Обсъждане на имотни обяви - 38

• 42 211
  • 663
  •   1
Отговори
# 465
Триетажни блокове надали има толкова. Освен това прилича на прясно ремонтиран, а вече доста стени са напукани, т.е. мазилката предполагам, но все пак...

# 466
  • София
Тази обява е от доста време - предполагам, че по-скоро е набирателна.
Да, старите блокчета са гредоред, строени са 50-те години. Заселват се все повече млади хора в наследени апартаменти. Поддръжката си зависи от етажната собственост - почти навсякъде са сменени дограмите на общите части, входовете се пребоядисват.
Кварталът е много тих и зелен. Няма малцинства, това не е район Илинден, а квартал Илинден. За транспорните връзки всеки може да прецени, магазини - Лидъл, Била, Фантастикото в Разсадника, поликлиника. Сега се строи детска градина зад един от панелните блокове. Гредоредните нямат ТЕЦ, ако за някого това е от значение. Подпреният с метални пръти блок е изселен, с одобрен проект за реконструкция, но не е започнала работа по него още.
От опит мога да кажа, че тухленото строителство там е много стабилно - външните стени са с дебелина 40 см. Гредоредната конструкция там е изпълнена с бетонни пояси, а стълбищата, баните и коридорите на апартаментите са бетонни. Понякога едва се пробива тухлената стена - тухлата е станала като кремък твърда от времето. Малко е изпитание основният ремонт.
С две думи - ако ви притеснява гредоредът, няма да харесате и Лувъра - не купувайте. Но мястото е чудесно, а апартаментите са проектирани много добре.

# 467
Триетажни блокове надали има толкова. Освен това прилича на прясно ремонтиран, а вече доста стени са напукани, т.е. мазилката предполагам, но все пак...

По Симеон са няколко. Магазини и над тях 3 етажа.

# 468
Поразгледах ж.к Илинден и Район Илинден.
Някои от блокчетата 3/4 етажа влизат и в двете понятия.
Район Илинден
Скрит текст:
жк Илинден
Скрит текст:

Район Илинден - община ли значи?

# 469
  • София
Не е община, общината е само една - Столична. Другото са райони, макар и разговорно да ги наричаме общини понякога.

# 470
Откровено казано - сега научавам, че има район Илинден и - че е толкова голям. Аз конкретно визирах ж.к. Илинден и то в частта между ул. Найчо Цанов и бул. Стамболийски. Попаднах на няколко интересни статии в търсачките за него, определящи го като “Първият модерен жилищен комплекс в София”. Вероятно към днешна дата е и най-старият, съхранил се като подобен ансамбъл до момента. Simple Smile

Масово, обаче, са “подмладили” възрастта на сградите по обявите с 10/20/30 години и са ги минали в категория “тухла”, а не “гредоред”, струва ми се.

# 471
що скрихте номерата на парцела. Локацията е всичко. Иначе, какво да ѝ гледаме.

...

С тия пари можеш да купиш 5 големи апартамента в строеж и да ги даваш под наем.
...

Ако са големи, то ще са 2 или 3.

# 472
Масово, обаче, са “подмладили” възрастта на сградите по обявите с 10/20/30 години и са ги минали в категория “тухла”, а не “гредоред”, струва ми се.

Гредоредът е тухла. Също като пруският свод. Както и СС тухла с бетонови плочи.
Така че не са излъгали в  обявата.

Скрит текст:
Популярно обяснено в Интернет

Според вида на конструкциите сградите се разделят на:

1. Паянтови (ПН). Те са с дървен носещ скелет на външните и вътрешни носещи стени, които са със зидария от тухли или кирпич на варов или глинен разтвор. Подовите настилки са от дървен гредоред. В миналото по този начин са се изграждали жилищни сгради, а днес - предимно стопански и второстепенни сгради.

2. Полумасивни (ПМ). Носещите стени са от тухлена или каменна зидария с дебелина 25 см или тухлени колони със същата дебелина и зидария между тях с дебелина половин тухла. Вътрешните преградни стени могат да бъдат изпълнени както при паянтовите сгради. Подовете са от дървен гредоред. По този начин са строени много от архитектурните паметници от българското Възраждане в Стария Пловдив, Несебър, Копривщица, Трявна и другаде. В повечето случаи такива са сградите в планинските и полупланински райони, както и стопански и второстепенни постройки или жилища за сезонно ползване.

3. Масивни. Такива са сградите с външни носещи стени от тухлена или каменна зидария с дебелина най-малко 25 см. Подовите конструкции са дървен гредоред, стоманено бетонни плочи или сглобяеми елементи (железни греди или ферми).

Видове монолитно строителство:

Скелетно. Носещата конструкция е скелет от стоманобетонни колони, греди, шайби и плочи. Първо се изгражда носещата конструкция, а после се зидат с тухли външните и вътрешните стените. Тухлата дава по-добра топло- и шумоизолация. При това строителство са възможни многообразни оформления на фасадата и различни реконструкции (бутане на стени, направа на отвори и др.). Строи се по-бавно, но по-надеждно и по-здраво, по-качествено и без ограничение във височина. Строителните фирми все по-често прилагат това строителство, за да задоволят различните вкусове на клиентите.
Едроплощен кофраж (ЕПК) и пълзящ кофраж (ПК). По тази система са построени високите блокове. Носещата конструкция е изградена със стоманобетонни шайби, колони и плочи. След като бъде изградена основната конструкция, фасадите се затварят с панели или тухли. Поради тази причина много хора смятат, че това е панелно строителство.
Пакето-повдигащи плочи (ППП). Носещата конструкция е от стоманобетонни колони и шайби. При това строителство всички подови плочи се изливат една върху друга в пакет на терена. След това те се повдигат със специални механизми до съответните етажи и се прикрепват към стоманобетонни колони. Вътрешните и фасадните стени са тухлена зидария. Стълбищните клетки и вертикалните носещи конструкции се изпълняват от монолитен стоманобетон. Максималната височина на сгради, построени по този метод е партер и 7 жилищни етажа. Сградите, строени по този начин, са с изключителни възможности за преустройство и реконструкция. Такова строителство е изгодно при площадки, които не дават възможност за използване на тежка строителна механизация.
Едропанелните жилищни сгради (ЕПЖ) са изцяло изпълнени от цели стоманобетонни панели. Например: подове, стени, тавани, стълбищни клетки, земетръсни шайби, и т.н. Те са свързани помежду си с дюбелни връзки посредством заварки. Между отделните елементи ясно се виждат фугите.

# 473
А, в този смисъл - обяви с Тип строителство Гредоред отново спадат към същите? Просто публикуващия обявата избира дали да обяви жилището като гредоред или тухла, ли? Или има специфики при класическия гредоред?

# 474
Тухлата се отнася за стените, гредоредът за пода. За сгради с така конструкция може и кредит да откажат или да финансират с по-малък процент. Не бих се занимавала и инвестирала. Пруският свод в София също е дървена конструкция. Поддръжката е 0. Често са проядени от насекоми, особено в зоната около Женския пазар е кошмар сградният фонд.

# 475
Драго, за пруския свод, от строителен инженер (млад) съм чувала, че е с метални греди (тип като железопътните релси). Каза ми, че това му е проблемът (само и единствено) при пожар - металът при нагряване се разширява.

Преди доста години Томева (брокер, пишещ в темата) беше писала, че за гредоред  (т.е. дървени греди) по-скоро няма да финансират от банка.

# 476
Драго, за пруския свод, от строителен инженер (млад) съм чувала, че е с метални греди (тип като железопътните релси). Каза ми, че това му е проблемът (само и единствено) при пожар - металът при нагряване се разширява.

Преди доста години Томева (брокер, пишещ в темата) беше писала, че за гредоред  (т.е. дървени греди) по-скоро няма да финансират от банка.
Да, отлично знам, затова поясних, че въобще не е изпълнявано така. Аз една метална греда не видях. Всичко изгнила дървесина на една сграда до Ж.пазар. И масово са така в района.

# 477
Зависи от много неща - качество на строителството, поддръжка. Къщата на  родители ми, на 100 години, е в чудесно състояние и ще издържи много повече от съвременното строителство.
Моя близка получи селска къща на 80  - 90 год, с доста дървояд.
И двете къщи са гредоред.
Зная и къща на над 600 год., всичко вътре е дървения, отвън облицовката е дървена и няма помен от дървояд. За вътрешните стени собственичката ми е разказвала,  че едва са успели с хилти да пробият за врата между две помещения - по 20 - 30 см на ден са пробивали от стената. И е била с някакви 3 пласта, в тях нещо, подобно на слама, може би конопени влакна, външния слой с най-фини.

# 478
Зависи от много неща - качество на строителството, поддръжка. Къщата на  родители ми, на 100 години, е в чудесно състояние и ще издържи много повече от съвременното строителство.
Моя близка получи селска къща на 80  - 90 год, с доста дървояд.
И двете къщи са гредоред.
Зная и къща на над 600 год., всичко вътре е дървения, отвън облицовката е дървена и няма помен от дървояд. За вътрешните стени собственичката ми е разказвала,  че едва са успели с хилти да пробият за врата между две помещения - по 20 - 30 см на ден са пробивали от стената. И е била с някакви 3 пласта, в тях нещо, подобно на слама, може би конопени влакна, външния слой с най-фини.
Извън темата, но съм виждал в интернет стенни резачки за врати и прозорци. Режат стената с дискове.
След бърз гугъл гледам, че и в България се предлага тази услуга :
(снимка)
Скрит текст:

# 479
Здравейте! Не знам колко е подходящото място тук ,но преди години се е коментирало точно за тези сгради. Гледам апартаменти под наем в Банишора ,улица Мария Луиза 193,което мисля че са двете високи сгради(блока на смелите). В сряда ще ходя на оглед. По снимките апартамента изглежда малък ,но не ми трябва повече. Някой ходил ли е скоро там на огледи? Става въпрос за наем за около година,ако много ми хареса може и повече. Тока промишлен ли е? Четох за проблеми с конструкцията ,които уж са отстранени. Свободно паркиране,но намират ли се реално места или е на късмет?Не съм от София и не съм запозната с района ,така че всякаква информация ще ми е полезна

Общи условия

Активация на акаунт