Светът се пренарежда, идва ли нов световен ред

• 61 439
  • 1 336
  •   2
Отговори
# 1 290
Санди, това, което написа е доста интересно. За съжаление, много неща у нас стават по този начин. Добре е да се провери все пак като информация. Но предполагам ,че в голямата си част е вярно. Надявам се, фирмата да се развие и да намери и други потребители. Това ще е добре за Бг.

Абстрахирам се от казаното и вземам едно изречение от текста:
Цитат
Инвеститорите нямат голям избор за доставчик, въобще конкурентното начало се губи.

Лично мое мнение е , че Европа трябва да жертва конкурентното начало и да се върне към максимално много производства тук, а не разхвърляни навън, примерно в Китай, където е по-изгодно. Опасявам се, че светът върви към кофти разделяне и мисля, че е добре да си осигурим независимост, доколкото е възможно. Защото видяхме какво срутване на пазарите се случи с ковид кризата. Също и с рекета на Тръмп с митата.  Такова е възможно по всякакви причини и би било добре, Европа да не зависи изцяло.

# 1 291
Лично мое мнение е , че Европа трябва да жертва конкурентното начало и да се върне към максимално много производства тук
Уважавам всяко лично мнение, дори да е неправилно според мен. Конкретно в този случай съм абсолютно против затварянето на икономиката на ЕС, като прибере повече или по-малко от производствата. Няма такова нещо като успешен пенкилер в икономиката, просто ще се превърнем в самодостатъчни като Северна Корея. Това е пагубна политика.

# 1 292
Не говоря за затваряне на икономика, а за възстановяването й като местна, доколкото е възможно. Защото много предприятия се изнесоха, основно в Китай.  Като предпазна мярка Европа да не е силно зависима от чужди икономики. За да се намали тази зависимост.

Последна редакция: нд, 12 окт 2025, 00:11 от Moderator3

# 1 293
Възстановяването към местна ще е на много висока стойност. Това ще доведе до доста неприятни последици със спорен ефект. Така или иначе не можем да върнем всичко поради липса на ресурс и рентабилно производство.
С уговорката - ако не затворим пазарите си.

# 1 294

Лично мое мнение е , че Европа трябва да жертва конкурентното начало и да се върне към максимално много производства тук, а не разхвърляни навън, примерно в Китай, където е по-изгодно. Опасявам се, че светът върви към кофти разделяне и мисля, че е добре да си осигурим независимост, доколкото е възможно. Защото видяхме какво срутване на пазарите се случи с ковид кризата. Също и с рекета на Тръмп с митата.  Такова е възможно по всякакви причини и би било добре, Европа да не зависи изцяло.

САЩ по времето на Байдън беше икономика на услугите, като доста производства бяха изнесени навън.
Сега Тръмп с все сили се стреми да индустриализира страната, като прилапа първоначално индустриите на Германия.
Скоро гледах документалка, в която се обясняваха миграционните процеси в Холандия. Стремежът на държавата да приобщи бежанците, като освен социални помощи от известно време е започнал строежа на държавни общежития, където да ги приюти.
Всички знаем, че данъчната тежест в скандинавските държави е над 50%. Такава е, защото държавата има много социални задължения. В едно с целия този процес много млади висшисти в Нидерландия, предвид заплатите, които вземат и данъчното бреме, което им тежи, до такава степен, че не могат да си позволят да наемат самостоятелно жилище, са решили да напуснат страна. Познайте нанакъде са се запътили? САЩ...САЩ..

Лека полека населението на Европа се подменя, за добро или за лошо. Не знам дали съзнателно или несъзнателно, но местното население е неглижирано. Ние също сме неглижирани от държавата. Третирани по-скоро като добитък. Така го чувствам аз. И на когото не му харесва - ще кажат- може да се изнася. Да, има вероятност много хора да го направят.

Та кой ще индустриализира Европа, при положение, че тя не е решила фундаментални свои проблеми..не знам.

# 1 295
Възстановяването към местна ще е на много висока стойност. Това ще доведе до доста неприятни последици със спорен ефект. Така или иначе не можем да върнем всичко поради липса на ресурс и рентабилно производство.
С уговорката - ако не затворим пазарите си.

Така е, ще трябва да се плати висока цена. Всяка независимост има цена.
Но представи си другия вариант - силна зависимост от Китай и те изведнъж решават, че няма да продават суровини за лекарства, да речем, или някакви компоненти, материали, които са нужни за производство в Европа. За кратко време може да фалира.
Не съм икономист, но зная едно, за да правиш разходи, трябва да имаш съответните приходи. Т.е. за да има какво да харчиш, първо трябва да го изработиш. В по-глобален план, това са и заплати на работната ръка. Така, че, ако си изнесъл производството си, няма от какво да печелиш. Ще печелят отделни собственици на съответните изнесени производства, но не и обществото в неговата цялост.
Нима Тръмп не се изправи пред такъв проблем?

# 1 296
Цитат
В момента не е розово положението никъде, но не мисля, че ще се сгромолясаме за 2 дена.
Пет пари не давам за колко дни ще се сгромолясат франсетата, въпроса е, че ние ще кретаме и влачим по корем солидарно в ''клуба на богатите''.
Колкото до холандците  нито вярват, нито очакват интеграция от лъже бежанците.Напоследък са страшно гневни и си казват истината свободно:за какво са ни?Не работят, плащаме им всичко и нападат жените ни.За ужасяващата жилищна криза да не говорим.Зелените ''умници'' замразиха строежи, за да пазят климата?!За навлеците се строят социални жилища, безплатни или със символичен наем.Кой плаща?Данъкоплатците!
С тези ЕС политики нищо добро не очаква Европа.Царят е гол, отдавна!Не забелязах да се коментира изборният резултат в Чехия.За Молдова се писа, но за вота на чехите не.

# 1 297
Нима Тръмп не се изправи пред такъв проблем?
Не само Тръмп, ЕС също е в кюпа. Трябва само правилно да си изиграем раздадените карти. Китай все още не е засегнат по никакъв начин от европейската икономическа политика и това което се готви на САЩ с лицензионните режими не ни застрашава. Поне не пряко. Но ако бюрократите в Брюксел решат да се конфронтират пряко, не знам, може би ще живеем в интересни времена. На преразпределение на икономиките.

# 1 298
Ние отдавна живеем в интересни времена и икономиките се преразпределят. Сега става по-затегнато. Затова казах, че според мен Европа, дори и на висока цена, трябва да си върне производставата, които се  разпръснаха. За да оцелее в това преразпределяне.  

ПС Ти изгледа ли разговора с Руслан Трад?

----------------------
Не забелязах да се коментира изборният резултат в Чехия.За Молдова се писа, но за вота на чехите не.

https://bg-mam.ma/p/1770786/50293379

Не виждам в момента какво да коментирам. Едно е предизборната кампания, друго - реалното управление. Ще видим.
---------------------

Няма укротяване тоя свят, направо е полудял.

Цитат
По цялата афгано-пакистанска граница се водят сражения.

Ожесточени сблъсъци има в провинциите Кунар, Нангархар и Хелманд.

Според съобщения на пакистанските медии, въоръжените сили на талибаните са атакували пакистанските гранични позиции от няколко посоки, като пакистанските сили са отстъпили на редица места.

Пакистански въздушни удари са докладвани в афганистанските провинции Кандахар, Джалалабад, Хост, Хелманд и Пактика.

Съобщава се за съвместна атака на афганистанските талибани и Тахрик-е-Талибан (пакистанските талибани) върху пакистанска военна позиция в Ганам Шах по границата между Афганистан и Пакистан.

Най-малко трима войници са били убити при нападението.

Последна редакция: сб, 11 окт 2025, 23:56 от Diorela

# 1 299
Разбира се, че искам.
Значи...
Скрит текст:
Историята е следната.
Една фабрика обикновено работи с нисък марж до около 8-10% като тези с голямо производство могат да паднат до 2-5% заради количество. Нашата до Челопечене е 3GWh с идеята да стане 15 до 2027-2028.
П.с. Може пък някой ентусиаст успее да "намери" и връзка с политиците Joy Аз съм дотук.
Ти сигурен ли си в тези абсурдни числа? С подобни маржове трудно би оцеляла една индустрия. Процентите са по-високи дори при обикновен посредник на комисионен договор и 0 разходи. За търговец-прекупвач също. А икономическата логика е производителят да има най-високи надценки.

# 1 300
  • Paris, France
Скоро гледах документалка, в която се обясняваха миграционните процеси в Холандия. Стремежът на държавата да приобщи бежанците, като освен социални помощи от известно време е започнал строежа на държавни общежития, където да ги приюти.
Всички знаем, че данъчната тежест в скандинавските държави е над 50%. Такава е, защото държавата има много социални задължения. В едно с целия този процес много млади висшисти в Нидерландия, предвид заплатите, които вземат и данъчното бреме, което им тежи, до такава степен, че не могат да си позволят да наемат самостоятелно жилище, са решили да напуснат страна. Познайте нанакъде са се запътили? САЩ...САЩ..

Лека полека населението на Европа се подменя, за добро или за лошо. Не знам дали съзнателно или несъзнателно, но местното население е неглижирано. Ние също сме неглижирани от държавата. Третирани по-скоро като добитък. Така го чувствам аз. И на когото не му харесва - ще кажат- може да се изнася. Да, има вероятност много хора да го направят.
Добре, холандците и скандинавците се изнасят в САЩ заради високи данъци и мигранти. А българите и гватемалците, както и половин свят защо драпат към САЩ?

Жестоката истина е, че развитите икономики с падащо население на могат без вносна работна ръка. В западна Европа процесът е започнал много отдавна, вече и в източна, даже и в България. Човечеството е еволюирало чрез миграции. В САЩ коренното население отдавна е подменено и не умират от този факт, нито църкат.  Същото в Канада, Бразилия, Аржентина и в по-малка степен в цяла Америка. 

Съгласна съм с Диорела, че част от производството трябва да се върне в Европа, особено това, което може да се автоматизира. Франция връща част от фармацевтичните производства тук. Дори и да е по-ниска печалбата, се диверсифицира и вероятността да изпаднем в положение като по време на КОВИД епидемията, намалява. С намаляване на транспортните разходи се оказва, че местният продукт от напълно автоматизирани линии е със същата себестойност като изнесения навън когато се продава и ползва в Европа.

# 1 301
Добре е да не са само автоматизирани, че трябва да има и работни места, заплати. Без работа, населението как ще купува?

От години си говоря с приятели, че развитието на технологиите един от сериозните обществени проблеми. Все повече хора (работна ръка ) стават излишни и лягат на издръжка на държавата. А кой трябва да пълни държавната хазна? Пак едрия капитал, за който тази работна ръка е станала излишна. Получава се омагьосан кръг, от който единствения резултат е огромни маси излишно население.
И кой е най-лесния начин за отърване от това излишно население?
Войните, природни бедствия, епидемии, пандемии. Геоинженерството е доста развито вече, за HAARP се носят легенди. Може би не е невъзможно предизвикването на природни бедствия.
Разбирам, че е в сферата на конспирациите, но звучи доста логично.

# 1 302
  • Paris, France
Населението намалява и работната ръка също.

Автоматизацията не е проблем. В Англия чупели машините преди векове, но ето, че в по-автоматизиран свят не сме умрели от глад, напротив.

Войните и епидемиите не намаляват населението в средносрочен и дългосрочен план, напротив. След тях има следвоенен бум. Случило се е на много места в Европа, Африка, цяла Америка.

Питаш как ще купува населението - цената ще пада поради увеличена производителност на труда и понижено търсене. Когато световното население започне да пада, търсенето също ще започне да пада. Нещо като цената на къщите в обезлюдените села в България, само че ще е и в градовете.

# 1 303
В разговора са засегнати въпроси, касаещи примирие между Хамас и Израел и дали то ще се състои този път, както и въпроси за войната в Украйна, Европа и навлизането над въздушното й пространство, новият съюз на Русия, Китай, СК, Иран, Индия, насочен срещу Западния свят, както и съюзи между Пакистан и СА. Дискутират се промените, които се случват в света и очаквано развитие.

Последна редакция: вт, 14 окт 2025, 22:29 от Moderator1

# 1 304
Ти сигурен ли си в тези абсурдни числа
...
А икономическата логика е производителят да има най-високи надценки.
В кои числа да съм сигурен?
Маржа на нетната печалба, общо, защото има разлики в различните индустрии си има граници според характеристиките.
Голям обем и ниска добавена под 5%. Обуславя се от силната конкуренция
5-10 е за стабилни и конкурентни производства. Над 10 - имаш много силна пазарна позиция, големи икономии от мащаба... Седни по обем производства с не много висок конкурентен натиск държат 5-10% нетен марж. Малките като цяло и големите в силна конкуренция са на нива до 5%
Тези с големите числа над 10+ обикновено са големи производства, с отлична оперативна ефективност и малки разходи за продажби и администрация. При тях брутния марж е над 30%. Примерно телеком операторите работят с около 60% бруто Blush

П.с. Икономическата логика е най-висока надценка както се изрази да имат крайните продавачи. При тях е целият натрупан кредитен риск и съответно те го покриват

Общи условия

Активация на акаунт