За бързи КУЛИНАРНИ въпроси и отговори

  • 30 370
  • 753
  •   1
Отговори
# 120
  • Мнения: 8 014
Дума да няма - планетарен мощен миксер си е всякак за предпочитане, ама ограничих първия си отговор по конкретния въпрос за предназначението на приставките.
Ползвам два планетарни миксера (в отделни жилища) на различни марки и също смятам, че колкото по-мощен, толкова по-добре, но понякога се налага ползването и на ръчен, особено при малки количества продукти или последователно разбиване на разни съставки и кремове за сладкиши, когато купата и приставките на планетарния са вече ползвани и не ми се мият на ръка, че да ползвам повторно.     

# 121
  • Sofia
  • Мнения: 22 675
Рокет, освен всичко, което ти написаха по-горе, е важно каква мощност ще има този ръчен миксер за маяни теста. От опита ми трябва да е поне 400+ W, за да може да отнесе тестото. Но и мускули ще направиш успоредно с това. Grinning
По-добре заложи на планетарен миксер, според мен.

+ 1
За мен да меся с тези спираловидните бъркалки тесто се оказа по уморително отколкото на ръка.
Та както беше писано, ще е нужно доизмесване, а то тъкмо замесването е най леко.
Та иначе казано за маяно/квасно или глутеново тесто, ако се прави често, си  е нужен планетарен миксер.

# 122
  • Мнения: 5 895
Благодаря за отговорите. Flowers Hibiscus
Като цяло идеята ми е повече за сладки теста да се ползва миксерът - кекс, мъфини, палачинки, гофрети и ей такива.
От по-сериозните теста, максимум такова за блат за пица пих направила. За хляб на този етап не планирам. Grinning

Иначе са много хубави тези планетарните, загледах ги и тях, но ми се струва, че ще отнемат и доста повече място, а при нас то е силно ограничено.

# 123
  • Sofia
  • Мнения: 22 675
Благодаря за отговорите. Flowers Hibiscus
Като цяло идеята ми е повече за сладки теста да се ползва миксерът - кекс, мъфини, палачинки, гофрети и ей такива.
От по-сериозните теста, максимум такова за блат за пица пих направила. За хляб на този етап не планирам. Grinning

Иначе са много хубави тези планетарните, загледах ги и тях, но ми се струва, че ще отнемат и доста повече място, а при нас то е силно ограничено.
Щом е така, да, вземи си ръчен миксер, макар че и такъв на стойка (не планетарен) е много удобен. Аз съм с ръчен  500 вата и съм доволна, от емаг на Блек енд декер взех. И за такива теста го ползвам него или блендера (за до 1л тесто), щото точно и аз нямам свободен плот та планетарният да стои и е в шкафа, вадя го при нужда само, щото обичам да меся и лекото хлебно тесто (каквото е и за пици, и мекици)  не ми е никакъв проблем.

# 124
  • Мнения: 24 894
За 1-2 пици тестото буквално с една ръка се омесва без да цапаш втората ако не искаш, наистина няма смисъл от голям миксер щом и мястото е проблем. Виж там да не е много ниска мощността за да не го мислиш ако бъркаш по-тежка смес с него.
С такива спираловидни бъркалки съм бъркала и тесто за еклери, за вкарването на яйцата в него говоря. Екстра са си и за такова нещо, знаете на ръка колко работа е, а пък правих тогава двойна доза за някакъв повод и щеше да падне бъхтене.

# 125
  • Мнения: 4 393
Някой дали има рецепта за калмари в доматен сос? Яли сме в Гърция нещо като гъста яхния с домати.

# 126
  • Русе
  • Мнения: 6 359
Скрит текст:
Някой дали има рецепта за калмари в доматен сос? Яли сме в Гърция нещо като гъста яхния с домати.

# 127
  • София
  • Мнения: 3 381
Някой дали има рецепта за калмари в доматен сос? Яли сме в Гърция нещо като гъста яхния с домати.
Сгурно сте яли калмари саганаки.Потърси под това има,ще ти излезнат рецепти.

# 128
  • Мнения: 2 171
Може ли да споделите изпитана рецепта за приготвяне на почистени скариди(бланширани)?

# 129
  • In transit
  • Мнения: 14 442
Може ли да споделите изпитана рецепта за приготвяне на почистени скариди(бланширани)?
Ако са бланширани им трябва само минута -две, колкото да се стоплят и овкусят. Направи им марината от скилидка чесън, малко зехтин, лимонов сок. Колкото да се окажат, не много. Загрей краве масло на котлона, прибави скаридите и ги сортирай за 1-2 минути максимум. Може да им добавиш му Ичко бяло вино, ако искаш да са по-сочни. Като ги свалиш от котлона им добави малко копър или магданоз, черен пипер и евентуално щипка сол, и са готови.
Това е най-лесният и бърз начин.

Иначе може да ги добавиш към ориз, паста, на салата. Ето ти доста изпитани рецепти за идея.

# 130
  • Мнения: 9 495
Ето няколко любими рецепти със скариди и от мен https://pep-4o.blogspot.com/search/label/%D0%BC%D0%B8%D0%B4%D0%B … 8%D0%B4%D0%B8?m=0

# 131
  • Мнения: 11 012
Аз правя зелена салата с линонов сок и скариди.

# 132
  • София
  • Мнения: 12 258
Някой дали има рецепта за калмари в доматен сос? Яли сме в Гърция нещо като гъста яхния с домати.
Също се включвам  с рецепта, много често я приготвям, у дома силно е харесвана.„
СКАРИДИ САГАНАКИ
https://cookwithmarcheva.blogspot.com/2019/11/blog-post_875.html
Скрит текст:

# 133
  • Мнения: 2 171
Благодаря за идеите, ще запретна ръкави.  Hug

# 134
  • Бургас
  • Мнения: 1 762
Заговорихте за пици и се сетих, че едно време беше популярна рецепта за пица с течно тесто. Нещо като кексовото като гъстота или малко по-гъсто. Изсива се в тавата и отгоре се нареждат продуктите. Много вкусни пици ставаха!
Някоя/й от вас дали има рецептата?

Общи условия

Активация на акаунт