Термин Ноември 2025 - Тема 2

• 28 932
  • 730
  •   2
Отговори
# 90
И аз тази година на св. Валентин четири дена след овулацията ядох суши, за щастие наистина в този период не е повлияло на заформящата се бременност. А и сега един сандвич с пушена сьомга по погрешка няма да ни събори. Това за черния дроб не го бях чувала, но аз и без това не обичам, та няма как случайно да попадна на него. Сигурна съм, че всичко ще е наред при всички ни.

# 91
Аз изпих 3 чаши вино няколко дни преди да разбера, че съм бременна. По принцип не пия, в случая имахме празник и изобщо не го мислих. Дано не е било проблем

# 92
Привет! Включвам се едва сега, но вече ще следя по-често. На 29 г., първа бременност, термин 24 ноември. Предстои ни пренатален тест на 9ти и се надявам всички да е наред. Тези дни трябва да се уговоря за следващ преглед и фетална морфология със следящия лекар. Смених града няколко месеца преди забременяването и чудото ни свари леко неподготвени. Имам един лекар на частно в София, с който уговорихме пренаталния, но за морфологията мисля да се уговоря с този от града, в който живея и  с който по принцип следваме програмата на НЗОК. Разбрах, че и той прави, но ми спомена, че чак към 16та седмица е първата. Опитвам се да съм спокойна, но на моменти съм сякаш на тръни да не изпуснем нещо важно. Засега в осма седмица чухме сърчице, пуснаха ми кръвните, урина, ваг.секрет и намазка и т.н. и всичко е наред. Имам хипотиреоидизъм, който следя и регулирам, но точно по време на зачеването и малко след това скочи на над 3,5, като веднага се свързах с нов ендокринолог, взехме мерки, следим на всеки две седмици, защото бавно пада, но вече е в по-нормални стойности и ме уверяват, че всичко е наред. Успокоявам се с разговори с чатGPT по темата 😄. Сигурно е нелепо, но действат добре... Иначе всичко е наред, имах леко гадене и рядко повръщане, после спря за месец и сега пак се включи от няколко дни, единствено много ми се спи. Старая се да ям здравословно и да пия много вода, напоследък и движение, но сега не ми дават да си практикувам любимия спорт, плуване, заради риск от инфекции, и се чувствам доста мудна и неподвижна. Бях болна, когато разбрахме за бебето, но слава богу, мина само с бабини рецепти и тук-там позволени лекарства. Но заради слабия имунитет по препоръка от лекар да се пазя, още повече се обездвижих. Имах и инсулинова резистентност, която беше супер овладяна преди бременността и то с доста ниски дози лекарство, което ми спряха веднага след положителния тест. Засега захарта ми е в норми и се чувствам супер в това отношение, но знам, че пак има риск, затова почвам да правя опити да се движа повече. Има ли нещо, което още трябва да тествам и за което лекарите може да пропускат да споменат?

# 93
Але, привет и добре дошла в темата ни, добавих те в списъка на първата страница, там има и описани по-важните изследвания и кога се правят. Малко ме притеснява това, че са ти казали да отидеш на ФМ чак към 16-та седмица, защото тя е предимно измервания и с по-напреднала бременност не знам дали ще им излязат изчисленията, оптималният период за нея е между 11+6 и 13+6. Браво, че сте овладели хормоните на щитовидната жлеза, TSH винаги се покачва по време на бременност, та е хубаво, че го следите и регулирате дозата спрямо това. Аз също съм с инсулинова резистентност и ми спряха лекарствата веднага след положителния тест. Имай предвид, че за нас рискът за гестационен диабет е по-висок, та трябва да си направим изследването по-рано от обикновения препоръчителен период - още към 16 - 18 седмица. Пожелавам ти леко бременеете и ще се радваме да се включваш в дискусиите, които се зараждат от време на време тук.

# 94
Аз също съм с инсулинова резистентност, но си продължих терапията с метформин, просто в намалена доза. Мненията са много противоречиви и в крайна сметка всеки си решава сам, защото дори лекарите, дори добрите такива, са на коренно различни мнения по темата. На запад не спират метформина. Тук обикновено се презастраховат лекарите, като с антибиотиците за всяка болежка, което също не приемам като добра практика.
Аз обаче имам две бременности без метформин и родих големи бебета, второто се роди 4350гр. Поради тази причина с третата бременност си продължих метформина и по време на бременността в намалена наполовина доза и родих бебе с чудесно тегло - 3150 гр. Затова сега също съм си на метформина, ще следим размерите на бебето и околоплодните води и ще се водим по това за евентуална нужда от още корекции в дозата.
Та имайте едно наум, че презастраховането на лекарите просто да ви спрат метформина по време на бременност не винаги е най-добрият вариант. Има и други опции.

# 95
Аз също съм с инсулинова резистентност , но понеже гликираният хемоглобин ми беше 5.8 още в 10 седмица ми назначиха обременяване с глюкоза , с строга диета и постоянно мерене на захарта за момента успявам да я държа в прилични норми , но и другата драма …. Ужасно висок риск от преклампсия и ужасни изследвания на урината белтък,кетони,уробилиноген,билирубин  … просто вече не знам на къде да хвана , чакам микробиологията да излезе за да се чуя с лекаря в жк да видим какво правим.Между временно в четвъртък на хематолог да видим заради тромбофилията дали ще ми спрат фраксиприна , че не ми остана място в корема вече къде да го бия 🤯🤯🤯🤯

# 96
Да, знам, че някои ендокринолози и в България не спират лекарствата и като че ли това е по-модерният подход. Аз обаче се доверих на ендокринолога си, след 2 седмици имам час при нея, за да направим изследванията и ще видим дали ще ми върне лекарствата. Това със сигурност е и една от причините бебето вече да е напред в размерите с 8 дена. При мен също рискът за прееклампсия излезе двоен на нормалното, та ми увеличиха аспирина на 150 мг, не съм сигурна как се процедира когато вече човек е и на други кръвораздеждащи. Аз също съм на строга диета, казаха ми, че само веднъж на 2 седмици мога да си позволявам нещо извън нея.

# 97
Привет! Включвам се едва сега, но вече ще следя по-често. На 29 г., първа бременност, термин 24 ноември. Предстои ни пренатален тест на 9ти и се надявам всички да е наред. Тези дни трябва да се уговоря за следващ преглед и фетална морфология със следящия лекар. Смених града няколко месеца преди забременяването и чудото ни свари леко неподготвени. Имам един лекар на частно в София, с който уговорихме пренаталния, но за морфологията мисля да се уговоря с този от града, в който живея и  с който по принцип следваме програмата на НЗОК. Разбрах, че и той прави, но ми спомена, че чак към 16та седмица е първата. Опитвам се да съм спокойна, но на моменти съм сякаш на тръни да не изпуснем нещо важно. Засега в осма седмица чухме сърчице, пуснаха ми кръвните, урина, ваг.секрет и намазка и т.н. и всичко е наред. Имам хипотиреоидизъм, който следя и регулирам, но точно по време на зачеването и малко след това скочи на над 3,5, като веднага се свързах с нов ендокринолог, взехме мерки, следим на всеки две седмици, защото бавно пада, но вече е в по-нормални стойности и ме уверяват, че всичко е наред. Успокоявам се с разговори с чатGPT по темата 😄. Сигурно е нелепо, но действат добре... Иначе всичко е наред, имах леко гадене и рядко повръщане, после спря за месец и сега пак се включи от няколко дни, единствено много ми се спи. Старая се да ям здравословно и да пия много вода, напоследък и движение, но сега не ми дават да си практикувам любимия спорт, плуване, заради риск от инфекции, и се чувствам доста мудна и неподвижна. Бях болна, когато разбрахме за бебето, но слава богу, мина само с бабини рецепти и тук-там позволени лекарства. Но заради слабия имунитет по препоръка от лекар да се пазя, още повече се обездвижих. Имах и инсулинова резистентност, която беше супер овладяна преди бременността и то с доста ниски дози лекарство, което ми спряха веднага след положителния тест. Засега захарта ми е в норми и се чувствам супер в това отношение, но знам, че пак има риск, затова почвам да правя опити да се движа повече. Има ли нещо, което още трябва да тествам и за което лекарите може да пропускат да споменат?
Привет, ale12345 Simple Smile и добре дошла!
Моят термин също е на 24.11. В понеделник имам час за ранен скрининг, тогава ще съм 12г.с +2 дни. Той се прави между 11-14 г.с., твоят лекар най-вероятно ти е казал за късния скрининг от 14 до 19г.с. Предполагам, понеже ще правиш пренатален тест и затова е преценил направо фетална в 16-та седмица. Все пак на твое място сигурно бих го попитала, за мое успокоение и да не пропусна нещо. Иначе и аз като теб си водя диалози с чат GPT (за бременността ми знаят само 3ма души) и така определено успокоявам малко топката.

# 98
Тема за размисъл:
Фолиева киселина да се взима до 12г.с-съветват западни източници
А в Български източници и след 12г.с.

В 1та бременност не бях почнала да пия преди забременяването и сега също почнах като разбрах бях в 6.г.с.не съм пила преди -това проблем ли е?

# 99
Реално е важна в първите месеци, затова явно в чужбина я спират след 12 седмица, при нас може би се презастраховат, аз още си я пия в 14-та седмица. Тя е с натрупване и се препоръчва да се почне 3 месеца преди започването на опитите, но фолат може да се набавя и с храната, така че ако си имала разнообразно хранене и не си била в дефицит не би трябвало да е проблем това, че си я почнала от 6-та седмица.

# 100
Але, привет и добре дошла в темата ни, добавих те в списъка на първата страница, там има и описани по-важните изследвания и кога се правят. Малко ме притеснява това, че са ти казали да отидеш на ФМ чак към 16-та седмица, защото тя е предимно измервания и с по-напреднала бременност не знам дали ще им излязат изчисленията, оптималният период за нея е между 11+6 и 13+6. Браво, че сте овладели хормоните на щитовидната жлеза, TSH винаги се покачва по време на бременност, та е хубаво, че го следите и регулирате дозата спрямо това. Аз също съм с инсулинова резистентност и ми спряха лекарствата веднага след положителния тест. Имай предвид, че за нас рискът за гестационен диабет е по-висок, та трябва да си направим изследването по-рано от обикновения препоръчителен период - още към 16 - 18 седмица. Пожелавам ти леко бременеете и ще се радваме да се включваш в дискусиите, които се зараждат от време на време тук.

Благодаря! Относно гестационната за фетална, май аз нещо не съм разбрала, мъжът ми ми се смя, че явно не слушам с разбиране, но лекарят казал 12 до 16-та макс, като той лично предпочитал 13-та. Аз наистина не го помня това, както и ме хванаха за още няколко такива случаи и ето въпрос - вие имате ли такива моменти на бейби брейн или мъгла? Не знам от емоции ли или хормони, но хем е смешно, хем на моменти не 🙈 Иначе утре ще звъним за час и за обсъждане на феталната.

Sunshine, относно метформина, при мен и преди бременността дозата беше ниска и обсъждах спиране, защото се чудих въобще има ли смисъл, обмислях второ мнение и вероятен заместител, защото чувствах, че сякаш не ми е нужен, а и не ми харесваше, че ми предизвиква постоянен рефлукс. А това ми беше втори препарат от групата, първия го спрях пак основно заради ужасни киселини и веднъж дори сериозна криза, ходене в спешното и други приключения. АГ-то от София при въпрос за евентуална бременност първия път ми беше обяснил, че няма нужда да го спирам, но при втория случай, когато вече сериозно обмисляхме бебе, ме пита за дози, нива на инсулин и направо се учуди, че въобще го пия. Та, засега съм по-добре без него, ще видим по-натам. Иначе ендокриноложката спомена за по-рано изследване за ГД,  ще питам пак, като наближи.

# 101
Момичета, от два дни ме мъчи леко парене като при цистит. По принцип съм била години с хроничен, но сега от над 2 год не съм имала. Тук от два дни и веднага след секс усетих запарване и ме е страх да не е пак същото, защото ми минава само от Нолицин антибиотик. След 2 дни съм на лекар, но не ми се чака.. някоя от вас пие ли нещо против/за цистит? Чайове от боровинки не действат, защото обикновено като ми запари, бактерията вече е налична... 🤷‍♀️

В 14-та седмица съм, ако е от значение.

# 102
Момичета, от два дни ме мъчи леко парене като при цистит. По принцип съм била години с хроничен, но сега от над 2 год не съм имала. Тук от два дни и веднага след секс усетих запарване и ме е страх да не е пак същото, защото ми минава само от Нолицин антибиотик. След 2 дни съм на лекар, но не ми се чака.. някоя от вас пие ли нещо против/за цистит? Чайове от боровинки не действат, защото обикновено като ми запари, бактерията вече е налична... 🤷♀

В 14-та седмица съм, ако е от значение.

Цистит, за жалост, ефективно само с антибиотик. Препоръчвам да не чакаш дори 2 дена, а още утре тест урина. И зависи каква бактерия е (различни АБ действат на различни бактерии).

# 103
Тема за размисъл:
Фолиева киселина да се взима до 12г.с-съветват западни източници
А в Български източници и след 12г.с.

В 1та бременност не бях почнала да пия преди забременяването и сега също почнах като разбрах бях в 6.г.с.не съм пила преди -това проблем ли е?
И аз почнах фолиевата още преди да зачена и още си я пия 11г6д.Утре съм на преглед мисля че ще ми я спре вече
Не мисля ,че е проблем с първата си бременност нищо не знаех и не съм пила ,чак на първи преглед ми изписа.🍀🍀

# 104
Аз днес случайно прочетох, че абсолютно трябва да се избягва черния дроб. Съдържал много витамин А, който водел до малформации, а никъде преди това не го бях срещала (луканки, някои риби, пушени меса, рохки яйца, суши - за тях знам) Сега в главата ми е истински филм, понеже преди седмица ядох на вечеря тава джигер, а останалото доядох на следващия ден на закуска. Като сравних грамовете съдържанието и допустимия дневен прием ми стана още по-зле..." Само" около 10-15 пъти съм го превишила... Добре, че часът ми за доктор е утре, защото ще откача ...
Ами аз луканки ям ежедневно Close

Общи условия

Активация на акаунт