Не съм готова за връзка

• 8 110
  • 229
  •   1
Отговори
# 225
  • Paris, France
Скрит текст:
Друг човек, сервитьорствал в Лондон, ще е влязъл примерно в артистичните среди или в някоя немскоговоряща общност, или пък ще си постави за цел и ще учи в добър университет - и тези ще разкажат коренно различни истории.   

Защото темата как да се оженим навреме, изгодно, добре, правилно и тн., много хора не я разглеждат в Невения ракурс; има хора като мен, които искат да се влюбят, пък после - каквото сабя покаже; в друг момент хора от моя тип искат само и единствено, с овълчено съзнание, да развият и завършат нещо работно, да отидат в конкретна държава, да останат 2г. и да работят с конкретни хора и това е тоооолкова трудно за балансиране с половинка и деца, че ето ти конфликт.

Логично, аз съм излъчвала (и сега се случва) сигнал "заето" и дори да изглеждам като натали портман, с прасковени бузи, копринена коса и крака до небето, за какво му е на мъж да ми предлага брак? Да излезем/ разбирай да се стигне до близост, такива оферти вече е имало в нормални количества. Ма и аз да бях мъж, не бих се омъжила за себе си в периода 26-35 Grinning. Макар че то пък тогава баш станаха нещата.

Та, въпрос на перспектива, хора и предпочитания. Описаните от Невена мъже особено - това е такава субкултура, дето може би се развива в някакъв паралелен лондонски живот, но абсолютно невъзможна с типичния образован брит.

И ако трябва всичкото това да го обобщя с едно-едничко изречение: Няма как да искаш да направиш сто неща - и да тръгнеш да се жениш млад. Просто е. Хората с хиляди желания, търсят преживяване и любов, а не обвързване. И няма нищо осъдително в това.

1. Сервитьорската работа е монопсония. Срещаме хората, които са в момента в района. Няма как да работя в банковия квартал с небостъргачи и да срещам артистични хора. Артистичните места в Лондон са около King's Cross, Kensington, Camden town. В ресторант като тоя, дето работех, артистичен човек ще умре от скука. Там ядяха работохолиците от City-то.

2. Аристократичните британски среди са немскоговорящи. Все пак от Германия произлизат. До 1917г името на сегашната династия Windsor е билo Saxe-Coburg and Gotha. Крал Джордж V го сменя заради антигерманските настроения по време на първата световна война. По бащина линия, от принц Филип името Mountbatten е преведеното немско Battenberg. По бащина линия технически са от House of Schleswig-Holstein-Sonderburg-Glücksburg. Кралица Елизабет II не знаеше немски, може би заради войните. Баща и, съпругът и принц Филип, Чарлз III, принцеса Анн владеят перфектен немски, освен френски. Повечето благородници до моето поколение знаят немски и френски. Следващите поколения не толкова, но уелският принц Уилям владее английски, френски, немски, уелски, гейлик (шотландски), испански и суахили. Съпругата му владее арабски. За разлика от плебса, който рядко говори добре езици, благородниците знаят по поне 2-3 езика добре. Момичетата завършват училище (finishing school) в Швейцария. Там е завършила кралица Камила и покойната принцеса Даяна. На много английски родове документацията до 20ти век е водена на немски и/или френски. Допреди 700г официален език в британския двор е френският език. Някои знаеха руски, други хинди, суахили, испански, италиански, гръцки. Допирната ми точка с тях бяха точно езиците и историята.

3. Аристокрацията движи в артистичните среди, както и артистите движат сред аристокрацията, която им е и меценат. Британската аристокрация е сред най-големите познавачи, купувачи, продавачи, ценители и ползватели на изкуство, всякакво. Даже го творят. Давид Армстронг-Джонс, 2nd Earl of Snowdon, първи братовчед на Чарлз III е изключително талантлив дърводелец, който прави мебели по поръчка от най-различни видове дърво. Много благороднички са учили история на изкуството и работят в галерии, музеи, опери, фестивали, Sotheby's, Christie's като експерти, оценители итн. Замъците и именията им, разположени на най-различни места са пълни с картини, някои са целите стени в картини. През определени дни, един или два пъти годишно са отворени за посещения и всеки може да ги посети и да разгледа изкуството. Имат си и семейни бижута, филигран, най-различни часовници. Редовно ползват услуги на театрални дизайнери и шивачи, реставратори, модни къщи. Интересна е архитектурата, структурата на сградите, както и ландшафта наоколо. Градините, езерата, каналите са живо изкуство. Младите се интересуваха и от рок, индийска, индианска или друга модерна тогава музика. Много свирят на пиано, пеят, танцуват, стават манекенки. Има какво да се види, че и ченето ти да падне.

3. Това, че в един момент съм работила 2 или 3 вечери в ресторант не означава, че не съм работила и друго, че не съм учила и в университет и че не е бил добър.

4. Точно пък женена с аристократ или богат мъж можеш да правиш не хиляди, ами милиони неща, защото няма нужда да правиш неща, които не искаш, а за битовизмите си имаш персонал. Ясно е, че не е за всяка. Гарантирам, че са мъже, които нито ще поискат да им готвите, нито да им перете чорапите.

5. Средностатистическият Брит тогава често не беше и гимназия завършил. В България не познавах човек, който да не е завършил поне средно, а в Лондон имаше хора на менажерски позиции, завършили GCSE - учили до 16г. Малко по-високо е от прогимназия. А имаше дето и това не бяха завършили. Принцеса Даяна не беше завършила гимназия. Факт. GCSE или O-levels имаше и 2 пъти не беше успяла да вземе изпитите. Поне половината мъже през 1970те и 1980те бяха почнали работа на 16г. и тогава бяха спрели да учат. Някои доучваха. Имаше 27-28г с наполовина изплатени ипотеки.

6. Ако исках немскоговоряща среда, щях да ида в Германия или Швейцария, може Австрия или Унгария и да се потопя в културата. Обичам да пия вода от извора.

7. В артистични среди съм родена и нямам нужда да ги гоня зад 10 гори и планини. Всеки иска да опознае това, което е било рядкост или няма къде другаде да опознава. Също не ме влекат. Харесвам изкуството им, но нямам нужда да ги познавам в живота.

И аз съм романтик и се ожених по любов, но темата не е точно за това.

# 226
Невена, много приятно разказваш, 90% няма нищо общо с цитата от мен, но пък приятен паноптикум на нещата, които повечето хора знаем, ноооо няма лошо да ги разкажеш и ти по твоя си почерков начин.
Добре си уточнила за британците, обърни внимание, че изрично казах образованите. За работняшките пак, знаем ги.
Аз все пак говорех за мнозинството и то за достъпното като теб, мен и други българи мнозинство.
Не, че няма и едноцифрен брой женени за аристократи обикновени българки, но темата не е за тях, нито за аристокрацията, нито за немския елит. Говорим не просто за полезрение, а за възможности.

# 227
Това май се превърна в тема за английски аристократизъм, елоквенция и изящни изкуства.

Авторката, ако може, да прекръсти темата, че да не пишем само спам.

# 228
Аз съм по числата.
 Исторически данни има, за националността на неаристократичните партньори, с които британските аристократи са сключвали брак, особено през 19-ти и началото на 20-ти век. Тези бракове често са били мотивирани от икономически съображения, като аристократите са търсили съпрузи с финансови средства, независимо от техния произход.
Процентът на ендогамни бракове сред британската аристокрация е спадал от 1800 до 2000 г. – от около 80% до под 20%.
Има конкретни данни за браковете между британски аристократи и неаристократични партньори, особено американки и европейки, през периода 1870–1914 г. Тези бракове често са били мотивирани от икономически съображения, като аристократите са търсили съпрузи с финансови средства, независимо от техния произход.

Тези фантастични, супер работни, но в същото време супер скучаещи аристократи с портфейли, търсещи жени, които да им раждат, някак ми убягват – макар че след 1990 г. има сключени бракове с партньори извън традиционната аристокрация, често с хора от средната класа или поне с професионален успех

Струва ми се, че онзи от постовете на Невена, е бил някакъв, уникален център на забавления Sweat Smile

Telesilla, ако се разровим из форума- баш избягалите от темата теми, са най- вървежни, остави ни да пишем Stuck Out Tongue Winking Eye
Освен това, въртим се наоколо- браковете, па макар и по сметка.

# 229
Скрит текст:
Аз съм по числата.
 Исторически данни има, за националността на неаристократичните партньори, с които британските аристократи са сключвали брак, особено през 19-ти и началото на 20-ти век. Тези бракове често са били мотивирани от икономически съображения, като аристократите са търсили съпрузи с финансови средства, независимо от техния произход.
Процентът на ендогамни бракове сред британската аристокрация е спадал от 1800 до 2000 г. – от около 80% до под 20%.
Има конкретни данни за браковете между британски аристократи и неаристократични партньори, особено американки и европейки, през периода 1870–1914 г. Тези бракове често са били мотивирани от икономически съображения, като аристократите са търсили съпрузи с финансови средства, независимо от техния произход.

Тези фантастични, супер работни, но в същото време супер скучаещи аристократи с портфейли, търсещи жени, които да им раждат, някак ми убягват – макар че след 1990 г. има сключени бракове с партньори извън традиционната аристокрация, често с хора от средната класа или поне с професионален успех

Струва ми се, че онзи от постовете на Невена, е бил някакъв, уникален център на забавления Sweat Smile

Telesilla, ако се разровим из форума- баш избягалите от темата теми, са най- вървежни, остави ни да пишем Stuck Out Tongue Winking Eye
Освен това, въртим се наоколо- браковете, па макар и по сметка.

И аз имам някакъв спомен за такъв период от историята на Англия. Годините ми бягат, но ако не ме лъже паметта, започва времето на индустриалците, и увеличаването на капиталът. Изведнъж аристократите обедняват, защото лежат на стари лаври, които не носят приходи и малко по-малко губят позиции, тъй като парите са в индустриалците. До известна степен правят компромис и приемат "неаристократи", като изтъкват "извехтялата" си аристократичност, защото реално "това им се останало от славата". След това използвайки тези пари, "възвръщат" до известна степен престижността на аристокрацията.

Общи условия

Активация на акаунт