Деветокласници 2024/2025 - Тема 3

• 7 884
  • 200
  •   2
Отговори
# 45
И кой работодател е склонен да се вкара в приключение с разрешение от Инспекция по труда за работа под 18г...
https://www.gli.government.bg/bg/node/4389
А и някои 9токласници нямат и 16 навършени години.

Пълно е с гимназисти (навършени 16 години), които работят в детски центрове, по морето, в заведения за бързо хранене.

# 46
Въпросът е дали са легално наети. Защото и на познати детето работи, но без договор, за смешни пари. То хубаво че са деца, ама защо да ги експлоатират за без пари.

# 47
Зависи от работодателя, но специално веригита за бързо хранене надали биха рискували да не е легално.

# 48
Нали за това имах следващ пост Thinking Край морето и във веригите (заведения за хранене, вериги разни) вече са си извървели пътеката с инспекцията по труда , имат си съответстващи длъжностни характеристики, имат си разрешение за конкретните длъжности... наемат.
Но ако е някой нов работодател, който няма тази сезонна практика, хич няма да се занимава за едно работно място.

# 49
Предполагам, че повечето тинейджъри не се насочват към такива раблотодатели.

# 50
При нас ги наемат легално.Правят с Бюрото по труда Трудова борса, може би март или април и работодателите се срещат с бъдещите си работници.Още преди края на учебната годината в почивните дни и големите празници ,децата са на работа .

# 51
Вярно е, че тук сме точно обратното на представителна извадка на обществото, но аз искрено се надявам поне поколението на децата ни да излезе от сивата икономика и да си търсят легално наемане. Изключвам инцидентни наемания като да поеме ангажимент за разхождане или грижа за нечий домашен любимец или да надглежда някое съседче за 2-3 часа. Дори и заплащането да не е особено високо има една невидима екстра - обучението и трупането на опит и различен вид отговорност. 
Гладът за кадри е много сериозен и за работодателите е много силно препоръчително да си направят посъпките да имат хора. 
Моето вече е във ваканция и така или иначе ходи на училище заради социалния живот. Вече има оценки по предметите, които ѝ/им бяха в силно неприсъствените петъци през втория срок. Важното ѝ е, че ще се ходи на поход.  Приключи и курса по английски със завиден брой отсъствия и с надеждата, че през следващата година няма да ги надвиши. Тази година и в училище отсъствията ѝ бяха повече от всички общо, които е имала от първи до осми клас. А при това само 3 от дните по домашни причини съм ѝ използвала и те бяха, за да не ходим ненужно /за леко състояние/ до лекаря ѝ.   

# 52
  • София
По полезно според мен би било да им осигуряват на младежите нещо като “едномесечно стажуване по дадена професия” например, за да са подготвени и по-сигурни в избора си след гимназията. Работа после ги чака до пенсия Simple Smile
 Аз учейки химия и биология за медицина, при посещение на медицинско заведение с цел открит урок и запознаване с професията, разбрах на мига, че това не е за мен и ела да видиш как в 11 клас ударно наваксвах с математика  Simple Smile

# 53
Kylie, това със стажуването го бях написала и го изтрих. Не знам как щеше да прозвучи този ретро спомен, че аз съм била стипендиант на завод и сме карали стажове. И че точно чрез тези стажове и отножението на преобладаващо мъжките колективи там съм момичета с инженерни наклонности рязко ми смени настройките. Иначе сега четем какво добро сътрудничество и важни решения заради общуването на МОН с индустриалните браншови организации щели да произтекат. Нито дума за това, че има варианти да си ги заплюят още от училище чрез ранно договаряне.

Последна редакция: сб, 07 юни 2025, 14:55 от рони

# 54
В една от големите фирми в нашия град се провежда дуално обучение с 2 от гимназиите. Сега лятото пак ще има някакъв стаж за децата след 10 клас. За съжаление дъщеря ми е в такава паралелка, че нямат такова поне към момента (профил биология и химия), а химици няма и се търсят. Явно не са се сетили от сега да им запалят интереса към химията - било в лабораториите на фирмата, било в обработката на металите - защита от коризия, покрития, цветни отливки и т.н, и да си заплюят от сега децата, които после да са им степендианти докато следват за инженер-химици примерно, защото не всички ще станат лекари.

Последна редакция: сб, 07 юни 2025, 10:47 от Frozenn

# 55
  • ВАРНА
Всяко едно запознаване с това, което предстои и което е отвъд интереса към оценката от поредното контролно, е добра идея.
В гимназията на дъщеря ми ежегодно се организира среща с бивши ученици, които споделят опит при избора на университет, обучение и развитие след университета. Дъщеря ми го отчете като полезно.
В друга гимназия е имало представяне на университетите в града, с участието на преподаватели i студенти.

Последна редакция: нд, 08 юни 2025, 11:00 от прасунчо

# 56
Здравейте. Аз се надявах да обявят ученически доброволчески инициативи за Витоша - възстановяване на пътеки, маркировка, мостчета или друго. За момента не откривам такива. Търся и варианти за групов спорт през ваканцията.

# 57
  • София
Здравейте. Аз се надявах да обявят ученически доброволчески инициативи за Витоша - възстановяване на пътеки, маркировка, мостчета или друго. За момента не откривам такива. Търся и варианти за групов спорт през ваканцията.
Това би било наистина супер, дано организират нещо подобно. Ако попаднете на информация, моля да я споделите тук.

# 58
  • ВАРНА
Хайде, банда, не остана Simple Smile Гладене на ризи на униформата - 10 Simple Smile (толкова да ме мори това Sad )

Всичко е вече почти ясно като оценки. Остава само едно контролно по биология, за което дъщеря ми ме е предупредила, че няма да прочете и ред и напомни, че е важно да сме живи и здрави Simple Smile Не е никак библейско, но ми сподели, че по време на последните часове по биология се молела човекът, писал програмата по биология за девети клас, да у.ре.

# 59
Моя син ми обясни как трябвало да работи лятото за да получи някой лев Wink
А ние му обяснихме, че сега е момента да учи. Сервитьор, барман и хамалин може да го работи цял живот и без образование.
Та в този ред на мисли го натресох на курс в Австрия целият юли месец.
После ще изкара едно море.

В преговори съм с едни контрагенти да им го изпратим за общак в края на август. Работата е доста физическа та може би ще е за не повече от 10 дни.
И то лятото минало Wink

Общи условия

Активация на акаунт