Пазарът на недвижими имоти в БЪЛГАРИЯ, какво се случва реално-тема 90 (хипотетично-еврово издание)

• 43 689
  • 758
  •   1
Отговори
# 570
  • Пловдив
Била съм в комплекса за уикенда .  Основно е изкупен от руснаци отпреди години и такава реч се чува навсякъде

# 571
Аз имам една чуденка гледайки постоянно прогнозите за след 1 януари. Мантрата, която се сподели от всички е, че заради еврото изведнъж всички имоти ще скочат с 10-20-30%. Създават впечатлението у хората, че имотите им ще скочат. Тези, които мислят да продават държат да дойде момента след 1 януари, че да продадат по-скъпо. Не смятате ли, че всичко това е изкуствено създадено и може нещата да се случат точно наобратно, както в България обикновено се случва?

Моето усещане е, че 2026 ще се изсипят доста апартаменти за продажба и то с по-високи цени и от различни типове продавачи. Едни накупили апартаменти в последните години с чисти и не толкова чисти пари с цел лесна препродажба и изсветляване на кеш. Други, които купили 1-2 апартамента с последните си спестявания и с 2-3 ипотеки, ама защото видели че подковават коня и те се наредили на опашката. Разбира се, ще сложат едни хубави цени с 10-20% отгоре на миналогодишните, обаче броя жилища за продажба рязко ще се увеличи.
Далеч съм от мисълта, че всичко което е новопостроено, особено в мега комплексите в София се ползва за живеене или дори за отдаване под наем. Според мен голям процент стоят на шпакловка и чакат своя момент.
И така, тънката сметка на БГ инвеститора, който обикновено е свикнал да вкарва 99% от парите си в имоти, ще излезе крива.

Може и да не съм прав, обаче един зам-министър излезе преди 2 седмици по телевизията и го питаха, вие ако сега трябва да купувате или продавате кое бихте направили? Той, след кратка въздишка каза: Бих продал!

# 572
Зависи.
Има и опцията да могат лесно са се вземат заеми в Европа за да се купи в България, след приемането на еврото.
Това може да накара много българи в чужбина да купят тук, за да имат покрив за пенсия, защото в Европа много често живеят под наем.

Хипотеза

# 573
Или да се вземат лесно заеми в БГ, за да се купи в чужбина. Това и сега е така, поне повечето около мен със собствени жилища, или са продали в БГ и са купили тук, или със заем пак от БГ. Просто ще е още по-лесно да се мести човек, където му харесва.

# 574
Много експерти, поне така са представени в медиите, твърдят, че след влизането в еврозоната имотите ще поевтинеят, а ще поскъпне това, което те продават или с което те се занимават Simple Smile Обсъждали сме ги, даже съвсем наскоро.

В края на краищата, всеки, който е убеден, че приемането на еврото ще доведе до рязко поевтиняване на имотите, има уникалния шанс да продаде всичко точно сега и догодина да купи по-голям, по-добър имот, на топ локация. Или да ползва парите за други начинания.

# 575
То е ясно, че "експертите" се викат по студия и дават интервюта за сайтове регулярно, за да може да се втълпи определена теза на обществото.
Няма брокер, който да каже, че цените ще паднат - това е ясно. Смисълът е здравомислещите хора да отсеят кое е просто реклама и къде е истината.

Хората казват, цените са много високи, няма накъде повече да растат. Брокерите от своя страна казват "може и още".

Аз нито търся да купувам, нито търся да продавам, но следя темата с интерес, защото ми е интересно как се манипулира обществото чрез такива канали за информация. Колкото и конспиративно да изглежда, според мен има определени кръгове от хора, които диктуват пазара. Аз, ти, той може да имаме по 2-3 имота, но има хора, които притежават стотици - те могат да влияят на пазара, ако решат да си ги продадат в рамките на година-две. Комплекси със стотици апартаменти като тези до софийските гробища или примерно 2-3 комплекса на бул. Житница - ами колко хора реално си купуват апартаменти в тези комплекси за живеене? Това всичко се изкупува, за да може един ден да се спекулира с тях.

# 576
Пак да кажа - всеки, който се усеща здравомислещ и манипулиран, може да гласува с парите си. Продава сега на върха и оставя тези със стотиците апартаменти да им берат грижата.

# 577
То е ясно, че "експертите" се викат по студия и дават интервюта за сайтове регулярно, за да може да се втълпи определена теза на обществото.
Няма брокер, който да каже, че цените ще паднат - това е ясно. Смисълът е здравомислещите хора да отсеят кое е просто реклама и къде е истината.

Хората казват, цените са много високи, няма накъде повече да растат. Брокерите от своя страна казват "може и още".

Аз нито търся да купувам, нито търся да продавам, но следя темата с интерес, защото ми е интересно как се манипулира обществото чрез такива канали за информация. Колкото и конспиративно да изглежда, според мен има определени кръгове от хора, които диктуват пазара. Аз, ти, той може да имаме по 2-3 имота, но има хора, които притежават стотици - те могат да влияят на пазара, ако решат да си ги продадат в рамките на година-две. Комплекси със стотици апартаменти като тези до софийските гробища или примерно 2-3 комплекса на бул. Житница - ами колко хора реално си купуват апартаменти в тези комплекси за живеене? Това всичко се изкупува, за да може един ден да се спекулира с тях.
Положението е СССР - Секи Сам Си Решава....

# 578
  • Бургас
Аз също смятам, че е твърде възможно много хора да пуснат за продажба жилища, купени за спекулации, точно след приемането на еврото, но няма да е масово, че да повлияе на цените. Но тогава пазарът ще е по-скоро на изчакването и цените, които лелеят, може да не ги постигнат. Ако са на зор, ще намалят, ако не са - ще ги спрат от продажба в чакане на по-добри времена.
Друг е въпросът в какво ще вложат парите след това, ако изобщо продадат.
Не чакам нито масов спад, нито кой знае какво покачване, а успокояване на пазара, намаляване на сделките и плавен ръст занапред.

За Грийн лайф - second може да даде повече подробности, но като цяло - такава е политиката на повечето затворени комплекси.

# 579
Като мине еуфорията,броят сделки би следвало да намалее. Обаче на каква цена ще се извършват? Дали на по-висока,защото новите проекти са чувствително по-малко,дали на по-ниска,защото ще се изсипят повече продавачи,които изчакват сега,отколкото има купувачи?
Реално погледнато,в момента пазарът е активен и е добър момент бързо да продадеш и бързо да купиш (говоря за ликвидни имоти в столицата). Ако купувачите са по-малко и една сделка се проточва във времето,всички биха страдали,защото са малко тези,които са short-нали. Тук повечето гледат само цените,но зад тях се крият семейства,които трудно ще си продадат собственото жилище,ще излязат на квартира и ще чакат тепърва да купят.
Относно компанията на комплекса на морето - то не е само това,и шатрите на плажа за баснословни,като цяло комплексът таргетираше лукс преди години и определено над средния стандарт. Те имаха и индексиране на цените на строежа им в Дружба,по спомен. За мен такъв имот с 2к годишна такса поддръжка и толкова условия не си заслужава,освен ако не си по 3 месеца на морето всяка година.

# 580
Аз пък всяка седмица си пускам оценка на имотите в някой безплатен сайт и си гледам как се покачва цената докато си пия кафето. Няма да ги продавам, но ми е кеф да си ги гледам цифричките на екрана. Бива ли?

# 581
И ние сме в затворен комплекс - сравнително голям е, но въпроси по частта, свързана с жилищната сграда и паркирането си ги решаваме на събрание. Всяко жилище си има и % от земята, поне в моите нот. актове е посочено. Таксите също ние си ги определяме, поначало не беше така, но се отделихме и сега се плаща отделно за басейн, който го използва, докато преди се включваше в таксата, която беше ненормално висока с него. Тревните площи също си ги поддържаме ние, въобще всичко - обикновено с външни фирми, но назначени от нас. Според мен тези по морето са с друг статут и затова еднолично се решава.

# 582
По-важно е пред сградата, в която е  апартамента и във хладилника какво има. Мен това ми определя цената на имота по моята скала Simple Smile))).

# 583
В крайна сметка инвестирах в кооперация и изкарах доста пари. Възможности много, но човек трябва да си избира внимателно, нали? Сега се оглеждам за нови неща.

# 584

Да повторя (това, което ти пишеш) за да видим дали правилно съм разбрал.

Някакви тайнствени люде, държат стотици апартаменти в момента, не ги дават под наем, не ги ремонтират, не ги и продават на сегашните цени (3000-4000Е на квадрат),
но ще решат един ден да спекулират с тях и да наводнят пазара, сривайки цените на имотите, като си разпродадат собствените стотици имоти на сринатите цени (примерно 1000Е на квадрат).

ДДЗН (де да знам), може и да има такива супер богати хора, ама от това, което съм видял богатите хора са с доста акъл и действат доста рационално. Като им е изгодно купуват, като им е изгодно, продават.

Според теб защо биха наводнили пазарите за имоти и биха си разпродали апартаментите на безценица?
Предположение?

Общи условия

Активация на акаунт