💛 Юнски бебета 2024г. - Тема 6💛

• 12 366
  • 743
  •   1
Отговори
# 675
Не давам нощем вода. Тя без това пие и се лигави. Според мен много ще се разсъни, ако давам вода. Но от няколко дни дадох шише със сламка и май така повече пие вода.

# 676
  • София
ох, още един въпрос:

започвам регистрация за детска кухня - кой родител да впиша при положение, че мъжът ми ще иде до общината, а пък после аз ще взимам храната? Има ли значение или по-добре да впиша себе си и аз да ида до общината за по-сигурно.

# 677
Кис ние сме от Варна,но тъй като мен идеята за заведение за рд хич не ми харесваше и резервирахме една къща в село до Варна.Прекрасно беше.Имаше басейн с топла вода и барбекю.Вярно че е занимавка да носиш багаж,храна и риска да забравиш някакви неща е голям,но според мен си заслужаваше.
Форест  не помня да е имало изискване кой да е родителя,но пък регистрацията я направи мъжа ми на мое име и то така стана че аз отидох да подам документите.За вземането на храна май няма значение,те нали са с чипове и то реално излиза името на детето,поне във Варна е така.
Ние нощно хранене нямаме от близо 2 месеца и да ви кажа нямам си и на представа как се случи.Просто изведнъж спря да се буди.
Нашите хранения почти всички са с дохранване кърма,освен следобедното,там не й давам да суче иначе храненето ни е това:
8:30-закуска + сукане
12:30-13:00-обяд +сукане
17:30-18:00-десерт
19:30-20:00-вечеря(главно останалото от обяда или супата от кухнята)
и 21:00- сукане преди лягане.Заспива 15-20 мин след това.

# 678
И ние отпразнуваме първия рожден ден този уикенд, в тесен семеен кръг 20 човека Simple Smile. За баткото партито беше доста по-голямо, но вече нямам такива мераци за малки сватби...

Купих и за подарък АМ, но тя не може да пие от биберон, дадох и от сламка и каква изненада, плюе го... Искам да я отбия без мляко, но тя много много не яде.. 5-6 неща и то с песни и циркове... Един ден яде домашна баница после отказва, един ден яде кюфтета от тиквички после отказва... Купона с храната не спира при нас... На синът си давах прясно мляко от крава след 1 годинка, но той още се бори с алергичен ринит след всеки вирус, вече е на почти 11 години, та сега на бебето няма как да се навия да давам прясно мляко. Педиатрите, които сме посещавали все повтарят, че е нормално и има такива деца.

Голямо щъкане и катерене пада вкъщи, вече прави по няколко крачки самичка. Включихме и кула на Монтесори в забавленията, за моето катерещо момиче е много забавна. Вчера готвихме с батко и, а на нея сложихме купи и лъжици да играе до нас на кухненския плот.

# 679
АМ давам малко сутрин със закуската, напр в попара или нещо такова, но мн малко и вечер една доза преди лягане.

Нз какви са ви съображенията да не давате вечеря все още тя от поне 3 месеца има вечеря. На мн места срещам, че около първата годинка им намалява апетита. При нас е факт още от преди да има Т и да е топло вън.

Въпреки, че е на АМ се случва да се буди през нощта за ядене. Ако спирате кърмене бих ви посъветвала да имате кутия с АМ под ръка за вс случай, защото като беше болна напр това искаше мн често. И през нощта по 2 пъти.  Иначе не яде през нощта от 8 месечна, но при пътувания и тн се буди да си хапне.  Нз без Ам как бих се оправила в тия моменти.

# 680
Честит рожден ден! Да е здрава и щастлива! 🍀❤️
Тя явно е рожденничка на 2.06, щом казваш понедник. Денят на Ботев и рожденната дата на малкото дете на брат ми. Прекрасна дата!
Боже! Ваня, Кис, след 2 седмици са и нашите бебета!! 🥲❤️🍀💛🌸

Дааа Simple Smile някоя от вас не беше ли във Варна? Избрахте ли заведение за РД?

За събуждането - нашето от февруари не се буди посреднощ. От 01.03 спят в детската заедно с баткото.
19:30 - 20:00 го слагам в кошарата и излизам. Заспива за две минути. Бетон е до сутринта между 6:30 и 7:00 ☺️
Ние сме от Варна. Не сме резервирали заведение, защото ние си правим нашите детски рожденни дни в къщи, на двора. Разбира се, всеки път с различна тематика и украса. За първата годинка на Верена, ще сме си само ние, семейно.
За първият рожден ден на децата, обикновенно баща им го няма и сега се очертава така. Ако се случи, вероятно пак ще отидем на ангешки котлети в Джанъм, както за годинката на малкият ми син. 😂

# 681
Препоръките на всички авторитетни организации, като например СЗО, са за продължаване на кърменето до 2г възраст. Само лекарите в България не го знаят и говорят глупости. Или саботират умишлено кърмене, ваксинации и тн…

# 682
Ама и на мен мамолог (от софийското АГ, май беше - до Щерев дето е) ми каза оптималното кърмене, е 6 месеца до захранване за бебешщото здраве, ама само кърма до 6ти месец, и година за майчино здраве.
Не споря, но около годинка се отбина най-лесно. Като има зъби не е осочено готино да хапе 🤪 пък то не знае, че те боли. 🫣

# 683
Препоръките на всички авторитетни организации, като например СЗО, са за продължаване на кърменето до 2г възраст. Само лекарите в България не го знаят и говорят глупости. Или саботират умишлено кърмене, ваксинации и тн…

Абсолютно сме 5 века назад. Има световна асоциация за кърмене с утвърдени специалисти, тука са 99% тикви, които намесват кирливото си лично мнение на тесногръди селяндури с професивта си. Искам да видя peer reviewed study, че тия измишльотини за кърменето са така. По-нормално нещо от това детето да се буди нощем за кърмене няма. Това не е ядене най-вероятно, а нужда от близост и от нещата, които се съдържат в кърмата, а те на този етап са напълно съобразени с нуждите на детето в тази възраст и такова нещо като "трябва" да го отбиеш на 1г е толкова неадекватно, че нямам думи.
Форест, потърси информация от небългарски източници, за да се убедиш, че няма нужда да мъчиш детето. Сигурна съм, че последното нещо, което му е в акъла нощем е игра. Зъби, пеохождане, проговаряне, това са умения, които са вид стрес за нервната им система и кърмата им осигурява успокоение.

# 684
Честит празник на рождениците, мамите, татковците...на цялото семейство! Heart нашият празник е в събота и ми е супер емоционално, че ще става на годинка. Кога мина...

Иначе, момичета, вчера бях на мамолог, че едната гърда нещо ме стягаше и се притеснявах. Каза ми, че е време да спирам кърменето, защото детето само си играе с гърдата и не суче активно, което и подозирах. Скъса ми се сърцето, а хем знаех, че скоро скоро е време да приключваме. Каза ми, че детето не трябвало да се буди нощем за храна. Вашите будят ли се? И как ги приучихте да не го правят? Тези дни ще пробвам да гушкам, да дам биба. Пак да кажа - къса ми се душата, аз съм супер емоционална и сантиментална и всяка промяна ми влияе много на емоциите.

Още нещо: езичето му ми се струва леееееко бяло в средата. Ама наистина много леко бяло. На преглед ще сме след седмица-10 дена. Дали е ок да изчакам до детската консултация или според вас да ида на преглед по-спешно?

Иначеее моят син скоро ще проходи - стабилен е, пуска се чат пат, но прави само 1-2 крачки и залита, ако не ме усети. Иначе му правя едно упражнение: заставаме пред дивана, ама на 1-2 метра и му хвърлям някоя играчка да тупне на дивана и го пускам да си я вземе. Обикновено стига сам до там, което са си 5-6-7 крачки. Като има някаква цел и като бърза успява да ходи. Което ме кара да си мисля, че е готов физически, просто психически още иска да усеща сигурност, че го държим. Ще стане и това Heart

Ася Демирева има прекрасен уебинар на темата с отбиването. Няма да сбъркаш ако го вземеш, всъщност е полезно за всички ни. Резюмирам ти основни неща, които са важни, пък ти ще си прецениш
1. Отбиването е хубаво да е по инициатива на бебето, не на майката
2. Когато майката е решила да отбие, препоръката е минимум до 18м да кърми, защото от 18  до 36м бебенцата изграждат собствения им имунитет и кърмата е помощник номер 1 с всички външни атаки
3. Не се препоръчва отбиване лятото, заради ротавирусите
4. Ако планирате важна промяна в живота на бебето в близките 3-4месеца- даване на ясла, връщане на работа, не е добре и да отбиете в този период. Твърде много им идва да им вземете и най-ценното, след като сте ги лишили от присъствието на мама за повече от час-два преди навършеане на 3г.
Довери се на бебето и себе си,а мамологът може да е спокоен, че с неговите зърна никой не си играе
Heart

# 685
Сзо препоръчва и 20 реваксинации против ковид. Накрая се оказа, че е въпрос на изпрани пари - схеми.
Всеки да си кърми колкото си иска.
Сумати жени не кърмят и 1 ден, други се правят на луди изобщо не полагат усилия, обаче иначе живеят "еко и био" 😂
Нормално е детето на тази възраст да спи по цяла нощ. За да се буди, определено има причина. Иначе, тези които не се будят, не са добре ли? Вие ако не спите по цяла нощ нормално ли е? И с малкият човек е същото.

# 686
Не съм веща по темата, но ми изникна в главата - може ли най-оптималното за бебето (2г кърмене) да не е най-доброто за тялото на майката? Мамолога си гледа неговото - жената в случая.
Мн е хубавото да имаш дете, факт е обаче, че за тялото ти това си е една малка трагедия😆 то липса на витамини, стрес, недоспиване. Хич не мисля, че моето тяло си вика - еее жалко, че спряхме тая работа с кърменето😆

# 687
Не съм веща по темата, но ми изникна в главата - може ли най-оптималното за бебето (2г кърмене) да не е най-доброто за тялото на майката? Мамолога си гледа неговото - жената в случая.
Мн е хубавото да имаш дете, факт е обаче, че за тялото ти това си е една малка трагедия😆 то липса на витамини, стрес, недоспиване. Хич не мисля, че моето тяло си вика - еее жалко, че спряхме тая работа с кърменето😆
Абсолютно права! 🌹 Имайки дете, не спираш да съществуваш и да си важна.  😊

# 688
Моето тяло след двете породени деца остана 48кг. Последно съм била толкова като абитуриентка.  Чак мъжа ми се е притеснил, започна да готви 😁

# 689

Не, в случая не си права. Кърменето (дългото такова) значително и доказано намалява риска от рак на гърдата, на яйчниците и още няколко други видове. За майката, не за бебето 😌

Форест, наистина информирай се от достоверни небълграски източници. Тук положението е трагедия!

Общи условия

Активация на акаунт