Светът се пренарежда, идва ли нов световен ред

• 61 594
  • 1 339
  •   2
Отговори
# 1 275
Маркс никъде и никога не е предлагал хората да станат акционери. Той иска ВСИЧКО да стане държавна собственост...

# 1 276
Може и с революция на пролетариата, крайно леви, силно казано идеи.

# 1 277
Варуфакис няма добра история на аналитични постижения, например в смисъл да предвиди нещо преди да се е случило (както например Н. Талеб), и като цяло си е идеолог, вместо анализатор. Също и компаниите от вида акционерни дружества имат период на полу-разпад от 20-40 години - вида собственост определя и до колко има или няма някакви обратни връзки които да канализират компанията към добро. И CEO-тата и средния мениджмънт на подобни компании в един момент се завземат от позьори, за разлика от например германския вид компания който често е семейна собственост. Боинг е най- добрия съвременен негативен пример за това, или може би Леман брадърс (?). Аз лично смятам че UBI си е най- доброто решение, от гледна точка на проблемите свързани с разстяща автоматизация.
А за алгоритмите и тн., бан на интернет в къщи и на мобилни телефони, и проблема се решава без загуба на каквото и да е качество на живот, или производителност.

Последна редакция: пт, 10 окт 2025, 13:32 от БШекли

# 1 278
Да, забавя се икономическия растеж на европа, още от ковид кризата и нарушаването на търговските връзки. Сега войната на Путин влошава нещата. Въпреки това, не ти сипят бомби на главата, нали. Защо си се закъхарила, Германия, не е фалирала има си буфери да се справи.

"Фалира най-финансираният завод за производство на батерии за електромобили в Европа"

https://www.faktibg.com/smjah-falira-naj-finansiranijat-zavod-za … iShE08g7cNwoDCKcg

Не знам защо омаловажавате фактите, това си е ваша работа.
Но истината така или иначе ще излезе наяве.
Най-гадно е, когато се самозалъгваш или откровено лъжеш.

Съгласна съм, нека не омаловажаваме фактите.
https://www.investor.bg/a/518-energetika/420535-ips-otkri-gigafa … mi-v-chelopechene

Цитат
 IPS откри гигафабрика за батерийни системи в Челопечене
С инвестицията България става част от европейската карта на чистите технологии

Нова високотехнологична фабрика за производство на системи за съхранение на енергия в батерии на "Интернешънъл Пауър Съплай" (IPS) беше открита днес в индустриален парк "Хемус" в Челопечене. Производствената инвестиция е определена за стратегическа както за Европа, така и за България, с нетни нулеви емисии.

Системата EXERON X-BESS е за съхранение на енергия от батерии от ново поколение. Тя е разработена, за да отговори на нарастващото търсене на гъвкави решения за стабилизиране на електроенергийната мрежа и сигурност на доставките при нарастващ дял на възобновяемата енергия в електроенергийната система.

Инвестицията беше официално призната за стратегически производствен капацитет за технологии с нетно нулеви емисии през юни тази година и нарежда България сред страните с ключова роля в европейската и глобалната трансформация към чиста енергия.

Фабриката отвори врати с годишен производствен капацитет от 3 гигаватчаса (GWh), който ще бъде разширен до 5 GWh до края на 2026 г. В процес на проектиране е втора, напълно автоматизирана фабрика, с която общият производствен капацитет ще достигне 15 GWh до края на 2027 г.

# 1 279
Варуфакис кристално ясно обясни защо еврото е лошо и ще доведе до разпадане на ЕС,но на някои влиза от едното ухо и излиза от другото...

# 1 280
Да. Go east! Аз от кога го разправям. И като не им се отвори терена в Украйна профитираме ние. И останалите .

# 1 281
Изглежда няма да има търговско примирие между Китай и САЩ.

Превод през преводач:
 Много странни неща се случват в Китай!
Те стават изключително враждебни и изпращат писма до страни по целия свят. Декларират, че искат да наложат контрол върху износа на всеки елемент от производството, свързан с редкоземни метали, и на практика всичко останало, за което можете да се сетите, дори и да не е произведено в Китай. Никой никога не е виждал нещо подобно, но това по същество би „заключило“ пазарите и би затруднило живота на почти всяка страна по света, особено на Китай. Свързаха се с нас други страни, изключително разстроени от тази масивна търговска враждебност, която се появи от нищото. Отношенията ни с Китай са много добри през последните шест месеца, което прави този търговски ход още по-изненадващ. Винаги съм чувствал, че чакат, а сега, както обикновено, се оказах прав!

Не трябва да се позволява на Китай да държи света „заложник“, но изглежда това е била планираната им стратегия от дълго време, започвайки с „магнити“ и други елементи, които тихо са натрупали, за да създадат един вид монопол – много зловещ и враждебен ход, меко казано. Но САЩ също имат монополни позиции, далеч по-силни и по-обширни от тези на Китай. Просто не съм избрал да ги използвам, защото никога не е имало причина за това - ДОСЕГА! Писмото, което изпратиха, е страница след страница и изброява с големи подробности всеки елемент, който искат да скрият от други страни. Това, което някога се е смятало за рутинно, вече не е рутинно.

Не съм говорил с президента Си, защото нямаше причина. Това беше истинска изненада не само за мен, но и за всички лидери на свободния свят. Трябваше да се срещна с президента Си след две седмици на срещата на върха на АТИС в Южна Корея, но сега изглежда, че няма смисъл. Китайските писма бяха особено неподходящи, като се има предвид, че това беше денят, в който след три хиляди години хаос и война, МИРЪТ пристигна в БЛИЗКИЯ ИЗТОК. Чудя се дали това е съвпадение? В зависимост от това какво ще каже Китай за враждебния „указ“, който току-що издадоха, ще бъда принуден, като президент на Съединените американски щати, да противодействам финансово на техния ход. За всеки елемент, който са успели да монополизират, имаме два. Никога не съм си мислил, че ще се стигне дотук, но може би, както във всички случаи, моментът е дошъл. В крайна сметка, макар и болезнено, ще се окаже много полезно за Съединените щати.

Една политика, която обмисляме в момента, е масивно увеличение на тарифите върху китайските стоки, влизащи в Съединените щати. Обмислят се и много други контрамерки.

# 1 282
Варуфакис кристално ясно обясни защо еврото е лошо и ще доведе до разпадане на ЕС,но на някои влиза от едното ухо и излиза от другото...

Не го е измислил той, и не преди събитията. На теория е лошо или да няма плаващи обменни курсове, или ако няма плаващи обменни курсове - да няма истински федерален бюджет (и/или други механизми за ребалансиране).
Колко е лошо и на практика отзависи - при нас никога не е имало плаващ обменен курс (никога от 97ма насам), но не само не сме задлъжнавали като Гърция в същия период, но и има доста голямо подобрение. Има и още по-добри примери.

# 1 283
Понеже миналата година и тази частично имах малко взаимоотношения по въпросите за REnewEU и Restore, искаш ли да ти разкажа малко неща за тази фабрика, или да не се хабя? Става дума за лицензираните EPC и некоИ въпросчета които изникват. Stuck Out Tongue Winking Eye

# 1 284
санди давай. имаме интереси. 
a това горе няма да има търговско примирие между Китай и САЩ.
няма значение самата търговия, а как сега ще бъде приключена украинската криза. И Китай имат много ключова роля. Обаче не знам как не се доразбра, че на тях им е по-важно да не са следваща Сирия, Ирак и т.н.  отколкото някакви моментни печалби .
Защото ако не бяха застанали плътно зад руснаците и Иран сега вече щяха да са подхванати и те.  И то не икономически, а "демократично" и с майданче подобни.

Последна редакция: сб, 11 окт 2025, 12:30 от bella-ciao

# 1 285
NorthVolt фалира и завлече Квебек с 400 + 300 милиона долара.
Защо ми изтрихте поста за мушенгиите на затоплистите? Не са по темата (ви Simple Smile Simple Smile ) ли?

# 1 286

Дали на някои им влиза от едното ухо и излиза от другото, не знам.
Но има нещо гнило в цялата тази еуфория с еврото, с мечтите, че Франция и Германия ще се съвземат, че всичко ще е цветя и рози. Има нещо гнило. Явно, тези които уж сляпо слугуват на тези в Брюксел имат резервен вариант, ако България затъне в "лайна" с влизане в еврозоната. Това най-често е усигурено съществуване извън страната с прилична сума пари и имот. Иначе не е нормално това психически неадекватно поведение.
Даже тук едни персони пишат, че Германия е добре и ще се съвземе. Откровено казано на мен това ми се видя като фантасмагория, защото само минути преди това прочетох, че немската икономика вече е на нива равни на тези през 2000-та година. От приблизително година вече знам, четох го, проучих го, че над 1 млн. германци са се изселили в Швейцария, САЩ или другаде по света. Пак по това време започна голямото преместване на немски компании в САЩ.
Та как Германия е добре, не знам. Явно тук откровено се лъже за стабилността на европейските икономики.
За Франция дори няма да коментирам, защото няма смисъл...и всички го знаем.

# 1 287
Bowerick Wowbagger, не зная какво разбираш под "мушенгиите на затоплистите". Но ако имаш предвид статията за облачния свръхкапитал, тя беше точно по темата, според мен. И беше интересна, макар и да не съм съгласна изцяло с написаното в нея.

Понеже миналата година и тази частично имах малко взаимоотношения по въпросите за REnewEU и Restore, искаш ли да ти разкажа малко неща за тази фабрика, или да не се хабя? Става дума за лицензираните EPC и некоИ въпросчета които изникват. Stuck Out Tongue Winking Eye

Мисля, че въпросът е към мен.
Разбира се, че искам. Винаги съм отворена за непреднамерена информация, поднесена по интелигентен начин. По възможност от достоверен източник. А вътрешна информация е още по-интересно.
Не съм запозната с тази фабрика, гледах репортаж в новините и потърсих информация. Намирам, че би било добре за България, ако е българска и се развие у нас, макар, че в репортажа видях, че е свръхроботизирана и не може да се очаква да осигури работни места.

# 1 288
  • Paris, France
Даже тук едни персони пишат, че Германия е добре и ще се съвземе. Откровено казано на мен това ми се видя като фантасмагория, защото само минути преди това прочетох, че немската икономика вече е на нива равни на тези през 2000-та година. От приблизително година вече знам, четох го, проучих го, че над 1 млн. германци са се изселили в Швейцария, САЩ или другаде по света. Пак по това време започна голямото преместване на немски компании в САЩ.
Та как Германия е добре, не знам. Явно тук откровено се лъже за стабилността на европейските икономики.
За Франция дори няма да коментирам, защото няма смисъл...и всички го знаем.
След Втората световна война милиони германци са се изнесли в Северна и Южна Америка. Имат цели градове в Аржентина. Потомците на германци в Америка са повече от германците в Германия. 46 милиона са в САЩ, между 5 и 12 милиона в Бразилия, 2-3 милиона в Аржентина и някакви хиляди във всяка друга държава там. Това не значи, че германската икономика не се е вдигнала след ВСВ или че никога няма да се вдигне.

Нормално е французи, германци и италианци да предпочитат да работят в Швейцария заради това, че говорят езика, дипломите са признати, добре приети са и заплатите са високи за Европа. Това винаги го е имало, до степен във Франция да искат да задължават медицинските братя и сестри да работят някакво време тук, преди да могат да работят в Швейцария. Едното ни дете иска да работи в Швейцария.

Да, няма смисъл да коментираш за Франция. 1 милион германци живеят тук, много граждани на САЩ и хора от цял свят.

В момента не е розово положението никъде, но не мисля, че ще се сгромолясаме за 2 дена.

# 1 289
Разбира се, че искам.
Значи...
Скрит текст:
Историята е следната.
Една фабрика обикновено работи с нисък марж до около 8-10% като тези с голямо производство могат да паднат до 2-5% заради количество. Нашата до Челопечене е 3GWh с идеята да стане 15 до 2027-2028. От информацията която има обаче текущият и капацитет не е напълно запълнен.
EPC на български е инженеринг, доставки и строителство и това са фирми които са лицензионен режим. В България не са малко, но има два-три големи играчи на пазара които изпълняват мащабни проекти за зелена енергия. Сега... IPS съобщава публично, че има ангажименти за доставки към европейски EPC, нооо...никъде няма публикувани имена или конкретни проекти в които участва. Единственото сигурно е, че ще изпълнява, познай какво? проекти по ПВУ за около 700MWh или около 25% от капацитета си. Като е сключила договори за доставка на оборудване с май беше с три фирми - Съни Грийн парк, Пауър индъстри и соларити или нещо подобно, не помня наистина. Тези три ЕПЦта обаче не са от големите, дори не са в топ 10 на пазара, защото се появяват само, забележи само при ПВУ проекти. Самата схема е доста любопитна - дадена община примерно Търговище за пример решава да кандидатства по ПВУ за зелена енергия. Единствените фирми които "проявяват" интерес са тези трите, които пък от своя страна не дават избор на инвеститора общината в Търговище за избор на доставчик, защото имат договор  само с един в лицето на IPS. Как ти изглежда като схема?
Държавата пуска ПВУ
Инвеститорите нямат голям избор за доставчик, въобще конкурентното начало се губи още на етап - избор на EPC
Всички EPC работят само с IPS
Всички EPC се появяват на пазара само по проекти по ПВУ.
Имаш всичко нарисувано. Ограничена конкуренция, концентрация на риска и най-вече възможност да изстискаш инвеститора или право куме в десетката -  средствата по ПВУ. Sunglasses

Между другото това ми го каза един от Сиемси които жулят проекти на испанци и французи. Каза, че опитват да работят основно с европейски фирми, но често прибягват до азиатски доставчици. Соларпро пък основно работел в България с азиатски.
П.с. Може пък някой ентусиаст успее да "намери" и връзка с политиците Joy Аз съм дотук.

Общи условия

Активация на акаунт