СЕДМОКЛАСНИЦИ 2024/2025 - Тема 8 - Седмокласник пробни тестове решава, че НВОто наближава....

• 25 092
  • 733
  •   1
Отговори
# 660
Мотивите са за пред класната, която и решава да извини ли, или не, отсъствието. 

Аз пак не разбирам спирането - първото НВО е вторник, значи само ден преди него има. Другото е четвъртък-сряда.
Като пишете спирам за цяла сепдмица...какво се има предвид, двата дена понеделник и срядата ли?

# 661
  • София
Но причината може да е всякаква по преценка на родителя - семеен празник, пътуване, самостоятелна подготовка за изпит и т.н. Училището няма право на преценка по целесъобразност на причините. Наредбата не дава право на класния да откаже да извини отсъствията по негова преценка.

Последна редакция: ср, 07 май 2025, 19:30 от sanaka

# 662
  • ту тук, ту там
Аз точно на Педагог справочника исках, защото съм разглеждала миналогодишния и ще се ориентирам по-лесно. Поръчах го току-що.  Обаче аз всъщност работя с “притурката” точно, там има това, което ми е необходимо - паралелки, балове. Дебелото тяло дори не съм го отваряла. Та защо так пренебрежително към цветната книжка на Педагог? Има недостоверна информация там ли, или какво?

# 663
Нашата класна иска да й се каже причината, аз винаги си пиша - посещение на лекар в София, второ, трето..си го написвам, не бланкетното и кухо по семейни.  Ама аз съм си така, изпълнителна.

# 664
  • София
Но причината може да е всякаква по преценка на родителя - семеен празник, пътуване, самостоятелна подготовка за изпит и т.н. Училището няма право на преценка по целесъобразност на причините. Наредбата не дава право на класния да откаже да извини отсътвията по негова преценка.
А, това ми е полезна информация.
Май даже бланка нямам, досега не съм ги ползвала и...

# 665
  • София
То няма нормативно определена бланка. Някои училища си подготвят такива за улеснение на родителите, но завлението е в свободна форма.

# 666
Длъжни са да обяснят защо ще отсъства. Заявлението трябва да е мотивирано – https://dv.parliament.bg/DVWeb/showMaterialDV.jsp?idMat=209683

Значи, пишем като причина "семейно пътуване" и някои пътуват до работа, а други - До Чикаго и назад, на гости на Баба Илийца и т.н. Grinning

Ако трябва да съм сериозна, винаги съм се чудила какво става ако ученик има неизвинени отсъствия? Ако се вземат детски, ясно не е Ок, но иначе какви последствия би могло да има?

# 667
Ако към мен за педагог - нищо и няма, и аз по него се движих предишната година. То в другата е пълно с плява..

# 668
  • София
Неизвинените отсъствия са основание за налагане на дисциплинарни наказания по ЗПУО.

# 669
Кои балове са по-високи спрямо 2024г? То балове за тази година още няма и няма как да има.

О, да глупости пиша

Спрямо 2023:)

# 670
Може би в седмицата на НВО наборката ще пропусне училището. Не че ще научи нещо повече, но за да се наспи, да не се влияе от притеснението на другите, за да си спести допълнително стрес - достатъчно разумни причини ми изглеждат и нищо фатално няма да пропусне. Реално са три дни - понеделник, вторник и четвъртък. Сряда и петък са изпитите.
А как ми се иска всичко вече да е свършило!

# 671
Неизвинените отсъствия са основание за налагане на дисциплинарни наказания по ЗПУО.
Т.е. на практика какво става? Едва ли гонят ученика от училище и се лишават от бюджета за него.

Ако нямате бланка за отсъствия по домашни причини на вашето училище, може да погледнете някое друго за ориентир.

Аз пак не разбирам спирането - първото НВО е вторник, значи само ден преди него има. Другото е четвъртък-сряда.
сряда и петък са матурите

# 672
  • София
Нашата класна иска да й се каже причината, аз винаги си пиша - посещение на лекар в София, второ, трето..си го написвам, не бланкетното и кухо по семейни.  Ама аз съм си така, изпълнителна.
Честно казано, ако в нашето училище искаха да пиша причината, щях такива работи да съчиня, че да се чудят защо са ме попитали Satisfied

# 673
Както е тръгнало децата, ходещи на училище в седмицата на НВО, ще се броят на пръсти. При голямата беше така, от целия клас имаше налични трима души. Да се чуди човек защо е нужно да са учебни дни и да правим тези упражнения, че и да се мотивираме с измислени причини. Не стига целия тормоз, ами и този абсурден  завършек

# 674
  • София
Какво става на практика решава съответното училище. Учениците с наложени наказания обикновено нямат право на стипендия, например. При системност може и по-тежко наказание, предвидено в закона, да му наложат - преместване в друга паралелка, преместване в саостоятелна форма на обучение и дори преместване в друго училище. На практика рядко се случва последното, но е възможно.

Последна редакция: ср, 07 май 2025, 15:48 от sanaka

Общи условия

Активация на акаунт