Назад в темата има доста информация - доста хора са споделяли какво е било при тях и как са се случили нещата.
Но да не ти стане "каша" и да се объркаш повече. 🥹
Ако можеш да си "отсееш" внимателно това, което на теб конкретно би ти помогнало - би било най-добре. 🙂
Много зависи от конкретния случай и от решението на екипа, който ще те оперира.
Дори и възелчето да се окаже, че не е добро - ако не виждат нищо съмнително и нередно в лимфните възли - не би трябвало да ги махат.
Най-професионално от тяхна страна би било да ти се направи биопсия на този възел още преди операцията.
Но понеже вече е пораснал малко повече - направо са решили, че трябва да го махнат - и да преценят какъв точно е видът му от резултата след хистологията.
Гефрирът е бързата хистологична диагноза, която се поставя още по време на операцията.
Не знам защо докторът ти е казал, че няма да прави такова нещо. 🤔
На мен поне ми изглежда странно и съм изненадана от това решение.
Колкото до лимфните възли - май само в чужбина правят биопсия преди операцията - ако на ехографа са видели нещо по-специфично и съмнително.
Поне до този извод стигнах от многото коментари, които прочетох досега.
Може би и тук, в България, правят предварителна биопсия на лимфните възли - но е някак по-рядко и пак си зависи от екипа и от решенията, които взима.
На мен конкретно не ми направиха предварителна биопсия нито на възелчето в жлезата, нито на лимфните възли.
Иначе хирургът е взел материал за гефрир още по време на операцията - като направо е отстранил и двата лоба, и 5 лимфни възела около жлезата - просто защото са били леко възпалени. 🤷
И той е решил да действа по-радикално - без да знае какво точно е състоянието им.
Нито на жлезата и възелчето, нито на лимфните възли.
Но така НЕ се прави, nick40!
Най-малкото не е професионално!
Защото тази област там е чувствителна и деликатна...
И би трябвало да се подхожда внимателно и "нежно".
С разум и "мисъл" за пациента...
Не знам, ако имаш нерви и търпение - потърси информация малко по-назад в темата.
Има и една група във Фейсбук: "Живот без щитовидна жлеза" - там повечето потребители са доста по-активни и биха ти откликнали и отговорили на въпросите, които те тревожат и вълнуват.
🤗🍀🌈