Какво се случва ПРЕДИ менопаузата? Да споделим и да обсъдим. Тема №33

• 45 420
  • 742
  •   1
Отговори
# 495
Тъй като имам няколко хистероскопии за полипи, в репродуктивни клиники точно репродуктивни специалисти (а не обикновени АГ-та) ми бяха казали, че се образуват в резултат на естрогенова доминантност и недостатъчен прогестерон, заради което лигавицата не може да се излющи качествено. Остават някакви натрупвания, от които постепенно се образуват полипи.
Това лаишки обяснено.
Не е лаишки, а съвсем правилно обяснено! Ниският прогестерон не позволява да си се излющи нормално лигавицата при анормалните кървения през пременото, тя почва да се трупа и става полип.
АГ то ми беше казала, че пиенето на примолут / което е прогестерон/ при смущения в премено най образно казано е като химичен кюретаж...не позволява такова задебеляване на лигавицата на матката!

# 496
  • Б
За колко време се образува отново  полип след като е махнат? За  3 ,4 месеца може ли ? Без прием на  хормони, така по естествен път .

# 497
  • Бургас
Направо ме вкарахте в размисъл с тези лигавици, полипи, прогестерон...
Чета темата редовно, даже си мислех дали е за хвалба или за оплакване, ама станаха вече 11м без Ц. Онзи ден обаче има някакво кафеникаво зацапване, без кръв, слабо видимо по бельото... Профилактично ходя наесен на АГ и не знам дали в случая трябва по-рано да го навестя. Иначе нямам оплаквания- Даже обичайното сърцебиене и безсъние доста намаляха.

# 498
За колко време се образува отново  полип след като е махнат? За  3 ,4 месеца може ли ? Без прием на  хормони, така по естествен път .
Че кой може да каже това...то правило няма! 😀

# 499
Е, ами супер значи, ако Примолута има и това действие - с 1 куршум 2 заека!

# 500
Цикълът ми в сравнително точен, заради мастопатия по препоръка на АГ то мажех няколко месеца Прогестогел и напрежението в гърдите ми изчезна наистина. Каза да го спра, пък аз като знам вече, че прогестерона намаля как да постъпя не знам.
Иначе се будя всяка вечер между 3 и 4, често ме припотява, пулса препуска и ми се гади..?

# 501
Е, ами супер значи, ако Примолута има и това действие - с 1 куршум 2 заека!

Моята лекарка каза също, че действа добре на гърдите. Наистина когато го пия нямам такива болезнени гърди преди цикъл.

# 502
Болезнените гърди пак са от естрогена. Като се вкара прогестерон да балансира, болката намалява/изчезва.

# 503
Аз съвсем се обърках.
Нали ни спадат и естроген, и прогестерон?
Тогава каква е тази естрогенова доминантност?

# 504
  • Бургас
Естрогенната доминантност e състояние, при което в организма има относително високи нива на естроген спрямо прогестерона – основният му "балансьор". Това не означава задължително, че естрогенът е прекалено висок сам по себе си, а че балансът между двата хормона е нарушен. Естрогенната доминантност често се появява в перименопаузата – преходният период преди настъпването на менопауза. Често се среща и в репродуктивните години на жената, като най-характерният симптом е силно изразен предменструален синдром. В тези случаи, симптомите се засилват при навлизане в перименопауза

# 505
  • Berlin
Може ли някой с опит в добавките да погледне състава на това - https://eu.happymammoth.com/products/new-ultra-potent-hormone-harmony, дали би било добре да се взима? Не гледайте какво обещава. Simple Smile

# 506
Аз съвсем се обърках.
Нали ни спадат и естроген, и прогестерон?
Тогава каква е тази естрогенова доминантност?
Опростено казано, има две фази на перименопаузата: първата се отличава със сътресения в нивата на хормоните, като често в този период има превес на естрогена ("естрогенова доминантност" не е научно утвърден термин). Оттам появата на ановулаторни цикли и част от симптомите, които характеризират ранната перименопауза.
Има жени с по-изразен естроген и в репродуктивна възраст, разбира се, най-често по-хубавките и свежи Stuck Out Tongue Това не е патология, но може да благоприятства появата на редица нежелани доброкачествени образувания като миоми, фиброаденоми и т.н.

Във втората фаза, която завършва с окончателното настъпване на менопауза, има и рязък срив на естрогеновите нива. Тогава идва тежката симптоматика - горещи вълни, безсъние, сухота, нередовен цикъл, изобщо съсипващото остаряване. При много жени това е само в преходния период и след спиране на хормоналната секреция нещата се стабилизират. При други се налага ХЗТ.

# 507
Таз ашваганда стана голям хит. Не съм я пробвала, нещо нямам доверие на индийски чудеса...
Пия какво ли не, но към смеските съм подозрителна, предпочитам чист вид. Или специално подбрани местни билки във вид на чай.

# 508
Аз съм пила чиста ашваганда преди години,като започнах с малко количество,но не ми понесе.Не харесвам продукти с много съставки от типа"сложили каквото и колкото имали".

# 509
Освен това си има някакви биохимични правила, все пак. Не може всичко накуп.

Общи условия

Активация на акаунт