Десетокласници 2025/2026

• 32 063
  • 736
  •   1
Отговори
# 240
И нашето момиче вече второ лято се гласи за Франция - да ходи на такъв курс. Обаче понеже не я организирахме с фирма, щеше да пътува сама и имаше някои трудности, та се отказа. Програмите им са страхотни. Аз съм ходила на такова преживяване, но като студентка и наистина е върховно. За съжаление, следващото лято тя няма да може да се включи, мисля, тъй като тези програми за до 17 навършени години. За по-големите си има класически курсове, които са всеки делничен ден до обяд, а заниманията през остатъка от деня са личен ангажимент. Т.е. елементът "цялата компания заедно постоянно" липсва.
И така това лято вместо на езиков отиде на йога лагер, от който вчера се върна и още е като в мъгла. Толкова е било хубаво, прекрасни приятелства, че и кой знае какво още, дето няма да ни го сподели с подробности... Но в момента преглъща горчилката на раздялата с компанията Persevere и се приспособява обратно към "тъпите си задължения" - т.е. уроци, превод на книгата, четене на списъка... Ех, сладка възраст Sparkling Heart
Все пак си е планирала една седмица при баба си и после седмица у една приятелка, където миналото лято си изкараха страхотно. Та, значи уроците и книгите ще изостанат малко Balloon
А тези от МОН... Абе, всичко по техен адрес вече е казано. Hands FacepunchToilet

# 241
За децата в Бургас и региона - има много хубава платформа има за набиране на доброволци при провеждане на спортни събития и други мероприятия: https://ihelp.bg/events/search?page=1
Моите синове и приятелите им се включват с голямо желание, когато имат време. Особено са им интересни международните събития - разни спортни състезания, олимпиади и др. Запознават се с младежи от цял свят.  Например по-миналото лято участваха като доброволци в Европейското първенство по дебати, а миналото - в Международната олимпиада по изкуствен интелект. Това лято - в някакви спортни състезания. В повечето случаи организацията е на доста добро ниво - осигуряват на доброволците храна, подаряват им тениски и рекламни продукти. Друго място, където може да се провери за такива инициативи, е Младежкият център в Меден рудник. Всъщност първоначално те координираха набирането на доброволци, но сега като направиха платформата, вече нещата са основно там.
Прави ми впечатление, че за много от събитията пристигат доброволци от цялата страна. За Международната олимпиада по изкуствен интелект имаше даже и чужденци, но тя беше доста мащабна като организация. Участващите държави бяха около 40 и за всеки отбор трябваше да има гидове, квестори и т.н. Наборът тогава отговаряше за американския отбор и тия го бяха хвърлили в ступор с изпълненията си. Първата сутрин като отишъл да ги взима от хотела, се оказало, че не могат да ги събудят, защото вечерта се били напили. Те бяха 18-19 годишни и естествено веднага се информирали, че в България на тази възраст е разрешена употребата на алкохол, за разлика от САЩ. Брат му - големият ми син - пък отговаряше за някакви гениални китайци, с които се сприятели и още поддържат контакти.

Последна редакция: вт, 29 юли 2025, 22:02 от GG*

# 242
Хич не е лошо това за Бургас, аз в началото на лятото търсех в София и единственото смислено нещо беше това: https://www.muzeiko.bg/pages/dobrovolci-47.html

Щерката се записа и изглежда хепи там, интересно е. Само веднъж досега е ходила де, да видим.

# 243
Хич не е лошо това за Бургас, аз в началото на лятото търсех в София и единственото смислено нещо беше това: https://www.muzeiko.bg/pages/dobrovolci-47.html

Щерката се записа и изглежда хепи там, интересно е. Само веднъж досега е ходила де, да видим.

Колко бързо дават отговор на децата след подаване на документи?

# 244
И моята беше с Велбург за втори път. Много е доволна. За мен ценното е многото часове разговорни активности, които им осигуряват и то под формата на игри и задачи. Тази година се случиха прекрасна група от София, Пловдив и Велико Търново. Сега си ходят на гости и не спират да общуват. На връщане пътуваха към 20 часа и като гледам клипчетата и снимките, купонът е бил на макс през целия път. Условията са прекрасни, нищо общо с българските лагери. Това, че заминават сами, е само още по-добра предпоставка за много нови запознанства.

# 245
А само деца с първи немски ли участват в тези лагери? синът ми изкара А2 в Гьоте, но догодина ще почива, чудя се дали е подходящо за него другото лято, но ако повечето да от езикови или с първи немски общо взето ще дреме…

# 246
  • София
Близначките са първи език английски, но тъй като бяха от Шилер отидоха със съучениците си от СМГ от немските паралелки. Има май някакъв тест в началото и определят нивото. След 4-ти клас реално бяха след А2 ниво. Може да се свържете и да питате Велбург дали ще е подходящ за него.
Те са ходили два пъти от училище всъщност първият път от 145-то след 4-ти клас и вторият път със СМГ с немските паралелкти след 8-ми клас, но както пуснах линк има оферти за езикови лагери от самият Велбург, на които просто може да се запишете, може и вкъщи детето да е учило немски според мен, не би трябвало да е проблем.
Елена в момента е с първи френски , втори и беше руски в 35-то, а сега ще е английски в 18-то,  но ще си продължи след прекъсване в осми клас след Шилер с немският към Алианс с В2 ниво.

# 247
С А2 няма да има проблем, защото разделят децата на групи според нивото. Имат и английски групи, успоредно с немските, на са много по-малко.
 Хубаво е до средата-края на октомври да се запишете. След това пак изскачат места, защото групите търпят промени, но трябва вие да се съобразявате къде ще се освободи нещо.
Нашите от сега са се уговорили с едната ръководителка за следващата година, но и тези езикови лагери във Виена звучат много интригуващо. Лятото за нищо не стига.

# 248
Може ли някой да сподели за френски езикови лагери?

# 249
Колко бързо дават отговор на децата след подаване на документи?
Пратихме в петък, в понеделник я поканиха на обучение - два поредни понеделника бяха обученията и после започва. Смените са по 4 часа с предварителна уговорка..

# 250
Включвам се с ъпдейт за лагера в Австрия.
Първия ден /още в автобуса докато пътуваше/ искаше на другия ден да ходя да си я прибирам от Австрия, защото не познавала никой. Това беше някъде докъм следобяда и след това ни вопъл ни стон да се сети, че съществувам даже. хахахахха
Снощи ми се обади да ми каже, че дори иска да ходи пак догодина. Wink Каза, че се е запознала с много хора, които били много готини и си прекарвала супер. Като гледам хич не й се прибира. Имали много разнообразна програма и нямали време да скучаят. Каза, че се отпуснала да говори на немски, което за мен беше много важно, тъй като досега по никакъв начин не можех да я накарам да ми каже каквото и да е на немски, а го учи от 1ви клас и есента ще я записвам на C1 в Гьоте.
Та полезен лагер, определено съм доволна, че тук във форума научих за него.
Има ли някой запознат всяка година ли са едни и същи дестинациите на Велбург? Гледам сега информативно цени и дестинации /но още няма обявени за догодина/, та се чудя дали ще са същите.
Иначе уж е прочела докато си беше на село цялата задължителна литература, вкл. двата тома на "Тютюн". Малко насила беше, ама при баба й няма мърдане Wink
Чакам я в понеделник да се прибере вече в София и силно се надявам да си продължи контактите с новите приятелки. Определено й трябва повече социализация и по-голяма компания, която до момента за жалост няма. Поне сега съм сигурна, че е разбрала колко по-хубав е живота, когато си сред деца на твоята възраст, вместо сама пред компютъра или цял ден на телефона.
В края на вакнцията планираме една 6 дневна почивка в Рим, че й бях обещала много отдавна и все не успявахме да осъществим.

Последна редакция: чт, 14 авг 2025, 13:10 от Дамасцена

# 251
  • София
Супер, много се радвам че и на нея и е харесало. И моите са били винаги доволни, когато са ходили.
Според мен има различни лагери, поне при моите беше различно, но не ходиха две поредни години. Най-вероятно са го измислили от Велбург така че да не губят клиенти. Предполагам, че може да им пишете.
Като казахте книги се сетих, че изобщо не е почвала да ги чете Елена...

# 252
А някой ползвал ли е лагер в Италия. Тази година си беше пак в ISC Аликанте, но се оказа, че вече е в последната група по ниво и няма смисъл и догодина отново да ходи. Та търся вариянт да упражни догодина втория език.

# 253
Зачетох се в една от темите за кандидатстване и университетите в Германия, и виждам, че се обсъжда изискване за поне два предмета природни науки, които да са се изучавали в последните две години – 11. и 12. клас (по новата ни образователна система).
Понеже предстоящата учебна година е важна за избора на профили, ще се радвам да обсъдим и коментираме темата. На мен лично не ми е напълно ясно всичко, особено след като дъщеря ми още не се е напълно ориентирала към конкретни специалности или университети. Засега клони към Технически университет, но според мен до последно ще се лута, и искам поне да си избере профили, които биха ѝ отворили повече врати и шансове за прием.
Категорична е, че не иска да учи медицина, така че при нас вариантът с профили по биология и химия отпада. Химията отпада и поради това, че не ѝ харесва, и открито заявява, че ще бъде безкрайно щастлива в края на 10. клас, защото никога повече в живота си нямало да ѝ се наложи да учи химия (хаха).
Та, клоним към избор на профили – физика и език, като от самото начало е с профили математика и информатика. Сегашните профили обаче реално не се водят природни науки. Трябва ли, вместо език, според вас да избере и биология, например, за да попълни изискването за два профила по природни науки, или не?
Нещо доста се обърквам вече май...

# 254
  • София
Ако целта е Германия, най-добре попитайте в немската тема. Там ще Ви информират най-точно.

Общи условия

Активация на акаунт