Четвъртокласници 2024-2025 - II тема

• 17 018
  • 535
  •   1
Отговори
# 15
Хора,някаква идея как да помогна на детето да се пребори с това бързане,докато решава задачите от теста?С говорене не става...Много е нетърпелив,предава преди да е свършило времето, рецензията на госпожата в края на всеки тест/контролно е-много бързаш,затова допускаш грешки!
Според нея знанията ги има със сигурност ,на устни изпитвания няма грешка,но в резултат на това бързане,на писмените  не може да ги покаже.Отчайвам се вече...

Последна редакция: пн, 28 апр 2025, 20:59 от believe_

# 16
  • Sofia
При нас не че работи, но поне веднага хваща грешния подход: като си преписва условието, умира да сгреши някоя цифра. Оставям го да види, че има грешка и после го връщам да види как точно е преписал израза. Веднага я намира и започва театърът. Инструктажът преди да седне не се проумява…

# 17
Същата работа и при нас. Решава пробна матура вкъщи, има да намери две неща и разликата между тях. Намира ги вярно, едното е равно на 480, но когато на финала изчислява разликата вместо 480 записва 48 🤦‍♀️ Много се ядосвам в такива моменти, да беше пропуск в знанията, да обясниш, а то... И другото е, че поне по една такава глупава грешка допуска на всяка пробна матура без изключение. Предава ми на 40-45 минута, като ми твърди, че е направила и проверка.

# 18
Да,дами...За това говоря и аз 😵‍💫

# 19
Искам всеки един от вас да се върне назад във времето и да се сети какви нелепи грешки е допускал като ученик, а дори и като възрастни.

🙂 И те не искат да ги правят тези грешки. Може да се увеличи концентрацията, като не им се дава никакъв достъп до устройства и телевизия, а се работи с упражнения за концентрация. Всяко нещо си има цена.

# 20
  • Sofia
Добре де, само устройствата ли са виновни?
Моят например няма телефон, детски само уикенда по макс час, игри на телофона играе за 15-20 мин и то не всеки ден. Плейстейшънът прашасва, сложен му идва, подарък ни е, не се ползва.
За мен това е умерено ползване на устройства, даже си е малко, като гледам около мен какво става. И въпреки това - чопли химикалки и нокти вместо да се събере и да реши елементарно пресмятане...
Иначе съм съгласна - и ние правим тези грешки и се борим с това. Но аз се противя повече, че нехае да се подобри... Ей тук ми е мъката...

# 21
При вас е супер откъм устройства. При повечето от нас се прекалява с тях и допълнително това вреди.

Ако искате пробвайте с неврогимнастика и занимания за засилване на концентрацията. Всичко това се тренира като всяко друго умение. 🙂
Имайте предвид, че понякога на децата не им е интересно дадено нещо и го правят повърхностно, без да отдават необходимото внимание.

Добре де, само устройствата ли са виновни?
Моят например няма телефон, детски само уикенда по макс час, игри на телофона играе за 15-20 мин и то не всеки ден. Плейстейшънът прашасва, сложен му идва, подарък ни е, не се ползва.
За мен това е умерено ползване на устройства, даже си е малко, като гледам около мен какво става. И въпреки това - чопли химикалки и нокти вместо да се събере и да реши елементарно пресмятане...
Иначе съм съгласна - и ние правим тези грешки и се борим с това. Но аз се противя повече, че нехае да се подобри... Ей тук ми е мъката...

# 22
  • Пловдив/София
Аз чак сега разбрах, че матурата е един час Sad А това са адски много сметки, да не говорим, ако някой се притесни. Каква е идеята да се прави под такъв стрес, в четвърти клас?!

Правили бяха пробна, всичко му е вярно в първата половина, но не му е стигнало времето за втората…

Той е по-отнесен и разсеян, започвам да се чудя да ходи ли изобщо.

# 23
Нека си отиде, нека си се подготвя за бързина. Така или иначе в седми клас е неизбежно, а сега поне ще се запознае как се процедира и ще разбере, че трябва и да се бърза, освен вярно да са решени. Ако не го приемеш като трагедия, то на детето няма да се отрази негативно, поне аз така си мисля.

Аз чак сега разбрах, че матурата е един час Sad А това са адски много сметки, да не говорим, ако някой се притесни. Каква е идеята да се прави под такъв стрес, в четвърти клас?!

Правили бяха пробна, всичко му е вярно в първата половина, но не му е стигнало времето за втората…

Той е по-отнесен и разсеян, започвам да се чудя да ходи ли изобщо.

# 24
В училище не ги ли тренират и за време? При нас много усилено ги подготвят, в реални условия. Класната точно ми разказа как дете се разплакало, че не му стигнало времето. Каза ми - "Никакъв проблем нямаше да го оставя още 5 минути да довърши, но трябва да се научат да си разпределят времето."

# 25
И при нас тренират за време. Девойката не успява винаги да довърши, но се и по- добре така.

# 26
  • Пловдив
Нашите не знам дали тренират за време в училището, но учителката препоръча да се има предвид ограниченото време, когато се упражняват.
Моята я накарах да реши един тест. Лесни са като цяло, не са като кенгуруто и пролетното състезание, но това не значи, че всички ще могат да ги решат бързо и вярно.
Две-три от условията ги беше решила до средата, тоест стига до някакво междинно число и го пише като резултат - пропуска, че по-нататък има да го събере, извади и т.н. с още нещо. За тези неща също трябва да се внимава.

# 27
При нас тренират за време от началото на втори срок. Всяка събота и неделя имат по един вариант за БЕЛ и МАТ да се направят, освен уроците. Като класната напомня да засичаме време. Вече почти винаги приключват на време, но дори и да имат още време не проверяват за грешки. Дано са спокойни децата и да не блокират когато е НВО-то.

# 28
Нашето училище традиционно е с по 1-2 ученици с по 100 т. и на двете НВО-та. Аз повтарям, че ще разбера грешка от незнаене, но не и от невнимание.

# 29
И ние сме същата работа, по състезанията особено много ме е яд, вкъщи решава тестове, може и да няма дори грешки, като иде там, елементарни грешки. После у нас го сметне за секунди, явно притеснението си оказва влияние.
За матурите, на пробните е добре, ама не знам на истинските как ще е, сигурно ще се притесни.

Общи условия

Активация на акаунт