Августовски бебета 2024г - Тема 5

• 21 449
  • 748
  •   1
Отговори
# 150
Здравейте, има ли сред вас мами, които смятат да правят кръщене и рожден ден в един ден Август месец? И как мислите да ги съчетаете?
Предвид, че Август е страшна жега според вас дали ще е добре ако кръщенето го направим сутрин  по хладното, а рождения ден вечерта след 6 ч като се разхлади? Не знам как да го измисля така, че хем да не е много жега хем и бебето да не е кисело да е наспано и тн и тн ....

# 151
Кръщене догодина най-рано, като мисля да е есента даже. Но и сега и догодина, най-вероятно ще мине с много мрънкане, много хора, музика, рядко съм присъствала на кръщене на по-малко дете, което да не е кисело.

Ние вчера тръгнахме на спа, пътят беше у-жа-сен, чак за морето пак ще се навия да пътуваме по-дълго. 2 часа плътно рева, спа 4 пъти по 15мин, хем сърце ме боли за нея, хем глава от всичкия рев и крещене. Брат и обаче е златен, на задната седалка до нея и някак успя да я изтърпи без да се размрънка и той, че даже заедно с мен се опитваше да я развесели.

# 152
Здравейте, има ли сред вас мами, които смятат да правят кръщене и рожден ден в един ден Август месец? И как мислите да ги съчетаете?
Предвид, че Август е страшна жега според вас дали ще е добре ако кръщенето го направим сутрин  по хладното, а рождения ден вечерта след 6 ч като се разхлади? Не знам как да го измисля така, че хем да не е много жега хем и бебето да не е кисело да е наспано и тн и тн ....
Ние ще правим две в 1 на 17 авг,църквата е в 12ч,ресторанта в 13:30ч. Ресторанта има навес и чадъри,така че било трябвало да е добре Simple Smile

# 153
Няма да правим кръщене, според мен това е решение, което възрастен трябва да вземе за себе си, а не родителите му в невръстна възраст. Рожденния ден ще го отпразнуваме в тесен семеен кръг.

Милива, като сте на хотел какво яде малката? От вашата храна (т.е. каквото сте си поръчали) или?

Аз вече съм доста доволна от детската кухня. Освен, че е много скъпо, нямам други забележки, бебето си изяжда всичко - порциите му стигат за 2 дни. Днес го премериха, качил е 300гр от последния месец, което е повече от нормата. 77 см и 9,450 кг

Побърквам се навън като почне да лапа боклуци, трева, почва и какво ли още не!! А той навън само това прави, всеки ден се налага да вадя нещо от устата! Непрекъснато ходя по него и се опитвам да го възпра, но ми става все по-трудно, направо съм изтощена от тези излизания.  Наистина ме хваща страх, че ще се зарази с нещо, я хепатит, я паразити…

# 154
Моят син за сега не яде абсолютно нищо от земята, но ако се нацапа или набоцка веднага сигнализира Joy
Ние ще отпразнуваме рожден ден също в семеен кръг привечер, на самия ден. За кръщение ще изчакаме, не виждам смисъл толкова малък. Подкрепям мнението за мрънкането, за това поне след година ,две .. не че и тогава знам какво ще е де Close Grinning

# 155
Когато сме навън, бебето е само в количката. Не го пускам да лази по улицата или в парка - у дома му е достатъчно широко засега. Моето спокойствие и неговото здраве са ми по-важни на този етап от опознаването на света - цял живот това ще прави. И като си помисля колко листа, кестени и шишарки ще събираме после за детската градина и училището, още повече ми се отщява от сега да му ги вадя от устата.

Навремето като ученичка ми бяха изпаднали едни стари учебници по биология от времето на родителите им. Няма да ви разказвам какви снимки на тении имаше поместени, но още ми държи влага.

# 156
  • Пловдив
Няма да правим кръщене и на баткото не сме правили. Ако някой ден правим клоним да е на морето в църквата в Царево в много тесен кръг, повръща ми се от минисватбите, които са хит.
Първия рожден ден ще се съберем някъде на заведение предполагам, него го правим за нас и с баткото така процедирахме. Тази година за него мислим за първи път да го правим с деца и не знам какво да измисля, защото не желая да е в детски център.

Лапането на боклуци го приемам като етап на възрастта...

# 157
Момчил даже ходи, няма как да седи вързан в количката, а лапането е неизбежно, освен ако не ги държите вързани в количка до 2.5г. После идва и етап на надничане в кофите, разбира се се хващат с две ръце за тях, за да видят вътре. Мокри кърпи, има и антибактериални, по-често миене на ръце и това е, ще мине. Кофти е лопането, но в един момент започват да разбират повече и става по-добре.

Гери, яде почти само кърма последно време, но сме в “Катерино”, имат и безплатна детска кухня, но са течни пюрета(тоест моята отказва да ги пробва даже), а от приготвената храна има подходящи неща(супи, скари, зеленчуци). За мен да ядат овкусена храна 2-4 дни не е края на света. Взела съм и няколко пюрета 12+, че на тях им дава шанс по принцип, но чакам осмия зъб тези дни и го кара на мляко, даже хляб отказва..

# 158
  • София
И ние няма да правим кръщене. На мнението на Герка сме по тази тема.

Милива, ние избрахме спа на 2 часа и половина път, спа в колата час и половина и през останалото време се “забавлявахме”, като се събуди точно за завоите (където и на мен ми се догади), та повърна и беше приказно..

Герка, аз да си кажа при нас. Като пътувахме бях сготвила и стерилизирала за трите дни, когато няма да сме вкъщи, бях си направила и дози каши, плодове и т.н., а отделно малката си ядеше и от нашата храна (пърленки, телешки език, палачинки, бъркани яйца, баница и т.н.).
Давам ѝ да опитва, нищо че са сготвени със сол. Поне аз си мисля, че в 2-3 бебешки хапки няма чак толкова количества ( тя толкова яде).

# 159
Ние сме на морето… на плажа що пясък изяде… близа морска вода.

Иска да опитва всичко, което ядем и му харесва. От юни минаваме на детска кухня. Дано имам успех с нея. 

Вариант бебето да е наспано и доволно през голяма част от времето мисля, че може да се постигне. Ритуалът в църквата по правило е кратък, след това на удобно място почерпка и РД парти. Повечето деца ще са все още на 2 дремки.

# 160
Маги, страхотен талант имаш, възхищавам ти се, и ние четем твоите произведения! Имам приятелка, която рисува анимационни герои по един нежен и детски начин, направо, да ви събера. Наистина се замисли за издателство. Благодаря момичета за милите думи, аз съм ужасно притеснена за нея дали ще се развива нормално, да много неща е понаучила, дава вече и здравей, и въздушна целувка. Онзи ден пусна няколко пъти телевизора и сменя каналите, изключи ми ютията от контакта докато гладих и после се опитваше да я включи в контакта, може да са просто съвпадения. Всичко се опитва да натиска с пръстче навсякъде, в такива времена живеем, че всичко се натиска лесно и бебка явно го разбира това. Старая се да я включвам във всички дейности които правя, не чистя докато спи, пускам абсолютно всичко докато е будна да свиква със всички шумове в къщи - прахосмукачка, сешоар, пералня, сушилня, блендър, силна умерено музика и т.н., не искам да се страхува от тези шумове. Ние за съжаление минахме и през детска неврология, правиха и ЕЕГ излезе чисто, тя има както ми обясниха миоклонии, ще видим как ще е нататък как ще е, може да ги израстне. Детска добра неврология има само в София или Пловдив, което ние малко далеч като път,  според педиатъра за момента детето се развива добре, отговаря за възрастта си и няма повод за притеснение. Отделно е малко хипотонична (много гъвкава, меки и са крайниците, става за гимнастичка), но и това според педиатъра не влияе на развитието и. Иначе спокойно се изправя, движи се по мебелите, аз дори не се притеснявам за нея, защото се е научила преди да се пусне да прикляка и така да слиза. Страх ме от високите повърхности - диван, легло, защото оттам буквално лети с главата надолу, уча я, но още няма чувство на страх. При нас лапането на всичко лекичко намаля, меките играчки спря да ги лапа, но твърдите играчки продължава, отделно започна да близже повърности, това и мен много ме дразни и страшно много си лапа ръцете. Ние веднъж на 2 месеца посещаваме и един рехабилитационен център, в който следят развитие на деца, за момента не са ни включили в програма за рехабилитация, според тях хипотонията не пречила на развитието на детето. Напоследък малко се е затишила, освен да ни имитира как кашляме, "ам" и "ка-ка" нищо не казва. Ние също пътувахме на почивка за 2 нощувки на 2 часа път от нас  съобразихме се с часа на заспиването и нямаше проблем, обаче на мен ми стана гадно по завоите и аз напълних торбичката. Бяхме в хубав хотел, който поддържаше голям щанд с бебешки пюрета и нямаше проблем с храненето, аз взех каши само, но не се наложи да ги давам. В стаята и правихме млякото. Стол избрахме бюджетен на кикабоо, доволна съм от стола като изработка, но той е с база изофикс, уж да се върти в различни посоки на движението и при слагането на бебето в колата. Столът има един колан, който се опъва и закрепва зад седалката на колата, и реално не може да се върти, когато искаш да сложиш детето в колата, а заради самата база няма място за крачетата на детето, ако пътува в обратна посока на движението, така че сме обърнали столът по посока на движението, и така пътуваме. Днес, Тея се престраши да я държа права на площадката, оскуба две три тревички, не лапаше нищо, явно по предпазливо опознава площаките, но ми се е случвало да и вадя от устата разни неща. На люлка или да я пусна по пързалка много и харесва.

Последна редакция: пт, 30 май 2025, 21:58 от Lenka_09

# 161
  • София
Сара обира всичко от пода, но аз смело ѝ бъркам в устата и вадя. Абсолютно няма сила, която да я удържи в количката, даже ме в страх, че ще падне оттам, затова я пускам да пълзи. Баткото и каката не бяха така, но тя си е така… вече ми се иска да прохожда, защото с това изправяне по мебелите и опити за катерене къде ли не, не мога да я опазя. Жал ми е чак, но тя е бърза, своенравна и устремена като реши нещо, онзи ден си посини бузката, защото се удари в леглото. Яде почти всичко вече, но внимавам със солта. Много обича домати. Минахме почти изцяло на ЗВБ, на пюрета се мръщи. Няма да я записвам на държавна кухня. За рождения ден не мисля още, но няма да има много хора, по-скромно ще е. Няма да има кръщене.

# 162
Когато сме навън, бебето е само в количката. Не го пускам да лази по улицата или в парка - у дома му е достатъчно широко засега. Моето спокойствие и неговото здраве са ми по-важни на този етап от опознаването на света - цял живот това ще прави. И като си помисля колко листа, кестени и шишарки ще събираме после за детската градина и училището, още повече ми се отщява от сега да му ги вадя от устата.

Навремето като ученичка ми бяха изпаднали едни стари учебници по биология от времето на родителите им. Няма да ви разказвам какви снимки на тении имаше поместени, но още ми държи влага.

Ох, аз също имах един стар учебник по биология с такива снимки, спомням си, че ме беше страх да отварям тези страници 😢 Честно казано ти завиждам, че бебето ти стои кротко в количката навън. При нас е невъзможно, ако изобщо искам да излизаме..Единствената ми утеха засега е, че го кърмя още, дано наистина кърмата го защитава от патогените. И се чудя каква организация да направя, че да се сдобием с ваксина за хепатит А, която уж се внася в България, но на практика никъде я няма и трябва да се донесе от чужбина…

Ленка, страхотно бонбонче е!! ❤ И се развива чудесно, изобщо не се притеснявай! Момчил от вчера започна да маха с ръчичка, ама когато той иска, например докато го храня 😂

Аз много се колебая за държавната кухня, хем частната е безумно скъпа, особено  като наближава момента, в който ще ми спре майчинството, втората година сумата е някаква подигравка. Хем искам поне докато мога да му давам качествена храна, с био произход. А държавната кой знае с какви продукти и при какви условия се готви..

Благодаря на всички, които споделиха относно храненето на бебето на почивка. И аз съм на мнение, че 2-3-4 дни на обща храна със сол не са проблем, особено щом продължава основната храна да е млякото. А и киселото мляко винаги работи при нас.

Маги, къде си?

# 163
Бебчо го кръстихме още като беше на 2,5 месеца.Близнаците ги кръстихме на 6 месеца и беше як рев , та исках да си го спестя.По време на почерпката в ресторанта си спа в количката , порадваха му се роднини и следобяда си го прибрах.
Рождения ден за сега мисля да е на хижата над града ни , че в града лятото е 40 градуса.
Там има разкошна поддържана поляна , катерушки и свобода за гостите.Готвят и вкусно , та дано ми се получи.
Тъй като кръщенето беше по-тържествено , рождения ден ще е с най-близките приятели и роднини и с много деца , за да е весело.

# 164
GerKa99, аз отидох да си занеса лично документите в общинската ни кухня, за да видя с очите си какво е положението и това, което видях ми хареса: отделни входове за администрация, прием на продукти и експедиция на храната; чисто бели униформи на служителите; миришеше на белина в коридора, по който отидох в кабинета за подаване на документи; и най-вече ми хареса задето ме нахокаха, че храната, която приготвят е за едно хранене и през ум да не ми минава да оставям за следобеда, понеже за тях това е безумен експеримент със здравето на детето Simple Smile Това е в централата, а пунктът, от който ще си я вземам се намира в детската ясла в квартала ми. Там също отидох да видя кое-как, понеже прозорецът за получаване на храната е кратък, отново от хигиенни съображения. Не знам при вас как е, но персоналът в яслата до вкъщи е съставен почти изцяло от медицински сестри от старата школа и може би вече разбирате за какъв ред и дисциплина иде реч Joy накратко: нямам притеснения за здравето на детето, когато един ден го пусна на ясла Simple Smile

Сега остава и синът ми да хареса храната от общинската кухня толкова колкото и от частната Simple Smile Иначе едва тази година научих, че в някои хотели в all inclusive програмите са включени бебешки пюрета, което за мен е супер улеснение за родителите. Аз едва ли ще се възползвам от него, понеже у дома, когато се храним, бебето е в някой от нас на масата и редовно вече ни рови в чиниите и яде каквото докопа. Та именно затова и не го пускам да се движи навън без количката. Преди го държах обърнат към мен, за да му се радвам, но преди месец и нещо завъртях седалката на комбинираната количка напред, за да му е удобно да си разглежда. Лятната така или иначе няма друга опция освен возене напред, но ми е супер удобна за в колата. За съжаление няма как да осигури същия комфорт на детето като комбинираната.

Общи условия

Активация на акаунт