Сушилнята - всякакви въпроси и отговори - тема 28

• 30 013
  • 752
  •   1
Отговори
# 360
Здравейте,  търся си нова сушилня разглеждам из полиса Бош сушилни, но попаднах на тази Миле. https://www.technopolis.bg/bg/Sushilni/Sushilnya-MIELE-TWC640WP/p/654092

Добра сушилня ли е, добра оферта ли е?
Към нея ли да се насоча или към някой еквивалент на Бош, за до 2000лв с безлихвен лизинг?
Благодаря.
Аз бях питала преди седмица за няколко модела на Миеле, единият беше този, но ме попитаха дали очаквам някой да чете вместо мен. Ето, че все пак се знае нещо за някои модели както става ясно от последните коментари. Аз в крайна сметка останах да избирам между този модел и TWA520WP. Избрах вторият защото има програма дънки и вратата му е бяла. Стои много добре, тоест не изглежда като пералня.
Очевидно този коментар е насочен към мен, но не те попитах това...  ( https://bg-mam.ma/p/1772145/50366936)
"Ето, че се знае..."-това трябва ли да означава, че някой е длъжен да ти даде информация? Знанията съм си ги получила със собствен труд.
Тънката разлика между теб и тази потребителка е, че жената даде  линкове, които водят към модели. Постъпи с уважение към останалите потребители. В нейния случай, моделите се различават само с една буква и човек лесно може да сбърка (последната година марката пусна нови модели и станаха много). Тя постъпи съвсем коректно с линковете, а аз ги отворих, подсетих се и отговорих.
А ти попита това:
https://bg-mam.ma/p/1772145/50366924
Отказвам да си губя времето и да търся линкове към модели вместо някой друг и особено, когато пиша от телефон. Аз не съм на зор.
Малко да уточня, аз не съм жената, а мъжът. Не знам защо решихте така. Simple Smile

# 361
# 362
  • на Мелмак
Никито, не съм Петя, но така решаваме по дефолт, защото е женски форум и никът ви не с типично мъжко име.

# 363
  • София
Elionka, сравних двете и по-скъпата е 550W, a малко по-евтината е 700W. Както и по-скъпата е с енергиен клас Б, а по-евтината с Ц. Други разлики май нямат..

Според мен малко по-скъпия вариант е добър избор.

# 364
Здравейте Blush

Търся си пералня и сушилня, като засега за пералня съм се ориентирала към АЕГ, затова ми се иска и сушилнята да е от същата марка.

Разгледах темата и в момента гледам два варианта, които имат не малка разлика в цените:

https://www.tehnomix.bg/sushilnya-aeg-tr9384ce-8-kg-termopompa
https://www.tehnomix.bg/sushilnya-aeg-tr8184e-8-kg-a

Първата е от 9 серия с 3D Scan функция, WiFi и Absolute Care Plus. Не мога да преценя дали заради тези допълнителни екстри си заслужава по-високата цена. Освен това 9та серия е изчерпана онлайн в Техномикс и ако ще купувам нея, ще трябва да направя разходка до Пловдив, а в Технополис е малко по-скъпа и вече отива на 1900 лева.

# 365
Ние взехме AEG TR8384E, 1:1 са като дизайн с пералнята ни и затова я избрахме. Външно е същата като TR9384CE, разликата е, че няма 3D Scan функция, WiFi и приставка за сушене на обувки.
Като я купувахме беше на промоция, около 1400 лв., а другата над 1900 и решихме, че няма смисъл да даваме още 500 за функции, които не ни трябват.

Имаме я от няколко седмици, но не съм доволна, направо ме е яд, че сменихме старата. Предишната ни беше Миле, някакъв стар модел, но въобще няма база за сравнение. Не ги вади така "изгладени" като Милето. Реално програмите за памук са ми неизползваеми - не виждам никаква разлика в резултата. Само на програма "микс" са добре, но пък вдига влажността, въздухът става тежък за дишане. Точно днес ровихме по нета дали пък не е някакъв дефект. Не може да е нормално това.
И има някаква остатъчна миризма, която ме побърква. Уж след 10-тина пускания трябва да изчезне, но още я усещам със същата сила, ако забравя да сложа кърпички.

# 366
Тази фабрична миризма и аз още я имам, а съм я пускала 5-6 пъти вече моята.
Бях питала преди година дали е нормално долу решетките да стоят влажни. Съответно полепваха мъхове и не можех да ги изчистя. След 4 год разви миризма на влага и прането започна да мирише. Не помня какво писахте тогава. На Самсунг беше, продадох я.  Засега на новата поне не са се намокрили решетките. Ако пак се започне ще се ядосам.
На мен пък гладки да ми излизат както с новата сега, малко се оказа, че не ми харесва. Губи се ефекта от ново, прано. Все едно съм извадила използвани чаршафи. Засега съм сушила чаршафи, кърпи и завивки точно заради фабричната миризма, уж да не са дрехи, но тя още си стои.

# 367
Въпросната "решетка" е кондензатор. Най-важната част от сушилнята, където топлият и влажен въздух, изпарен от прането, кондензира и парата преминава в течно състояние.
Когато кондензаторът се задръсти с мъхове, той се почиства, защото полепналият мъх пречи на кондензацията и поради тази причина е бил мокър твоят кондензатор. Най-добре е това да стане в сервиз, защото в неразглобен вид, вие имате достъп само до предната част на кондензатора.
Ето да видиш какво се трупа вътре:
https://www.youtube.com/watch?v=FcCs5vwiDRw

# 368
  • Велики Преслав
Понеже обсъждате АЕГ-тата и все повече се разочаровам от тях, имайте предвид следното нещо.
Сушилня уж висок клас с обща потребляема мощност 550 вата, е изключително несериозно.
Грубите сметки, примерни- най-вероятно мотора който върти турбината и барабана е 120-150 вата. Грубо компресора остава 400 вата. Дори коефициента на топлопренос (СОР) на термопомпата да е 5 хладилната мощност на термопомпата е 2000 вата. Въпреки, че е с хладилен агент R290 който е възможно най-ефективния за такава употреба, СОР трудно минава 3,5 (даже ако сме обективни 3) или иначе казано, хладилна мощност 1500-1800 вата. Крайно несериозно. Аз видях по-старата версия на живо която е 700 вата, някак се ядва. Въпреки това пак си топуркаше значително дълго време.
Тея ниски мощности идват от изисквания за влизане в определени класове, които по-никакъв начин не водят до икономия на енергия, а до загуба на време.
Пример е, че дори евтини или скъпи, Миле имат мощност 1100 вата и там вече нещата изглеждат много по реални.
ЛГ имат 1000 вата мощност. Аз имам такава, мога да кажа само хубави неща за 1 год употреба. Инверторен компресор, много бързо изкушаване, много добре направено управление и нямам пресушени дрехи с вид на акордеон.

До скоро АЕГ имаха сушилни по 900 вата, където работата беше значително по-добра.

Аз преди време имах от първите 7ми серии с проблемите с мотора. Мисля даже, че беше от първите пуснати сушилни на АЕГ на пазара с инверторна термопомпа.
Тази сушилня беше с 590 грама хладилен агент r134a и мощност 1000 вата. Лично съм я следил как като и дам бързо сушене вдига до 1000 вата и когато достигне оптимални температури пада на 600.
И какво стана с разхода, вместо да ми лангърка 3 часа с 550 вата ми ги изсушава за под 2 часа със същата изразходена енергия.

Джорджия мисля, че имаше Миле, което беше доста висок клас 1100 вата, и помня, че беше споменала доста доби резултати при сушене, мисля че доста. под 2 часа.

# 369
Да,1100 са miele'тата вкл и 780wp passion. При него R e 134A.

# 370
  • Велики Преслав
Аз на втория етаж, имам тази

Това от първата снимка е датчика и за ниво, който си е цял модул и го сменям 2 пъти защото се окислява.

Сушилнята е що годе добре. Термопомпата на моята е същата като на показаната горе. Компресора е много тих. Мотора на барабана също. Барабана и е “нежен”.
Обаче. Също е бавна. Суши мудно и на памук и микс има много голямо пресушаване.
 Не мачка, сравнително добре се справя с изолирането на парата, не вдига влажността.

Моята е по-изгъзена и е самопочистваща. При тея сушилни самопочистването става с помпата, която подкачва водата към контейнера, но долу има трипътен вентил със стъпков мотор, който на няколко сушенета включва дюзите за миене.  Тогава е шумна, но пък си измива всичко идеално.
Блендата, която пренасочва потоците редовно глътва мъх и трябва да се отваря да се чисти, защото застава в едно междинно положение, и водата нито горе нито пък спира, а прелива.

Има една функция която обаче харесвам.
След свършване продължава да поддържа 40° на прането, като го върти двупосочно и признавам, може да я отворя след 10 часа без да се е спарило или да има гънки.
ПС-компресора май беше Речи, което според мен за такъв клас сушилня бива. Аз я ползвам 1 път в седмицата, затова не съм я разкарал

Последна редакция: пт, 07 ное 2025, 12:04 от Васил Василев

# 371
Чакам с нетърпение да включат през 2027 г. и ремонтопригодност в етикета на уредите както е планирано. Ей тогава много ще дадат фира.

# 372
Въпросната "решетка" е кондензатор. Най-важната част от сушилнята, където топлият и влажен въздух, изпарен от прането, кондензира и парата преминава в течно състояние.
Когато кондензаторът се задръсти с мъхове, той се почиства, защото полепналият мъх пречи на кондензацията и поради тази причина е бил мокър твоят кондензатор. Най-добре е това да стане в сервиз, защото в неразглобен вид, вие имате достъп само до предната част на кондензатора.
Ето да видиш какво се трупа вътре:
https://www.youtube.com/watch?v=FcCs5vwiDRw
Така де, кондензатор 😀
При новата даже нямам четка за почистване в пакета както беше при старата. Все си мисля, че за 4 год не трябваше да се стига до там. Ползвах я само зимата и то грубо 3-4 пъти в месеца. Не съм чула масово хората да си дават сушилните на 4-5 год на сервиз.

# 373
  • на Мелмак
Ами има такива, които се запушват. Зависи от вида на дрехите, честота на ползване. Колко често се почистват. Затова преди време казах, че всички сушилни влизат на профилактика. Имаше въпроси, за такива със самопочистващ се кондензатор.

# 374
  • София
Аз четка за почистване си поръчах от Тему 😀

Общи условия

Активация на акаунт