Не съм готова за връзка

• 8 183
  • 229
  •   1
Отговори
# 90
На 22 бих предпочела да се чудя като взема заплата каква дрешка да си купя, че да ме хареса любимия като излезем на среща, вместо да се чудя какво да купим от Кауфланд да сготвим. Не че нещо, но Кауфланд няма да избяга, а тази тръпка от очакването на срещите на по-голяма възраст няма как да я изпиташ. Затова малко ми е мъчно за млади момичета, които веднага след гимназия бързат да заживеят с момче, въпреки, че познавам такива двойки - прекрасни млади хора, които учат, работят и се оправят без помощ от родители. А имам и съученички, които се ожениха веднага след гимназия и сега 30+ години още са влюбени в мъжете си. Но е напълно нормално и една 22 годишна да не се чувства готова, ако младежът държи на нея, ще я изчака. Вече на 35 да не си готов е странно.

# 91
Има хора, които нито искат да се женят, нито искат да имат деца. За мен това си беше малък културен шок в Германия, но от да кажем 10 колеги, с които е ставало въпрос за тази тема, половината бяха против, като имаше поне 2-3 жени. Разбира се това е било към тогавашния момент, и нещата могат да се променят, но за едната колежка със сигурност знам, че продължава в същата посока.

# 92
Когато ти излезе късмета е тая работа. Много исках дъщеря ми да се омъжи млада и така стана, слава Богу. На 23 години се запозна, на 24 сключиха брак със зетя.

# 93
Нямам твоя опит, Nevena, до ранните 30

Като си замисля защо - всеки искаше много да учи и много да печели и бракът изглеждаше като пречка. Даже около 30-те, желающите пък на мен ми изглеждаха като романтици без план и посока

Не знам културна разлика ли е, страх у мъже и жени ли е, дали и средата не ми е била твърде “бохемска” както би се изразила популярна селянка от Смолян

# 94
Аз имам много приятелки и приятели, които не искат да имат деца дори такива, които не живеят с приятелите си постоянно. Всеки си има дом от години.

За мен брака е пречка за много неща на млади години. Трябва да пътуват  за опознаят света, хората, културите, характерите. Да имат различни сантиметални връзки, за да могат да добият опит и опознаят какво искат от човека до себе си.
Също смятам за задължителен опита от живеене сам и за своя сметка.

Последна редакция: нд, 04 май 2025, 14:43 от Eli..........

# 95
Абее, извинете ме за неверието....ама, просто не ви е ударила „Сляпата неделя“!
Случи ли се , никой не дава пет пари за възраст, подготовка, материална база...

# 96
Аз се омъжих на 23, деца още нямаме, прекарваме си времето с пътувания, работа и хобита, нямам наблюдения бракът да ми е попречил на нещо. Grinning Да, при хората с деца на същите години и по-рано нещата се промениха, но е разбираемо, бракът, само по себе си, не знам какво значение има.

В края на деня, всичко е до човек, като не смяташ, че си готов и човекът не те разбира - слагай точката. Все пак, 30 и 20 не са малка разлика за тези години и хората често са на съсвем различни етапи.

# 97
  • Paris, France
Нямам твоя опит, Nevena, до ранните 30

Като си замисля защо - всеки искаше много да учи и много да печели и бракът изглеждаше като пречка. Даже около 30-те, желающите пък на мен ми изглеждаха като романтици без план и посока

Не знам културна разлика ли е, страх у мъже и жени ли е, дали и средата не ми е била твърде “бохемска” както би се изразила популярна селянка от Смолян

В бохемските среди има и женени с деца. Брак и деца не пречат на бохемски живот. Също бекярска среда не е непременно бохемска. Моите родители все още живеят бохемски на 85 и 93г, като единият даже е женен.

Да, има културен, поколенчески и семеен компонент. Нашите бащи са се оженили на 30+ години, а майките ни на 25-29 в началото и края на 1960те.

Моята майка ме съветваше да родя млада, независимо дали после ще остана с бащата, за да повиша шансовете от здраво и доносено дете. Родих на 31г, три месеца преди термин и силно недоносено бебе с тегло 1110г. Тя също ме е родила 40 дена преди термин  на 30г.

Каквото и да си говорим, идеалната биологична възраст за раждане на деца е 20-30г при жените. Посъветвала дъщеря ми да роди преди 30г и даже 25г. Вече ако е изключила раждане на собствено дете, то и мома може да си седи до 105г.

Аз съм на 42 и повечето ми приятели които бяха омъжени на 22 са разведени.
Може да имаш акъл за всичко, но нямаш опит за нищо.
Няма никаква нужда да се създава семейство на 22.

Аз съм на 55г и приятелките ми, които не се ожениха и не родиха до 38г или останаха стари моми, или се разведоха. Много не намериха партньор за да си позволят дете. Много от тях трудно забременяха, някои и не успяха. Имаха проблемни бременности голяма част и половината родиха чрез секцио. На някои децата все още имат здравословни проблеми. Бащите се изпариха при вроден дефект, дори и да идва от тях, а жените останаха сами и на дърт газ гледат болни деца. Младата има млади родители.

Не пиша, че е задължително да се оженим и да родим до 30г, но не е ненормално и не е непременно лошо.

Нямам против дъщеря ми да остане мома и да няма деца ако не иска връзка и дете, но ако иска е по-добре до 30г да си е намерила партньор и да е родила. Това съм и казала.

# 98
Nevena Virolan, и аз съм на твоето мнение- преди 30г е най-добре раждането.
По-важното е, че в двойката, ако са се намерили по-рано, и израстват заедно- и на възраст, и професионално/ кариерно в живота, е по-вероятно да се напаснат дългосрочно.
Имам наблюдения, сред моите познати, че който установи връзки по-рано, има по-дългосрочни такива.
Да кажем,че от целия ни клас в гимназията, който установи връзки в първите години след това, още е семеен, с изключение на един и една, които се разведоха.

Не съветвам директно дъщерите си, само слушам и попивам- едната си има план- до 24г да завърши, после дете, до 3г след това- второ.
Страшна романтичка, дано има късмет с връзката си.
Другата е по-купонджийка, но и много взискателна, ама не я е намерила любовта, все още, та не знам как ще ги мисли тогава Joy

# 99
Е, ако той е решил да се ожени, ще го направи. Grinning Ако не за нея, за някоя друга. Хубаво е, че е заявил нагласата си. Така тя може да си направи сметката и всеки да продължи напред, според желанията  си.
По-късно, като затрака биологичното махало, авторката може да попадне на някой "вечен тинейджър", който на 35 "не е готов".

# 100
Това което казвам е че имането на деца не е задължително! И не е нужно да решаваш на 20г дали искаш или не деца.

За мен е много важно хората да имат условия за да отгледат дете, което на 25 е рядко.

За мен горната граница е 40г.

# 101
Няма никакви преки , неоспорими връзки, между „съществуващи условия за отглеждане на дете“, способност за отглеждане на дете, и добри резултати при отглеждане на дете . На каквато и да е, легална за това, възраст.

# 102
  • По света и у нас
И какво, ще има условия за деца, но няма да ги имаме?? И на 20 да не се замислям кога ми се искат децата ли?

# 103
  • Paris, France
За мен горната граница е 40г

Граница за какво?

От това, което съм видяла около мене - след навършване на 35г (на жената) е много, много трудно да се намери мъж, който да иска да стане баща точно от нея. Виждах огромна разлика между мъжкия интерес, който генерираха 35-38 годишни бездетни моми и същия към 35-38г самотни майки и не беше в полза на първите. Самотните майки със сходна външност намираха много по-лесно мъже, като от бездетните младоци получаваха и брачни предложения или желание за общо дете. От дъртите моми всичко живо бягаше с 200, освен женените, които търсят нещо странично или абсолютните маргинали, които гледат да се настанят у някоя, но и те предпочитаха самотна майка.

Когато бях ма 27г и мома, 36 годишната ми най-добра приятелка получаваше предложения за връзка от 25-35г осигурени ергени, въпреки че беше разведена с дете. Аз не получавах такива, а изглеждах по-добре и много по-млада. Много мъже и казваха, че понеже съм на 27г и мома, ще искам веднага брак и деца. Не беше вярно, ама......

Ето, 30г македонец с български паспорт предлага веднага брак на 22г момиче. На връстничка или 32 или 35г едва ли ще предложи. Ако тази не приеме, ще се пробва с още 1000 22-23г, ако и те не го щат, ще пробва с 27-28г и все някоя ще го вземе. За 32г жени няма да се избиват мъже ако не изглеждат Уау, не са със супер интересен живот и не са осигурени. Същите тези жени преди 10г са били Уау за 90% от мъжете. 

Не пиша да се съгласява с предложението на македонеца, защото явно не е силно влюбена в него. Обяснявам положението на брачния пазар.

# 104
Ние можем много неща да си бистрим, но статистиките са категорични. С увеличаване на приходите и подобряването на стандарта на живот, горната граница за женитба се покачва, и броят деца намалява. Както и ти отбеляза, Невена, това са компонентите на средата.
(Навън съм и пиша от телефона, та не мога да цитирам статистики/ просто наскоро четох Фактологичност на Рослинг и имам спомен; ако някой смята обаче, че не съм права и разбира се, в страни с бедност всички се женят късно и имат 1-2, деца, ще потърся въпросните статс)

Така че, абсолютно същото остава, както казах в началото, от средата зависи. Да, по-образовани означава по-късен брак. Което ни най малко не означава, че няма образовани хора, които се женят млади. Което не изключва късни бракове при необразовани. Което не омаловажава петте деца на уважавани и образовани потребителки. Просто общата тенденция е такава.

Невена, няма лошо че са те понатиснали за ранно раждане, всеки има такива роднини. Като племенничка на светило по темата, мога само да кажа, че катигорично няма такова нещо, че ранната възраст е задължително условие за фертилитет и раждане на здрави деца.

Последна редакция: нд, 04 май 2025, 17:47 от .Hazel.

Общи условия

Активация на акаунт