Термин Ноември 2025 - Тема 2

• 30 850
  • 730
  •   1
Отговори
# 525
Здравейте момичета!
И аз понякога имам болки ниско е корема и криста ме боли имам час сряда и дано всичко мине добре.
А как сте с килограмите? 
Аз съм качила почти 3 кг строи ми се доста 17 гестационна почнах и ще питам доктора дали мога да ходя на фитнес да въря на пътеката и някви леки упражнения да правя.Успех на всички мами лека бременност 😊

# 526
Мети, 3 кг в 17 седмица си е съвсем в нормата, няма проблеми и да почнеш някакви леки упражнения, но не трябва да се притесняваш за килограмите изобщо. Аз в 18-та седмица вече съм качила 10 кг, като ми позволиха 10-12 за цялата бременност, но ми отказаха и лекарствата за инсулиновата резистентност, та не знам как очакват двете неща едновременно да се случват. Следващият месец пак ще проверяват дали съм развила гестационен диабет, че преди 2 седмици още не бях (а 9 килограма бях качила още тогава), та ще видим тогава какво ще ме правят.

# 527
шуши123, здравей:) аз също съм в 15 г.с. и засега не са се подули, но си спомням, че с първата ми бременност имах подуване в горната дясна част на венеца и си отмина само, не съм ползвала никакви води или подобни, за да спадне, но ако някой знае какво е подходящо, нека моля да сподели?

Аз имам въпрос за целулита - имам доста по бедрата и задните части - има ли според вас подходящ продукт за премахването му и някой ползвал ли е нещо и също така дали не е по - добре да се мажем с тях след бременността? Мерси много Simple Smile

Болезнена тема за мен Satisfied Смея да твърдя, че имам немалък опит в борбата с целулита. Няма нужда да си говорим за стандартните препоръки за пиене на много вода, движение и правилно хранене, те са ясни. Това, което установих е, че мазила не помагат (пробвала съм десетки известни и неизвестни, евтини и скъпи) , биха могли единствено да допринесат минимално, като за мен действаше загряващият гел на Кройтерхоф. Не знам дали обаче е ок повреме на бременност. Най-ефективни за мен са ръчен антицелулитен масаж (като тук е от изключително значение кой го прави, защото при някои масажисти не съм имала никакъв ефект, други са ми го махали изцяло). В момента обаче масажистката отказва категорично да ми го прави (на някои места нямат проблеми). Също така изключително ефективен е радиочестотният лифтинг (който е доста скъпа процедура за мен - около 250лв на сесия, аз нямах възможност да продължа, също не се прави повреме на бременност). От дълго време се поддържам с LPG процедури (около 50лв процедурата , единствената апаратна поцедура, подходяща за бременни). Също така имам от Тему електрическа вендуза (35лв), с която се поддържам като имам време и желание, намирам я за доста добра. Използвам и четка за сухо четкане, която е добра за ексфолиация (според някои масажисти и за лимфен дренаж, аз не мога да кажа със сигурност). Очаквам от Тему да ми дойде и някаква пресотерапия за крака, ще споделя как е.  За София мога да дам контакти и инфо за всички изброени, защото както за ръчния масаж, така и за апаратните процедури, разликата може да е оттук до небето в качество на апаратурата.

# 528
И аз съм с разни странни болки от време на време и не мога да преценя какво боли, как боли. Питаха ме за вида болка…ми боли си 😄 Иначе миналата седмица нещо се бях депресирала всичко ли е наред, но в петък бяхме на преглед и се очертава игриво бебе 🥰

Следващият преглед е чак края на месеца та вече нямам търпение. При вас симптомите като главоболие и рязка умора поотминаха ли?

# 529
Аз също се чувствам добре. Започнах лека полека и да си връщам загубените килограми. Все още не съм усещала бебка, но четох, че при първа бременност и отделно ако плацентата е предна се усеща около 20та седмица, та не се притеснявам.
Ние също ще се видим отново с малката на 09.06 и нямам търпение да видя колко е пораснала. Вече съм 18 г.с и не мога да осмисля как почти стигнахме средата. 😅
Аз също съм 18та седмица със задна плацента... Мисля че все още нищо не усещам, а колкото и невежо да звучи дори нямам представа за какво да следя като усещане 😅

# 530
Здравейте, момичета!
Имам един специфичен въпрос - дали някой от вас се е сблъсквал с кърлеж по време на бременност и какво са предприели вашите лекари? В 16та седмица съм и тази сутрин открих миниатюрен кърлеж на крака си и мъжа ми го премахна много лесно. Вече се свързах с личен лекар, и двама АГ, но от всеки получих различно мнение и доста се обърках и притесних. Личния лекар ме извика за ваксина срещу тетанус, дифтерия, коклюш. Моята проследяваща от ЖК каза да изследваме кърлежа за лаймска болест в НЦЗПБ, но за съжаление т.к. не сме знаели, че трябва да го запазим, вече го бяхме изхвърлили. В момента очаквам отговор от нея дали мога да предприема нещо друго. И още един АГ по телефона ми каза, че би изписал антибиотик, но да се консултирам и с проследяващия лекар.
Ще съм благодарна, ако някой случайно има опит с това. Не съм ходила по тревните площи, но имаме двор и изглежда някак си е успял да стигне до мен...
Пазете се и и хубав ден от мен Flowers Sunflower

# 531
piccione, не съм имала кърлеж по време на бременност, но миналата година след ухапване от кърлеж (и аз в нашия двор попаднах на него) се заразих с лаймска болест и ку-треска, които лекувах на два пъти във ВМА. В НЦЗПБ можеш да се изследваш и ти за лаймска болест, но трябва да са минали поне 25 дена от ухапването. Аз дори бих казала по-добре месец, тъй като аз получих фалшиво отрицателен резултат първия път, когато се изследвах. Затова и лечението се проточи при мен, тъй като хванах проблема, чак на контролата 3 месеца след ухапването. Повечето антибиотици, които предписват при лаймска болест, не са подходящи за бременност, затова задължително трябва да съгласуваш евентуално лечение и с АГ. Стискам ти палци след месец да се окаже, че твоят не е бил преносител на нищо или пък, че сте успели да го махнете преди да те зарази! Flowers Four Leaf Clover

# 532
Успокоявате ме като чета за вашите болежки - аз имам чувството, че ще се разпадна. 😂 все нещо ме опъва, боли, все се преуморявам и ме боли от двете страни, тези дни пък имам като ,,trapped gas,, - толкова съм се издула от тези непроходими газове, че и от това ме боли. Нямам никаква енергия, ама никаква, но детето си иска своето - цял ден сме самички, то не са паркове, то не е игра вкъщи, отделно знаете вкъщи всичко чака - готвене,чистене,пране,оправяне... Направо съм като прегазена от влак постоянно, не знам напред как ще се оправям честно 😀

# 533
Благодаря за информацията, Fayona! Задължително ще се изследвам след месец! Ще си чакам и отговора от проследяващия АГ за да видя какво ще ми препоръча. Подозирам, че е от късния следобед и го махнахме сутринта, така че има шанс и да са минали по-малко от 24часа. Дано всичко да е наред и да си остана само с опасенията Blush

# 534
И аз съм от изморените и с кажи речи всеки проблем (от некритичните), които може да има бременна в моя период. Тая сутрин кантара ме вкара в пълен шок. Уж се следя всяка седмица и изведнъж съм качила над кг и половина за една седмица. Пък нито преяждам, нито снакскове. Даже и сладолед почти вече не ям (беше ми от началните cravings). Но явно застоялото ежедневие си казва думата.

Напоследък най ме мъчи безсънието. Няма заспиване, после разпокъсан сън по 1-2 часа. Смачкана съм от умора. Не знам какво да правя, а на работа ми се задават най-натоварените 2 месеца…

# 535
Аз забравих да ви спомена и какво друго приятно ми се случва - имам ,, restless leg syndrome,,  от скоро и мен това ме буди..повече след това не мога да заспя, много е неприятно..

# 536
Идвам да се похваля, че момата вече е 280гр и всичко изглежда наред с нея. 🥰 Следващия ми преглед пак е след три седмици, но тогава ще съм на фетална ехокардиография да видим хубаво сърчицето дали е добре. При сина ми разбрахме, че има много малък междукамерен дефект, но за щастие на профилактичния преглед след раждането вече се беше затворила дупчицата и всичко беше наред.

Иначе и аз имам проблем с трудно заспиване. Обикновено си лягам към 22:00 часа и тогава нямам драми, но сина ми се буди веднъж около 01:00 през нощта да хапва и аз после час и половина, два се въртя като пиле на грил и не мога отново да заспя. 😅

# 537
Аз също се чувствам добре. Започнах лека полека и да си връщам загубените килограми. Все още не съм усещала бебка, но четох, че при първа бременност и отделно ако плацентата е предна се усеща около 20та седмица, та не се притеснявам.
Ние също ще се видим отново с малката на 09.06 и нямам търпение да видя колко е пораснала. Вече съм 18 г.с и не мога да осмисля как почти стигнахме средата. 😅
Аз също съм 18та седмица със задна плацента... Мисля че все още нищо не усещам, а колкото и невежо да звучи дори нямам представа за какво да следя като усещане 😅

Здравей, точно снощи след като написах този коментар май за пръв път усетих нещо, но не знам и дали не си внушавам, това явно ще се случва засега. 😅

Иначе от това, което разбрах мърдането на бебето особено за жени с първа бременност, които не знаят какво да следят, може да се усеща като газове или "пърхащи пеперудки". Аз снощи изпитах точно такова като подритване на едно и също място няколко пъти. Естествено нито веднъж не се случи, когато казвах на ММ да си сложи ръката, та не знам дали наистина е била бебка или стомаха ми. 😂😂

Но дано това описание да ти помогне да знаеш какво и как горе-долу се усеща. 😊

# 538
Аз точно това усещам, което описахте. Като някакво леко побутване на едно и също място и все си мисля, че е от бебето, защото нямам спомен да съм изпитвала нещо подобно преди. Това ми е първа бременност. Стана ми интересно за феталната ехокардиография - задължителна ли е, или по желание, защото със сигурност е хубав преглед. Не бях чувала досега. Вече казват и колко тежат бебетата ли? И за това не знаех. 😅

# 539
Не е задължителна феталната ехокардиография. Аз ще ходя по препоръка на проследяващия АГ. Тя се прави обикновено около 20 - 21г.с. Покрай сина ми доста се зачетох и разбрах, че по това време в развитието всъщност много често се случва междукамерната преграда да не е изцяло затворена все още.

Относно теглото на бебчето, ехографа го изчислява приблизително според замерванията, които прави доктора по време на прегледа.

Общи условия

Активация на акаунт