СЕДМОКЛАСНИЦИ 2024/2025 - Тема 8 - Седмокласник пробни тестове решава, че НВОто наближава....

• 25 761
  • 733
  •   1
Отговори
# 135
  • София
Аз напълно се оплетох с тези профили. Когато паралелката е "Природни науки - Биол, Хим, АЕ интензивно, НЕ" кои са профилите и кое от кой клас се учи 🙄
sanaka 100 пъти го обясни. Четете бе, хора!

# 136
  • софия
Ох, просветна ми 😃 Благодаря 💐

# 137
  • София
Да ви кажа аз днес леко се изумих от избора на втори език на 51-о за паралелката по компютърна графика. Направо ахнах. Доста нестандартно ми се стори.
Joy
Що, бе, кво? Защо да не научиш един японски като втори език? Satisfied
Колко му е, нали?!
Ми, по два часа, по два часа... до 12 клас може и да стигне за азбуката.

И, където езикът е интензивно, независимо че не е ЕГ, пак се учат само език, мат, БЕЛ + трудово и физическо в 8 клас, нали така?
Да. Език, математика, бел, физическо, философия, музика, ИИ, ИТ. Няма вече трудово в гимназията. Joy

# 138
Да ви кажа аз днес леко се изумих от избора на втори език на 51-о за паралелката по компютърна графика. Направо ахнах. Доста нестандартно ми се стори.
Joy
Що, бе, кво? Защо да не научиш един японски като втори език? Satisfied
Колко му е, нали?!
Ми, по два часа, по два часа... до 12 клас може и да стигне за азбуката.
Ама само до половината. Joy

# 139
Няма вече трудово в гимназията. Joy

ехе, вярно ли?!?

Ох, извинете - Технологии и предприемачество! Как понижих този предмет и аз....

# 140
  • София
Поне това няма, да. Нищо де, сега ще запълнят пропуска с религия. Joy

# 141
Имат философия, която после се превръща в гражданско образование, така че ще е още един предмет, в който ще блеят в час.

# 142
  • софия
Аз напълно се оплетох с тези профили. Когато паралелката е "Природни науки - Биол, Хим, АЕ интензивно, НЕ" кои са профилите и кое от кой клас се учи 🙄
sanaka 100 пъти го обясни. Четете бе, хора!
Благодарих на санака, че отдели време да обясни. За жалост съм на години, за които профилирането е неясно, не работя в училище и нямам по- големи деца. А Вие можеше просто да подминете....бе

Последна редакция: чт, 24 апр 2025, 21:38 от alessundri

# 143
  • ту тук, ту там

Аз също се чувствам тотално изгубена! 😒

# 144
Голямо мислене и редене ща падне, но първо да видим резултатите...

Последна редакция: чт, 24 апр 2025, 22:17 от Mur

# 145

Английски интензивно щом е, то той отива профил задължително. Биология и Химия също задължително профил. Остава още един предмет за профил, за да станат четири. Може да избере вторият език за профил или ако предлага училището нещо друго. Но обикновено, ако пише английски интензивно, немски, биология, химия, то това са четирите профила и се учат 11 и 12 клас. От тези четири предмета се избира и второто задължително ДЗИ.
До края на 10 клас си е обикновена гимназия с интензивно учене на английски и втори немски

Дано съм уцелила, миналата година завърши моята голямата, но тя като кандидатстваше, нямаше написани профилите. В десети клас се решаваше

Сега избират вторият етап отсега, сигурно за да няма напрежение после, ако училището не може да осигури някой предмет

Последна редакция: чт, 24 апр 2025, 22:18 от Априлски душ

# 146
  • София

Английски интензивно щом е, то той отива профил задължително. Биология и Химия също задължително профил. Остава още един предмет за профил, за да станат четири. Може да избере вторият език за профил или ако предлага училището нещо друго. Но обикновено, ако пише английски интензивно, немски, биология, химия, то това са четирите профила и се учат 11 и 12 клас. От тези четири предмета се избира и второто задължително ДЗИ
Моля те, спри да заблуждаваш хората с невярна информация. Няма такова нещо. Интензивно изучаване на език и профил са съвсем различни неща. Интензивно език се учи и в някои паралелки на СМГ, но никога не е бил задължетелен профил. За пореден път - само първите ДВА профила се определят с държавния план-прием. В случая това са химия и биология. Другите два профила НЕ СЕ ОПРЕДЕЛЯТ с ДПП, а се избират в 10-ти клас. Никой не е длъжен да познава нормативната уредба непременно, но поне, като не я познава, е добре да се въздържа да пише глупости.

Последна редакция: чт, 24 апр 2025, 22:25 от sanaka

# 147
...За пореден път - само първите ДВА профила се определят с държавния план-прием...
Т.е. ако профилът е Обществени науки например, втората матура ще е история/философия или география, така ли е?

# 148
Аха, сега виждам, в езиковите не пише профили, а само двата езика.
Добре де, ако не си в езикова гимназия, а в езикова паралелка може ли да се окаже, че няма да има профил по езика, който се изучава интензивно. Изведнъж заявяват, че няма учител по немски и трябва да се профилираш по философия например. И това да ти го сервират в края на десети клас.

Последна редакция: чт, 24 апр 2025, 22:37 от Априлски душ

# 149
  • София
...За пореден път - само първите ДВА профила се определят с държавния план-прием...
Т.е. ако профилът е Обществени науки например, втората матура ще е история/философия или география, така ли е?
И това го обасних по-горе. Втората задължителна матура е по един от всичките 3 или 4 профилиращи предмета. Не е задължително да е по някой от първите два.

И добре де, може ли да се окаже, че интензивното учене на език спира в десети клас. Нещо не схващам. В езиковите гимназии не е ли задължителен профилът по основния език
Интензивното изучаване на език не спира в десети клас. По учбен план то се изучава в ООП и във втори гимназиален етап продължава с по два часа седмично. В ЕГ двата езика са задългителен профил, защото масово паралелките в ЕГ са с профил Чужди езици, определен с ДПП. За последен път - начинът на изучаване на езика - ИИЧЕ, РИЧЕ и НИРИЧЕ - и профил са две съвсем различни неща. Два пъти го обясних по-горе.

ПП Понеже се дописа. ЕГ или езикова паралелка в друго училище, няма значение. Ако профилът в ДПП е чужди езици /изрично е посочен за ЕГ-тата/, двата езика са задължително профилиращи. За всички други профили - не са.

Последна редакция: чт, 24 апр 2025, 22:49 от sanaka

Общи условия

Активация на акаунт