🏠 Бригада ⚒ "Нов дом" 🛠 сезон 7, 🏠 тема 2

• 23 442
  • 395
  •   1
Отговори
# 210
Може и занемаряване да е, но все пак това дете е ходило на градина, предучилищна, има двама родители и двама по-големи братя. Би трябвало даже да е най-обгриженото и глезено. Даже и, ако родител у дома му говори само на английски, би следвало в градината и училището българският да му стане водещ.
И аз си мисля, че с участието си в предаването, учителката си вкара голям автогол.

# 211
Мисля си, че вероятно майката няма брак с мъжа си и поради това се самоопределя като самотна майка, нищо чудно да не ги е припознал и да извличат някакви социални облаги от това (подобно на ромите). Ако нямат брак, със сигурност той няма участие и имотът е изцяло на нейно име.

Не знам каква точно им е историята, но много неща не ми харесаха в този епизод. Мърляво, двама големи сина третирани като деца от властна майка, малък син на когото не му се обръща нужното внимание, и липсващ баща който когато присъства е под чехъла на майката. Така най-общо мога да синтезирам епизода.

# 212
Абе не са си вкарали автогол участниците. Всичко се забравя до другия сезон, ремонта си остава завинаги. Иначе голямото момче спокойно може да замести баща си, който явно доста отсъства. И пари може да носи, и ремонти да прави, той си е мъж. Изобщо не е трудно да се свалят тапети, да се шпакловат стени и да се боядиса. Да, трудоемко е, но не трудно или много скъпо. А отделно колко хора се грижат за болни деца, болни родители, почти всяко семейство има някаква тегоба, пък поне чистят. Даже едното от децата я жалеше майката, че като се върнела от работа трябвало да продължава да работи, да се грижи за семейството. Е, добре, кой не е така Grinning ама да речем, че е дете, не му е много ясно.

Последна редакция: нд, 04 май 2025, 14:13 от moonriver

# 213
  • София
Как я видяхте властна тази жена? Просто се е отдала на течението. Също мисля, че не им е непосилен ремонт, но явно им липсва ентусиазъм.
Аз, ало съм на голямото момче, бих се изнесла.

# 214
Цъфнали и вързали са, че да се изнася и да плаща наем. Жилището е голямо, има самостоятелна стая. Ако внася заплатата си в домакинството, ще им е по-леко. Нека подкрепи семейството докато средният завърши училище, после той ще поеме щафетата. Четири години му остават, то и едната почти мина. Лошото е, че при двама работещи родители са на този хал. Средният, ако не друго, поне ще се научи да прави ремонти, а това е ценно умение. Да не говорим, че излиза среден ръководен кадър - строителен техник, ако е такава специалността му (строителство и архитектура).
Припознати са, малкият се представи с фамилията на бащата. Направи ми впечатление, че не е българска - Тере/ Дедре - не чух добре.
Реюнион, и на мен ми се струва, че майката е изморена, не властна. Има един момент, когато вече не ти пука за нищо, ако всичко лежи на твоите плещи. Губиш живеца, амбицията, желанието да поддържаш и развиваш, примиряваш се, приемаш каквото е.

# 215
  • София
Не ми изглежда примирена, а и не знам, защо я представят като преподавател по английски и френски, когато синът каза, че сега ще може да учи френски.
Знам, че има липса на кадри по езици, но е подигравка с децата, хора, без нужното ниво да се изявяват като такива.
Халът Ру, им е ок. Големият син да си хваща пътя. Не е сериозно да живее в детската.

# 216
Ами това е положението от 30-35 години. Родителите се хвърлиха на английски без да се интересуват кой преподава на децата им. Учителите по френски, немски и руски бяха натикани в ъгъла,.много се преквалифицираха и излязоха от системата. Говоря извън София, за столицата може и да не е така положението. Това беше първият удар, когато се правеха групи по английски и се назначаваха хора с курсове и преквалификации, в най-добрия случай с английска гимназия, а се оставяха без работа филолози с други езици. Вторият удар дойде, когато масово се наложи ранно чуждоезиково обучение по английски, а другите езици останаха като втори език само в 9 и 10 клас по 144 часа на година. Сега от 5-6 години, когато вторият език в гимназиален етап е вече до 12 клас и има повече часове съответно за учител по език, различен от английски вече няма останали учители, затова в доста училища няма избор - какъвто учител филолог намерят, такъв език се учи от всички.

Последна редакция: нд, 04 май 2025, 16:59 от Mama Ru

# 217
  • София
Не им знаем положението наистина, но не мисля че е властна, а изпаднала в безпомощност. Мъжете около нея като цифки висят, извинявам се за грубостта. Малко да се хванат в ръце. Може и да им изнася ролята на жертва, има такива хора..

# 218
  • София
Стигнах до частта с Титаник и и повикването "Ела бе, Илиянка". Забравих кое от момчетата беше с това име, но ако е от големите - лошо. Какво очаква - да я хване като Кейт Уинслет ли?

За момичето беше в контекста на посрещане на приятели и канене, не да доведе снаха там.

# 219
Илиян е най-големият. И на мен ми направи впечатление, че го наричат Илиянка и дори се запитах дали аз нещо не съм доразбрала и едното дете да е момиче, което се носи като момче.

# 220
  • София
Мен не ме смущава, че му вика така, а че докато беше разперила ръце и пресъздаваше любовна сцена от филм, го викна. Той не дойде.

# 221
Ами това е положението от 30-35 години. Родителите се хвърлиха на английски без да се интересуват кой преподава на децата им. Учителите по френски, немски и руски бяха натикани в ъгъла,.много се преквалифицираха и излязоха от системата. Говоря извън София, за столицата може и да не е така положението. Това беше първият удар, когато се правеха групи по английски и се назначаваха хора с курсове и преквалификации, в най-добрия случай с английска гимназия, а се оставяха без работа филолози с други езици. Вторият удар дойде, когато масово се наложи ранно чуждоезиково обучение по английски, а другите езици останаха като втори език само в 9 и 10 клас по 144 часа на година. Сега от 5-6 години, когато вторият език в гимназиален етап е вече до 12 клас и има повече часове съответно за учител по език, различен от английски вече няма оставали учители, затова в доста училища няма избор - какъвто учител филолог намерят, такъв език се учи от всички.
Аз като бивш учител (не по език), вече излязъл от системата, мога да потвърдя фаворитизирането на английския в училищата. Всъщност по руски език повечето колеги още преди 10 години бяха в пенсионна и предпенсионна възраст. От тогава този език много рядко остана да се учи в провинцията, дори в езиковите гимназия масово го няма. По френски е подобно положението. Сякаш немският език е една идея по-добре и се утвърди като втори чужд език в 9-12 клас, но и там не е добре работата. Бяхме пуснали обява за учител по втори чужд език в училището където работех защото колежката се пенсионира и накрая имаше подадена само една кандидатура - инженер, впоследствие преквалифициран в лингвист - преводач с немски. Дори и педагогическа правоспособност нямаше, но директорката го назначи поради безизходица. Тъжна история.

По темата - във фейсбук групата на Бригада нов дом се излива ужасен хейт, чак ми става неприятно от някои коментари. Дано хората не четат.

# 222
В Благоевград е нормално да се обръщат към Илиан с Илианка, същото като Иван да  го наричат Ванка.

Последна редакция: нд, 04 май 2025, 17:10 от Anonimen :)

# 223
Ванка си е нормално за момче Иван, но Илианка за момче за първи път срещам и съжалявам, но ми звучи женско. Явно е регионална особеност. Никифор обаче си беше Ники, а не Ника.

# 224
Това са стари умалителни форми в звателен падеж на мъжки имена и няма нищо странно.
Пламен - Пламка
Иван - Ванка
Илиян - Илиянка

Голямото момче не трябва и не е нужно да бъде "бащата" в къщата, просто трябва да се отдели и да си бъде глава на собствено домакинство. Няма нищо грешно в това да помагаш на родителите си, но не и да заместваш някой от двамата.

Общи условия

Активация на акаунт