Деветокласници 2024/2025 - Тема 3

• 7 882
  • 200
  •   1
Отговори
# 30
  • ВАРНА
Radina, AsitaNew, моят въпрос беше тежко реторичен Simple Smile Толкова е неадекватно положението по бел при дъщеря ми, че направо е абсурдно.
От разговор с близък учител по мат се оказа, че и там са лекичко назад, но било преодолимо. Класното ще е в понеделник.
Предстоят изпитвания, контролни и раздадени проекти. След седмица-две дъщеря ми би трябвало вече да е оформена. След това ще наглася оставащите ѝ 6  дни по семейни причини и да се приключва с учебната година.

Младежите ви как си планират лятото? Дъщеря ми иска да доброволства и плажува. Прояви желание за кратък курс по френски, но подозирам, че това желание бързо ще се изпари Simple Smile

# 31
Само по математика им била минала класната работа. Simple Smile
Обаче пък си нямах работа да видя кога са НВО-тата. Следващият петък им е последният, в който ще имат нормални часове. Втория срок в понеделник и в петък им бяха абсолютна щета. Не знам дали и в половината от дните са учили.

# 32
Тази година дните на всички НВОта са учебни за учениците, които не се явяват на НВО.

# 33
Но ще бъдат или без часове по време на провеждането на НВО, или с намалени часове.

# 34
Всеки директор решава как ще организира, в училището, в което преподавам, всички ще учим втора смяна с нормални часове. С оглед на това, че 12 клас вече ги няма, а 5 и 6 са до 15 юни, в училищата вече е по-празно. Не знам при сина ми как ще го измислят - те делят сграда с ОУ, но подозирам, че ще си учат нормално - те и без това са втора смяна.

# 35
  • София
В училищата, където няма прогимназия, изобщо не се споменава за различен график в дните на НВО.

А относно лятото - човекът планира да работи плътно през юли и август. Подава документи, ходи по интервюта и чака да го повикат, за да подпише трудов договор. Има вече ясно виждане къде ще отидат парите от двете заплати.

# 36
В училищата, където няма прогимназия, изобщо не се споменава за различен график в дните на НВО.

А относно лятото - човекът планира да работи плътно през юли и август. Подава документи, ходи по интервюта и чака да го повикат, за да подпише трудов договор. Има вече ясно виждане къде ще отидат парите от двете заплати.

Здравейте,
прекрасно е , че сина ви има страст и е целеустремен. Бихте ли споделили в каква сфера търси работа?

Дъщеря ми иска да работи през лятото, но не намирам (лесно) друга информация за работа за ученици освен в Lidl и Billa. Тя си представя работа в книжарница.
Въпросът ми е към всички, бихте ли споделили идеи къде и какво може да се работи на 16 години?

# 37
И кой работодател е склонен да се вкара в приключение с разрешение от Инспекция по труда за работа под 18г...
https://www.gli.government.bg/bg/node/4389
А и някои 9токласници нямат и 16 навършени години.

# 38
Моята дъщеря подаде за практикантската програма на Лидл, но не я одобриха. Явно са намерили такива 18+. Питахме и в квартален магазин и ни казаха буквално, че е таралеж в гащите и не биха го направили отново (миналото лято са имали дете на 17 години на работа). Ще пробва и в Била, но ѝ казах да не се надява. Не мисе иска да е сервитьорка, а и тя не се натиска. Каквото стане. Общо взето могат да работят по закон, но бумащината отказва повечето работодатели легално да наемат такива лица.

# 39
  • София
Здравейте, тази сутрин ми попадна тази информация за доброволчество на младежи в София. Не е работа срещу заплащане, но си е трупане на опит и бягство от скуката. Моята дъщеря каза, че това лято ще се въздържи Simple Smile Споделям, може на някой тийн да му хареса идеята.
https://www.sofia.bg/w/6412350?fbclid=IwY2xjawKtXQNleHRuA2FlbQIx … gwjm4uqy94ADiakow

# 40
  • Някъде там...
Повечето тийнове работят по програми на големи вериги хранителни магазини. Познато дете започна на 16 във Фантастико на 4 часа, хареса му и продължава вече втора година, дори през учебната година.

# 41
Моята лятото ще продължи със стажа в А1, но много познати деца работят в Хепи, дори и след края на лятото. Заплащането е супер зле, но целта е съвсем друга, а и на децата явно им харесва.  Иначе си мечтае някое от следващите лета да работи като барман, ама това вече ми се струва трудно за изпълнение.  
Днес беше на изпит в Гьоте, излезе доста доволна. Май това беше последната сериозна задача за тази учебна година.

Последна редакция: ср, 04 юни 2025, 23:22 от Bibibon

# 42
  • ВАРНА
Здравейте, тази сутрин ми попадна тази информация за доброволчество на младежи в София. Не е работа срещу заплащане, но си е трупане на опит и бягство от скуката. Моята дъщеря каза, че това лято ще се въздържи Simple Smile Споделям, може на някой тийн да му хареса идеята.
https://www.sofia.bg/w/6412350?fbclid=IwY2xjawKtXQNleHRuA2FlbQIx … gwjm4uqy94ADiakow

Страхотно е това за София Heart
Дъщеря ми планира да доброволства това лято. Засега има едно предложение за доброволец на един филмов фестивал, който стартира другата седмица. Само да мине изпитът по АЕ във вторник, да си огледа оставащите изпитвания и контролни и ще се включи.

# 43
Ние сме от морето и при нас няма дете,което е навършило 16, да не работи.В повечето случаи   работят като рънари или сервират на блок маса .

# 44
Работодателите са си минали пътеката и наемат непълнолетни. Но ако за едно дете и за една длъжност трябва да го правят, е няма да си сложат такъв трън в гащите.

Моята ще почива... най-много да стане за малко аниматор на братовчедите си за месец, но това го прави откак са се родили за поне 2м лятото, но сега няма това време Simple Smile

Общи условия

Активация на акаунт