За бързи КУЛИНАРНИ въпроси и отговори

• 30 818
  • 753
  •   1
Отговори
# 600
  • In transit
Доли, аз го сервирам, като аперитив. С чаша бяло вино, просеко или розе.

Т.е по време на вечерята или в началото, не за десерт.

# 601
  • Sofia
Пъпеш с прошуто кога се сервира по време на вечеря?
Ордьовър/салата ли е?
Не съм яла такава комбинация.
Утре ще приготвя за вечерна сбирка лазаня,фокача,тирамису...и реших и това да предложа.
Като предястие, както и фокачата евентуално тогава.

# 602
  • Русе
Скрит текст:
Ордьовър/салата ли е?
Утре ще приготвя за вечерна сбирка лазаня,фокача,тирамису...и реших и това да предложа.

Prosciutto e melone е популярно италианско предястие.
Ето идея.

# 603
  • София
Ордьовър/салата ли е?
В чиста форма си е ордьовър, ако обаче е „придружен“ със  зеленина (например рукола, бейби спанак), сирена, ядки или дресинг вече става салата.

# 604
Защо не винаги ми се получава хубав пилешки бульон , искам да е прозрачен. Уж хубаво отпенвам, дали понякога месото не е хубаво или има друга тънкост?

# 605
  • При децата ми
Защо не винаги ми се получава хубав пилешки бульон , искам да е прозрачен. Уж хубаво отпенвам, дали понякога месото не е хубаво или има друга тънкост?

Когато видя, че бульона не е бистър го прецеждам.

# 606
Освен прецеждането, лично аз не съм пробвала но съм срещала че ако във верлия бульон се сипе чашка студена вода и се остави да се утаи, се бил избистрял. Според мен си струва да се опита, няма какво да се развали от толкова малко добавена вода.

# 607
  • Варна
Потвърждавам - след отпенване, сол /и др. подправки, зеленчуци/ , да ври още малко, изключваш котлона и оставяш да поизстине, да се утаи. Прецеждаш през цедка и марля в нея.
 Има и вариант в топлия бульон да изсипеш разбит белтък, той обира/поема всички частици. После добавяш подправките, иначе ще грабне и тях Wink

# 608
  • Русе
Скрит текст:

Основното, може би за бистър бульон е да не го преварите. Това означава, че веднага щом бульонът заври, трябва да намалите котлона почти до минимум, така че едва да бълбука. Ако оставите бульона да ври твърде много, той ще бъде 100% мътен.

Богат бульон се получава, ако го готвите по-дълго. Оставяме го на слаб огън за 1,5-2 часа - разбира се, изпарява се малко, но богатството на вкуса си заслужава.

Зеленчуците често се добавят към бульона заедно с костите - лук, моркови, целина; ние не правим това. Освен това, зеленчуците често веднага водят до помътняване на бульона, докато кипят.

Първите 10–20 минути са най-критични за бульона. През това време се отделя голямо количество пяна - бяла от пилешкото месо, кафява от говеждите кости. Пяната трябва внимателно да се отстранява, докато спре да се образува. Това е ключът към бистър бульон.

И още веднъж обръщаме внимание на факта, че не можете да оставите бульона да ври твърде много. Ако ври твърде много, всичко е свършено, ще бъде мътен. Затова е по-добре да следите бульона и да не излизате на разходка два часа.

# 609
Благодаря, Пейч! Може би съм го преварила наистина, защото бях на котлона когато започна да се образува бяла пяна и започнах да отпенвам. Ще последвам съвета ти. Аз не слагам зеленчуци в бульона , само пилешкия фенер.

# 610
  • Русе
Скрит текст:
Пейч, ако не те затруднява, можеш ли да дадеш размерите на формите си, че искам да направя твоя хляб, а имам два размера - по-къс и по-дълъг, да знам кой е най-подходящо да ползвам точно за това количество тесто (размерът е важен! Simple Smile ).  Обичайно пека свободно на две части или в пекарната.

Здравей!
Двете форми са със незалепващо покритие.
Размери 30х12х8 см и 25х12х10 см .
Това за продуктите по рецептата.

# 611
Скрит текст:
Скрит текст:
Пейч, ако не те затруднява, можеш ли да дадеш размерите на формите си, че искам да направя твоя хляб, а имам два размера - по-къс и по-дълъг, да знам кой е най-подходящо да ползвам точно за това количество тесто (размерът е важен! Simple Smile ).  Обичайно пека свободно на две части или в пекарната.

Здравей!
Сега ми втасва (първото втасване).
Да пека във фурна с вентилатор или без? Погледнах в блога ти - на някои рецепти изрично е указано с вентилатор, а на тази не е.

# 612
  • Русе
Скрит текст:
Скрит текст:
Скрит текст:
Пейч, ако не те затруднява, можеш ли да дадеш размерите на формите си, че искам да направя твоя хляб, а имам два размера - по-къс и по-дълъг, да знам кой е най-подходящо да ползвам точно за това количество тесто (размерът е важен! Simple Smile ).  Обичайно пека свободно на две части или в пекарната.

Здравей!
Да пека във фурна с вентилатор или без? Погледнах в блога ти - на някои рецепти изрично е указано с вентилатор, а на тази не е.

Без вентилатор. Когато се пече с вентилатор го указвам изрично в рецептата.

# 613
  • Sofia
Зависи си от фурната и от лично предпочтание. 
Аз тестени пека без вентилатор.

# 614
Много благодаря, Пейч!
Ще измеря моите, мисля че е едната е като твоята по-голяма. 

Общи условия

Активация на акаунт