ОКТОМВРИЙСКИ бебчета 2024 тема 5

• 29 908
  • 677
  •   1
Отговори
# 105
Ехее, абитуриентка ще имаш, Isibel, нека има успех! 🍀

Maya, може и с етерични масла да добавяш по малко, нали знаеш.

Бебо все по корем иска да спи. Вашите спят ли по корем?

# 106
Вики спи само по корем напоследък. Поне не повръща. 6700 грама е, не е качила нищо от последния преглед преди 1 месец, защото оттогава беснее на проходилката.

# 107
Аз понеже Юли ми е недоносена, родена октомври 1190гр, си мислих, че изоставаме с килограмите (около 6,2кг е в момента)...
Гледам, че доста бебета има на тази възраст около 6-7 кг.
Иначе отдавна пълзи, вече почти сяда сама, а стои и на 4 опори. Скоро очаквам да лази.
Надига се сама с опора и обича всичко да пипа, което не е играчка.😀😀😀
Яде почти всичко. Нямам страх от нищо и не е имало проблем.
Как давате таханите? С какво ги смесвате? Или между храненията предлагате?

# 108
Ans, браво на малката героиня! Тя е много напреднала с материала.

Аз не съм давала тахан досега, но бих го смесила с каша и някакъв плод, ако давам. Ако захранваш по ЗВБ сигурно може да го вкараш в някакъв вид палачинка.

# 109
Нямам възможност за захранването, водено от детето, защото често сме на разходки и не искам да робувам на яденето.
Яде си намачкано отдавна вече. Не пасирам.
Ако има някоя мама в София, която има желание за разходка, да го направим? Гъвкави сме.

# 110
  • UK
Давам тахани смесени с кисело мляко и намачкан плод, много ги харесва.
Бебетата много варират, Филип е голям и тежи някъде 9.600, дъщеря ми на 1г беше 7.900 и 10кг стана чак след 2, да не кажа 2.5г. Важното е да си следват кривата на растежа, а е нормално и сега като се движат повече да качват малко или даже да задържат.
Вчера отчитам едно истинско ЗВБ - с пръст от една саксия. Докато се обърна беше стигнал до нея, съборил на земята и ближеше разсипаното:grinning: обогати микробиома

# 111
Нямам възможност за захранването, водено от детето, защото често сме на разходки и не искам да робувам на яденето.
Яде си намачкано отдавна вече. Не пасирам.
Ако има някоя мама в София, която има желание за разходка, да го направим? Гъвкави сме.

Пиши ми на лично ако искаш да се разберем. Simple Smile

# 112
Аз също бих могла да се присъединя. Simple Smile Добра идея е да се опитаме да организираме една среща на групата в София. Simple Smile

# 113
И аз бих могла да се присъединя към софийска среща. Може би да си направим  вайбър или затворена фейсбук група?

Моята  облиза една кебапче и полудя от кеф. 🤣  Не я бях виждала толкова ентусиазирана за нито една от любимите и храни досега. А аз съм седнала да и предлагам млека и пюрета тука... Я кебапчета и леб, салата и ракийка  🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣 Какво се залъгваме 🤔😆

# 114
По същата тема, току-що дадох коричка хляб и пак така полудя от кеф, с такова задоволство смучеше... Та май и глутен сме въвели Joy Просто ми е жал вече поредна вечер да ни гледа как вечеряме. С каката бях толкова страхлива, поетапно с кашите го въвеждах, което не отричам, че не е правилно. Но днес бяхме малко ЗВБ Joy огромна разлика между плюването на каша следобяд и коричката хляб. Кашите ги яде с няма такава погнуса, все едно не знам какво му давам, а добавям доста пюре, консистенцията е гладка, е, не го кефи и това е. То и аз не бих я яла....

# 115
Коричката хляб и е любимо. Също и парче от манго. Голям кеф. Парче броколи обаче - хич не го хареса, направо го повърна

# 116
И при нас коричката от хляб (както и от пица) е голям хит. И кисело мляко така дадох - гледа ни как ядем толкова жално, че й дадох на върха на лъжичката уж, обаче тя жадно-жадно си търсеше още и стигнахме до 2 лъжички на първо даване. Днес въведох и жълтък, като другата седмица обмислям направо едни бъркани яйца да й направя и да видим как ще е. Като цяло, захранването го карам "1-to-g" (демек, "1-към-гьотере) и забелязвам, че повече се получава, като дам непосредствено нещо, към което прояви интерес. С мисъл, разбира се, но не карам по някаква фиксирана схема да настоявам на конкретно нещо в конкретен ден. Взела съм и тахани, мисля да й топна коричката в тях да си смуче, но това след яйцето. Месо също трябва да въведа скоро - ние вкъщи не ядем, но съм взела заготовки. Малко обаче не се сещам да предлагам, а си трябва.

По отношение на теглото, на 7м е 7.830, но както каза Льоли, конкретното тегло не е толкова важно, по-скоро темпът на наддаване е важно да е постоянен.

Килимчето за игра отесня, разширихме го още до 1.8 на 1.8, но пак опитва да се изтъркаля. Съвсем свободно се придвижва в пространството и само чакам да дойде моментът да пропълзи. Между впрочем, явно немалко деца пропускат пълзенето и почват веднага да ходят, та се чудя ние от кои ще сме.

# 117
Ние дадохме варено яйце, направено на пюренце и с кърма. Яде го, засега няма реакция, още два дни ще даваме и ще видим.

За таханите само знам, че са значителен риск за задавяне, защото са много гъсти, затова трябва да се разредят първо или с вода, или с кърма/АМ и тогава да се дават. Иначе топване на коричката в тях е добра идея и аз смятам така да направя, но със сигурност ще ги разредя първо.

Аз четох, че 20% от бебетата пропускат пълзенето, а иначе има и много различно видове пълзене. Моето бебче почна като войник да пълзи назад, но сега откри, че може да се търкаля и така е по-бързо придвижването и сега почти само това прави. Из цялата стая обикаля, ще обезапасяваме май вече. Сложили сме капачки на контактите още преди да се роди, но мисля и да сложа лепенки по ъглите да не се удря. Вече и от два дена седи сама. Изобщо не очаквах толкова бързо да започне с тези неща предвид колко късно почна да се обръща.

https://youtu.be/nI5p1uHepEk?si=_tRRYdfG-X4JISpd

Ако някой иска, в това клипче показват различните видове пълзене. Макар че една от сцените е бебе, което пълзи на пода на летище, та леко гнусно ми стана🤣

# 118
Моят батко така не пълзеше много, направо на 9-10м започна да върви.
А бебо много бързо пълзи/лази (започна на 6 месеца), навсякъде обикаля, сяда сам и се опитва и да се изправя, държейки се за краката масата или столчето за хранене, разлива на кучето водата вече 2 пъти, магнитите на хладилника пипа, иска все да докопа дистанционните на тв.

Всяко детенце е различно, моят е 8кг и малко, днес видях 1 детенце на 10 месеца, вървеше вече, а по-дребничко от моят 7 месечен, явно защото беше момиченце.

И моето захранване няма нищо общо с първото. Тогава бях много по-стриктна.
Днес например бебко хапна малко пуешко със зеленчуци и малко овесена каша с плод. Обаче по-късно през деня опита картофче, солетка, 2 малки лъжички кисело мляко, няколко хапки пилешко. Като ни гледа и му се дояжда.
Молих се за ящничко детенце, с кеф да му готвя всякакви супички, манджички, засега ми се сбъдва мечтата, да не му е уроки.

# 119
Боби вече яде почти всичко - и аз дадох коричка хляб, обича да си я смуче. Каквото ме му се яде, се научи да го дава на кучето. Днес си открадна от масата един стрък зелен лук - дъвче, мръщи се, пак дъвче, пак се мръщи и хайде на кучето. А то седи, милото, под столчето и само това чака.
Аз взех да се притеснявам тази дни - чета по разни сайтове какво трябва да може вече бебе на 8 месеца /Боби ще ги направи след няколко дни/ и .... Ами той нищо не може. Не иска да седи, щом го сложа седнал веднага се обръща и или се хваща за мен или ляга. Съответно не може сам да седи. Не лази - изправя се на "4 крака", но до там. Днес се опита да направи някакво придвижване тип "риба на сухо" не особено успешно. Някъде дори прочетох, че вече трябва да се опитва да казва "мама", а той само си крещи, не бърбори. Струва ми се, че малко изостава. И се обвинявам, че не го уча на нищо. Пък вниманието ми е постоянно в него, все нещо да правим 😮‍💨
Като се замисля колко голям стана, единия му батко на 10м проходи...
Най-любимата му играчка е кучето - щом се събуди веднага започва да я търси, смее й се с глас, постоянно я гледа къде ходи и какво прави. Като го оставя да си играе в кошарата, тя започва да търси дупка в мрежата, да го спасява 😄 голям цирк са.
Вече малко по малко свиквам да я пипа, да го пускам на земята. Нали имам голям проблем с космите и хигиената. Постилам му едно одеалце и го слагам на него, пък на нея не давам да стъпва. Аз гледах детските килимчета и май стигнах до извода, че ще взема мокет на метър, само за нашата спалня, които просто да застреля - без лепене и т.н. Ще може да си лази из цялата стая на меко и топло, така или иначе само ние двамата си я обитаваме и няма да ми го цапат 😒 Ама още го обмислям.
Sweety май ти беше питала с какво да мажеш при забелване. Имаше някъде тук тема на д-р Оги, беше отговарял на много въпроси, на тази тема. Може да я потърсиш. Аз мажа само с Гентамицин, всеки ден.

Общи условия

Активация на акаунт