Какво се случва ПРЕДИ менопаузата? Да споделим и да обсъдим. Тема №33

• 44 673
  • 742
  •   1
Отговори
# 705
И около мен няма срамежливи персони. С приятелки спокойно и понякога доста обстойно си обсъждаме.
Дори с колежки сме си споделяли оплаквания.

# 706
И на мен ми е много странен този феномен - с която и жена на моята възраст да говоря за менопауза, изпитва неудобство, дори срам. Или махат с ръка с пренебрежение, или открито не желаят да говорят. По-възрастните пък вече са забравили и никак не ги вълнува. Казват: "Минава, забравя се". Аз понеже от скоро се интересувам от темата, имам нужда да споделям, да обменям мисли, да търся мнения. Много е разочароващо...

Аз също вече не казвам нищо, защото всички дето са по-стари от мен се чудят как на 40 вече имам симптоми.
Някои жени мислят, че като имат цикъл са млади, но всъщност не е така.

Ами годините са си години- с цикъл или не. Имам позната, която на 35 я е хванало, но си е млада. Тоест изглежда си като момиченце, има и такива над 50 с цикъл, но си изглеждат като баби.

# 707
Здравейте,
Изписаха ми Дуфастон з 10дни 2х1 за предизвикване на цикъл, защото от март го няма. На 50г съм. Но има удебелена лигавица и съмнение за полип. Моля за мнение, защото не съм пила досега Дуфастон. Някакви съвети, мога ли да пия вит С, защото започнах колаген и е по-добре за усвояването му или да спра. Нещо друго по специфично, благодаря ви предварително!

# 708
  • при моите деца .....
Да се включа и аз...
Ох, да помрънкам.... 32 ден от последния цикъл...
От седмица съм с подут корем, болки в корем и кръст, но МЦ го няма.. 
Правих и тест - отрицателен....
Знам, че натам върви, но и не спах добре....
Мрънках когато се скъси на 20- 21 дни, но така май е по-изнервящо...

# 709
  • на Мелмак
Боби, имах период миналата година, в който един път ми идваше на 45-ия ден, следващия на 15-я. Бях му свикнала, но полудявах от всички съпътстващи симптоми. Бррр.

# 710
Моята философия е: Когато не можем да променим нещо, е най-добре да го приемем.
Изобщо вече не си чакам цикъла. Ако дойде - добре (имам превръзки и тампони в дамските чанти и в офиса). Ако не дойде - пак добре - мога да ходя на спорт и басейн когато си пожелая.
Подутият корем го маскирам с нови рокли с А-силует.
Почнах да си лягам веднага след като ми се доспи, независимо дали е 20.40 или 21.30. Не се изнервям, ако се събудя в 2 или 4, защото после няма заспиване. Ако се събудя в 6.30 ще, ставам да правя упражнения. Ако не - спя до алармата в 7.15.
Приспособявам се към новата реалност.

# 711
Ох, аз пък ще се пръсна от тая тревожност. Цикъла е доста точен, просто оскъден, топли вълни нямам, е , необичайно топло ми е , но не са типичните вълни. Виж обаче психически направо ще експлоадирам, то бива тревога бива ама това е ужас - къде с причина, къде без -  все нещо си имам на ум да го чопля. Налитам безобразно на сладко - като някоя наркоманка, купувам си тирамису до офиса - нито цена ме спира, че е ужасно скъпо, нито здравословни доводи. Качила съм 4 кг. Сънят е също зле - вчера до 2 се въртах, в 7.30 се събудих. Ами оплаках се, нищо не пия, освен вит Д.

# 712
  • Варна
Naneto, същото е при мен. Сега чета една книга, Избави се от тревожността, интересно ми е и ми помага донякъде. Препоръчвам.

# 713
И аз съм така. Нервност, тревожност. Мисля 100 неща.  Започнах пак да броя калории, намалих сладкото драстично, че и кила качих от него.
И аз не пия разни иглики и т.н. Взимам вит. Д, желязо и Б12 че са ми зле. Имам сега направление за щитовидните хормони и инсулинова резистентност, да видим накъде съм там.

Последна редакция: ср, 06 авг 2025, 08:09 от mmm_st

# 714
  • София
Вземете си поне някоя хранителна добавка...
Аз се будя през 1 час.

# 715
  • на Мелмак
Ооо, не съм толкова спокойна като се събудя в два или в четири. Ядосвам си се.
Откакто пия магнезий, доста подобрих съня. Засега съм доволна от Ремифемин, преди това няколко месеца добре ми действаше Фемарел, преди това пробвах доста, без резултат. Трябва да ги събера и хвърля.

# 716
  • при моите деца .....
А, и аз имам тревожност....
И ми е горещо нощем.... събуждам се с мокра пижама и коса....
При мен цикълът е много обилен - по-скоро кръваизливи втория и третия ден...
От 4-5 месеца спрях вечерната иглика.
И аз пия само Вит Д и Магнезий за крампите.
Ети, кой магнезий пиеш?
Светли, записвам си книгата.

# 717
Момичета, а защо приписвате тази тревожност само на мено-то?
Мен честно казано точно това ме притеснява, защото и лекарите всеки симптом/проблем в тази възраст приписват на менопаузата и не винаги обръщат адекватно внимание.
Скрит текст:
колежка една година търпя подуване на стомаха, защото според лекарите било нормално, а накрая се оказа с рак...

# 718
С основание. Моята ЛЛ е в тази възраст и от нея го чувам.

# 719
Аз изобщо нищо не приписвам на пременопауза. Правя промени, пия добавки, билки и нещата си влизат в ритъм.
Масово чувам - ох, нищо не ям, а дебелея. Сядаме да ядем заедно - я малко пърленка, манджа с картофи, плодове... еми това не е "нищо", а са ненужни неща, които влияят. Другото - изследвах се, всичко е в норма. Ама "норма" е на хартия. Трябва много да се чете.

Общи условия

Активация на акаунт