Паническо разстройство - 65

• 18 855
  • 727
  •   3
Отговори
# 675
Не четете листовки и си пийте лекарствата,които са ви изписани.Ако имате въпроси ги отправете към лекаря си.

# 676
притеснил сте се и панирал като сте прочели листовката. въпросът ви трябва да бъде  към лекуващия ви лекар. той трябва да прецени кои са най-подходящите за вас лекарства.
при посещение на лекар винаги споделяйте за минали заболявания, какви лекарства взимате в момента, алергии...

# 677
притеснил сте се и панирал като сте прочели листовката. въпросът ви трябва да бъде  към лекуващия ви лекар. той трябва да прецени кои са най-подходящите за вас лекарства.
при посещение на лекар винаги споделяйте за минали заболявания, какви лекарства взимате в момента, алергии...

Аз съм ги питал и преди, като че ли няма проблем, може би аз си го правя, те вече не ми и обръщат внимание на тревогите

# 678
Здравейте на всички, търся по-скорошни мнения за Венлафаксин 75.
Не ми е за първи път да пия АД, но толкова да ме е страх да го започна... от факта , че в началото всички симптоми се засилват, а аз не знам как ще издържа. Дайте малко акъл, че вече не знам на къде и какво да правя.
Аз съм и година след аблация на сърце, заради тахикардия, та виждам, че има странични ефекти, свързани със сърцебиене, и това ме притеснява. Според доктора ми и кардиолога няма проблем да ги пия , ама знам ли...
Също качват ли се кг от въпросния АД? Че само това ми липсва в момента 😂

# 679
Здравейте на всички, търся по-скорошни мнения за Венлафаксин 75.
Не ми е за първи път да пия АД, но толкова да ме е страх да го започна... от факта , че в началото всички симптоми се засилват, а аз не знам как ще издържа. Дайте малко акъл, че вече не знам на къде и какво да правя.
А.........
Също качват ли се кг от въпросния АД? Че само това ми липсва в момента 😂

Разбирам страха ви – нормално е да се притеснявате, когато започвате ново лекарство.
Но!!
 Венлафаксинът не е от антидепресантите, които водят до качване на килограми – напротив, в началото апетитът често дори намалява.
Можете  да започнете  с много малка доза, (половината на това , което лекарят е изписал), за да свикнете спокойно и постепенно. Така ще се адаптирате към лекарството не една седмица, а две, но е по- добрият вариант.

И още : Важно е да възприемате за лекарството като помощник, който връща равновесието ви, а не като заплаха.  
и още:  Знам, че съкращението A-D е удобно, но нека не забравяме, че звучи и като ад – а това, при често повтаряне, може да засили тревожните асоциации.
Simple Smile
Надявам се да нр го приемете като критика, но забелязвам ,че почти всеки във форума нарича лекарствата си Ад

Скрит текст:
Често в езика си използваме изрази, които описват нашето вътрешно състояние чрез тялото:
 „Имам буца в гърлото“, „Тежи ми на сърцето“, „Разкъсва ме отвътре“, „Главата ми ще се пръсне“, „Треперя“, „Къса ми нервите“, „Замръзнах“… Това са думи, които по жив и образен начин описват как се чувстваме. Но тук е важно да си дадем сметка: когато ги произнасяме, мозъкът ни ги възприема не като метафора, а като реално преживяване.Думите, които употребяваме създават вътрешна картина, а тази картина от своя страна усилва емоцията, в която вече се намираме.

По същия начин е и с начина, по който наричаме лечението си. Когато съкратим „антидепресанти“ на „АД“, мозъкът несъзнателно свързва това със смисъла на думата „ад“ – нещо тежко, болезнено, страдание. Неслучайно много хора с панически атаки казват: „Чувствам се като в ада“. Така с едно кратко название сами подсилваме онова, от което искаме да излезем.

А всъщност антидепресантите не ни вкарват в ада, а помагат да излезем от него. Те са инструмент за баланс,  патеричка за психиката, за да можем да вървим напред.
Езикът, който използваме, е част от лечението – защото думите ни освен, че описват преживяването, а го оформят, подсилват и насочват.

Затова е полезно да изберем ново име за тези лекарства – такова, което носи подкрепа.
„хапчето ми за щастие“ или „веселото хапче“, „лекарството за баланс“ или „моят помощник....
Важното е да бъде дума, която изпраща послание на надежда и подкрепа, а не на обреченост.

Последна редакция: чт, 18 сеп 2025, 10:41 от Serendipity*

# 680
щом двама различни лекари специалист казват, че няма проблем - значи наистина няма проблем. а дозата ще я определи лекуващия лекар в зависимост от състоянието ви. дано ви подейства добре. успех

# 681
И през ум не ми е минала асоциацията на АД с ад. Занапред също не мисля, че ще я правя въпреки вметката.

# 682
писах на един познат, който пие лароксин ( това е аналог пак е Венлафаксин). Отговори, че няма проблеми - не е усетил странични и първоначални симптоми.
така че, не се притеснявайте

# 683
И през ум не ми е минала асоциацията на АД с ад. Занапред също не мисля, че ще я правя въпреки вметката.

Именно това, че не осъзнавате съзнателно връзката между думата АД и представата за ‘ад’, не означава, че психиката ви не я усеща по този начин.
Несъзнаваното улавя звуци, символи и значения, преди да ги обмислим.
Това е добре изследвано в психолингвистиката – там се говори за прайминг ефект: една дума автоматично активира мрежа от асоциации в мозъка, дори без човек да си го помисли изрично.

Последна редакция: чт, 18 сеп 2025, 13:04 от Serendipity*

# 684
Здравейте, искам да попитам и аз нещо, започнах отново проба с Ципралекс и Флуанксол (пробвах три дни и не ми повлия добре). Питането ми е, понеже на листовките им пише да не се приемат от хора пиещи антиритмични лекарства и такива с проблеми със сърцето. Аз имам прескачания последните години, ходих при професор преди два месеца, гледа ми сърцето на ехограф - всичко е ок. Правих си и кръвни изследвания, нищо тревожно. Приемам Бизор 5 мг сутрин, имах и Амаритон изписан, но него не го пия. Когато започнаха паник атаките и стреса, като че ли сърцето ми се беше оправило и холтера ми беше добър, пробвах комбинацията от психиатъра и нещо като че ли се разбута, спрях ги след три дни, но прескачанията, избързването и тн си останаха. Сега като се сетих и прочетох пак листовката, че не се пият с антиритмици, още по-зле ми стана. Някакви съвети?
Пия от години Ципралекс и Флуанксол заедно с Конкор кор и се чувствам много добре

# 685
Serendipity*, имаш своето право, което даже подкрепям за внимателния подбор на думите но чак и съкращенията да демонизираме, айде мерси. Не е нужно да се стресираме допълнително.

# 686
  • Sofia
Искам да попитам дали при прием на Тритико някой е усещал слабост в сърдечната област, силно сърцебиене при навлизане във фаза на дълбок сън и сутрешно гадене? Трети ден от прием само 1/3  таблетка, а реакциите са тежки за понасяне. Всякакво мнение за медикамента ще ми е от полза!

# 687
  • Washington,USA
Искам да попитам дали при прием на Тритико някой е усещал слабост в сърдечната област, силно сърцебиене при навлизане във фаза на дълбок сън и сутрешно гадене? Трети ден от прием само 1/3  таблетка, а реакциите са тежки за понасяне. Всякакво мнение за медикамента ще ми е от полза!

Аз го пия в мента. Нямам тия симптоми, но цветовете като изляза навън са ми сякаш по-ярки...

# 688
То се изписва и за депресия, просто е възможно да повлияе и дисоциацията. Иначе - аз си пия антидепресант, но се дисоциирам все повече и повече, да не кажа вече съвсем, та.. какъв е смисъла, от антидепресанта?

Изобщо има ли лекар, който изписва лекарства по преценка на пациента? Не е професионално най-малко.

# 689
Serendipity*, имаш своето право, което даже подкрепям за внимателния подбор на думите но чак и съкращенията да демонизираме, айде мерси. Не е нужно да се стресираме допълнително.

Съжалявам , ако съм стресирала някого допълнително.
Може би наистина беше ненужна информацията.  .
Но не е демонизиране на думи, а знания, натрупани от много проведени изследвания.
И съм сигурна,че ще стигне до някой  тук, който ще я разбере. И ще се възползва от нея.

Лечението на псих разстройства не се свежда само до подбора на лекарства.

Bundyrose, Психиатър ли ви е изписал Лирика-та?

Последна редакция: чт, 18 сеп 2025, 13:09 от Serendipity*

Общи условия

Активация на акаунт