Светът се пренарежда, идва ли нов световен ред

• 102 138
  • 2 132
  •   1
Отговори
# 225
Има тема за Украйна. Между другото, постове от вида линк към ютуб не е информативно

# 226
Обръщам внимание на всякакви източници от геополитически наблюдатели с уговорката, че всеки има пристрастия и никой не е напълно безпристрастен. Все пак гледам поне да не е обвързан професионално, тоест да си пази или заработва хляба, независим каква теза поддържа. Затова подкрепям пускането на линка за Иво Христов, но не и Тафров, както не бих се доверила на политици от кой да е цвят и спектър.

# 227
Тафров е бил доста години български дипломат, представлявал е страната. Не виждам какъв е проблема. И какво неточно има в казаното от него?
Ок, щом не го харесваш, дай коментар от някого, когото харесваш на събитията в Истанбул. В линка са на Руслан Трад и Тафров. Дай още някой.

Санди, като има тема за Украйна, това не е ли геполитическо събитие, за да не се коментира тук именно от тази гледна точка? Има и за Русия. Според теб в коя по-точно трябва да се коментират геополитическите събития между тези две страни и тяхното отражение в света?  Не се излиза от темата. Тази за Украйна и Русия са се превърнали в про и анти спорове.
Постове, с линк към информационен канал в youtube са информация. Не си погледнала дори какъв линк съм сложила.

ПС Дано тази тема не се превърне в заяжданици, както всички други.

Последна редакция: сб, 17 май 2025, 22:54 от Diorela

# 228
Не съм, разбира се. Това е прекарано през мисловната призма на човек пък бил той и Тафров.
Предпочитам сам да си създавам мнение на база много и различни източници

# 229
За съжаление по темата Украйна-Русия в бг геополитическото общество всички, които са на различно мнение от изказаното мълчат, вкл. Иво Христов избягва тематиката.
Изключвам записалите се в руския лагер.
За съжаление Тафров и Транс са тяхното огледално отражение само, че в отсрещния лагер.

Но да кажа мнението си - Украйна в лицето на Зеленски не иска мир, принуден е да прави стъпки под натиска на Тръмп.
Русия не иска Украйна, иска нейния неутралитет и да се откаже от проекта антиРусия и в това си искане е брутална и жестока по руски. И няма да отстъпи.

Големия въпрос е Европа какво прави, да приемем, че Тръмп и групата около него успее да стигне до някакво спиране и си стиснат ръцете с руснаците, защото него това го интересува.
Европа къде в цялата картинка и до кога ще залага на ескалация на отношенията с Русия?
Каква е целта? Защото е очевидно, че в момента го играе в опит да привлече Тръмп в лагера си и да влезе в руското на ЕС+САЩ зад Украйна.
 А той няма да го направи, не случайно пуснах по-горе толкова стара статия. В САЩ има доста голяма и влиятелна група, която е за оправяне на отношенията с Русия, виден представител беше Кисинджър в края на годините си. Дори и Бжежински отстъпи поне публично от идеята си в шахматната дъска, че Русия трябва да се разпадне на още държави.
Всъщност отношенията САЩ-Русия се скапаха безвъзвратно въпреки уж добрите намерения след 2009 по времето на Обама с едни и същи действащи лица в американската администрация - Нуланд и Байдън.
И не им е за първи път на САЩ да правят такъв лупинг и да правят рязък завой, всъщност са го правили много пъти.

Толкова дълъг разговор е, с толкова събития, че даже не знам дали е разбираемо това, което пиша.

Но това, което лично мен ме вълнува е какво смята да прави Европа и как смята да се измъква от ситуацията на необратима, слава богу студена война с Русия и САЩ, които вече я определят като товар.

Наскоро четох подкастове на Филип дьо Валие, в които той казва, че отдавна европейските елити са били на ясно, че една федерализация на ЕС може да мине само през голяма криза и във войната виждат такъв шанс. Обаче не съм убедена, както се вижда източноевропейците заплахите как Русия е заплаха не им действат. На поляците единствено действат, ама те пък са достатъчно опърничави да не се съгласят на никаква европейска федерация дори и под заплаха от Русия.
За сега най-реалното е, че са заложили, че тръмпизма е временно явление.

И понеже стана много дълго - моля, ако някой реши да ме убеждава как ей сега ЕС ще се погрижи сам за себе си и ще се милитаризира, защити и т.н. да си спести.
ЕС е изградил цялото си благосъстояние върху съдействието на САЩ. Всяка промяна ще мине през страхотен социален катаклизъм, който източноевропейците сме го минали, но не знам старите членове как ще го понесат.

# 230
Цитат
Украйна в лицето на Зеленски не иска мир, принуден е да прави стъпки под натиска на Тръмп.
Русия не иска Украйна, иска нейния неутралитет и да се откаже от проекта антиРусия и в това си искане е брутална и жестока по руски. И няма да отстъпи.

Трудно ми е да се съглася с тази теза. Ако е така, защо Русия нападна и завзе Крим? Защо нападна и Украйна  2022, след като с Крим й се размина? Защо сега продължава да упорства и не показва никакво намерение за преговори за примирие, или дори за спиране на огъня? Защо нападна Грузия, Чечения и т.н.?  Да не забравяме и силното й влияние в Беларус, процесите в Молдова, Приднестровието и т.н, и т.н. Също засилващото се руско влияние в източноевропейските държави.
Слушам и какво казва Руслян Трад, че службите разполагат с данни, за намерението на Русия да нападне и някоя от прибалтийските страни, вероятно Естония.
Не мисля и , че Украйна иска да си воюва. Иска мир, но не иска да направи огромните жертви, които искат от нея, особено които Русия иска. Нагло е да искаш дори територии, които не си завладял, само защото си ги включил в конституцията си.

Цитат
За съжаление по темата Украйна-Русия в бг геополитическото общество всички, които са на различно мнение от изказаното мълчат, вкл. Иво Христов избягва тематиката.
Иво Христов разбираемо мълчи, знаем неговата политическа ориентация, от която опитва да се абстрахира в геополитическите си анализи. Точно по тази тема трудно ще бъде обективен.

В Европа текат много обезпокоителни процеси - Орбан, Фицо, възхода на крайно десните в Германия, изборите в Румъния и възхода на Джорджеску, Сега Симион. Утре ще видим какво ше стане там. Според Първан Симеонов, България също е застрашена от подобни явления.
Определено се усеща руското влияние в тези процеси.
Много сериозни са и твърденията за намеса на дългата ръка на Кремъл в двата избора на Тръмп.

Колкото за САЩ, Тръмп, ЕС, Близкия Изток, световните организации и Турция, разбира се, едно много интересно интервю с Ахмет Давутоглу. Много интелигентен политик. ( с превод на български)

Ахмет Давутоглу: Турция трябва да ускори процеса по приемане в ЕС I Бюрото на Константин Вълков #008

Последна редакция: нд, 18 май 2025, 02:46 от Diorela

# 231
Фламбе, на въпроса ти как ще се измъкне ЕС отговорът е, има само един начин, премахване на урсулите в Брюксел и завой към политиката на Тръмп, друг начин няма и Ванс им го каза в прав текст. Тръмп няма да отстъпи, зад урсулите са либералите, които се укрепиха в Европа, след като Тръмп ги насмете и дърпат конците в Брюксел. Няма да ги оставят, Тръмп иска да ги премахне напълно и няма да отстъпи. Война с Русия ЕС не може да води, въоръжаването е излишно. Възможен развой ще е икономически край на ЕС и завой след масови безредици или на юг от Виена да вземат юздите. Ще гледаме и ще го отнесем вероятно, пак сме от грешната страна.

# 232
Имаха анализ за действията на американския хеджфонд, който точи зъби за тръбите на Турски поток. Повече от ясно е, че ще купят тръбите и ще тече по тях газ от Русия. А Пеевски и Борисов ще си калкулират сигурност относно Магнитски. Това беше темата на анализа. И други медии /после/ го писаха.
С риск да предизвикам негативни емоции към доверието ти в цитираната медия..
- Статията в посочената от теб медия фактите се излагат под формата на почти дословен превод от новинарски сайт специализиран в добива и търговията с петролни продукти. Сайта е посочен в материала.
- Статията в новинарския сайт има съвсем малко анализ на новината, съсредоточен главно върху ползите за хедж фонда. Това го има преписано и в медиапул
- Първоначалната новина е публикувана в Уолстрийт джърнъл от български журналист което е посочено в новинарския сайт.
- В статията на Уолстрийт джърнъл няма източник. Там само се поменава "според запознати с материята лица". Ако нямаш достъп до WSJ в дясно над статията има бутон listen където може да чуеш съдържанието и без абонамент.
- Всички останали публикации се основават на източник WSJ, които не посочва конкретен източник.
- На 14ти ако не се лъжа, излезе потвърждение от Борисов и Желязков, че се водят преговори, които са на съвсем начален етап, но продажба е изключена. Това се споменава и в статията на WSJ. Накратко - сделка в някакъв вид може и да има, но може и да няма.
- На практика няма нито едно друго потвърждение или предположение за евентуалните параметри на бъдеща сделка ако има такава.
- Никъде няма и най-малък намек за калкулация Магнитски. Това е изцяло манипулативно мнение на медиапул. Същото е и за придобиване на тръбата от хеджфонда.

На практика - Медиапул преписва статия от известен новинарски сайт, който цитира WSJ и използва авторитета на двете чужди медии за да прокара политически изгодна идея като тихомълком пропуска да спомене, че това е добавка, а не произхожда от първоизточниците

Изводите оставям на теб.
П.с. Статиите в WSJ и oilprice са достъпни  с уговорката, че статията в WSJ е платен абонамент но може да се чуе с машинен синтезатор.

# 233
flambe винаги е било срещу Русия. Опитваха се отношения Сащ-Китай срещу Русия. Но и това не успяха, защото Китай им нямат никакво доверие и им се дразнят на ролята на бял колонизатор с бял костюм, бастунче и сламена капела и сляп за факта че и другите са хора и могат да имат достойнство и да страдат  ...  Гледай какво става. Как да имаш доверие?
... ЕС е изградил цялото си благосъстояние върху съдействието на САЩ. ...
Бума не идва ли от ползването на евтина руска газ дори по време на студената война ? От решението да се ползва? 
Сега се опитват немците да имат собствени и независими от никой източници на енергия и да не са зависими от никой. Това им е голям шанс, но не е лесно приложимо. Не се знае дали ще стане. А и опитите им биват прецакани по всякакъв начин - северен поток, отмъкват им япд носа договор с Украйна за суровини за соларни панели и батерии и други производства, спират финансирането в Германи до сега например 50% от финансирането на старъп и е идвало от САЩ, скарват ги с Китай, налагат им мита ... на държава износител, принуждават да затворят границите за да проверяват за нелегални мигранти ... държава издържаща се с износ ...
Ами както се казва - който има такива приятели не се нуждае от повече врагове .

Последна редакция: нд, 18 май 2025, 11:20 от bella-ciao

# 234
Имаха анализ за действията на американския хеджфонд, който точи зъби за тръбите на Турски поток. Повече от ясно е, че ще купят тръбите и ще тече по тях газ от Русия. А Пеевски и Борисов ще си калкулират сигурност относно Магнитски. Това беше темата на анализа. И други медии /после/ го писаха.
С риск да предизвикам негативни емоции към доверието ти в цитираната медия..
- Статията в посочената от теб медия фактите се излагат под формата на почти дословен превод от новинарски сайт специализиран в добива и търговията с петролни продукти. Сайта е посочен в материала.
- Статията в новинарския сайт има съвсем малко анализ на новината, съсредоточен главно върху ползите за хедж фонда. Това го има преписано и в медиапул
- Първоначалната новина е публикувана в Уолстрийт джърнъл от български журналист което е посочено в новинарския сайт.
- В статията на Уолстрийт джърнъл няма източник. Там само се поменава "според запознати с материята лица". Ако нямаш достъп до WSJ в дясно над статията има бутон listen където може да чуеш съдържанието и без абонамент.
- Всички останали публикации се основават на източник WSJ, които не посочва конкретен източник.
- На 14ти ако не се лъжа, излезе потвърждение от Борисов и Желязков, че се водят преговори, които са на съвсем начален етап, но продажба е изключена. Това се споменава и в статията на WSJ. Накратко - сделка в някакъв вид може и да има, но може и да няма.
- На практика няма нито едно друго потвърждение или предположение за евентуалните параметри на бъдеща сделка ако има такава.
- Никъде няма и най-малък намек за калкулация Магнитски. Това е изцяло манипулативно мнение на медиапул. Същото е и за придобиване на тръбата от хеджфонда.

На практика - Медиапул преписва статия от известен новинарски сайт, който цитира WSJ и използва авторитета на двете чужди медии за да прокара политически изгодна идея като тихомълком пропуска да спомене, че това е добавка, а не произхожда от първоизточниците

Изводите оставям на теб.
П.с. Статиите в WSJ и oilprice са достъпни  с уговорката, че статията в WSJ е платен абонамент но може да се чуе с машинен синтезатор.

Санди, не, не беше нито преписана и преведена статия. Авторски анализ.

"Тайните" разговори за активи на "Булгартрансгаз": Игри и интереси
Илиян Василев, Анализи и Алтернативи
7 коментара 14 май 2025 07:41

# 235
Още по-зле
Допуснах, че става дума за статията от девети май. Тази която си чел е чисто манипулативно свободно съчинение по темата прекарано през обърканата мисловна призма на Илиян Василев

# 236
Ще почакаме и ще видим кой ще се възползва максимално от предложенията на американския фонд и дали отзад не стоят руски интереси.
Руски интереси през американски хеджфонд на Пол Сингър? Това ще е доста голямо разширяване на руската сфера на влияние в световен мащаб. Това даже най-големите противници на политиката на Тръмп не са го забелязали, нито се споменава в статията на WSJ.
Предполагам, че като излезе информация за целите на преговорите ще спреш да четеш "Анализите" на Илиян Василев, не целия Медиапул.

П.с. Когато натиснеш "Цитирай" започвай да отговаряш след последния таг quote, веднага след ]. Че постовете ти са много нечетими.

# 237
Ще почакаме и ще видим кой ще се възползва максимално от предложенията на американския фонд и дали отзад не стоят руски интереси.
Руски интереси през американски хеджфонд на Пол Сингър? Това ще е доста голямо разширяване на руската сфера на влияние в световен мащаб. Това даже най-големите противници на политиката на Тръмп не са го забелязали, нито се споменава в статията на WSJ.
Предполагам, че като излезе информация за целите на преговорите ще спреш да четеш "Анализите" на Илиян Василев, не целия Медиапул.

П.с. Когато натиснеш "Цитирай" започвай да отговаряш след последния таг quote, веднага след ]. Че постовете ти са много нечетими.

Точно така постъпвам при цитиране. Иначе - Какво се споменава в статията на Уолстрийт, не знам, не съм я чела. Прочетох анализа на ИВасилев и него имам предвид при моите писания тук. Повтарям - кой - крив, кой - прав - времето ще покаже. Руската сфера на влияние в световен мащаб е очевидно огромна, за съжаление. Иска ми се да говорим за българска сфера на влияние в по-големи мащаби, но уви! не ни се получава. А би следвало - в РСМ, например! С никого не споря и не е нужно, защото нещата са на етап гадаене и спекулации. И да се повторя - като знам къде живея и КОЙ ме управлява, очаквам всичко! Вкл. и това, което твърди ИВасилев.

# 238
.И да се повторя - като знам къде живея и КОЙ ме управлява, очаквам всичко! Вкл. и това, което твърди ИВасилев.
Добре! Нищо сегашната ситуация не подсказва твърденията на Василев, но ти му вярваш. И не си чел(а) източника на информацията. И имаш позиция, ще напиша необоснована позиция.
Да видим какво ще стане

# 239
.И да се повторя - като знам къде живея и КОЙ ме управлява, очаквам всичко! Вкл. и това, което твърди ИВасилев.
Добре! Нищо сегашната ситуация не подсказва твърденията на Василев, но ти му вярваш. И не си чел(а) източника на информацията. И имаш позиция, ще напиша необоснована позиция.
Да видим какво ще стане

Ха, Санди, това е! Да видим какво ще стане. Никоя позиция,  преди да се потвърди, не е обоснована. Благодаря за диалога и не че има значение - госпожа съм.

Общи условия

Активация на акаунт