Светът се пренарежда, идва ли нов световен ред

• 102 926
  • 2 139
  •   1
Отговори
# 345
  • София
Добре, но с кое точно конкурират Запада и Америка? С автомобилите си? С компютрите или чиповете си? С културната си продукция? Език, който не се говори от никого (с изкл. на китайците, де)? Или може би с качествени инвестиции като онези в Сърбия? Това ли са аргументите за глобално лидерство?
Иначе съм съгласна, че Китай може да се задържи като сериозен научен фактор, но но по-скоро въпреки себе си, отколкото благодарение на себе си. Ако Тръмп продължи да ограничава науката в полза на популистки интереси за улеснение на реднекския електорат, но това ще е за 3-4 години максимум. След това САЩ ще се отърве от тръмпизма.
Твърде много утопия има за този Китай.

# 346
  • София
Вие говорите за Путин, хора. Stuck Out Tongue Closed Eyes
Той ги прави тези неща 20 години вече.

Ама по-важното е защо демократът Зеленски е убеден, че ще бъде избран отново. Нали не прави "тези неща"?

# 347
Това с Харвард противоречи на основен американски принцип - прибирай мозъци! Или какво? Вярно е, е че де що има човек с пари по света праща децата си да учат в Европа. Заради науката, но и заради великата Западна цивилизация. Както и в Америка, разбира се. Европа вече не е това, което беше, а за САЩ - Тръмп прави нещо, което аз поне не разбирам. Тия дни четох за Делян Аспарухов, чудеса прави това младо момче в САЩ, съдействал е за голяма американска инвестиция в ЕндуроСат, тук, в София. Който се опре на образованието, далеч е стигнал - пример Сингапур!

# 348
Добре, но с кое точно конкурират Запада и Америка? С автомобилите си? С компютрите или чиповете си? С културната си продукция? Език, който не се говори от никого (с изкл. на китайците, де)? Или може би с качествени инвестиции като онези в Сърбия? Това ли са аргументите за глобално лидерство?
Аз по принцип не споря, еле па с теб, където почти всичко казано ми харесва. Аргументи нямам и не твърдя че са глобален лидер.  Но има такава тенденция и има голяма вероятност да станат.  Особено ако диктатурата падне. Тенденцията всеки може да я види ако сравни къде са били преди 50-40-30-20-10 години и къде са сега.  Език който не се говори от никого може да е недостатък ако си българин, грък, финландец, естонец, ама ако си 1/5 от хората на света, положението е доста по-различно.  Автомобилите -- за съжаление много неща въобще не се изнасят. Примерно китайските ел-автомобили са много по-евтини от Тойота, Тесла, Нисан, Хюндай и т.н.   Може да не са толкова надеждни (но ще станат) но въпреки това качество/цена фактора им е по-висок.

# 349
Но истинското завладяване на Запада става И от индийците, пакистанците и иранците. Те са докторите, учените, квалифицираните кадри в директно съревнование с образованите в Европа и англосферата. Те си се женят само помежду си, поддържайки кастовия принцип. Ако успеем да се събудим след 100тина години, “Западът” ще изглежда визуално съвсем различно, претопен в глобалния мишмаш, в който се превърнаха големите мегаполиси от средата та 20в насам. А тази вълна достигна дори по-малки и на пръв поглед изолирани фринджове като източна Европа, която също страда от недостиг на квалифицирана и неквалифицирана работна ръка. Какви ще са новите принципи на деня? Дали финансиализацията - моторът и посоката, характеризиращи днешния ден ще се запази? Това прочетох вчера в др (чужд) форум:

Цитат
От градското планиране до позлатените монополи в областта на комуналните услуги - финансиализацията на всички неща, преклонът пред икономиката на Милтън Фридман, унищожава както природната, така и градската среда.

Никой не пише песни за печалбата и растежа. Е, може би някои го правят.

Как да издигнем истинските човешки същества и другите диви животни над номиналните акционери?

Последна редакция: сб, 31 май 2025, 10:26 от ierldan

# 350
... И от индийците, пакистанците и иранците. Те са докторите, учените, квалифицираните кадри в директно съревнование с образованите в Европа и англосферата. Те си се женят само помежду си, поддържайки кастовия принцип. ...
Ъхъ. Страхотни са. Направо да се неначудиш .

# 351
Така е, Индия също мнго започна да дърпа в последните години. Не случайно усилията за влияние са насочени натам - Китай към Пакистан, САЩ към Индия.

В момента чета книгата на Боб Удуърд за първия мандат на Тръмп. Издадена е 2018г. Един пасаж много ме впечатли:
Цитат
Пакистан, които имаха ядрени оръжия от 1998г., бяха миниатюризирали ядрените глави и ги бяха сложили в мини и артилерийски снаряди. Дали и Северна Корея разполагаха с такива възможности? Към този момент докладите на разузнаването не можеха да дадат категоричен отговор.
Докладите показваха, че атака от страна на Щатите не би могла да заличи всичко, което имат севернокорейците.

Последна редакция: сб, 31 май 2025, 10:51 от Diorela

# 352
Ако Индия толкова е дръпнала защо се изнасят в такива количества и с такъв стремеж ?
Не виждам много дръпнала една пренаселена държава в която още има касти и страшна мизерия . Да не говорим за замърсяванията и какво ли не.

# 353
  • Paris, France
Изнасят се за по-високи заплати и пенсии, за да имат работа, за да си образоват децата по-евтино, за да живеят в по-уредени, по-чисти, по-ниско застроени градове, предградия и села с по-добър транспорт, за да си подобрят акцента и децата им да говорят английски без акцент. Също за да живеят сами, далече от родата, да разполагат с по-голяма част от доходите си.

Индийските емигранти са 6% от всички емигранти в света, а населението им е 18% от световното, та не са сред най-силно мигриращите и няма да ни детронират скоро (като %).

Според мене няма да се превърнат във втори Китай заради липсата на добро образование при огромна част от населението, липса на вода, пренаселеност (над 480 души на км²), все още силна кастова система и привързаност към традиции дори когато очевадно им пречат и ги дърпат надолу.

Индийците са успешни и добре интегриращи се хора. Държавите в Африка, където има големи индийски общности са по-проспериращи от тези, в които няма много индийци. Визирам ЮАР, Кения, Мавриций. Мавриций доскоро имаше по добър БВП на глава от България.

За да достигнат Китай, Индия трябва да имат двуцифрен годишен растеж за поне десетилетие и половина, което няма как да се случи с липса на вода, религиозни конфликти в някои райони и прекалено сложна бюрокрация.

ierldan, индийците, пакистанците и иранците от второ поколение се отварят към междуетнически бракове. Иранците от висока и средна класа винаги са били отворени към такива връзки, даже и жените. Покрай първата ми хазайка в Лондон се запознах с доста иранки, дошли в края на 1970те след падането на шаха. Имаше много стари моми, женени за англичани, араби, турци, грък итн.

Индийците също се отварят, защото липсват жени. В Индия от 40г и появата на фетална ехография се раждат по 110 момчета на 100 момичета. Докато моите индийски състудентки бяха оженени от родителите си, като родителите на момичето даваха по £50 000 на момчето, в момента индийките искат богати мъже с къща, американски паспорт итн, като и дума не може да става нейните родители да влагат и плащат. Майка ми имаше колеги, които отиваха да работят в арабските страни за да си оженят дъщерите без да си продават имотите. Това до 2000г. Сега родените в Европа, които са оженени насила и не са били щастливи си остават дъщерите да се женят за местни и не държат на Индиец. Аз за индиец и 5 лева няма да дам, а в Индия искат по 60-100 000$ семействата на момчетата. Гледам сватби на деца на бивши колеги - полякини, швейцарци, англичани, французи, жени и мъже от бившия СССР, филипинки, китайци.

За жена, животът в Индия е голяма тесла. 35 000 индийски са убивани ежегодишно от мъжете си. Има горени, заливани с киселина. 

На моята дъщеря съм казала да седи настрана от такива, ако ще да са милиардерски синове.

# 354
Невена, аз за индийското интегриране съм съгласна. Те са обикновено образовани и като цяло не създаващи проблеми мигранти. Проблемът, както аз го виждам, е, че арабите и китайците идват на запад с малките си бизнеси - основно магазинчета и бърза храна, то индийците са в основна конкуренция за квалифицирана работа - наука, инфармационни технологии, бизнес и естествено, медицина. Разбира се, че от интеграционна гледна точка, това е приемливо, обаче когато западните държави не образоват собствените си граждани и не настояват дългосрочно безработните да се преквалифицират, създават условия за гражданско недоволство. Имам приятелки и индийки, но особено иранките, са по-европейки в някои отношения от европейките, с елитно образование, което бие много от прехвалените на запад. Това не значи, че случващото се няма да доведе до проблеми дългосрочно. Но такава е политиката за минимално вмешателство, и толкова…

# 355
Индия няма шанс да стигне скоро Китай.
Невена е права, разрива с Китай е прекалено голям.

# 356
flambe работила ли си с индийци ?
Няма да достигнат китайците. Аз имам силното предположение, че ако на един западноевропейски мениджър предложиш да наеме хора в индия или в китай , то той ще избере китай. Имат си причини.

# 357
  • Paris, France
Конкуренция и високо ниво са нужни на развитоте държави. Не гледам на идването на образована работна ръка (нито необразована) негативно. Ние се възползваме от тяхното образование и умения, без да сме влагали и стотинка в тяхното раждане, гледане и обучение. Някой друг е свършил това, другаде, като по-неоправните, болни и неспособни ще останат при него.

Англия и Франция приемат чуждестранни лекари и медицински сестри от столетие поне и пак имат глад на кадри. От съучениците на децата ми точно момиче от пакистан  от северноафрикански и подобен произход отидоха да учат медицина. Съученичка от Шри Ланка имаше успех за медицина и даже я приеха, но рева, че я е гнус от болни хора и трупове и се премести да учи биология. От белите им съученици едно момиче с майка полякиня и една с майка еврейка учат медицина. Всичко друго иска търговия, IT, инженерни специалности или теоретични като математика, химия, физика. Под теоретични имам предвид, че могат да се работят и изцяло на бюро.

От китайците и арабите също има високообразовани новодошли, но понеже могат да изкарват подобни пари в техните си държави, а арабите и данъци да не плащат в държавите от залива, рядко остават тук.

Западните държави влагат в образование, но началното им образование е прекалено лаксистко, бебешко, без изисквания и без състезателност. Говоря за масовото образование, но и частното не е за мирисане. Най-добре резултати на матурите изкарват учениците от ислямското училище в Южна Франция. Запаметяването наизуст, строгостта (вероятно и с пръчка, шшшшт) си казват думата.

flambe работила ли си с индийци ?

Аз да и мъжът ми също. Никакви оплаквания нямаме. Като им плащаш европейски заплати, работят 2 пъти повече от нас или поне се правят.

# 358
Не съм работила с индийци.
С китайци също, но в момента имаме във фирмата виетнамци.
Взели са ни акъла с изключителна работоспособност и качество на работата.

# 359
И това какво ви топли?  И защо сте нямали оплаквания  ,ако сте работили по-добре и без да се правите просто?
Също след като го правят
... Като им плащаш европейски заплати .
Ако си стоят в Индия ще го правят ли без тези заплати, но в бюро на европейска фирма или само когато има шанс да ги забележат и изтеглят в Европа ?
И после ? Пак на 1.
А по повод че толкова потомци на мигранти учат медицина - явно показва престижа на лекарската професия. Т.е. напоследък е никакъв.
flambe за виетнамците не бих предположила друго.

Последна редакция: сб, 31 май 2025, 19:37 от bella-ciao

Общи условия

Активация на акаунт