Иначе за визуалните изкуства съм съгласна, че са най-застрашени, синът ми също се занимава с рисуване, макар и да няма намерение да прави това своя професия. Точно това имах предвид, като писах, че човек ще трябва много да се конкурира, много да мисли как да се развива, как да надгражда, какво различно да влага, което ИИ към дадения момент все още не може, с какво може да върви крачка пред него. Затова казах, че може и ние да се развием много, бивайки подбутвани от това съревнование. А може и да съм твърде наивна

Звучи парадоксално да се конкурираме с нещо, което сме създали самите ние. Даже плашещо звучи.Аз не разбирам защо се намесва миналото и техническото и индустриално развитие на човечеството. Тука става дума за съвсем различни неща. ИИ е полезен и създаването му за някои е по чисто алтруистични подбуди. Само че не за всички
Всъщност проблемът е точно в това. С тъкачния стан и калкулатора не можеш да предизвикаш ядрена война, но с ИИ, който поначало е създаден да се самообучава можеш да го направиш. В настоящия свят се видя колко се е видоизменила войната от тази преди 200 г. Техническият прогрес, който нормално е стремежът на човечеството, има толкова огормен скок за кратко време, че прилича на раковите клетки. Явно на някакъв период човечеството се рестартира. И не, това не е апокалипсис. Може би си е нормална периодичност. На нас ни изгледжа апокалиптична, защото сме попаднали баш в тоя момент. От гледна точка на историята на човечеството е просто част от секундата, но за нас е целият ни живот и ни вълнува.
) за афоризма "English teacher is a proper noun". Започна да ми обяснява как не било proper noun, а common noun, което теоретично е така, разбира се, но той не може да схване играта на думи и "другия" смисъл, който е вложил автора на този израз. Може в бъдеще да се развие и да започне и това да улавя, кой знае... Та тук ми идва колебанието дали ние ще напреднем много в точно този аспект или обратното - осланяйки се на ИИ за всичко, тотално ще изгубим способността си за образно мислене, ирония, сарказъм, извършване на връзки с други явления и препратки към други теми, когато създаваме произведение на изкуството или надписваме картичка или просто разговаряме помежду си. Надявам се на първото, но за целта обществото много целенасочено трябва да започне да работи в тази посока.
Двата предмета са с приоритет, няма начин. Другото - колкото повече, толкова повече, ако може - повече.
..вика , кво му е ..един японски