Деветокласници 2024/2025 - Тема 3

• 7 915
  • 200
  •   1
Отговори
# 15
Благодаря за труда да обобщиш информацията, sanaka.
Това е проект, нали? До кога е cрока за обcъждане?

# 16
  • София
Да, проект е. Срокът е до 23.06.

# 17
Толкова упорито е опитват да съсипят и малкото останало образование, че не знам ще чуят ли възраженията ни. Ти ги плюеш, те си мислят, че вали дъжд.

# 18
  • София
Аз това със "запазването" на местата в МГ и ПМГ не разбрах каква му е идеята, но не съм запозната и с мотивите за това....  От класа на сина ми имаше такива деца които влязоха в 5 клас в СМГ и след това не можаха да си "запазат" местата, защото бала им не стигна, също и такива които развиха заложбите си 5-7 клас и влязаоха в СМГ... та не съм сигурна колко правилно е това. По-скоро проблема е в липсата на достатъчно места за деца с интереси към математиката.

# 19
За мен този текст за МГ на ниво София, ако не влезе в сила, когато настоящите третокласници ще кандидатдстват за прием в 8-ми клас, е ужасно дискриминативен. Или поне, ако не открият за гимназиалния етап повече на брой класове, отколкото са тези в прогимназиалния. ПЧМГ с очакваната си нова сграда много рязко ще поеме отлични природоматематици, които ще си държат колкото трябва на брой тематични изпити или ще бягат от чалга климата на самозабравилите се чоченца, които са останали на ниво 4 типа задачи в четвърти клас.

Последна редакция: сб, 24 май 2025, 15:09 от рони

# 20
В този ред на мисли, не виждам отново нищо за деца с интерес към историята и географията. За тях си остава да стискат палци да им се паднат добри учители по тези предмети в n-ската гимназия.

# 21
Според мен целта е да се съсипе държавната гимназия за сметка на други интереси.Не може да ме убедят, че влезлите след 4 клас ще бъдат на същото ниво след 7. Просто си циментират местата някои хора, но ще падне нивото и на гимназията, няма да влизам в подробности защо.

# 22
  • София
И това си го мислех, той материала по математика до 4 клас е един, 5-7 съвсем друг..
Някъде по групите във Фейсбук ми беше попаднала някаква петиция за повече мат паралелки, първо реших, че може би заради това са го решили това с МГ/ПМГ, но като се замисля, не се ли намалява шанса така на някой който за 5 клас малко не му е стигнало да се пребори за 8ми с това “запазване” …

Последна редакция: сб, 24 май 2025, 13:28 от Kylie

# 23
Някъде по групите във Фейсбук ми беше попаднала някаква петиция за повече мат паралелки, първо реших, че може би заради това са го решили това с МГ/ПМГ, но като се замисля, не се ли намалява шанса така на някой който за 5 клас малко не му е стигнало да се пребори за 8ми с това “запазване” …

Този за нещо друго крещеше.
Всъщност, Честит 24-ти май!

# 24
  • ВАРНА
Не стигнах вчера и затова с леко закъснение - Да бъдат децата ни знаещи, можещи и смели!

За съжаление отдавна не разчитам училището и спасявам положението с частни уроци и школи по основни предмети. И тук говорим за мг, нали.
Винаги съм била на мнение, че приемът в мг след седми клас трябва да се промени. НВО мат в настоящия му вид е нелепо да бъде вход за тези гимназии. Интересно ми е какви ще са промените по тази линия. Липсата на добре подготвени учители по математика е голям проблем.
Не знам кои от предложенията да промяна биха засегнали набора на нашите деца. Надявам се безболезнено да преминат оставащите три години.

Как е да скатаеш от шествието на 24-ти май и отивайки на семеен обяд по пътя да срещнеш класната си, а? Що все на нас Smile

# 25
прасунчо , това с класната се вика куцуз Simple Smile Simple Smile. Живи и здрави, ще го избутаме средното въпреки всичко

# 26
Здравейте, група! Поразгледах и аз предложените промени, резюмирани така добре от sanaka. И аз като повечето родители се сещам за критики, естествено.
В областта на математиката и природните науки, като че ли не само броят часове е фактор, а и колко е натоварен и труден материалът. Не бива ли по този въпрос да поработят?
В един сутрешен блок чух, че министърът, в чийто мандат беше въведена тази простотия в 7-ми клас да избират профил, който ще учат в 11-ти, споделя, че това било зле - разделяло децата, твърде рано било за избор и т.н. Сякаш не беше той начело на МОН при въвеждането. А може и да греша, може да не е бил той. Но, добре, че го признава като лошо решение. Обаче - по този въпрос не видях какво предлагат.
Освен това го чух да казва нещо за по-късно начало на учебния ден. Това е добре, ама какво ще се прави с домашните за следващия ден? Мнооого неприятно, понеже по-късно почване е и по-късно приключване. И айде пак тренировки и разни хоби занимания отпадат...
И така, мрън-мрън. Успешен финален месец на 9 клас пожелавам на всички деца!

# 27
  • ВАРНА
Моля ви, кажете че и при други по бел класното е върху цялата западноевропейска литература (всичко от началото на уч.година) и че не е взето нито едно българско произведение.
Крещяща липсата на читави учители във Варна. Писнало ми е отвсякъде. Така, оплаках се Simple Smile

# 28
Младежът каза, че ще е само на българската литература тяхното.

# 29
При нашите класната по БЕЛ мина преди 3 седмици (есе ). Било е нещо, което е можело да се обвърже с Извора на Белоногата. Знам, че вече са на Ботев, но не знам на кое прозведение. По български преди 2-3 седмици май пароними взимаха. Тази година май ще си вземат целия материал за разлика от миналата.
Гледам, че и по математика е минала класната, там били на тригонометрията, но не знам къде точно. Останала била класната по втория език. Върви към края си и тази година.

Общи условия

Активация на акаунт