Десетокласници 2025/2026

• 32 079
  • 736
  •   1
Отговори
# 255
Преди беше само 1 предмет природни науки. Моята скоро проверяваше за ТУМ и май пак само за 1 се споменаваше.

# 256
  • ВАРНА
Дамасцена, и аз следя темата за Германия от известно време. Дъщеря ми си е харесала специалност в TUM.
Тя е с профил математика и информатика. По всяка вероятност ще има още един профилиращ предмет (до тук практиката в МГ Варна е да няма четвърти ПП. Може пък да ни изненадат. Ще видим.). Изборът на този трети ПП ще е физика. Доколкото се ориентирам, изискването за два профила природни науки ще го покрие, защото информатиката също влизала към тях. ГО покрива изискването за обществените науки. Продължаваме да четем вкъщи.

# 257
Дамасцена, и аз следя темата за Германия от известно време. Дъщеря ми си е харесала специалност в TUM.
Тя е с профил математика и информатика. По всяка вероятност ще има още един профилиращ предмет (до тук практиката в МГ Варна е да няма четвърти ПП. Може пък да ни изненадат. Ще видим.). Изборът на този трети ПП ще е физика. Доколкото се ориентирам, изискването за два профила природни науки ще го покрие, защото информатиката също влизала към тях. ГО покрива изискването за обществените науки. Продължаваме да четем вкъщи.
Ние вероятно ще имаме възможност за 4 профила, но дъщеря ми категорично не желае да учи химия и биология. Мисля, че ще настане голяма драма, ако се окаже, че се налага да избере още един и то от тези двата...
Браво на дъщеря ти, че отрано се е ориентирала. За съжаление моята вятър я вее и изобщо не се вълнува от тези неща към момента. За момента само към немскоговорящите държави се е насочила, но университети и специалности не сме и гледали...
Може ли споделиш към какво се е насочила?

# 258
  • ВАРНА
Дъщеря ми ще учи бакалавърска програма на АЕ. Нито фр, нито немски ще докара до ниво, което да ѝ позволи да учи на единия от двата езика в университет. Засега изборът e aerospace engineering. Да видим колко промени ще претърпи Simple Smile Но изборът на трети ПП със сигурност ще е физика. Там не очаквам залитане в друга посока.

# 259
Дъщеря ми ще учи бакалавърска програма на АЕ. Нито фр, нито немски ще докара до ниво, което да ѝ позволи да учи на единия от двата езика в университет. Засега изборът e aerospace engineering. Да видим колко промени ще претърпи Simple Smile Но изборът на трети ПП със сигурност ще е физика. Там не очаквам залитане в друга посока.
Тази специалност в ТУ Мюнхен ли е? Има ли я на немски език? Моята ми е споменавала тази специалност като нещо, което би учила, както и физика като друга опция. Вероятно ще започнем да четем за изискванията на различните университети. Ако все пак ни остане опцията за 4ти прифил ще се опитам да я убедя да запише биология вместо език, с оглед на това да има повече възможности за избор на специалности. Ако обаче до края на годината се ориентира по-конкретно и съответното Уни няма изискване за 2 профила природни науки - вече няма да има нужда да се товари с нещо, което не харесва.
Абе много голяма тъпотия са тези профили в нашето образование. Реално аз с моята диплома от едно време мога да кандидатствам почти навсякъде сигурно - без никакви профили, а сега дори деца от МГ/ПМГ и технически училища са силно ограничени в избора на специалности и университети.
А имаме и още три години - кой знае и колко неща могат да се променят до тогава..

# 260
  • Немция
Без да съм съвсем наясно все още с всички детайли, немският набор от тази учебна година ( горен курс 11-13 клас) ще е без биология по свое желание, но с химия, физика, информатика.
Тази година ще изучава задълбочено АЕ и математика, но ще има записани и горните природни науки, без да е със задълбочено изучаване по тях. По един от природните науки ще държи матура.
Всъщност ще ги избере окончателно 12-13 клас, тази година се води пробна.

Предоставиха им таблици с различни комбинации, по които се ориентираха какво може да отпадне от сегашните предмети и кое не. Сам се ориентира, не съм следяла с точност как процедира, после имаха консултация с конкретен учител-ръководител, който контролираше какво са избрали и дали е коректен избора им.
След тази учебна година се надявам съвсем да ми се изясни какво се случва Grinning, ще ни събират и на информационни вечери за родители.

Дамасцена, аз не съм завършила ЕГ, нито МГ в България, бях с друг профил и явно поради липса на определен хорариум от часове, нямах право да следвам в немски университет, само до една конкретна специалност в университета ме допуснаха- можех да следвам без ограничения в Fachhochschule, тоест висш институт.

Последна редакция: пт, 15 авг 2025, 16:48 от Бибит

# 261
  • ВАРНА
Бибит, мерси, че се включи Simple Smile
Какво е положението с обществените науки през последния двугодишен етап на гимназията? Какви са предметите, които влизат в тази група?

Дамасцена, да, в ТUM е аероспейс инженерството. Не знам дали има вариант да се учи на немски.

# 262
  • Немция
Прасунчо, според сина ми обществените науки включват история, география и други, за които не знам дали въобще ги има в българската учебна програма(политически науки, социални науки, психология, педагогика). Един от изброените е задължителен.

# 263
Тези лагери наистина  са магични! Този уикенд нашата група се събират във Велико Търново, миналата седмица имахме гости в Пловдив, а по-миналата девойката беше в София.
Толкова е щастлива, че най-накрая е намерила хора, с които може да си говори с дни и пак да не им стигне времето.
Относно дестинациите- има няколко постоянни ,  но всяка година пускат и нови. Към края на Септември излиза текущата програма. Запозната съм с поне 5 дестинации, така че , ако някой има въпроси, като наближи записването, може да ми пише.

# 264
Bibibon, кой ги организира тези лагери? Къде мога да прочета повече за тях?

# 265
  • ВАРНА
Прасунчо, според сина ми обществените науки включват история, география и други, за които не знам дали въобще ги има в българската учебна програма(политически науки, социални науки, психология, педагогика). Един от изброените е задължителен.
Много благодаря за включването от немска страна Simple Smile
Тук в 11 и 12 клас имат гражданско образование, което доколкото разбрах ще покрие изискването за обществена наука.
Има и едни два часа седмично разширена подготовка, за които идеята на дъщеря ми е да избере история. Ако по някаква случайност има възможност и за четвърти ПП, история ще е.
Извинявам се ако досаждаме на останалите с тази тема за кандидастване в Германия Flowers Hibiscus

У нас ваканцията върви с пълна сила. Не сменям календара, защото не искам да виждам м.септември. Нищо не е прочетено по литература. Някакво домашно трябва да пристигне по математика, но все още го няма.

# 266
Bibibon, кой ги организира тези лагери? Къде мога да прочета повече за тях?

В последните страници коментираме лагерите на Велбург. За Интеграл също има добри отзиви, но са много по-сериозна цена.

# 267
Все по-често ще повдигаме темата за профили и следващия етап от образованието. Вече стигнаха до последната четвърт на сблъсъка им с всичко, на което е способен МОН.  Аз силно се надявам училището да остане с броя профили, с които беше ясно че са налични при кандидатстването след седми клас, защото това определи тогавашният избор. От друга страна в 10-ти клас е твърде рано да знаеш със сигурност каква точно ориентация ще имаш преди да поемеш към следващата крачка. Една година е от огромно значение. Ясно е, че няма да бъде хуманитерен профил. Обаче преди половин година беше много изненадана, че е възможно за кандидатстване за архитектура да се търси и профил история. Конкретиката липсва, но това бил опит от нечие кандидатстване в Европа. А като гледам тендинциите в промените, които се планират, прозира задържането на учениците да следват в тукашни универтисети. За подобряване на качеството на висшето образование обаче не се виждат никави индикации. Децата и сами ще си търсят и обменят информации, и на образователните изложения ще започнат да ходят, и да се мятат от едно на друго. Скоро най-важното нещо ще им бъде да се сдобият с шофьорска книжка. А извън техните си неща, много ретноградна ми идва динамиката на този полудял свят.

# 268
Къде търсят История за Архитектура?
Синът ми чете Тютюн, но с голям зор, с кака му изгледахме представлението на Дина Хараламбиева и тя се влюби, след което прочете и книгата, с него ще пробвам по същата схема, пък току виж се получило.
При нас (понеже и аз ходя на училище) ваканцията тече леко и неусетно, като мине 15 август и почвам да мисля за работа, а пък на младежа да му търся входни нива, които се надявам да погледне Simple Smile
Имаме едно гръцко море от 5 до 12 септември и след това много бързо ще ни завърти въртележката.
Третият профил (ако са 3 в МГ-Варна) ще е английски - поне за това се договорихме. 
За кандидатстването също има идея - иска при сестра си в Милано.

# 269
Нали написах, че липсва конкретиката. Някое дете е споделило с какви неща е кандидетствало близка.  Най-вероятно е ставало въпрос за търсене на хуманитерен хорариум. Моята реакция също беше такава, че въобще не знам как може някъде в Европа да се търси толкова локален предмет, защото 12-ти клас при историята е отново за България.  В същото време архитектурата не са само стъклените сгради и мутро барока и историята би била страхотна основа. 
То и Дамасцена повдигна темата след една бомба за университет в Германия, че има дискварифизирана кандидатура за медицина. Дори не видях дали има изпити по биология и химия, защото нямаше информация за такива ДЗИ /БЕЛ и АЕ били двете матури/.
Преди да е започнал втория срок и без да се знае дори колко на брой допълнителни профили ще има, трябва да сме проучили  акви и кои конкретно университети с какви специалности какво ще трябва.   

Общи условия

Активация на акаунт