Пазарът на недвижими имоти в БЪЛГАРИЯ, какво се случва реално-тема 90 (хипотетично-еврово издание)

• 43 818
  • 758
  •   1
Отговори
# 420
Докато големи строители с влияние държат стотици или хиляди имоти,разходите за държане на собственост няма да се повишат. Освен ако не измислят някаква схема,ощетяваща само физическите лица. Биха я маскирали под мотото "данък лукс" за второ и следващо жилище,за да има подкрепа от масата,желаеща "справедливост".

# 421
Ако господарите от Брюксел решат, никой няма да пита местните феодали. Така работи европейската демокрация Simple Smile

# 422
Те могат да решават коя община как да определя конкретни свои данъци и такси ли? Мислех,че това е в ресора на всяка община. Виж,ТБО планират да я вдигат,но за неползвани имоти може да се освободиш от нея.
Ситуацията е динамична, около мен хора с различен профил все търсят да купят. Кой за собствено ползване,кой за роднини. Който се мести в по-голямо,не продава старото. Това е нагласата към момента. За да се промени ситуацията,трябва нещо много голямо да се случи с доходите им.

# 423
Ами то си личи, че са ниски данъците, специално за София. Базови условия и услуги липсват, а частните си останаха на много ниско ниво. Но пък е лесно да си купиш един, два,  три апартамента. Не може да има всичко Simple Smile

# 424
е, чак да е "лесно" не знам Simple Smile . Където съм питала, все пари искат.

# 425
Танграта нямало да продава доживот - защо бе човек, на оня свят ли ще ги носиш?
Бях писал вече това, но го изтриха - всички, които "затварят" парите в апартаменти, нали трябва да ги "отворят" някой ден, за да ги изконсумират? Аз поне така смятам - каквото пестя днес, го пестя за да го изхарча утре, а не за да го държа доживот. Дали ще е за ядене и пиене, дали за хотели и почивки, или коли, или казина и любовници, или недай боже за болници, нали това е целта на спестяването - за да имаш по-натам за харчене?
Така че и за тези с 10 апартамента ще дойде ден да ги продават, според мен. Но кой ще ги купи, като няма толкова домакинства на територията, колкото жилища?
Особено ако ЕЗ ни накарат да вдигнем данъците, хептен няма да си струва да държиш 10 апартамента. Дори ставката да не се вдига, достатъчно е да осъвременят оценките. Гледах си преди време ДО на жилището, 100 и нещо хиляди лв. беше. А по пазарни цени е няколко пъти повече. Ето викате по-горе, че цените се били вдигнали 2 пъти за 5 години. И защо общинският съвет не каже хайде сега и оценките тогава 2 пъти? И така на всеки няколко години, докато/ако цените се качват. Така се прави по света - даже всяка година. А не да се чудят как да вържат бюджета, и да нямат ни за тротоари, ни за почистване, ни за детски градини.

# 426
E кой си продава имота на старини,вместо точно тогава да го отдава под наем,ако е излишен? Ап. се продава ако има в какво да ги вложиш. От споменатите от теб варианти - само за болници. Тия,дето харчат по любовници,не са същите,които спестяват за апартаменти (или си вървят паралелно нещата с по-голям бюджет).
Мантрата е,че имот се пази за децата. Вашите не са ли ти оставили ниви и пасища? Бих се учудила,ако са ги продали в последните си живи години за околосветско пътешествие.

# 427
Абе има къде по-големи проблеми от това, че някой има пари в банка или 10 апартамента. Имал, купил. Негови са си, може да прави с тях каквото си иска.

# 428

Мантрата е,че имот се пази за децата. Вашите не са ли ти оставили ниви и пасища? Бих се учудила,ако са ги продали в последните си живи години за околосветско пътешествие.
Е в един все трябва да живееш, него ще оставиш и на децата като си отидеш. Аз говоря за тези, които купуват по 5-10, за да "затворят парите".
Иначе те пак може да са за децата, например за да ги изучиш в чужбина. Въпросът е, че всички "затворени" пари в един момент трябва да се отворят - те с тази цел са затворени, за да се отложи консумацията им - но не безкрайно напред, а в някой момент в бъдещето, но на тоя свят, не на оня.
Но пък който иска, нека остави на децата си и 10 апартамента, аз не го намирам за възпитателно, най-малкото че е много вероятно те да побързат да "отворят" затворените пари за да ги профукат. Даже познавам такива хора.

# 429
И ако някой остави 10 апартамента на децата, те няма да работят и да развиват държавата и себе си, а ще чакат на младите лекари под наем да им изкарват парите. Да де ама онея не са будали. Слагат си цена 1 апартамент за операция и бързо си решават проблема.
А има и много хора без деца. Вчера по новините даваха как възрастни хора с имоти ги настанявали в старчески домове. Дори една гледачка се омъжила за имотен пенсионер пред умирачка. Та и той не успял да ги вземе на оня свят.
Но така говорят хората, които са изпуснали да купят имоти едно време Grinning

# 430
И какво те бърка Крис, че някой не мисли като теб?
Изобщо какво пречи всеки да си харчи парите както желае?
И да оставя на децата си каквото прецени?

# 431
И какво те бърка Крис, че някой не мисли като теб?
Изобщо какво пречи всеки да си харчи парите както желае?

Крис казва, че не е възможно всички тези купени, държани празни и заделени настрана имоти да останат вечно извън пазара.

Рано или късно голяма част от тях ще излезнат, най-вероятно изведнъж на пазара. Това е.

# 432
Не виждам що да си продавам апартаментите, като ми носят по "1 апартамент" доход на година. С тия пари, кеф ти болници, кеф ти лекарства.
Само не знам защо забихте в тая под-тема.
Не възнамерявам да "отварям" никакви пари в апартаменти.
Пари само затваряме.

# 433
Ами ок, да излязат.  Като излязат, качествените ще продължат да са такива, а тези с колебливи параметри ще си стоят за децата. Аз не виждам никакви драми в това

# 434
При мен се получи зле работата с тия наследства. Никой не знае как ще бъде живота напред 100 години. Защото моите наследства са формирани от над 120 год. Как пък едно не са нацелили сега да е ефективно. Все на загуба са ми. Или е в някаква кофти комбинация с други наследници. Толкова сложни са недвижимите имоти като наследство, че половината ей така се отказах в полза на другите, защото си развалям отношенията, с другата половина, сега се чудя, как да ги подарявам на загиващите общини, щото данъкът им е по - голям от на жилищата ми. Няма никаква гаранция след 50-60 години, когато се гласиш да даряваш., че ще си актуален. Слушах в неделя един папагал пуяк уж най - следваният брокер при Георги Любенов, как панелките отреди 10-15 години били 80% от жил. фонда, сега са 50-60% и след 10-15 години щяло да остане под 30%. Ще се маргинализират, съответно - 0ла стойност. Апропо имам и няколко наследствени панелки. Изобщо и не ги смятам за наследство. А пък Rumka ли назад написа, че младите търсят новичко, модерно, чистичко, а старите катакомби са голяма разправия. Да купиш и тепърва да се бориш да оправяш. Гледах някакъв подкаст с майстори, единият казва - ремонтът на старото излизал 2-3 пъти по - скъпо, логично де. Пък да не говорим за липсата в старото на паркинги, гаражи, другите екстри и удобства, които предлага сегашното ново. А ако му оставиш на отрочето, старо в центъра от 1940 година, през 2080 год. какво ще е?

Последна редакция: вт, 10 юни 2025, 14:00 от Seiko7075

Общи условия

Активация на акаунт