Светът се пренарежда, идва ли нов световен ред

• 102 225
  • 2 133
  •   1
Отговори
# 240
elitan, наистина, трудно се разбира къде е цитата, къде твоя коментар. Пишеш в частта на цитата, цитираш себе си. Моля, обърни внимание къде точно трябва да пишеш. Ако трябва, коригирай си коментара, след като го пуснеш, като видиш, че е в сивата част на цитата. Има редактиране горе в дясно.

# 241
Доста странно, ще разгледам какво точно става. Но при мен каквото излиза, е добре, коментарът ми е ясно разделен от цитата... Благодаря за съветите. Да, и редактирам успешно!

# 242
Не ти ли показва написаното от теб в сивото поле на цитата? Виж в # 243, над моя, отвори го с редактирай и разгледай къде е, спрямо края на цитата. Трябва да е след този знак за затваряне на цитата
[ / quote]  

и пишеш под него, както аз сега.

Предполагам, слагаш празни редове и пишеш над този знак, затова се получава вътре в цитата.
Ако не се получава, попитай модераторите в темата, дали има някакъв проблем при теб.
https://www.bg-mamma.com/?topic=840351.19575

Последна редакция: нд, 18 май 2025, 21:07 от Diorela

# 243
Не ти ли показва написаното от теб в сивото поле на цитата? Виж в # 243, над моя, отвори го с редактирай и разгледай къде е, спрямо края на цитата. Трябва да е след този знак за затваряне на цитата
[ / quote]  

и пишеш под него, както аз сега.

Предполагам, слагаш празни редове и пишеш над този знак, затова се получава вътре в цитата.
Ако не се получава, попитай модераторите в темата, дали има някакъв проблем при теб.
https://www.bg-mamma.com/?topic=840351.19575

Благодаря за линка за модератора. Напълно възможно е да има нещо, за което мога и да ги попитам...

# 244
Сега е както трябва, правилно.

# 245
Сега е както трябва, правилно.

Поогледах моето устройство, нищо особено не видях, или пък просто се получи! Аз ти благодаря!

# 246
По първоначални данни в Румъния обърнаха вота, Дан води с 10 % пред Симион.
https://btvnovinite.bg/svetut/parvi-rezultati-v-rumanija-nikusho … parvo-mjasto.html

Полша, на първи тур е много на кантар, но поне крайнодесния проруски настроен кандидат отпада.
https://www.standartnews.com/svyat/noshtta-na-obratite-ogromna-i … olsha-596812.html

И в двете държави над 60% активност.

И едно интелигентно събеседване на тема геополитика.

Новата система на международните отношения. Доц. Искрен Иванов | Геополитиката | Епизод 45

# 247
По първоначални данни в Румъния обърнаха вота, Дан води с 10 % пред Симион.
https://btvnovinite.bg/svetut/parvi-rezultati-v-rumanija-nikusho … parvo-mjasto.html  ....
бгновините са едно, но какво мислят румънците ? Това е интересно.
Защото аз като правих кухнята преди седмици ми пратиха за сглобяването от фирмата румънци. И понеже трябваше да се местят контакти и вик за да пасне се проточи повече от ден. Ами сами си започнаха да се оплакват от глобализацията, от ЕС и пр. и си обосноваваха опасенията . Не като да ги анализираме от зад граница. Те си знаят най-добре какви са им румънските проблеми. Интересно ми е какво ще е нататък ... политика в тон ..давай както до сега да си я караме... '' или ще има промени и ако има накъде точно и какви?
А в България какво става ? И цвете ли е да го миришеш ?

# 248

И едно интелигентно събеседване на тема геополитика.

Новата система на международните отношения. Доц. Искрен Иванов | Геополитиката | Епизод 45

Точно идвах с препоръки за този епизод. Много интелигентно, за съжеление препускаха в темата, но поне дадоха базата.

Да допълня с новина - Иран не искат да се откажат напълно от ядрената си програма. По изявленията - за мирни цели.
https://www.24chasa.bg/mezhdunarodni/article/20537971

Последна редакция: пн, 19 май 2025, 16:40 от flambe

# 249
Днес гледах Чуков. Интересна е частта за срещата в Истанбул и Рияд. Експортируема ли е демокрацията или кохерентна. Турски поток и интереси./46'/
https://youtu.be/frqPex0RXB0?si=jwmCLVVAWZXYMcUC

Последна редакция: пн, 19 май 2025, 16:50 от niljaniljo

# 250
Новината е за Украйна, но ще е сложа тук, защото касае повече нещата, които пишем в тази тема.

Мина разговора Тръмп-Путин. Няма да навлизам в подробности, важното за отношенията САЩ-Русия.
Тръмп е заявил, че САЩ ще излезнат от усилията за приключване на конфликта и ще оставят Европа да се оправя.
Освен това, че няма да налага нови санкции.
И бла-бла колко ще търгуваме с Русия.

С две думи, става това което очакваха повечето коментари - САЩ излизат от конфликта избивайки ръцете си и взимат курс на оправяне на отношенията с Русия. И това не е защото Тръмп е прокси на Путин, а защото им е важна в противопоставянето с Китай.
В пуснатия по-напред подкаст с доц.Иванов, той казва, че много малка част от американския политически елит и в двете партии е привърженик на политика за противопоставяне с Русия, болшинството подкрепят линията за добри отношения.

И пак стигаме на въпроса -какво смята да прави Европа. Първите изявления след разговора са за усилване на санкциите.

# 251
Фламбе, наистина ли си задаваш този въпрос, или е само риторичен? На мен така ми звучи, защото е повече от ясно.

# 252
Знам че не е много продуктивно да се рови назад, но понеже в момента има много хора, успокояващи се в намиране на Тръмп като виновник за всичко сполитащо Европа . Та имам въпрос - какво би могла да направи Камала например ? Да нападне Русия и Китай и да направи една мътна и кървава война ... виждаме какво става на различни места по света и доколко се предават по-слабите без съпротивление . И другото е защо Европа се забута в този конфликт изобщо, въпреки всички предупреждения? Защото Нато е велик съюз и непобедин , защото подценяваме другите, защото вирим нос и липсва здрав разум над алчността ??? Въпроси са това, не са стейтмънти.
Вчера пишеше във вестника за невероятните разходи за този конфликт и жалейките на Европа как да си върне парите. Ами Щатите им показаха как и им измъкнаха лесния договор , сега ги оставиха или да си завладяват ресурсите в окупираната част или да се сприятеляват с руснаците и да си изпросят изгодни договори за ресурси ... ама без Северен поток. Частта на Германия ще бъде изкупена от щатите.
Според мен за всичко никой не е виновен на Европа. По-скоро алчност , продажност и самозабравяне и вирене на нос.
От ЕС се чува че щели да показват сила и превъоръжение и армия, щели да налагат санкции, щели да изтоават чрез продължителен конфликт ... ??? кой им отразява санкциите ? 

# 253
Аз наистина нямам отговор на въпроса какъв е дългосрочния план на Европа при този конфликт и  какво разчита да постигне с продължаваща политика на конфронтация с Русия и от друга страна нормализиране на отношенията САЩ-Русия.
Не съм срещала и някакви задълбочени анализи по темата.

Единия вариант, който съм мяркала го споменах - Филип дьo Вилие твърди, че това е варианта чрез криза/война да се федерализира окончателно Европа и  че това е много стара идея, която  е обсъждал с много високопоставени чиновници.
Тази вариант обаче ми изглежда неосъществим при сегашното разделение на нациите в Европа. Целия източен блок, барабар с бившата Източна Германия са в кюпа. Дори това, че в Румъния не успя да спечели антиевропейския кандидат не променя положението - разликата е малка и в обществото така или иначе има достатъчна маса, която е настроенна срещу политиката на ЕС.

Втора хипотеза - разчитат, чрез размахване на руската заплаха да ускорят въоръжаването, което се налага и заради позицията на САЩ и да подтиснат недоволството от това, че неминуемо това ще е съпроводено със съкращаване на социални блага. Евентуалните ползи от набирането на обороти на военната индустрия ще дойде след доста време и им трябва време.

Трети вариант - тупкат топката в очакване на смяна на американската власт и политика.

Първите два варианта  ми изглеждат много трудно изпълними.
За третия - ако наистина болшинството от американския политически елит е за нормализиране на отношенията с Русия е много малка вероятността на власт да св върнат старите муцуни около Байдън (вкл. в мандата на Обама).

# 254
... Трети вариант - тупкат топката в очакване на смяна на американската власт и политика. ...
В очакване на какво? На знак да се изтрепем един друг и да се трепем като диваци докато приключм ?

Или по-скоро изчакват смяна на властта в Русия iи Китай с надеждата д аси сложат един Селенск и там ? Може и това да е и дори да го постигнат няма да спечелят особено много . Защото паразитите живеят върху един труп докато го изконсумират и след това им трябва следващ ... И понеже земята е кръгла и доста бързо се изконсумират ресурси на паднали държави, виждаме, та кога ще си захапят опашката ? Май скоро ?

Последна редакция: вт, 20 май 2025, 10:37 от bella-ciao

Общи условия

Активация на акаунт