Какво мислите за името Мария-Магдалена

• 2 096
  • 43
  •   1
Отговори
# 15
Магдалина ми звучи все едно някой с диалект е решил да го изпише това име както го изговаря.

Мария или Магдалена са прилични имена, но комбинацията и на мен ми е твърде библейска и дълга.

# 16
Дълго ми е и ми навява асоциация с библейска блудница. Както искат да вкарват религията в училище, не бих си го причинила на детето. Магдалена е хубаво и по-рядко от Мария поне сред деца. Сходно на Магдалена по звучене и също рядко е Миглена/ Меглена. Мадлен(-а) също ми харесва и се среща в България в комбинация с българско презиме и фамилия, т.е се приема нормално.

# 17
  • Банско
И на мен ми навява асоциации с библията или нещо ми идва много христянско. И тези две имена с тирета объркват децата. Мария ли си Магдалена ли си, как точно да ти викат на галено....

# 18
  • София
Прекарах известно време от живота си с 4 имена и не бих го причинила на детето си. Наскоро подписвах документи в банката, където трябва да се изпишат няколко пъти всички имена, добре, че вече са само три!

# 19
Харесва ми, името има силен заряд.

# 20
Не бих казала, че двойните имена объркват децата. Даже смятам, че в днешно време се възприемат напълно нормално. Синът ми имаше съученичка с това име и за него си беше Мария-Магдалена или накратко Мими. Никой в класа не е асоциирал името с библейската личност и това да е довело до подигравки.

# 21
  • Варна
Магдалена е много хубаво. Без Мария-та отпред. То не че децата ще са чели Библията, но няма да е готино да викат на дъщеря ви "блудница". Все пак Мария Магдалена е (уж) такава. Според официалната версия нали, не според Дан Браун.
Не само според Дан Браун. Доколкото съм чела твърденията, че е блудница всъщност се основават на заблуда.
Скрит текст:
Православната църква я тачи предимно като една от жените мироносици, изцелена от седем бяса (Марк 16:9), която се споменава на няколко пъти в четирите Евангелия, докато
в Католическата църква дълго време нейният образ легендарно, но неправилно се идентифицира с каещата се блудница Мария от сестрите Марта и Мария, понеже през 591 г. папа Григорий Велики изказвал официално такова предположение, заявявайки на една проповед, че тези три жени са един и същи човек – Мария Магдалина, покаялата се блудница. През 1969 г. католическата църква признава официално, че тя не е каеща се блудница, а през 2016 г. е призната от Ватикана за апостол, наравно с останалите 12 ученика на Исус – Петър, Андрей, Яков Зеведеев, Йоан, Филип, Вартоломей, Тома, Матей, Яков Алфеев, Тадей, Симон Ханаанец и Юда Искариотски.
По темата - харесвам името, въпреки че по принцип не ми допадат двойни имена. Бих се спряла на Мария или Магдалена. Дори съм обмисляла Магдалена за име на моето дете, ако беше момиче.

# 22
  • София
Магдалена е много хубаво име. Мария не е лошо.
Комбинираното от двете не ми харесва.

# 23
Аз и двете не ги харесвам - поотделно, както остава пък заедно.
Предлагам да се спрете на едното само.

# 24
  • Най-красивата страна
Харесвам дълги класически имена.
Но е от Библията и Мария Магдалена е името на разкаяла се блудница.
Бих използвала само Магдалена.

# 25
И на мен не ми харесват имената с изключителна символика. Една е Мария-Магдалена, както и Мария-Антоанета, Мария-Терезия и подобните.

# 26
  • Варна
Мария Магдалена е името на разкаяла се блудница.
НЕ е.

# 27
  • София
Аз съм чела Библията точно по този въпрос.
Мария от Магдала посреща Исус в дома си.
Преди това, в друга глава има случка с разкаяла се блудница, но нейното име въобще не се споменава.
Не са една и съща личност/героиня.
Аз лично не харесвам двойни имена.
Магдалена ми харесва като име.

# 28
Хубаво, но това, че не са едно и също лице, ще трябва да се обяснява на всеки срещнат, който не е чел (или не е чел внимателно) Библията и е останал с впечатление, че Мария Магдалена е разкаяла се блудница.

Аз така се обяснявам откъде ми произлиза името и защо имам имен ден еди кога си. Хората ме слушат озадачено и с неразбиране. Накрая приех, че нямам имен ден. Твърде сложно.

# 29
Харесвам дълги класически имена.
Но е от Библията и Мария Магдалена е името на разкаяла се блудница.
Бих използвала само Магдалена.
Не е разкаяла се блудница поне според последните тълкувания.
Магдалина или Магдалена е по-скоро месторождение, т.е. става въпрос за Мария. И двете имена са хубави. Също доста разпространени извън България, ако това има значение за питащата.

Общи условия

Активация на акаунт