Пазарът на недвижими имоти в БЪЛГАРИЯ, какво се случва реално-тема 90 (хипотетично-еврово издание)

• 43 697
  • 758
  •   1
Отговори
# 555
  • Бургас
Сигурна съм, че всички тук възхваляващи живота под наем живеят в собствено жилище.

Гого, кой какво и кога да наследи?
Майка ми е на 70, енергична пенсионерка, пътуваща по света. Аз съм почти на 50, детето ми почти на 30. 30 години под наем ли трябваше да живея, да чакам да наследя? А тя има само един апартамент, на кого по-напред? На мен ли, на брат ми, на внуците?

Дъщеря ми скоро ще има собствени деца, 30-40 години ли ще ме чака да се гътна, че да ме наследи?
Как си я представяте тази работа с наследствата, хората живеят все по-дълго.

# 556
Т.е нито баба ти нито дядо ти имат наследствени имоти?
Не, нямат друг имот освен семейната им къща и не са наследявали други имоти ( дарени са приживе на тенчхен брат/сестра)

# 557
Това с наследяването ще важи,ако дедите ти са имали апетитен имот,за който не сте се изпокарали с другите роднини. Значи наемателите не искат старо,а новичко,а тези,които имат възможност да купят - да ходят да ремонтират на баба си панела?
А като са живели на хубавичко и новичко (под наем), дали ще им се ходи при киселото зеле?
Аз бих (и съм) продала старото и купила ново с доплащане.
И преди май писах,че ме блазни СоХоум. Ама 420к евро начален етап тристаен. Без ДДС мисля. На такова място бих живяла. За ЕПК-та и панел - бих продавала. Та според мен тези старите жилища ще паднат доста като цена,не защото нещо им има,а защото вече не познавам човек да иска да живее в тях. Единствено поради бюджетни съображения се избират.
(Не говорим за топ места).
Ето,2402 писа 100к разлика между старо и ново сходно.
Та според мен в един момент съотношението наем/ипотека за панелна гарсониера в Борово,Дървеница би станало доста добро. Примерно 900/900? Но според мен хората пак ще си предпочитат нов двустаен за примерно наем 1100/ипотека 1400.

# 558
Да разбирам ли че смяташ по-голямата част от населението за амбициозна и напориста сила, която иска да се премести от панелка в НС? Това просто не е така според мен. Повечето хора са си свикнали в панелките и мизерията дори не им прави впечатление. А тя мизерията върви и извън блока. Новото е ново за 5-10 годинки и после става същото, просто защото не се поддържа.
Наследството на баба и дядо се предполага да е на село или в провинцията.

# 559
докато човек може да си го позволи - винаги е по-добре ипотека, няма какво да си говорим. Да, плащаш лихви на банката, но после е твой, можеш и да продадеш,
То може, ама за колко? Ако си купила за 200-300к жилище (примерно панелка или в западащ квартал, който след години стане гето и никой не иска да живее там, освен цигани и имигранти) колко ще му вземеш след 10-20 години като тръгнеш да го продаваш? А през това време си плащал и лихви, които почват от 3% първата година, но на втората не се знае колко ще станат, камо ли на 5-та или 10-тата.
И ново да е, пак не се знае за колко ще го продадеш - сега се строят толкова много жилища, че кой ще ги купи всичките? Предприемачите нали ще ги има и след 10 години, ще строят нови сгради, още по-лъскави, по-енергийноефективни, с по-красиви фасади - ти тогава ще продаваш вече овехтялото и неактуално.
Ако сме построили повече жилища, отколкото има нужда и после стане трудно да се продадат всичките - нима не може? В други държави как може. Някои хора мислят, че българите сме уникални, но сме същите като всички хора - поддаваме се на еуфорията и в момент на разцвет се надскачаме. Ето например китайците в пика 2017-2018 са строили 4 пъти повече жилища, отколкото тази година. Обемът на строежите сега спрямо този в пика е 75% надолу - според Голдман Сакс, от Блумбърг:

Нашият пик в броя на нови строежи и продажби кога е - сега ли, тепърва ли ще идва, или е минал вече 2021-2-3?

Цената на жилището е приблизително 150 000 евро, двустаен около 60 кв.м, ипотечната вноска за 30-годишен кредит без самоучастие от "Пощенска банка" е 1253 лв.
Наемът е 800-900 лв. с тенденция да расте.
Ем тя и ипотеката (според мен) е с тенденция да расте - освен ако не вярваш, че ще има будали 30 години да ти дават парите си назаем срещу 2.5% лихва при висока инфлация. Освен това хептен без самоучастие едва ли има как да стане, а и да стане пак имаш поне няколко хиляди разходи по сделката, след това почваш сам да плащаш данъка сгради, поддръжката, ремонтите, мебелите и уредите (които иначе хазяинът плаща) и това при 50% по-висок разход - 1250 спрямо 850 - за удоволствието да си собственик. Но поне ако е в добър квартал и тухла 2000 г. ще запазва някаква стойност в бъдеще - а за панелка не съм сигурен.

Сигурна съм, че всички тук възхваляващи живота под наем живеят в собствено жилище.
Аз да - ама съм го купил, когато бяха евтини и съм го изплатил за няколко години. Сега който купува на тия цени, за колко години мислиш ще го изплати?
От имоти най-много се печели като купиш когато лихвите са високи (защото тогава цените са ниски) и продадеш когато лихвите са ниски (тогава цените скачат). Но ако нямаш къде да живеещ и нямаш време да чакаш цикъла да се смени, може да трябва и да купиш в неподходящ момент. За живеене говоря. За инвестиция не виждам смисъл баш сега. Аз бих чакал да се смени конюнктурата - но и да не се смени скоро, здраве да е, моята работа съм я опекъл.

Последна редакция: чт, 19 юни 2025, 08:40 от chris78

# 560
Лихвите за лъжливо ниски, защото вноските са анюитетни. В началото се плащат основно лихви. Трябва да седна и да изчисля, но да не се окаже, че първите 5-10г човек е платил лихвите и 10-20% от жилището. Демек продадеш ли по-рано се вътриш доста понеже при погасяване на ипотеката ще трябва да платиш голяма остатъчна част от главницата.
Ако сметнеш разходи за придобиване на старото и новото, хич не е евтино накрая, та не знам дали тея пари няма да надскочат парите за наем.

# 561
Аз пиша, но ние едно и също си дъвчем. Изчерпах се. Simple Smile То няма и какво, де. Да кажа само, че вчера от любопитство направих автоматизирана оценка в сайта на ДСК на апартамента, който в началото на 2024 г. купихме за 170 хил. евро с гараж, та към днешна дата оценката възлиза на 286 хил. без гаража, той е около 30. Толкова за цените. Grinning Сходна е и ситуацията със съседния, който през 2015 г. купихме за 60 хил. евро. - отново с гараж.

# 562
Сега пуснах за автоматизирана оценка двустаен апартамент, купен преди 2 години на зелено за 90 хиляди евро, с Акт16 от месец. Дава оценка малко над 160 хиляди. Бива.

# 563
  • софия
Можете ли да споделите сайт за автоматизирана оценка. Пробвах в ДСК, но нищо не ми генерира.
В НА пише идентификатор хххххх.1998  - дали това е годината на строителство?
Предвид, че брокера ми каза, че мога да взимам 1000 Е наем, ми е интересно колко долу-горе ще струва, ако реша да продавам.

# 564
В ДСК, но бъгва. Пробвай отново с презареждане.

# 565
  • в пералнята
Много хора не разбират от борсови инструменти, приемете го. Ортимумът е в диверсификацията Wink

# 566
Сега пуснах за автоматизирана оценка двустаен апартамент, купен преди 2 години на зелено за 90 хиляди евро, с Акт16 от месец. Дава оценка малко над 160 хиляди. Бива.

Много добре си направила. Доста по- добър доход си изкарала отколкото някакви акции да купуваш.

# 567
Много хора не разбират от борсови инструменти, приемете го. Ортимумът е в диверсификацията Wink
Естествено - малко ли пъти съм писал старото еврейско правило: богатството 1/3 в злато, 1/3 в имоти, 1/3 в търговия/ценни книжа.
Ако всичко набиеш в имоти (да не говорим и на кредит ако са) и вземе да стане ей така - да не давам пак пример с Китай, ето САЩ от миналата седмица какво пише Уол Стрийт Джърнъл:

И няма продаване баш като ти затрябват пари (то продаване винаги има, но не на цената, която искаш).

# 568
Извинявам се, ако това което ще напиша не е за тук, но просто съм шокирана. Исках да купя апартамент в Green life Sozopol. Харесвам Созопол, харесва ми комплекса. Започвам да разпитвам аз. Първо земята е на Green life, апартамента само е твой- ок. Нямат индивидуални електромери и водомери. Всичко менажира фирмата за управление , която е собственост на Green life. Те ти казват колко пари дължиш, плащаш. Ежегодно вдигане на цената за поддръжката - над 2 к за година. Имаш право само на една кола на територията на комплекса, сменяш си колата респективно и номера 400 лева за смяна в системата им. Не можеш да паркираш на територията на комплекса за повече от 15 мин да се разтовариш. Не може две коли на твое име да са едновременно в комплекса. Не си платил таксата си , режат ти достъпа до комплекса. Имаш под Х сума в касата, режат ти достъпа в комплекса. От тази година и ползването на басейните ще е платено. Нямат спасител, но това се плаща. Как е възможно такова нещо? В същото време всичко е изкупено. Знам, че е затворен комплекс и се спазват определени правила, но възможно ли е да ти бъде възпрепятстван така достъпа до собствения ти имот, който някак хем е твой, хем не точно...

# 569
Може би, ако потърсите името на компанията и мненията за нея, ще си отговорите на въпросите.

Естествено, че е възможно всичко, което описвате, след като има кой да плаща за това. Дори и при наличните мнения.

Общи условия

Активация на акаунт