Операции на коляното - 3. тема

• 7 426
  • 152
  •   1
Отговори
# 120
  • София
Текар и масажите не могат да подобрят силата и координацията, както и доста други аспекти като баланс, увереност и др…
Хайде да не си приписваме и вменяваме измишльотини! Къде в горенаписаното от мен видяхте такова твърдение?
Процедурите се правят, за да облекчат и релаксират оперирания крак след по-сериозно физическо натоварване, а текарът има и противовъзпалително действие. Първите месеци при въвеждането на нови движения, често коляното реагира с оток (събиране на течност)
След 3-тия месец постоянно (ежеседмично по предварителен план) се въвеждат нови упражнения и нови натоварвания, коляното се провокира и не трябва да се зацикля на едно и също. Не пречи у дома да се правят вече отработени движения, но те не отменят новите.  Дори първото леко тичане, което се въвежда след 4-тия месец, трябва да се извърши под надзор.
Нямам спомен на каква възраст е синът на Грейпфрут, но ако става дума за подрастващ, аз не бих му се доверила поне до 5-тия месец.
Разбира се всеки е свободен сам да си вземе решението за възстановяването.

# 121
  • София
На 19 е, мисля, че растежът му е приключил.
Не разбирам от материята, не знаех какво е текар (проверих сега), не знам дали му е правена такава терапия, не съм ходила с него.
Доверили сме се на терапевтите, за момента няма проблеми, дано така да си остане.

# 122
  • София
Аз имах предвид не дали му е приключил растежа, а да не прави щуротии на своя глава:), че тийнейждърите често си мислят, че “морето им е до коленете”. Но на 19 вече ги броим за по-разумни и внимателни:). Успех! Всичко ще е наред!

# 123
Текар и масажите не могат да подобрят силата и координацията, както и доста други аспекти като баланс, увереност и др…
Хайде да не си приписваме и вменяваме измишльотини! Къде в горенаписаното от мен видяхте такова твърдение?
Процедурите се правят, за да облекчат и релаксират оперирания крак след по-сериозно физическо натоварване, а текарът има и противовъзпалително действие. Първите месеци при въвеждането на нови движения, често коляното реагира с оток (събиране на течност)
След 3-тия месец постоянно (ежеседмично по предварителен план) се въвеждат нови упражнения и нови натоварвания, коляното се провокира и не трябва да се зацикля на едно и също. Не пречи у дома да се правят вече отработени движения, но те не отменят новите.  Дори първото леко тичане, което се въвежда след 4-тия месец, трябва да се извърши под надзор.
Нямам спомен на каква възраст е синът на Грейпфрут, но ако става дума за подрастващ, аз не бих му се доверила поне до 5-тия месец.
Разбира се всеки е свободен сам да си вземе решението за възстановяването.
Текар терапията няма противовъзпалително действие! Оток в коляното се получава при несъобразено натоварване с моментните възможности и чувствителност на коляното, затова обяснявам, че, ако всичко е обяснено и предварително структурирано като план - няма да има проблем и подувания на коляното, което да забавя процеса. Що се отнася до тичането, не се започва на базата на месеци, както са правели преди, а и някои все още взимат предвид само времето, което е минало. Това е огромна грешка, която може да коства много! Това “пробвай” и ще видиш може да е с тежки последствия!!! Има ясни и точни критерии, които трябва да се покрият - като най-лесен пример - процентно съотношение на силата между двата крака на квадрицепса (предно бедро). Опитвам се да дам научно обоснована информация, а не хората да попадат в капани, за да може хората да си мислят, че имат нужда от нещо конкретно само, за да може някой да си използва скъпите джаджи… Няма доказателства, които да потвърждават позитивния ефект на текар терапията при и след операция на ПКВ. Ефект може да се постигне с много различни средства, но не съм съгласен да се промотират средства, които не са необходими за конкретната ситуация, както повечето хора могат да се подведат по текар терапията и масажа. Вместо 30 минути да се върти апарата и да се масажират краката - това време може да бъде по-ползотворно използвано с допълнителни упражнения, релаксация, стречинг или мобилизации, а ще бъде и по-евтино за хората и вместо да се фокусират само първите 2/3 месеца да работят с терапевт и да дават безумни пари - по-добре да ги разпределят в по-дълъг период…

# 124
Текар и масажите, ще помогнат ли след артроскопия на менискус?
И още какво може да се прави преди същата манипулация?

# 125
Текар и масажите, ще помогнат ли след артроскопия на менискус?
И още какво може да се прави преди същата манипулация?
Да помогнат на кое? Могат леко да помогнат за отока, но основното средство е движението, леки упражнения, упражнения за мускулите, за да не отслабват, и противооточни позиции и упражнения. Много често при предоперативна рехабилитация хората виждат, че започват да се чувстват много добре и някой път даже си отказват операции. Не задължително трябва да се опериран менискус. Има различни варианти и е хубаво да се предостави информацията за всичките с потенциалните им + и -

# 126
Да помогнат за по-бързото раздвижване, отоците, противовъзпалителните процеси....
Питах се дали апаратните процедури са по-добри от физическата рехабилитация при възстановяването и раздвижването след артроскопията.
Разбрах, че могат да помогнат леко.

# 127
Да помогнат за по-бързото раздвижване, отоците, противовъзпалителните процеси....
Питах се дали апаратните процедури са по-добри от физическата рехабилитация при възстановяването и раздвижването след артроскопията.
Разбрах, че могат да помогнат леко.
Всички предпочитаме пасивната терапия, но, за да сме здрави и функционални трябват упражнения и движение. Апаратите са като хапчетата в повечето случаи - подпомагат да не те боли толкова, но временно…

# 128
  • София
Vital Therapy, аз не разбрах каква беше идеята Ви да влезете в тази група и да инициирате безсмислени спорове за неща, които никой тук не отрича -напротив постоянно се коментира, че работата на хирурга е 50%, а останалата е на рехабилитатора и на пациента и че движението и упражненията са най-важното за правилното възстановяване, а апаратните процедури го подпомагат в първата фаза най-вече или когато се налага.
Операцията на детето ми е направена в чужбина, на мъжа ми в БГ. И двамата бяха предупредени да не се изненадват от реакциите на коляното с оток при въвеждане на нови движения и специфични натоварвания до 1,5 г. след операцията. Получиха и инструкции какво да правят в такива случаи. Няма как да избегнеш нещо “по план”. Всеки организъм е различен - детските колене реагират много по-често с оток, отколкото при възрастните се случва. Някои пък изобщо не реагират. Това знаете ли го? Или работите само с възрастни?
Ето и малко и инфо за текара. Не го “промотирам”, но върши чудесна работа -изпитано. В момента лекувам сериозна контузия на рамото си - разкъсано сухожилие. Виждам как след всяка процедура - електростимулация, лазер и текар обема на движенията ми се увеличава и болката намалява. Съжалявам само, че не го направих по-рано, а 4 месеца чаках да ми мине от самосебеси, правейки най-различни упражнения. Текарът се прилага НЕ по желание на клиента, а по преценка на рехабилитатора.
И да - текарът ИМА противовъзпалително действие:

Ето повече детайли за терапията:
https://okto.bg/en/procedure/tecar-therapy/?gad_source=1&gad_cam … VUehoCTjoQAvD_BwE
Сега си обясних “включването” Ви. Регистрирал сте се във форума вчера само за да напишете един заядлив коментар или да си “промотирате” услугите на терапевт?

Последна редакция: нд, 26 окт 2025, 08:32 от Skiorche

# 129
Vital Therapy, аз не разбрах каква беше идеята Ви да влезете в тази група и да инициирате безсмислени спорове за неща, които никой тук не отрича -напротив постоянно се коментира, че работата на хирурга е 50%, а останалата е на рехабилитатора и на пациента и че движението и упражненията са най-важното за правилното възстановяване, а апаратните процедури го подпомагат в първата фаза най-вече или когато се налага.
Операцията на детето ми е направена в чужбина, на мъжа ми в БГ. И двамата бяха предупредени да не се изненадват от реакциите на коляното с оток при въвеждане на нови движения и специфични натоварвания до 1,5 г. след операцията. Получиха и инструкции какво да правят в такива случаи. Няма как да избегнеш нещо “по план”. Всеки организъм е различен - детските колене реагират много по-често с оток, отколкото при възрастните се случва. Някои пък изобщо не реагират. Това знаете ли го? Или работите само с възрастни?
Ето и малко и инфо за текара. Не го “промотирам”, но върши чудесна работа -изпитано. В момента лекувам сериозна контузия на рамото си - разкъсано сухожилие. Виждам как след всяка процедура - електростимулация, лазер и текар обема на движенията ми се увеличава и болката намалява. Съжалявам само, че не го направих по-рано, а 4 месеца чаках да ми мине от самосебеси, правейки най-различни упражнения. Текарът се прилага НЕ по желание на клиента, а по преценка на рехабилитатора.
И да - текарът ИМА противовъзпалително действие:

Ето повече детайли за терапията:
https://okto.bg/en/procedure/tecar-therapy/?gad_source=1&gad_cam … VUehoCTjoQAvD_BwE
Сега си обясних “включването” Ви. Регистрирал сте се във форума вчера само за да напишете един заядлив коментар или да си “промотирате” услугите на терапевт?
Къде видяхте да се заяждам или нещо подобно? Предоставям информация, която хората трудно могат да намерят, ако не са чели проучвания и мета-анализи, както и вие. Намерили сте някой сайт, който предоставят информация в най-позитивната перспектива. Та тук съм, за да не се подвеждат хората по недостоверна информация и да си дават парите за неща, за които нямат нужда, на базата на техния проблем. Текар терапията може да бъде от полза при някои състояния, ДА, не съм намесвал други проблеми, аз също ползвам текар терапията като средство, но това не означава да се ракламира и промотира за всички проблеми, защото не е необходим при всичко. А за вашето твърдение, че има противовъзпалителен ефект ще оставя няколко източника на информация, които са доста по-надеждни от почти всички сайтове…
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/38763621/
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/30362981/
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/32909988/?utm_source=chatgpt.com

И ако не ви се чете това цялото нещо
Обобщение:
Няма убедителни клинични данни, които да показват, че TECAR директно и надеждно редуцира възпалителни маркери (IL-6, TNF-α, CRP) при хора.
   •   Много проучвания мерят клинични изходи (болка, ROM, функция), не биомаркери — това не е доказателство за противовъзпалителен механизъм. (Т.е. болката може да намалее по други причини — топлинен ефект, невромодулация, циркулация и т.н.)
   •   Систематични прегледи и някои RCT-та показват или смесени резултати, или отсъствие на ясно превъзходство спрямо плацебо/упражнения. Това не е подкрепа за категорично антивъзпалително действие.

# 130
  • София
Само не отговорихте дали целта на регистрацията Ви отпреди 2 дни и включването Ви в двете теми за операции на коляно ( втч. при Тони Георгиев) беше, за да промотирате услугите си на физиотерапевт?
И веднъж Ви помолих учтиво да спрете да ми вменявате и да приписвате неверни твърдения, сега добавям и откровени лъжи, но ето че продължавате да го правите и в поредния си безсмислен пост. Ще Ви цитирам, защото попитахте:
“но това не означава да се рекламира и промотира за всички проблеми, защото не е необходим при всичко”.  В едно изречение -4 лъжи по отношение на казаното от мен. Достатъчно ли Ви е? И хората няма как да се подведат (5-та лъжа), защото изрично подчертах, че рехабилитаторът, а не пациентът преценява дали и кога да включи каквато и да е апаратна процедура.
Ако някой тук се опитва фино да рекламира услугите си, което противоречи на правилата на този форум - това сте Вие. И ако продължавате в същия дух - ще ме принудите да се обърна към модератора.

Последна редакция: пн, 27 окт 2025, 17:30 от Skiorche

# 131
Ние сме на почти 7 месец от операцията и синът ми все още ходи веднъж седмично на рехабилитация. Ноември сме отново на преглед и най-вероятно ще кажат да спрем с рехабилитацията вече. Свива крака си на 90 %, което казаха, че за тези месеци е много добър напредък.

# 132
Здравейте на всички. Изчетох всички коментари и съм благодарен, че има хора като вас, които да помагат на останалите. Бъдете здрави. Искам да попитам дали някой е оперирал ПКВ във Варна ? При кой ортопед и дали са доволни от операцията и възстановяването. Оперирах менискус преди 6 години в клиниката на проф Шойлеф, но имам все още проблем с коляното. Вярно и аз го натоварвам много-ски, футбол, колоездене, физически труд, като болката я свързвам понякога с това. Връзката обаче е по-сложна интервенция и трябва да се направи добре за да мога да продължа да спортувам и се движа, макар и не професионално. Благодаря предварително за отговорите ви. Хубав ден !

# 133
  • София
Писах Ви вече на лични, но ще кажа и тук. Нека първият Ви критерий да бъде избора на добър и надежден лекар, а после локацията. Сигурна съм, че ако изберете лекар в София, ще се намери приятел или роднина, който после да Ви закара до Варна. Иначе във Варна има една опция и аз я споделих Simple Smile. В София вариантите са малко повече.

# 134
Здравейте група! Искам да попитам нормално ли е след третия месец от операция за скъсана ПКВ да има още лек оток на ставата (все едно че имаш вода в коляното ,който е имал знае за какво говоря). Благодаря предварително за отговорите.

Общи условия

Активация на акаунт