СЕДМОКЛАСНИЦИ 2024/2025 - Тема 8 - Седмокласник пробни тестове решава, че НВОто наближава....

• 25 599
  • 733
  •   1
Отговори
# 465
  • София
Ох, Априлски душ, разсмя ме. Хахахахаа.

# 466
Мъжът ми е завършил архитектура в гимназията:) Не ще и да чуе за чертане оттогава! Влязъл е с голямо желание, а на изхода е напуснал с двеста...

Скоро ще пиша за 133 то, от кухнята:)

# 467
Но пък са го научили на труд, калили са му характера. Ох, не знам.

# 468
Младежа е изключил напълно немския като опция. Аз съм го учила като втори език, не е лесен, но пък няма да забравя учителката ни (н-тата на брой) казваше: "Поне тук каквото видиш, това четеш, а не като френски - пишеш дума от 10 букви и четеш 3!"
Гледам, че не изключва френския, може би защото изобщо няма идея какво е! Аз също не мога да кажа, но не ми изглежда лесен и той, та ще видим.
И за него на първо място като първи език иска да е английски ез.

# 469
Във френския обаче има правила за четене, които като ги научиш, можеш да прочетеш правилно всяка дума. И много от думите са с еднакви корени и дори се пишат еднакво с английските, само се произнасят различно, напр. change, шанже на френски, значи същото - сменям, променям, just, caмо дет се казва "жуст", много са. Както д'Артанян е казал, английският е просто развален френски 🤣. Истината е точно както каза Soul Free - трудни за научаване и лесни за забравяне.

# 470
То проблемът на моя син е, че не иска да му е трудно - а това не е ОК!
 Нека сега им е трудно, да се научат да се борят и да се надскачат...много се размечтах аз😅

# 471
  • София
А може ли кратка характеристика на испанския, има ли родове, падежи? Как ще е за човек "разглезен" от английския

# 472
  • София
Ами трудни са френският и немският. Не са около нас така както английския и се налага да зубриш думи, които забравяш, ако не ползваш. Деца, които не са свикнали да учат наизуст, ще се озорят. Трябва много да им се учи тоя език (Рамщайн или Индила примерно), че да им остане желанието.

Испанският е по-лесен и по-приятен. Ако се понаучи, отваря врати и за френски, италиански и португалски.

# 473
Испанския е сравнително лесен. Има неправилни глаголи и спрежения, но не е нещо грандиозно. Изписването е лесно, както и словореда.
Много думи са близки с други езици, което е нормално де:-)

# 474
Здравейте, относно испанския - мисля че доста се подценява Simple Smile Дъщеря ми (голямата, 9ти клас) също се зариби още в основното, когато са го имали като втория език и се записа в испанската паралелка. Ентусиазма и се изпари като са стигнали до "el subjuntivo" Sweat Smile Все още работим по "възстановяване" на ентусиазма, една година по-късно Relaxed И на нея езиците по-принцип се отдават, от малка е билингвална покрай мене (аз съм от Словакия), английският не я затрудни изобщо, даже почти няма акцент, но с испанския се мъчи. Голямо влияние разбира се има и госпожата, която е страшно взискателна, но някак си не успя да ги зариби.

# 475
Понятие нямам от испански. И аз се чудя как би се отразило на младежа да го учи, щото френския и немския са много трудни и както всички казахте - не са около нас и много бързо се забравят, ако не се практикува всеки ден. А е трудно да намериш предавания на тях.

# 476
Предавания на немски има, ние си бяхме инсталирали сателитна чиния, която ловеше всички програми на всички немски провинции, те са така немците, всяка провинция с нейните си канали. Ами много ми беше тъпо, по ковидно време такива апокалиптични репортажи имаше, че направо ми идеше да се гръмна, нагледах се на сериали с полицаи и доктори, слушах тиролски песни. Имаше нелоши комедийни предавания, между другото, но омръзна. После се счупи и чинията и не я оправихме, защото не гледаме телевизия много, минахме на кабелна.
Но аз съм за учене на друг език освен английски, защото европейските езици дават задълбочен поглед върху европейската култура, като цяло. Тя е различна много от английската. Начинът им на мислене е различен. И тази култура основно я носят немци и французи, не толкова испанци и италианци, като това е мое лично мнение. Макар че и Испания сама по себе си е цяла вселена, но е по- различна от централната част на Европа.

# 477
Не съм учила испански, но знам, че граматиката му е близка до тази на другите романски езици(френски, италиански и португалски). Учила съм италиански. Времената и наклоненията са като във френския. Има мъжки и женски род и спрежение на глаголите. Имат и много направилни глаголи, които са предизвикателство. Един разказ на Уди Алън завършваше с това, че вместо в любовен роман героят му бил попаднал в стара испанска граматика и бягал ужасен гонен от неправилният във всички времена глагол тенер. Имат Конджунтиво, което няма аналог на български. Не че е толкова трудно, но е различно. Немалко италианци също не го използват много. Друго което затруднява българите учещи италиански са двойните съгласни. Италианците нямат проблем с тях, защото ги изговарят двойно с натъртване, но за нас е трудно, защото произнасяме зле и няма как да се сетим, ако не ги научим. Отдавна миналите им времена също са гадни, но се използват рядко основно за исторически събития или в приказките.

# 478
Аз им писах и те ми изпратиха неофициално решенията, въпреки че на едно място имаше грешка.

Вчера дъщеря ми беше на ПИ на Междучасие по МАТ. Знаете ли дали и как можем да се сдобием с решенията на отворените задачи?

С резултата ще получите указания.

# 479
А имате ли някаква по-актуална статистика за брой деца и средни резултати от Междучасие и по двата предмета?

Общи условия

Активация на акаунт