Пазарът на недвижими имоти в БЪЛГАРИЯ, какво се случва реално-тема 90 (хипотетично-еврово издание)

• 43 722
  • 758
  •   1
Отговори
# 510
Тук се обяснява защо баничките ще стават по-скъпи, но имотите... не се знае. Да подминават хора, които мислят, че дърветата растат до небесата.
https://www.youtube.com/watch?v=CkTYQH2YZkM

# 511
Аз съм пред сделка. Подписали сме предварителен договор и се надявам да края на месеца да приключим.
Честито! Също така можеш да споделиш средния доход за града си ли изкарваш, или няколко пъти над средния?
И жилището с дохода си ли ще изплащаш, или със средства от продажба на друго/наследство/бизнес и т.н.
В моята фирма (където работя де - не че е моя) доходите са бих казал добри, около 4к лв нет. Има по-млади колеги изкарват 3, по-старшите и 5, началниците и 7-8. И като си говорим всички, които нямат жулища викат, абе какво става с тези цени последните 2-3 години, не мога да си позволя да си купя, уж изкарвам добри пари, ама като платя разходи, храна, дрехи, а деца особено които имат и всичко покрай тях, викат луда работа. Тези, които са си купили преди години потриват доволно ръце, но дали сега тези, които се престрашат и теглят ипотека 300 бона, ще потриват или ще се вайкат, не знам. Достатъчно е да ти скочи лихвата, или да те съкратят и след това да не можеш лесно да се хванеш пак за 5-6 бона, а да трябва да почнеш на 3-4 другаде, и отиде бюджета ти на кино.

# 512
Аз пак ще си дам примера, имам приятел, онзи ден пих кафе с него, последно си е поръчaал GLS майбах линия...

Това обаче, не е представителен пример! Както и всички примери за имоти купени за по над 300 хиляди евра в момента.

Това не е масов пазар, не е достъпен за повечето хора И изобщо не се случва толкова често, колкото го пишем тука.

# 513
Не коментирам, че тестените изделия са доста скъпи (особено за качеството си), а че въпреки видимо
намалялото им търсене си държат цена все едно са дълготраен актив...
Т.е. нещо приказката за предлагането и търсенето е в период на пауза...

# 514
  • Бургас
И като си говорим всички, които нямат жулища викат, абе какво става с тези цени последните 2-3 години, не мога да си позволя да си купя, уж изкарвам добри пари, ама като платя разходи, храна, дрехи, а деца особено които имат и всичко покрай тях, викат луда работа.

А къде живеят тези хора в момента?

# 515
И като си говорим всички, които нямат жулища викат, абе какво става с тези цени последните 2-3 години, не мога да си позволя да си купя, уж изкарвам добри пари, ама като платя разходи, храна, дрехи, а деца особено които имат и всичко покрай тях, викат луда работа.

А къде живеят тези хора в момента?

При 30+++% свободни имоти, питате къде живеят хората?

# 516
В момента наемите на 3-стайни панелни жилища в квартала, в който живея в София вървят около 1300 лв.  Подписахме предварителен договор за панелно жилище, 4-стайно (да, да, ясни са ми подигравките, които ще отнеса за това, как съм пълна будала и т.н., но според трима различни архитекти, никак не свързани със сделката, всъщност е напълно ок да се вземе панел, особено ако е на не повече от 30-40 години). Вноската по ипотеката с всички включени такси и застраховки ще ми е 1700лв. Дали не ми е по-изгодно да си купя жилище?
Хората, които купуват би трябвало да си правят добре сметката. Аз лично съм смятала всякакви варианти за доходите на домакинството, при падането им, при качване на лихвата, и съм преценила, че ще се справим. Аз (както и единствените други хора покрай мен, които купиха жилище тази година) не купих от страх да не скочат още цените, нито за инвестиция. Купих, защото е дошъл момента за това. Няма откъде да дойдат кой знае колко повече спестявания, а живота си върви и ипотеката трябва да се изплаща. След няма и 20 години живот и здраве ще имам студент и ще имам съвсем различни разходи. Смятам да съм изплатила жилището до тогава.
Имам чувството, че в тази тема само купувачи с инвестиционна цел има, продавачи и такива, които си чешат езиците просто. Но на пазара винаги ще има и хора като мен - прости работяги, които си купуват, защото не виждат смисъл от цял живот наем.

Последна редакция: вт, 17 юни 2025, 21:09 от 2402

# 517
Пишете, когато финализирате сделката. Да ви честитим Simple Smile

# 518
Не коментирам, че тестените изделия са доста скъпи (особено за качеството си), а че въпреки видимо
намалялото им търсене си държат цена все едно са дълготраен актив...
Т.е. нещо приказката за предлагането и търсенето е в период на пауза...

В такъв случай, защо не споделиш какво мислиш, че ще се случи с баничарници, които системно си изхвърлят продукцията и не им излиза сметката? Какво става ако 50% от баничарниците са така? Ще се радвам ако ми отговориш на тези два въпроса.

До 20 години може да няма студенти, във формата, в която ти си ги представяш. То може и България да я няма Simple Smile
Не спомена каква е цената на жилището. При 1700лв вноска, едва ли е 400к евра, които се въртят тук.

Последна редакция: вт, 17 юни 2025, 16:08 от Gogo1979

# 519
  • Somewhere beyond the moon and stars
2402, по- голямата част от купувачите купуват за собствено живеене. Затова и всички статии започват с “Винаги е добър момент да се купи имот за собствено живеене, но от гледна точка на инвестиция…” Поздравления, че сте намерили своето място. Hug

Не мисля, че исторически (в България) има момент, в който покупката на жилище да е била достъпна за повечето хора. Все разкази за оскъдица, лишения, натрупване на няколко кредита и рефинансирания през 1990-2000 г. и т.н.

# 520
  • Бургас
Нееднократно се каза, че 400 К са само в нечии глави и че на пазара има всичко за всеки.
2402 изобщо не сте будала. Слуховете за смъртта на панела са силно преувеличени и да - когато и да се купи за собствено ползване, винаги е късно. Особено ако сте под наем.
Заем се връща, наем - не Simple Smile
И не сме само "инвеститори" в тази тема. Всеки е започнал с покупка на жилище, в което да живее.

# 521
Аз купих за живеене.  Вече писах.
Далеко е от споменатите 400 хиляди евра.
Дори и с довършването надали ще стигна и 250 хил. евро. За 95 кв. чиста площ.
Но няма как да убедя някои, който не купува и гледа имоти по 400 хиляди.
Близък купи този месец на Опълченска в старо ново строителство, т.е. готов за живеене за доста под 400.
Въпрос на търсене, преговори е т.н.
Тук теоретиците с елките само се упражняват.
Не познавам някои решил да си купи апартамент, който да не е намерил такъв спрямо възможностите си.

# 522
Аз купих за живеене.  Вече писах.
Далеко е от споменатите 400 хиляди евра.
Дори и с довършването надали ще стигна и 250 хил. евро. За 95 кв. чиста площ.
Но няма как да убедя някои, който не купува и гледа имоти по 400 хиляди.
Близък купи този месец на Опълченска в старо ново строителство, т.е. готов за живеене за доста под 400.
Въпрос на търсене, преговори е т.н.
Тук теоретиците с елките само се упражняват.
Не познавам някои решил да си купи апартамент, който да не е намерил такъв спрямо възможностите си.

Точно и това пиша, че броят сделки над 300 и особено над 400 хиляди евро е доста доста малък. Защото просто това са цени трудно достъпни за средния играч на пазара.

Информацията ми е и от лични конктакти с брокери.
Ама се сърдите като ви го казвам това.

# 523
Като се купува на зелено цената не е 400 хиляди.
Ако е обявена то тя се преговаря.
Но статистиката е на офертни цени.
Изповядването на данъчна оценка. Stuck Out Tongue Winking Eye

Не знам какво чакате да изскочи от такива данни.

# 524
Ами като няма официални данни, вземаме анекдотични. В случая съфорумка каза, че трима нейни познати купили на цена към 3к на зелено, не лукс, не център. Това прави баш 400к за тристаен с общи части, даже не знам ще се вместиш ли докато влезеш да живееш - зависи колко налееш след Ш/З.

@2402 - кой да каже добро решение ли е било или не? Това ще се види в бъдеще. След време предполагам ще дойде време да го продавате и зависи тогава иска ли някой въобще да живее в панелки, може сградата (или целия квартал) да е станал гето, а може пък и да се е запазила, ако всички съседи влагат в поддръжка.
Освен че ипотеката е повече от наема, не се знае тя с колко може да се качи. Кредитът е за 20-30 години, кой да предскаже колко ще е лихвата през този период? Може да стане 4, 5, защо не и 7-8%, нима не беше толкова преди десетина години?
Наемът също може да се качва, разбира се, а може пък и да не се. В София в момента се строят десетки комплекси ето като този (Охридско Езеро) с по няколкостотин, да не са и хиляда жилища.

Повечето от тях са купени за инвестиция. Има хора (отново анекдотично съм чул) с по 5 или с по 10. Като ги пуснат под наем има ли кой да ги наеме всичките на добра цена? И дори да се наемат, нали там ще идат не новородени българи (такива няма), а хора от панелки, които пък ще трябва да останат свободни?
И последно, да не забравяме че като сте купили е трябвало да дадете накуп няколко десетки хиляди евро (15%) и отделно нотариус, данък, брокер, а ако се наложи и ремонт, дори лек, то пак стават десетки хиляди евро кеш накуп - разход, който при варианта наем го няма.

Дано решението ви излезе успешно, за вас разбира се, а за друг може да е по-изгодно да си живее под наем.

Общи условия

Активация на акаунт