Августовски бебета 2024г - Тема 5

• 21 430
  • 748
  •   1
Отговори
# 615
Аз правя кус-кус на звездички и много ѝ харесва. Не бях се сещала за юфка, ще пробвам. Прясно мляко кога мислите да давате?
Поставихте ли ваксините? Как се отразиха?
Ние първо пуснахме кръвни, урина, фекали и резултатите бяха много добри, дори ме поздрави личната за постигнатия хемоглобин 138 за бебе, че е бил перфектен. Просто предлагам често червено месо, не следя никакви дни и количества. Та, така поставихме я ваксината и до обяд никакви проблеми, но към 17:30 се започна с температура и до 20:30 се повиши до 39,2. Овладяхме я с Диалгин капки и Нурофен, след това чорапки с оцет.
Нашата лична ми каза, че следващата, която е за морбили ще я поставим другия месец
Много ме е страх честно казано, но искам и да се постави всичко..

Последна редакция: чт, 07 авг 2025, 08:26 от Mom to be

# 616
Гери, инстантна каша от елда е, на Слънчо. Пробвах тая палачинка, да го наречем с овесени ядки и яйце, за която ви казах, и на мен лично ми хареса, но аз от три-четири месеца съм все гладна, ям по 4 пъти на ден, отделно плодове. Юфка на фурна и аз обичам, и скоро ще направя. Сиренето според мен поне малко трябва да се обезсолява, то зависи и колко ще изяде бебето, де.

Хемоглобинът беше 115. Което да кажем, че е ок. Да ви подсетя, че предстои кампанията за детските градини по лабораториите и при лл. Което ни съвпада със следващата ваксина, от сега се напрягам...

За класическо баланс колело си е рано, но ние се чудим за такова с двойни колела, има в джъмбо за 20 лв.

# 617
Преди 3-4 месеца взех на Lorelli Sunny road. Въпреки, че е направо анимационно малко колеленце, все още крачетата не стигаха до земята и го оставих да чака по-светли времена. Съвсем скоро ще му дойде моментът.

В момента рингчетата за нанизване са хит, ама не за да ги нанизва на стойката, а за да ги подхвърля и гони. Защо не ползва топките за това, остава загадка.

# 618
Аз прясно мляко въведох, също бях давала и юфка с прясно мляко. Днес яде овесени ядки финно смлени с прясно мляко и плодово пюре от слива, стана вкусно. Първо ги сварявам на вода, отцеждам водата и после ги завирам с малко мляко, добавям и масълце. Ако много се втечнява понякога добавям натрошена бебешка бисквитка. По течните неща като цяло давам с обикновенна малка стоманена лъжичка, те са по- удобни за хранене на течни храни, нямаме предпочитания за лъжички с всякакви яде. Напоследък иска всичко сама да прави, хем и не може, не дава въобще да и държа ръчичката с лъжичката, за да и покажа как да яде, дърпа се и когато я държа за ръка да ходим някъде, пуска се и сяда. На площадката понякога ни дават тротинетка други деца, защото ходи да се бута при тях, качва се на нея, държи се за кормилото и аз я бутам. Вчера е решила, че иска сама вече, искам да я бутам, но не дава, сяда на земята и не позволява да я докосвам, иска пак сама. Как е разбрала, че трябва с единия крак да бута незнам.
Храненето иска повече да яде с ръце и сама, пасираните ги яде, но не с голямо желание, ще почвам лека полека да давам по-едри парченца да дъвче.
Вчера направих кюфтенца от елда - предварително я сварих и съвсем леко я пасирах, обаче да не съвсем на брашно, добавих сирене, 1 яйце, брашно, чесън, задушени лук и настъргани моркови, масло. Изпекох ги на вентилато на 190 градуса за около 20 минути. Станаха чудесни.
Този сайт на майорал дрешките, надявам се да не е някакъв фалшив, излезе ми като реклама във ФБ, но е странно, че не мога да го копирам като линк, дано не съм се набутала, не напазарих много за около 30 евро, имам товарителница за проследяване на пратката, но може и да са ментета, чакам ги от Китай. Цените бяха наистина доста ниски. Никога не съм пазарила нищо от реклами във ФБ, ама винаги може да има първи път да се опаря. Само скриншот ще пусна, че не дава да се копира сайт, още тук трябваше да се усетя.

# 619
Аз дадох отдавна прясно мляко, май в палачинка. Въвела съм всички храни, с изключение на мед (за който ще почакам може би още 1г заради риска от ботулизъм), морски дарове - когато отидем в Гърция за да са пресни, цели ядки - чак  след 4-5г възраст заради риска от задавяне. Последното може и да не се получи защото вкъщи ядем често ядки и сигурно ще поиска по-рано.

Ленка, благодаря за рецептата за кюфтенцата от елда, ще ги пробвам. Колко време се вари елдата? Никога не съм готвила елда.

Маги, по-добре купете нещо качествено, дори и втора ръка да е, това за 20 лв от Джъмбо много бързо ще се счупи. Аз съм харесала марката Kinderkraft, като дойде времето ще гледам в Амазон.

Ние днес бяхме при педиатърката, момчето е цели 80 см. Държи константно тегло 9,500-9,600 от 3 месеца насам, вталил се е, но той напоследък яде малко, а се движи непрекъснато. 🥰 Сложи му последната пневмококова ваксина, даде ни направление за кръв и урина.

Пак да попитам - какво точно казвате (т.е. какво изследвате) в лабораторията като пускате фекална проба?

# 620
  • Пловдив
Всички храни съм въвела аз, колко ги яде е друг въпрос 🤣 не се сещам нещо да не е опитвал под някаква форма.

Дрешки на Майорал съм купувала от втора употреба магазини и не мога да коментирам сайта.

# 621
Гери аз си карам контейнерче с фекали просто и казвам, че искам и това да се изследва, а те са свикнали, защото повечето майки тук си пускаме и това за наше спокойствие. Искам да видя дали има инфекции, паразити или други проблеми в стомашно-чревния тракт.
Благодаря за прясното мляко, ще гледам скоро да го въведа и аз, че само той ми остана.
Морски дарове съм въвела, някои ядки също, но в смлян вид.
Медът ще го чакам и аз след 2-та годинка.

На нас ни подариха за рождения ден баланс колело (но е малка за него, едва ли скоро ще се ползва) на киндеркрафт, съчетава се и с триколката, която е на същата марка и съм много доволна.
Сега обикаляме по-често с колата за бутане, която ние ѝ подарихме за рождения ден. Много е лека и удобна. А джипа ни с дистанционна го караме надвечер пред къщата и обикаляме около нас. Вече сама избира на кое да се качи и преди да излезем показва вратата на гаража, за да си избере превозно средство, а количката съвсем я забравихме, защото тя не стои в нищо, а само се вози до парка и веднага слиза да ходи и да се качва по стълби…. Вчера почти се качи сама на пързалката и се пусна. Доста опасности вече около нас 😄

# 622
Аз съм носила моя фекална проба за изследване, беше за Helicobacter pylori, не беше евтино. Има още куп специфични бактерии, които могат да се търсят в такава проба. Едва ли се пускат профилактично 🧐

Гледам, че в лабораториите има:
1. микробиологично изследване на фекална проба
2. изследване на чревни паразити - предполагам пак е с фекална проба

Ориентирайте ме, моля 🙏

# 623
Гери, микробиологията се пуска, за да се види има ли инфекция, предполагам това ти трябва. Не разбирам обаче защо ще ги пускате? Не намирам общо с ваксините и искам да подчертая, че не се заяждам, ако може някой да ми обясни?
Ядки моят син яде сега на 3 по същите причини, но винаги под мой надзор и знае, че се дъвкат хубаво и не се играе докато ги хрупа. Шам и кашу са ми любими и няма да излъжа, ако кажа, че ми е кеф като идем в магазина и се хване за тях, а не за някой пакетиран боклук.

Маги, съвети приемам от всеки на този етап, за съжаление не откривам нищо по-различно от това което съм опитала. Не яде често палачинки, вкъщи сме малко като на ресторант и не се повтаря ядене, а имам и коз супа към основните, която също се отказва. Отказва каши, а аз и не съм много настоятелна, защото за мен не са хранителни, за съжаление просто нищо не харесва достатъчно, че да има едно заместено хранене. Никога не е изяждала цяло пюре, сега се замислям и половин не е успявала, изяжда някакви количества пак минимални от нашата храна-овкусена, посолена понякога дори и пак не може да се наяде. А дъвче хубаво, паста(фусили или пене) си яде без проблем, месо, кюфте, но пак са 4-5-6 хапки и започва да плюе.

И аз задържам само меда до 2г, прясно въведох отдавна, като напитка също предлагам, но под фирмата на смути с плодове,йогурт и малко прясно. Това всъщност е едно от малкото неща, които съм сигурна че харесва и пак се изпива смешно количество. Добре, че не цедя, а я кърмя от гърда, че я подозирам, че и нищо не пие. Ако виждах количеството мляко съвсем да съм се шашнала, не че има какво да направя..
Иначе баланс колело имаме от баткото на гепард, но те се карат по-скоро към втората годинка. Такова тип триколка имахме на чилафиш, не бих казала, че е нещо уау, някоя кола за бутане ще е също толкова (не)удобна.

# 624
Да, Гери пуска се микробиология.

Милива, не ги пускаме заради ваксините, а защото така или иначе пускаме други изследвания, предпочитам веднъж или два пъти годишно да ги пусна и да видя, че всичко е наред. На 6м последно ѝ бях пускала. Сега се запича лесно, а след това веднага минава на разстройство. Държа да изследвам и това. Всички искаме най-доброто за децата си. Пък и по трудно беше преди с вземането на урина, сега като чуе душа в банята пишка на секундата, а като забележа че започва да ака винаги я питам дали кака и сега разбира какво означава това. Усетя ли я, че кака свалям всичко и събирам 💩😁.

# 625
Miliva, има теория , че ако детето има някакво чревно възпаление , което не е показва в общите изследвания може да даде някакво отклонение ваксината.Колко е истина , нямам представа.
Също знам , че някой майки правят изследвания за да проверят дали са пропускливи червата на децата, което също не е Ок след определена възраст.

# 626
При нас юфка и макарони са категорична греда.. Ние ще заложим на това:

Момичета, кажете как направихте прехода от две към една защото вече е някакъв ужас?

# 627
Симбо , при нас сега е на дневен ред прехода.Вече издържа над 12 часа будуване с дневен макс 2 часа .. нощния вече се скъси на 9:30.
В момента разтеглям първия интервал , че сега издържа 4:05, да стане поне 4:30, даже и повече по-добре.Та първи сън му е дълъг 1:30-1:50 , и слеодобяд към 17:30-18 , зависи кога се падне го лягам за 20 минути.Самоче той след тази кратка дрямка си изкарва пак поне 4 часа будуване.
Та мисля от утре схемата да е първата дрямка да е 15-20 мин и после към 15:30 да легне за дълга до към 17 и направо нощен 21:30.
Дано ми се получи.Така правех с близнаците , намалях тази “микро”дрямка докато вече нямаше нужда от нея.Имало е случаи да ги приспивам 20 минути , за да дремнат 10 минути (това като микро е втората дрямка).
Дано ме разбра , много хаотично го написах .
При преход не се фиксира час на събуждане сутрин.И ако се събуди в 9 например , може да се пробваш на ден с 1 спане , после да редуваш ден с едно , ден с две .. докато отпадне втората.

# 628
Микробиология на урина или на акото? Извинявам се ако ми е тъп въпроса? Ние също сега имаме направление за кръв и урина, като урината незнам вече как да я взема, първото и пишкане е винаги върви сутрин с акото. За второ пишкане сутрин чакам доста и нямам представа как да го взема. Аз ще пусна допълнително за клостридиум дифициле понеже това лекувахме доста дълго и искам превантивно да го пусна да съм спокойна, това изследване не се покрива от здравната каса. За пропускливи черва, какво изследване се прави? В интернет наистина се върти една такава информация, за връзка между ваксината и пропускливите черва, че приченяват аутизъм. Особенно става въпрос за ваксината против морбили, паротит и рубеола. Тя е жива ваксина и не се понасяла добре. Наскоро и една майка ми сподели, че детето и се оправи от тази ваксина след 2 седмици, страничните ефекти от нея започват малко по-късно. Аз не съм против ваксините в никакъв случай, но искам и аз да съм спокойна, че детето е здраво преди поставянето и. Затова питам и аз какви изследвания ще пускате допълнително?
За кюфтенцата от елда-  елдата я варих около 10-15 минути, след това изцедих водата, и леко я пасирах, но и да не стане на каша или брашно, може да не се пасира, тя е мекичка сварена. След това може да се добавя всичко на вкус на детето - сирене, кашкавал, копър, чесън, морков, лук и т.н.  За спойката съм добавила 1 яйце, брашно и мазнина каквато пожелаете (масло, олио, зехтин). Станаха много вкусни и се харесаха.
Приготвих за вечеря и една бабешка рецепта "пипер с мляко" - 2 червени и 1 зелена чушка (пробвам ги винаги предварително, защото могат да лютят) ги завирам в гореща вода за кратко, след това ги охладих и накиснах шоково в  студена вода, за да може да им се махне лесно кожицата. Нарязах чушките на ситно и задушавах с малко лук и чесън. Когато омекнат зеленчуците добавих 1-2 лъжици брашно, заливам с прясно мляко и оставям да заври, подправям ястието с индийско орехче. Става нещо като чушки в сос бешамел. По желание може да се пасира допълнително след като ястието е готово.
Утре ще пробвам да направя мъфини със спанак.
Ето и кюфтенцата от елда

Последна редакция: чт, 07 авг 2025, 22:48 от Lenka_09

# 629
Marbella, как изкарахте р.д.? Да ви е жив и здрав рожденика! Също да са честити Виктор на Надето и Лъчезар на Стили. Да растат всички момченца смели и силни!

Гери, елдата аз я варя направо с моркова (минал през блендера), може и с лука, ако обичаш, и мазнина. После, се отцежда и изстива, и както е неписала Ленка - брашно и яйце, може и още малко мазнина. Тя според мен, ако се развари хубаво, няма нужда от допълнителна обработка - ще се размачка при бъркането с яйцето и брашното. На пазара има бързоварима елда. Хубавото на елдата е, че няма нужда от много обикаляне, докато се готви. Само я почисти и измий, преди да я сготвиш. Казвам го, защото за разлика от лещата, е малко по-боклучива. Ние не й слагаме подправки, затова не знам на какви подправки носи, може би наистина чесън е добра идея, не съм я яла с чесън. Кюфтенцата стават доста свежи. Но моят човек ще ги оцени само като средство за мазене и ронене Simple Smile Знам, че е част от ученето, но това не ме кара да се муся по-малко, защото скоро предстои да яде диня. Знаете, най-лепкавото и цапащо нещо Simple Smile

Някой спинка ли вече с възглавничка? Бих му сложила с удоволствие, но той обикаля цялото си пространство на спалнята. Не виждам как мога да го върна в кошарата...

Общи условия

Активация на акаунт