🏠 Бригада ⚒ "Нов дом" 🛠 сезон 7, 🏠 тема 2

• 23 426
  • 395
  •   1
Отговори
# 195
Не е само говорът, не е въпрос, че е оставен на самотек. Ако мине обследване, вероятно ще се озвучи някакво отклонение в развитието му. И не, не всеки проблем се решава с работа у дома от родител, освен, ако не е тесен специалист точно в това. И не всяко дете е склонно да работи с близък човек, обикновено се препоръчва да работи с външен специалист, т.е разделяне на ролите родител - учител/ специалист. И ако тази жена влачи всичко на гърба си, разбирам защо няма сили и желание да се занимава с чистене, подреждане и малкото дете. Само, който не е гледал на легло болен не знае колко е изтощаващо психически. И не се знае колко време е продължило това, понякога са години.

# 196
А детето защо говори английски по-добре? От TV?

# 197
Може да има нещо извън норма в развитието му, може да е било записано от детската градина на английски, може като малко да е присъствало на онлайн уроците на батко си и да е попило. Кой знае колко добре говори и английски. Когато синът ми тръгна първа група в групата му имаше момиченце, което на три години говореше само и единствено на английски - майката, учител по английски май казаха, че е, говореше с детето само и единствено на английски. До трета група поне синът ми казваше, че детето говори упорито само и единствено английски. Преди години на морето, в Бяла срещнах момиченце на около 6 години, което "говореше перфектно" руски по думите на местните. Детето се въртеше около русначетата, но не можеше да води истински разговор, а повтаряше заучени фрази макар и без акцент. Имаше подчертан интерес към езика, отказваше да комуникира на български, но и руски не владееше. Нарочно се опитах да говоря с него на руски, ами не ми отговори адекватно нито веднъж.
Майката може да е родила третото дете преди дядото да се разболее и да се наложи да го гледат на легло. Преди пет години по време на ковида и изолацията е бил 2,5-3 годишен и вероятно се е оказало, че няма кой да се заеме с него като затвориха яслите и градините. Бях в подобна ситуация - дете трети клас (толкова е бил и средният батко) и друго трета група. А есента трябваше да се справям с четвъртокласничка със СОП онлайн и аз на две смени учител онлайн. Колко точно време имах за детето, което не беше на градина? И нямах право на платен отпуск, за да си гледам децата, както имаха право другите родители. За ситуацията, в която изпаднаха учителите с малки деца никой нищо не спомена и не направи - работиш от вкъщи, оправяй се. Да, ама работа и гледане на дете едновременно не са съвместими и страда качеството и на двете. Нищо чудно детето да се е оказало пред телевизора за часове наред докато майката води онлайн уроци, я батковците учат и те онлайн. Като добавим и някъде във времето болният, когото майката е гледала става чудна картинка, от която най-много страда този, който има най-много нужда от внимание. И да, понякога деца с аутизъм проговарят английски, но не говорят български. Доколко осъзнато използват езика е отделен въпрос. Дали става въпрос за нещо такова не се наемам да кажа.

# 198
  • SF
Не е само говорът, не е въпрос, че е оставен на самотек. Ако мине обследване, вероятно ще се озвучи някакво отклонение в развитието му. И не, не всеки проблем се решава с работа у дома от родител, освен, ако не е тесен специалист точно в това. И не всяко дете е склонно да работи с близък човек, обикновено се препоръчва да работи с външен специалист, т.е разделяне на ролите родител - учител/ специалист. И ако тази жена влачи всичко на гърба си, разбирам защо няма сили и желание да се занимава с чистене, подреждане и малкото дете. Само, който не е гледал на легло болен не знае колко е изтощаващо психически. И не се знае колко време е продължило това, понякога са години.

Да, но да се въздържаме от поставяне на диагнози. Не сме прегледали детето.
На мене ми изглежда напълно нормално дете, но защо се е научило да говори английски, вместо български - малко странно! Вероятно е желание на майката. Няма къде да ходи - ще научи и български.

Не разбрах защо жената през цялото време говори "аз, аз, аз..." Аз теглих кредит, аз купих апартамент, аз го изплащам, моите деца, място за мен.... Никъде не чух да казва "наше", включвайки мъжа си към радостите и успехите (покупката на жилището) и към несполуките. Децата също обичаха мама, радваха се за мама, мамо това, мамо онова.
Може и болестта на таткото нещо да е повлияла. Иначе тя с любов каза, че й се иска уикендите, когато той си е вкъщи, да бъдат безкрайно дълги, защото са щастливи.

Имайте предвид, че и редакторите леко засилват някои моменти, правят синхроните по-драматични и ги насищат с малко повече емоция.
Сърдим се на семействата, упрекваме ги, но ако тези семейства не са такива, каквито са и не заявят или откажат участие заради хорски приказки, срам от роднини, по други причини, предаване няма как да има. Накрая ще ремонтират нашите апартаменти, като ни помолят да разкажем само за моментите, в които сме търсили работа, лекували сме се от нещо или сме очаквали първо дете.
Семействата се избират с кастинг измежду много кандидати. Целта е и да има някакво разнообразие. Хареса ни първия епизод с Марти и дядо му, но не може всички епизоди да са ремонт на селска съборетина с картон и боя, съдбата на малко дете, отглеждано от баба или дядо.

# 199

Не разбрах защо жената през цялото време говори "аз, аз, аз..." Аз теглих кредит, аз купих апартамент, аз го изплащам, моите деца, място за мен.... Никъде не чух да казва "наше", включвайки мъжа си към радостите и успехите (покупката на жилището) и към несполуките. Децата също обичаха мама, радваха се за мама, мамо това, мамо онова.
Може и болестта на таткото нещо да е повлияла. Иначе тя с любов каза, че й се иска уикендите, когато той си е вкъщи, да бъдат безкрайно дълги, защото са щастливи.

Или е нарцистична натура майката, или бащата хептен за нищо не става.

# 200
  • На морето!
Учителката има 45 работни дни годишен отпуск. Твърди, че не са ходили на почивка от години, т.е. 2 месеца не работи и си е вкъщи, но не й остава време да боядиса стените с латекс, гардеробите с тебеширена боя и да си подреди стаите функционално? Не мога да я оправдая. Още по-лошото е, че възпитава и синовете си така. Свръх контролиращ родител, който до такава степен е обезличил ролята на другия родител, че вече е възприемана за самотна майка. Тази жена има нужда от психолог, не от време за себе си.

# 201
  • София
Още не съм гледала епизода, само да кажа за кофата латекс, която се спряга кажи- речи на всеки втори епизод - стената преди това се шпаклова, да не говорим, че се изравнява, за да не се вдигне шпакловката, шкури се и подготвя, не се маже направо латексът, защото ако го пльоснеш, става мазало. И после се оправя по- трудно. Личен опит от кърпене едно време при липса на финанси.
И фолио съм ползвала, и перденца съм подшивала, но не са били в точния размер, разбира се.
Не знам защо чак толкова го идеализирате това кърпене, честно казано. Малко е потискащо от тук, от там.

# 202
Аз пък се чудя как ще оставяш детето да надраска всички стени Имали сме и ние малки деца и разбира се е имало инциденти, но чак да го оставиш да твори безконтролно не го разбирам.

# 203
Когато няма основа за боя и финансова възможност за шпакловане на стените, ако си нямаш майстор у дома е скъпо удоволствие, се слагат тапети. Има по 30 лева ролката, има и по 5-6. Всъщност в едната стая имаше тапети, кухнята и спалнята на момчетата бяха боядисани, т.е основа има, трябва само да се минат две ръце боя, за да е чистичко. И го казвам като жена, която за всичко се налага да плаща, само тапети мога сама да си сложа и го правя. Хубаво, лошо, слагам. За свалянето им голямото дете доста ми е помагало и помага. Синът учи в Строителна гимназия, бащата е строител така че едно шпакловане, боядисване не трябва да са проблем - скъпото са не материалите, а трудът. Батерията на чешмата също трябва да може да я оправи бащата, бравите могат да ги сменят и момчетата - не е сложно, като студентка съм сменяла пък съм жена. Вратите и тя би могла да си боядиса. Доколкото разбирам обаче, това, което изкарва бащата май отива основно за неговите разходи в София. Ако е така защо седи там е въпросът? И защо е взела потребителски заем за 10 години вместо ипотека за 15-20? Щеше да се освободи финансов ресурс, който й е необходим в момента. Лихвите по ипотечните кредити са под 3% и аз изплащам такъв на 2,6% лихва. Ако половината й заплата отива за кредит не им завиждам.

# 204

Или е нарцистична натура майката, или бащата хептен за нищо не става.
И на мен ми направи впечатление, майката! Това е мое ,моята кухня, моето легло..... Накрая вече( как така) милваше съпруга си по ръката

# 205
  • София
И аз бих взела потребителски, ако ми стигат средствата, вместо ипотечен.

# 206
Много повече се плаща и е по-трудно чисто финансово. Едно е 300 лева ипотечен, друго е 900 потребителски. Ипотечният, ако имаш възможност за по-висока вноска, също може да е за 10 години и пак вноската няма да е като на потребителския. Дано поне е към банка кредитът й, а не към някоя институция от бързите. Явно обаче се задъхва финансово.
И е твърде възможно с мъжа да не са разписани и жилището наистина да е нейно - тя плаща заема, на нейно име е. Може и затова мъжът да не пипва нищо по апартамента. Не знаем какви точно са им отношенията.

# 207
  • София
Лихвите по потребителските са 4%, по ипотечните средно са 3%. Едното предполага самоучастие и залог на имота, другото - не.
Не е само вноска един кредит, но както и да е.

# 208
Да, но има варианти. Даже и първоначално да е взела потребителски за самоучастие, след това може да стане ипотечен, както и обратното. Ипотечният предлага възможност за по-дълго изплащане, при потребителските има таван от 10 години, а вноската явно й е непосилна. За одобрението вероятно е предоставила нейният доход и са броили само двете непълнолетни деца като членове на семейството, а тя май на практика издържа всички или поне така се разбра от думите й. Може и от ВСК да е взела заема, ама там са хем лихви, хем поръчители, което могат да изгорят във всеки един момент. Една от причините да откажа да съм член на ВСК и да не ми искат да съм поръчител.

# 209
  • ENGLAND
За мен детето е напълно занемарено, никакво внимание, оставено да прави каквото си иска. Няма никакви специални нужди, говора е отново липса на заинтересованост от майката. Сега върнах, големият син каза за малкия, че  има проблеми с българския, защото обича този език, английския и предпочита да общува на него. Как го е научил не казаха, но или е болна амбиция на майката да му говори и общува с него от бебе на английски, или от телевизора.
Мисля на големите момчета им беше малко неудобно от ситуацията, сами двамата си боядисали стаята. Майката явно е контролиращата в къщи и на нея като не и се иска и на другите не дава. За мен тя е тотален егоист, всичко е нейно, каквото каже тя, живота си живей, а четиримата мъже в къщи само я слушат и козируват. Не знам как ще се чувства най-големият син като прочете даже малка част от това, което пишат за майка му. Но на нея хич не и пука, нали и ремонтираха апартамента и, сега още по лесно живота ще си живее.
Ще ме е срам да имам такава учителка. Любопитно ми е каква ще е реакцията на учениците, които са гледали предаването. Някой да е от Благоевград да пораздуха клюката?

Общи условия

Активация на акаунт