За бързи КУЛИНАРНИ въпроси и отговори

  • 30 393
  • 753
  •   1
Отговори
# 165
  • Мнения: 11 021
Аз лично бих отчупила по едно ръбче от двата вида листа и бих помирисала кои миришат на лозови листа. Защото ми се струва, че има едни мъхести, които наистина не миришат като другите и дори нямат особено аромат. затова ... помирисваш и си преценяваш кои листа искаш да вземеш.
Не казвам че са отровни , но не знам дали ще постигнеш вкус на лозови листа. Все пак доколкото знам в Стара Загора и от липови листа правят ... ама не мирише на лозови.

# 166
  • Русе
  • Мнения: 6 363
Скрит текст:
Момичета здравейте, събрах лозови листа , два вида но искам да ми кажете тези светлите дали стават според вас? ( сърмички ще правя ) предпочагам че не стават , леко са мъхести такива  , но пък са големи..


Стават. Не са пръскани. Просто от многото дъждове взеха да изсветляват /пожълтяват/ лозовите листа.

Последна редакция: пн, 02 юни 2025, 14:12 от peych

# 167
  • Мнения: 229
За домашен сладолед обикновено ползвам 600 мл сладкарска сметана и 400 гр кондензирано мляко. Мога ли да увелича сметаната без да увеличавам млякото? Или да добавя още нещо вместо конд.мляко?  Имам опаковка 1л сметана и една опаковка кондензирано мляко. Сметаната няма какво да я правя друго след като я отворя.

# 168
  • Русе
  • Мнения: 6 363
Скрит текст:
За домашен сладолед обикновено ползвам 600 мл сладкарска сметана и 400 гр кондензирано мляко. Мога ли да увелича сметаната без да увеличавам млякото? Или да добавя още нещо вместо конд.мляко?  Имам опаковка 1л сметана и една опаковка кондензирано мляко. Сметаната няма какво да я правя друго след като я отворя.

https://ipeychev9.blogspot.com/2017/06/blog-post.html


Може да сложите всичката сметана, но пробвайте на сладост. По горната рецепта, вместо прясно мляко сложете всичката сметана.

# 169
  • In transit
  • Мнения: 14 446
За домашен сладолед обикновено ползвам 600 мл сладкарска сметана и 400 гр кондензирано мляко. Мога ли да увелича сметаната без да увеличавам млякото? Или да добавя още нещо вместо конд.мляко?  Имам опаковка 1л сметана и една опаковка кондензирано мляко. Сметаната няма какво да я правя друго след като я отворя.
Няма да се получи, ще се намали сладостта и ще стане на кристали. Може да добавиш още захар и/или течна глюкоза, за да се получи. Като добавки може да сложиш много неща, за да получиш различни вкусове...ванилия, ром, какао, Бейлис, печени орехи, стафиди, парченца шоколадови бисквити, захаросани плодове.

# 170
  • София
  • Мнения: 4 978

Кюфтетата за пържене ли ще станат или на скара?

# 171
  • Мнения: 8 026

Кюфтетата за пържене ли ще станат или на скара?
Виж им консистенцията и прецени. Няма как от разстояние да стане това.

# 172
  • Мнения: 4 008
Къде пише, че са за пържене тази кюфтета?

# 173
  • In transit
  • Мнения: 14 446
Къде пише, че са за пържене тази кюфтета?
Въпросът е дали да ги пържи или да ги метне на скарата...но така написан и аз се чудих защо трябва да са за пържене тези кюфтета. Grinning

# 174
  • Мнения: 13 133
Единични пъти съм купувала такива готови, но на Тандем и съм ги правила на сух тефлонов тиган без никаква мазнина, на фурна според мен ще изсъхнат. Според мен това са кюфтета за скара, но поради липса на такава действах с тигана.

# 175
  • Sofia
  • Мнения: 22 676
Аз все не мога да разбера как някой си купува нещо и след това се чуди какво да го прави...

# 176
  • Мнения: 320
Здравейте!
Мисля да направя крем супа от аспержи за детето. С какъв друг зеленчук мога да ги комбинирам - картоф, морков?
Също ще бъде ли добре да ги изпека във фурната и да ги добавя към сварения друг зеленчук?

# 177
  • Sofia
  • Мнения: 22 676
Здравейте!
Мисля да направя крем супа от аспержи за детето. С какъв друг зеленчук мога да ги комбинирам - картоф, морков?
Също ще бъде ли добре да ги изпека във фурната и да ги добавя към сварения друг зеленчук?
Вари ги всичките заедно да се овкусяват едни други.  И морков, и картоф, и лук бих сложила. Simple Smile А само от тия кореноплодните става страхотна крем супа, поднесена със сирене и магданоз и задължително с крутони разбира се.  Simple Smile

Аз все не мога да разбера как някой си купува нещо и след това се чуди какво да го прави...
Morena, не се чуди....С това съм запомнила тази потребителка.
Тя редовно задава подобни въпроси....Stuck Out TongueStuck Out TongueStuck Out Tongue
Съвсем не е само тя в този случай...  колко други такива питания съм срещала, конкретно  болднатото.  Wink

# 178
  • София
  • Мнения: 12 817
Здравейте!
Мисля да направя крем супа от аспержи за детето. С какъв друг зеленчук мога да ги комбинирам - картоф, морков?
Също ще бъде ли добре да ги изпека във фурната и да ги добавя към сварения друг зеленчук?
Освен с тези зеленчуци, можеш да направиш зелен вариант с грах, праз и спанак. Защо искаш да ги печеш във фурната? Всичко се задушава/вари и след това се пасира.

# 179
  • Мнения: 24 911
На зеленчукови кремсупи поне за моя вкус много им отива лукът да е изпечен, за мен са на съвсем друго ниво така в сравнение само с варен и той. Дори не го и пека напълно ами режа глава на 4 и мятам в е рфраера докато видя че всички ръбове са тъмни, после отива да се вари при останалото в тенджерата.
Но не знам в случая дали няма да превземе и да засенчи аспержите прекалено много че те са с по-деликатен вкус, зависи вие на кое държите повече и как харесвате.

Общи условия

Активация на акаунт