ще видим кой как и какво ще назначи след това…не мога да повярвам, че при изцяло отстранена жлеза те оставят 45 дни без хормон…това е все едно да оставиш влака да върви без локомотив…той просто спира….

# 348
  • Варна
Аз също бях около 40 дни без - всичко ми беше ок

# 349
Вече ми се размиват спомените, но изкарах между 20 и 30 дни без хормони след това ми назначиха 100 микрограма. През следващите месеци ми вдигаха дозата с по 25 докато я докарах по схема 125 и 150 микрограма през ден. Аз си напълнявах брутално и преди операцията, но след нея всъщност свалих малко. От половин година пак качвам като че ли от въздуха. Все още изпитвам ужасна угнетяваща умора, паметта ми никаква я няма. С косопада за щастие се разминах, защото това вече сериозно щеше да ми разклати самочувствието.

Не мога да убедя ендокринолога, че просто не мога да се владея и постоянно съм гладна. Лекарят ми само си мисли, че знае какво е това глад. Опитвам се с всички сили да ограничавам количеството храна и уж да ям здравословно, но за Бога, душата ми плаче за въглехидрати. От друга страна пък кожата ми никога (освен в ранното ми детство) не е била толкова сияйна.

# 350
Exberry цялата жлеза ли ти е махната? Каква е логиката да оставят пациента без хормон 40 дни? Откъде организмът да си набави Т4?

Вятър и мъгла, пий берберин добавка за усмиряване на глада. Провери за инсулинова резистентност, яж сутрин голямо количество немазен протеин - скир, нискомаслено сирене, извара, яйца, котидж…как са ти стойноститв на тсх?

# 351
etaniel, TSH ми е 0,244 mIU/l. Приемам метформинов препарат и хром пиколинат. Никаква файда не виждам от тях, но знам, че без тях нещата ще са още по-зле. Последно изследвания за инсулинова резистентност са ми правени преди повече от 6 месеца, като е потвърдено наличието на такава, макар и без да помня конкретните резултати, изследваните показатели бяха високи без да са нещо нечувано...

# 352
  • Варна
Exberry цялата жлеза ли ти е махната? Каква е логиката да оставят пациента без хормон 40 дни? Откъде организмът да си набави Т4?

Да.. логика никаква... при мен беше защото си мислеха, че ще пия йод, а аз отказах, но и не знам каква беше логиката като се чака за йод.. честно логика 0! Оцелях - не ми се случи нищо кой знае какво, освен умора - кг да кажем 1-2 от някакво подуване, но не беше да съм напълняла определено. Но не го разбирам. Тогава самият хирург не ми изписа, после докато стигна до ендо, мина време.. и така - честно като си спомня, няма логика никаква.Че и после се почва с малка доза.... сега не спирам нищо - за последните години 1 ден съм пропускала като бях в реанимация. И Т3-то 2-3 пъти съм си го забравяла следобяд, но аз не съм супер чувствителен организъм и е било ок и това.

Та да ти кажа личното ми мнение е като твоето - че е асбурдно.

# 353
Като се пие йод се спира хормона, да…ще видя какво ще стане…ако нещо не ми пасва, ще си самонапасвам и така

# 354
  • София
Здравейте ,на всички. Предстои ми операция на щитовидната жлеза при проф. Пандев м.03.26г.в Плевен. С папиларен карцином  от биопсия бетезда 5. Още от сега притесненията са ми много големи. Не зная какво предстои. Изчела съм много и тук и във фуйсбук групата. Объркването е с връх. Ще помоля някой, който е бил при Пандев скоро, да сподели възможно най-много. Също така и цена на операцията, забравих да го питам вчера.
Зная, че съм поредната с такива въпроси.
Благодаря.

# 355
  • Варна
Бях през април. 3000 лв е всичко - операция и престой.

# 356
Здравейте ,на всички. Предстои ми операция на щитовидната жлеза при проф. Пандев м.03.26г.в Плевен. С папиларен карцином  от биопсия бетезда 5. Още от сега притесненията са ми много големи. Не зная какво предстои. Изчела съм много и тук и във фуйсбук групата. Объркването е с връх. Ще помоля някой, който е бил при Пандев скоро, да сподели възможно най-много. Също така и цена на операцията, забравих да го питам вчера.
Зная, че съм поредната с такива въпроси.
Благодаря.
В зависимост от болницата в която ще ви оперира цената варира. Той наема операционната зала и плаца наем. Аз прес 2018-та платих 2000лв. в ИСУЛ, на беше много отдавна. Не се притеснявайте
-в най-добрите ръце сте. Засега проф.Пандев е най-добрия /само той има уред предпазващ да не сасегне глясните струни/. И засега няма случай на някой, който е взел мерки да си лекува жлезата да е починал.

# 357
Здравейте!
Може ли да ме насочите към ендокринолог, който има опит с диагностика и лечение на (евентуален аденом) паращитовидна жлеза в гр. Пловдив. При мен витамин Д от години е в дефицит, след назначен прием от юли на Хидроферол по схема (един месец по 1 капсула седмично, след това по 1 капсула месечно) достигнах непостиганите досега от мен 56.3 nmol/l (референтни стойности 80-250), паратхормон 152 ng/l (референтни стойности 15-65). При мен и ТАТ е висок - 323 IU/ml (референтни стойности 0-115), т.е. автоимунен тиреоидит, ни за него нищо не ми е изписвано. Калцият ми е в норма, единствено е излизал от норма, когато ми бе назначен прием на такъв за месец. Продължавам да приемам Хидроферол веднъж месечно, но не знам дали да продължавам да чакам паратхормона да се понижи ... изобщо ще се случи ли само чрез медикаментозно лечение, което би било чудесно.

# 358
Здравейте, искам да споделя 13 дни след операция за премахване на щитовидната жлеза в Софиямед при др Видинов се чувствам отлично, всички симптоми на Базедовата болест изчезнаха. Операцията мина много леко, нямах почти никакви оплаквания 24 часа след това. В момента съм на 75 мкг Еутирокс. Понасям го добре, чувствам се спокойна, енергична, жизнена. Нямам вече сърцебиене, тревожност, безсъние, тежест в гушата. Който се колебае след дълга борба с Базед го съветвам да не се бави. Да, щитовидната жлеза е важен орган, но в момента, в който дълго време е болна премахването е едно добро решение. Не съм имала проблем с калция и с гласа след ОП. Просто наистина в отделението на Софиямед всичко е много професионално и препоръчвам с две ръце (аз рядко се впечатлявам от лекари). Желая здраве на всички!

Общи условия

Активация на акаунт