Наближава да навърша 32 години, нямам партньор и мисля, че няма да създам скоро семейство. Започвам да се притеснявам дали някога ще имам дете. От около две години цикълът ми стана по-кратък с два дни и вече не е толкова обилен. Какви препоръки имате за мен, дали да замразя яйцеклетки? Може ли да ми обясните дали е болезнена процедура и колко струва горе-долу? Имам и един глупав въпрос - замразяването на яйцеклетки ще намали ли техния брой в организма и съответно, така не ми ли намаля шанса да забременея естествено, ако клетките са по-малко в яйчниците?
Имам предразсъдък към забременяването с донорска яйцеклетка и се страхувам да не "опра" дотам някой ден.
Благодаря!
Здравейте!
Няма как да Ви дам толкова подробен и информативен отговор тук. Накратко - да, може да замразите яйцеклетки като превантивна мярка. Веднъж замразени, те си остават на същата възраст, на която са замразени, дори и Вашата възраст да напредва. Стимулацията за замразяването не изразходва вашия резерв, а използва това, което Ви е заложено за съответния менструален цикъл. Самата процедура не е болезнена.