Търся мнения и съвети за отношенията с родителите ми

• 6 928
  • 143
  •   1
Отговори
# 75
Като гледам много имоти имат тези хора, че къща на село, че къща в града… къде ти такова охолство. Продаваш имота и си плащаш за лукса.

Тя авторката може би живее в малък град, не са цените на имотите като в София. Нито има търсене на имоти, нито цените са сносни. И заплатите не са като в София. Тя работи с деца с увреждания, колко мислиш, че взема? Далеч сме от Щатите, където като си продадеш голямата къща и си осигуряваш старините.

# 76
Абсурдно е за теб. Със сегашните цени на имотите ще имат да си живеят в дома че и ще им остане.
90000 евро от апартамента / 1000 евро за месец в дома = 90 месеца

Или 7г и 6м живот в дома на топло с други хора и с храна и медицинска помощ.

Няма такива цени - 1000 евро на месец  за двама, то и за един е повече.

# 77
  • По света и у нас
Ти си същата безизходна жалейка като Ирис. Какво можело да не проработи - ти виждала ли по  колко вървят селските къщи?
А тази жена е само дете, което ще наследи един куп стари имоти които после ще трябва да ремонтира..,

Какво да правим, да трупаме имоти докато умираме от слугуване.

Ирис понеже знае по колко вървят домовете за стари хора и вече е наясно че 2000 лв е много малко на месец за двама души в една стая в почивна станция.
 Ето това е първия дом който намерих в нета:
Че чак маникюр и педикюр и правят.

1240лв на човек
https://svetisava-bg.com/%D0%B4%D0%BE%D0%BC%D1%8A%D1%82/%D1%86%D0%B5%D0%BD%D0%B8/

960лв на човек
https://domsofia.bg/%D1%86%D0%B5%D0%BD%D0%B8/

1160лв на човек
https://svetaanna.eu/%D1%86%D0%B5%D0%BD%D0%B8/

Като са двама може и отстъпка да направят.

Последна редакция: пт, 09 май 2025, 18:02 от PriMadonna

# 78
Знам разбира се.

Защо таках упорито спориш за неща,  които явно не са ти на дневен ред и въобще не си се сблъсквала.

# 79
  • По света и у нас
Не споря просто предлагам, а вие нищо не предлагате само опонирате какво не можело.

Още не сте казали какво вие предлагате като разрешение.

Последна редакция: пт, 09 май 2025, 18:17 от PriMadonna

# 80
Ето аз съм се сблъсквала. Включително и с хубаво ми е на село и искам да си ходя.
Но селото и къщата си искат грижи, ходене и работа. Когато това ангажира моето време и става необходимо да летя километри за да се случват нещата както си ги представят пенсионерите, гледната ми точка рязко се промени.
Ако могат да поддържат сами и да ходят сами между село и град, добре.
Но не можеха и им казах да избират: продажба на апартамента в града или на къщата. Пренасят се на едното място и разполагат и с пари. Дали ще плащат на някой да ги гледа, коси вместо тях или си ги държат под дюшека си е тяхна работа.
Но да се ангажират постоянно хора, защото някой така си представя живота при мен няма как да стане.
След много говорене и не ходене, докато тревата почти не погълна къщата, явно разбраха, че едно е да говориш, а друго да ти се случи.
Продадоха къщата. Все пак логиката за лесната поддръжка на апартамент и близост до лекари и повече хора надделя.
Но ако ги чаках сами да узреят още щяхме да летим като линейки и да поддържаме лятна къща, зимен апартамент и други щуротии.
Разбира се има и други деца, които се чувстват задължени да обслужват семейството на родителите и всичките им желания и това си е тяхна работа. Животът е само един.
Решения винаги има, но трябва да се "налагат" понякога за да има въздух за всички. И да не се окаже, че гледащите ще кльофнат преди обгрижените.

# 81
Ама в тия цени не влизат лекарства, медицинска помощ, дрехи, хигиенни материали и други разходи, около 3000 на човек е.

# 82
Не споря просто предлагам, а вие нищо не предлагате само опонирате какво не можело.

Още не сте казали какво вие предлагате като разрешение.

Дадохме и съвети, тя това, което трябва и може го прави - взема готова храна, контролира лекарствата и ходи да ги вижда.  
Може и трябва да намали готвенето и угаждането и да спре да се впечатлява от лошотията на баща си, като игнорира капризите и налагането му.

Сега тя определя правилата и кое може и кое не, защото ако ги остави, преносно и буквално да си строшат главите, ще се струпа на нейната глава.
Ако ще да реве, ако ще да я обижда, това е положението.

А разрешение на проблема, както ти си го представяш - да се оправят сами, или пък  да вървят в дом, просто няма. Нали като се разболеят в тоя дом пак тебе те викат да ги водиш по доктори.

Цените са около 2500-3000 на човек.

# 83
Примадона, мой познат почина само след 1 месец настаняване в хоспис преди 3-4 години. Друга позната издържа по-малко от месец. Не бяха в терминално състояние. При това познатият мъж беше на 62-63 години. Тук, в България, хората не издържат дълго в хосписи. В държавните домове пък условията са лоши. Имам познати, които са били в такива домове, включително и по-млади хора, настанени в домове за хора с увреждания. Аз самата съм с двигателни увреждания и познавам много хора с инвалидност.

Нека настаняването в дом или хоспис да е последна възможност. И то, ако самите хора желаят.

Последна редакция: пт, 09 май 2025, 19:07 от Radilena

# 84
Авторката получи доста разностранни мнения и съвети. Интересно ми е дали някои са и допаднали, ако има желание да коментира

# 85
Е, то хоспис е вече за края, баба ми беше лежащо болна, някъде преди 4-5 години, също месец в хоспис и си отиде. Тогава беше на 92 г.
Старчески дом може да е по-друго, нямам наблюдения, но никой не иска да ходи там, докато е още на крак. Въобще не го виждам баща й да иска да ходи в дом. А без негово съгласие не става.

# 86
Мой колега беше настанил майка си в дома в Банкя. Беше доволен, но той самият живее в Банкя и ходеше всеки ден, казваше, че носи памперси, лекарства, тоалетни принадлежности и какво ли още не. Плюс това, майка му беше в добро състояние, просто той нямаше възможност да се грижи за нея. Съветваше ме да дам и баща ми, но баща ми категорично не искаше и да чуе за хоспис. Все пак вкъщи беше на собственото си легло, сред книгите си, всеки ден искаше вестник, приказвахме си, чувстваше се добре. Освен това, аз нямах възможността да плащам тези суми. Когато беше съвсем зле, дори отказваше болница, едвам го заведох. В крайна сметка си отиде в жилището си, до мен.

# 87
  • По света и у нас
Моята роднина, от една година си седи в дома, гледа си интернет и е жива и здрава.
Умират защото им се е развалил хатъра, това е. Особено тези на по 65 - съвсем в добро състояние, но упорити говеда с претенции.
Не е комунизъм че да имаш безпатни старини, и вила и къща на село и апартамент, сиренето е с пари такаче опичайте си акъла. В америка бабиния дом е по $4000 на месец, бабите си продават апартаментите и плащат за старините, никой няма екстра  време да се занимава с блянове за допълнителни къщички или да плаща на баба ти старческия дом. Данъка ти на месец е $800, за собствен дом, прецени си сам какво ти е по силите.

Бащата на авторката явно може сам да се оправя след, като я хока така жестоко.

В интерес на домовете е, не да убият хората а да ги държат живи и здрави за да имат доходи. Такаче ако е частен дома можеш да си избереш по добър.

Последна редакция: пт, 09 май 2025, 19:56 от PriMadonna

# 88
Бащата в хоспис, майката си я вземаш при теб. Щом те е тормозил цял живот, сега си заслужава да остане сам. Който каквото сам си направи Wink

# 89
Е, хайде сега - мъж на 63 бил в хопис да го гледат и не бил зле! Че те на 63 са си младежи сега хората!

Общи условия

Активация на акаунт