Осмокласници 2024/2025 - тема 8

• 31 430
  • 774
  •   1
Отговори
# 690
До м новата то Ина имаше големи ограничения от тази година й отпуснах часовете. До голяма степен е социално изолирана и наваксва чрез интернет това. Боя се, че ваканцията ще бъде и по-зле у дома. Има и лаптоп. Повече слуша музика в момента.

# 691
Всичките са зомбирани с тези телефони ..... Моите включително. И двамата все още имат по 2 часа на телефона, но постоянно си намират оправдание да искат още време. Малката вече е ваканция и максимума й беше 5 часа и 30 мин. Аз щях да припадна като го видях. Имаме уговорка, че получава бонус време за четене, решаване на задачи, но времето не трябва да надхвърля 4 часа пред телефона. Ужас е просто. Голяма грешка беше този инстаграм при нея .... Наборът няма интерес към социални платформи и ползва само вайбър. Тик-тоци, рийлсове и т.н. нарича "brainrot", но пък играе Цивилизация доста....Мисля да им правя програма да готвят, чистят и перат през лятната ваканция Satisfied Едва ли ще ми се получи, но мечтая. Чакайте да ви разправям - Златенцето ми даде помагала за 7ми клас с фразеологичен речник накрая. Ами умираме от смях с интерпретациите им. Доста неща не знаят, но това е от нечетене и непитане. Канцеларска мишка било мишка, която живеела в канцелария.... Трябва да им записвам бисерите.

# 692
Ако някой е запознат, кое от математиката в осми клас ще е необходимо в девети клас  и по-нагоре, моля да сподели, че поне него да се опитаме да наваксаме към края на ваканцията. Едва ли ще можем да запълним всички дупки, но поне това, без което не може да се продължи. Оставих набора да си почива тая година, но той съвсем заряза всичко.

# 693
jsed и нашите помагала се освобождават ( хип-хип-ура!!!), тия дни ако искаш ще ти снимам какво имаме.

...преди 10-11 години имаше такъв въпрос в тестовете

# 694
Morena2024, помня че първия срок вземат системи и като че ли доста деца се затрудняват на тях. Преговорите уравнения с едно неизвестно, две неизвестни, квадратни уравнения. За друго не се сещам, на ако отвориш учебник по математика за девети клас ще се ориентираш по съдържанието.
jsed, братчето на наборката завърши 4 клас. На занималня не ходи, у дома пише само домашни, има много свободно време. Излиза към 11-11:30 прибира се към 19:30-20:00 - рита, кара колело, ходят на скейтпарка с приятели. И пак навърта по 6 часа поне на устройства в игра с приятели в мрежата. Понаучи и английски, общувайки с деца от чужбина, иначе в училище е с руски. Хем не ми харесва, че толкова време е пред екран, хем не мога да му се сърдя. Ходи и на тренировки.

# 695
  • Варна
jsed, това с домакинските задачи отдавна го практикувам. Не може цял ден да се щрака с пръсти и да чакат да се прибера от работа и да шетам. В резултат на това се научиха много добре да почистват, простират и гладят. Наборът обича да се вихри в кухнята и все повече се възползвам от това. 😁
А на телефона си се виси. Не засичам колко време. И навън излиза с приятели.

# 696
  • София
Ох, имаше фразеологизми на НВО навремето. Много мъчеха децата. На дъщеря ми се падна този въпрос:

19. Попълнете таблицата, като в първата колона запишете буквата, с която е означено фразеологичното словосъчетание, а срещу нея във втората колона – цифрата, която посочва съответното значение.
 А) лее крокодилски сълзи 
Б) през куп за грош             
В) разправя бабини деветини
Г) запява друга песен
1) прави всичко небрежно
2) променя поведението си
3) проявява лицемерие 
4) разказва измислици

Взе 2 от 4 точки. Laughing

# 697
  • Варна
И сега ги има на ДЗИ. Доколкото се запознах преди две години тези изрази са доста остарели и не се ползват в масовото общуване.

# 698
Сега проверих нашите какви са били и виждам че дори е имало два въпроса за тия фразеологизми. Единия е да се определи антоним на "мълчалив" сред : "държи си езика зад зъбите", "мели му воденицата", "влезе в устата на хората" и "от извора вода пие". Другия е бил със свързването на значенията. Въх.

# 699
second, палци и от мен. Късмет и спокойствие, ще се справи! Flowers Four Leaf Clover

# 700
  • София
Сега погледнах и аз - вярно два въпроса са били и при нас. Просто съм запомнила този, който е объркала.

# 701
Аз използвам фразеологизми в речта си, моите приятели също. Но младите рядко ги познават и ползват, поне тези, с които общувам.
Четях днес за дискусия по повод 16 въпрос от нво, за документите. Ядосват се родители, че това били същите деца, на които бяха задали въпроса какво е пожарникар и ги бяха обявили за неграмотни. Спомняте ли си, децата бяха отговорили по един начин, пък МОН търсели отговор "професия"?

# 702
Късмет на децата утре. Аз малко извън темите, ама кажете честно колко ползват телефони и устройства децата ? Аз взех да се плаша да ви кажа, предстои ваканция, а тя все повече и повече е "зависима" от тоя пусти телефон . Живее в него сякаш ...Cold Sweat  да кажа, че няма друго устройство /таблет, комп/  и не е имала. Умишлено. С Нетфлийс пробвахме, но го спряхме... като се лепне за някоя тъпотия, като корейски сериал с убийства и с часове, та го спряхме...под предлог , че ни е скъпо... Joy Баща й днес капитулира да се справи, хем той Надроби кашата с тоя телефон , ... ся взема да става плашещо. И нервна ако няма телефон в ръце... ....как са Наборите ?

Отговарям: зле е положението! Това ми е основна тревога, а към момента нямам идея за алтернатива на това постоянно достъпно средство за "приятно прекарване" на времеtо, т.е. моментален "евтин" допамин, основно е на телефон - Brawl Sтars (не мога да я понасам!!), общуване и разни клипчета, които си пращат, отделно и лаптоп, където гледа по-скоро филми (сериали) и разни "оцеляващИ" ютюбъри. Екрани и пак екрани, ужас. Disappointed

Май надеждата ми е като се появи някои гадже, малко да разнообрази обстановката Joy

# 703
  • София
Те общуват вътре, живеят вътре, всичко им е вътре. Няма как да се отлепи. Затова попитах вие как сте... ама явно всички са "вътре" ...в една или друга степен...  А ваканция иде...
.

# 704
Пак вариант 2 ..

С телефоните с приближаването на ваканцията става все по-зле.

Общи условия

Активация на акаунт