Операция на щитовидната жлеза-21

• 19 676
  • 381
  •   2
Отговори
# 375
Здравей, nick40! 🤗

Назад в темата има доста информация - доста хора са споделяли какво е било при тях и как са се случили нещата.

Но да не ти стане "каша" и да се объркаш повече. 🥹
Ако можеш да си "отсееш" внимателно това, което на теб конкретно би ти помогнало - би било най-добре. 🙂

Много зависи от конкретния случай и от решението на екипа, който ще те оперира.

Дори и възелчето да се окаже, че не е добро - ако не виждат нищо съмнително и нередно в лимфните възли - не би трябвало да ги махат.

Най-професионално от тяхна страна би било да ти се направи биопсия на този възел още преди операцията.
Но понеже вече е пораснал малко повече - направо са решили, че трябва да го махнат - и да преценят какъв точно е видът му от резултата след хистологията.

Гефрирът е бързата хистологична диагноза, която се поставя още по време на операцията.
Не знам защо докторът ти е казал, че няма да прави такова нещо. 🤔
На мен поне ми изглежда странно и съм изненадана от това решение.

Колкото до лимфните възли - май само в чужбина правят биопсия преди операцията - ако на ехографа са видели нещо по-специфично и съмнително.
Поне до този извод стигнах от многото коментари, които прочетох досега.

Може би и тук, в България, правят предварителна биопсия на лимфните възли - но е някак по-рядко и пак си зависи от екипа и от решенията, които взима.

На мен конкретно не ми направиха предварителна биопсия нито на възелчето в жлезата, нито на лимфните възли.
Иначе хирургът е взел материал за гефрир още по време на операцията - като направо е отстранил и двата лоба, и 5 лимфни възела около жлезата - просто защото са били леко възпалени. 🤷
И той е решил да действа по-радикално - без да знае какво точно е състоянието им.
Нито на жлезата и възелчето, нито на лимфните възли.

Но така НЕ се прави, nick40!
Най-малкото не е професионално!
Защото тази област там е чувствителна и деликатна...
И би трябвало да се подхожда внимателно и "нежно".
С разум и "мисъл" за пациента...

Не знам, ако имаш нерви и търпение - потърси информация малко по-назад в темата.
Има и една група във Фейсбук: "Живот без щитовидна жлеза" - там повечето потребители са доста по-активни и биха ти откликнали и отговорили на въпросите, които те тревожат и вълнуват.

🤗🍀🌈

Последна редакция: пн, 12 яну 2026, 14:57 от Непоправима романтичка

# 376
Здравейте, някой който е минал през РАЙ може ли да сподели повечко за тази инжекция Thyrogen? Чух че няма нужда да се спира хормона, ако се бие тази инжекция

# 377
Здравейте, някой който е минал през РАЙ може ли да сподели повечко за тази инжекция Thyrogen? Чух че няма нужда да се спира хормона, ако се бие тази инжекция

Аз минах Рай с Тирожен,бият се две инжекции в двата последователни дни преди влизане в болницата.Не се спира хормона.Не почувствах никакво неразположение и промяна в тонус,енергия или нещо друго,след инжекциите и след Рай.Влязох с ТСХ 146 след двете инжекции.Единствено спазвах строга нискойодна диета за 30 дни.
Обаче много е важно съхранението на инжекциите,на мен ми ги дадоха в болницата ( чужбина) директно от хладилника ,термос трябваше да си нося и веднага в къщи в хладилник.Поставят се пак непосредствено след изваждането от хладилника по едно и също време сутринта в два последователни дни.

Последна редакция: ср, 14 яну 2026, 12:13 от Мануня

# 378
Много благодаря за информацията! Как се чувствате сега (колко време след операцията сте)? Промени ли се много живота ви?

# 379
Много благодаря за информацията! Как се чувствате сега (колко време след операцията сте)? Промени ли се много живота ви?

Операцията ми беше през април 2024,аз съм от хората,при които нищо не се промени,освен,че в 5 сутринта пия хормон.Въстанових практиките по йога месец след операцията,работя активно в градината ,както преди,всяка сутрин разхождам кучето в гората по 5 км.Пожелавам и на вас същото!

# 380
През 2018-та година се оперирах. Живота ми си е същия. Освен, както казва и Мануня-пия нощем хормона.

# 381
Здравейте на всички, писах във фейсбук групата,но да попитам и за вашето мнение тук.Ще се опитам да съм максимално кратка. Преди 2 месеца ми премахнаха паращитовидна жлеза при Видинов(хиперплазия).Имах си оплаквания доста време, след операцията уж нещата бяха ок(като изключим умората) ,но сега пак всичко се върна с пълна сила...Калцият от 3 сега е 2.1,паратхормонът от 230 миналия месец беше 60.Вит.д беше 29 и Ботушанов ми изписа вигантол за 3 месеца с цел вдигане на калция и съответно падане на паратхормона.Аз обаче се чувствам ужасно и истината е, че не знам дали е от хормоните или нещо на психическа основа(защото и преди съм имала такива проблеми).Лошо ми е по цял ден,все едно имам най-ужасния махмурлук, а взема ли и вечерта да пийна 1 вино и на следващия ден е ад...Нямам никаква сила,особено в краката и ръцете.Когато се изморя започват да изтръпват пръстите на краката и колената,(не като в началото точно след операцията,но все пак има изтръпване)а калцият е стабилен(от време на време го пускам).Вие ми се свят,не мога да се концентрирам,очите ми все едно постоянно са изморени,краката не ме държат,,гади ми се,не мога да спя,имам чувството, че треперя,а реално не е така и.още какво ли не...Дали има и други,които са така?Вече имам чувството, че все така ще си остана,а имам и две малки деца и се чудя до март какво да правя,когато е следващия преглед.Всички други изследвания са ок.Кръвното е малко по-ниско от преди,но стабилно.

Общи условия

Активация на акаунт