Обсъждане на имотни обяви - 38

• 49 348
  • 753
  •   2
Отговори
# 660
Мандаринка, понеже съм запомнила, че си в района на Сточна гара, а публикуваната от мен обява по-горе е до СМГ. Какво мислиш за тази сграда, какви са ти впечатленията?

# 661
Аз съм я коментирала преди време. Сграда, която толкова време няма А16, има някакъв неотстраним проблем с изпълнението. Дори спомените ми са, че бяха тръгнали някакви да се нанасят, поне на партера, някакви езотерични, екзотерични и подобни привърженици, пък ги изгониха, защото сградата не е минала процедурите за въвеждане в експлоатация.

Не за тази сграда, за друга става дума - 90-те гг. на миналия век, от уста на уста се предавала "далаверата" за някакъв строител, който продавал много евтино. И моя позната, юрист, била купила - малко мансардно жилище. По-късно, вече като се запознах с нея, се жалваше, че няма оправия и А16 - строителят надстроил 2 мансардни етажа повече отколкото по проект и ги разпродал евтино. Подобно нещо няма узаконяване.

Та подозирам и че до СМГ кооперацията има някакъв такъв документален проблем, който не може да се оправи по никакъв начин. Отделно, че толкова години необитаема кооперация, вече си е за основен ремонт.

Иначе мястото е чудесно.

От другата страна на Васил Левски, на Панайот Волов и на Искър вече завършват една кооперация, срещу нея друга, надолу по Искър към Исул (точно до Исул), на майор Агов май също има. Най-неочаквано, на Дондуков, точно залепена до кооперацията с Клиника Недялков, също строят една съвсем малка кооперация. Та си струва, ако районът ти харесва, просто да пообиколиш по уличките.

Отстрани на СМГ, но по Екзарх Йосиф, довършват втора кооперация до една вече готова. И там можеш да минеш да поразпиташ.

# 662
Ми то и до общината може да отиде и да пита в строителен контрол. Там ще кажат какво й е на тази сграда.

# 663
Чиста спекулация е от моя страна, разбира се, но ми се струва, че линията на фасадата по Чумерна е с 5-10 см. издадена в сравнение със следващите дворове/къщи. Не знам дали това е проблем(ът).

# 664
Какво мислите за тази обява? Като за начало етаж от къща не бих купила, а и цената е доста висока, но все пак.

# 665
На непристъпния храсталак му викат отлична аранжировка 😅🤭

# 666
Изглежда много добре. Доиска ми се да го купя.
Гаражът ще е добре да се вземе, почти задължителен.
Интересно какви са възможностите за строеж, отговаря ли на изискванията за лице и площ и може ли да се вдигне изобщо нещо върху 400квм.

# 667
1/2идеслна част получаваш, не 400кв. Иначе защо да не може да вдигнеш 4-5 етажно блокчеако те устройва 1925 е/кв за парцела плюс бутане

# 668
Това не е Оборище - нито квартала, нито общината. Това е Редута (квартал) и община Слатина или Подуене.

Преди 3-4 години ходих там с ГТ и пеша, точно по уличките над МОЛ Сердика - положението с тротоарите беше много-много зле, а аз не съм максималистка. Плочки от началото-средата на 70-те години на ХХ век, вече изпокъртени от възрастта си. Тесни и стръмни улички. Къщи като показаната, като всеки собственик е правил своя облицовка на тротоара пред неговия имот. Нови малки кооперации също с индивидуален стил в облицоването на тротоара пред тях. На места въобще няма тротоар. През зимата със заледяване и (евентуално) сняг хич не знам колко чистят тези стръмни и криволичещи улички. Една ужасно запусната, обрасла и непочиствана "градинка" с големината на парцел около 600-700 квадрата. Иначе до бул. Ситняково е близо, а там има ГТ - автобуси 305 и 413 и 72.  Новата метролиния май ще има спирка сравнително близо, на 1 спирка разстояние, пеша - 5-10 мин., без да съм сигурна дали около Румънското посолство ще има спирка.

# 669
1/2идеслна част получаваш, не 400кв. Иначе защо да не може да вдигнеш 4-5 етажно блокчеако те устройва 1925 е/кв за парцела плюс бутане
Има правила, по които (без претенции за компетентност) например не може да се строи на парцел с лице на улица по-малко от 12лм за град и 14лм за  туристическа зона. За общата квадратура на парцела също има лимит и е май около 400квм.
Които са специалисти ги знаят тия числа. Аз ги четох и обсъждахме с адвокати като купувахме парцелите миналата година.
Иначе 2000еквм е убийствена цена за земя, да.

Но получаваш нещо в използваем вид, което може да откара едни 30г. Да дава наем и тн. А след това може да излезе сметката и на нов строеж на парцела.

Също, на партерния етаж зад гаражите има някакви прозорци. Помещението там чие остава.

Нямам идея колко струват парцелите в района. Колко са параметрите за застрояване в момента.
Тук има някаква обява, не знам каква е, но за парцел пак в Редута дава кинт3.5 и плътност 60%.
https://www.vitoshaestate.com/details/?top_offer=1&number=1000363
За парцел 300квм смята 1000квм рзп, като в това не се включва мазета, тавани и тн.
Т.е. почти толкова ще постигнеш и с 1/2 от този парцел, който е 400квм.
Тогава цената на земята на 1 квм РЗП ще дойде на 400Е.

Ако си малък инвеститор можеш да убедиш другия собственик и да построиш, като го обезщетиш, предлагайки едни 250-300квм от новата сграда.

Много "ако-та" са, но, както казах, и сега е в използваем вид.

# 670
Ако съм единствен собственик на останалите/другия 1/2 парцел с реално жилище на цял етаж, складови помещения, гараж и двор, в къща, която поне на пръв поглед не е в окаяно състояние, каква би ми била мотивацията да се преместя в апартамент (било той и огромен) без двор, с повече от 1 съсед?
За мен ключовото тук е дворът, който няма как да го имаш в НС. Ако си вече възрастен човек, със съответните здравословни проблеми като по-трудно придвижване и т.н., тогава вече ситуацията се променя, може да има вариант. Но само ако имам деца, при които да живея тези 3-4 години, през които (в най-добрия случай) ще се строи и завършва до вид, готов за нанасяне.

Допълвам, че парцелът и къщата са в града и то много близо до центъра. Не отвъд Околовръстното.

# 671
Мотивацията е 2-3 пъти повече апартаменти.
Точно възрастни хора по моите наблюдения избягват да рискуват и да се хвърлят в отдаване на право на строеж срещу обезщетение.
По-младите им наследници имат мерак за такива неща.
Пак могат да си задържат част от партерния етаж с част от двора.
Не всеки му е чак толкова важно. А и това е силно казано двор. 1 маса и няколко столчета. И няколко храста тръни.
Аз съм израснал в къща с двор. Ама такъв двор, че да се изгубиш в него. Кеф ти лозя, кеф ти овошни дръвчета, кеф ти лалета, рози, чимшири, гараж, барака, пчели. И не сме го делили.

# 672
По принцип инвеститорът може да поеме разходите за наем на собствениците за времето на строежа - това по отношение къде ще живеят възрастните хора.
Иначе е в Редута, да. Като цяло на мен ми харесва по уличките навътре от булеварда.

# 673
Там едва ли е възможно да се строи над 4 - 4,5 етажа, такъв е кварталът, такива са дори новите кооперации. На малък парцел с 4 етажа колко апартаменти ще могат да се построят, че да има и по 2-3 за всеки от двамата собственици, че и да останат за продажба.

# 674
Живяла съм 5 г в Редута и никога никога не бих се върнала по никакъв начин. Много кофти район. Хубави са Слатина и Гео Милев,но Редута е ад по много параграфи. Наркоманската градинска на Редута не става, а паркчето на Гео Милев почти денонощно е гъз до гъз и не спасява положението.

Общи условия

Активация на акаунт